Marcus Birro, islamofobi och dödshot

Marcus Birro. Bild från Resume
Marcus Birro. Bild från Resume

Marcus Birro får sparken från Expressen. Sedan han i en tweet för några veckor sedan skrev att det är ett faktum att den största delen av världens religiösa terrorism är islamsk har han fått mängder med kritik för att sprida islamofobiska tankegångar – men inte bara det, utan också ett tiotal rena dödshot. Det fick honom att kortvarigt fly landet, och när han sedan haft föreläsningar i kyrkor har han haft polisbevakning. Dödshoten är helt oacceptabla, och jag lider med att Marcus får utstå sådan galenskap.

Häromdagen fick han tala ut om hoten och den smala åsiktskorridoren – det nya ordet för PK (som, ironiskt nog, numera är lite för PK att använda) – i en podcast. Denna podcast råkade vara Sverigedemokratisk och har starka kopplingar till Exponerat, en rasistisk hatsajt där de flesta av ”nyheterna” handlar om mörkhyade invandrare som är misstänkta för brott.

Efter Birros deltagande i podden blev han avskedad med omedelbar verkan från Expressen. Birro säger själv att det inte framför allt berodde på själva deltagandet i podden utan på grund av att han i den kritiserade sin arbetsgivare och beklagade att Expressen inte visat någon större support för honom när han blivit mordhotad. ”När bytte Expressen namn till Pravda?” frågar Birro sig på sin blogg. Expressen själva har inte sagt något konkret om varför de avskedar Birro.

Men vad är det för podd Birro var med i egentligen? En snabb titt på deras hemsida visar att de är tydligt Sverigedemokratiska – de bjuder in SDU:are, den rasistiske konstnären Dan Park och inför valet körde de en kampanj för att rösta på SD. Exponerat överflödar som sagt av artiklar som framför allt pekar ut mörkhyade invandrare som brottslingar, samt hyllar SD och kritiserar invandring, islam och mångkultur. Jag blev själv uthängd av Exponerats föregångare Sweden Conficential när jag hjälpte pastor Jean fly från Kongo till Sverige – SweCon och dess svans av anonyma nättroll kritiserade mig och mina vänner för att vilja få hit en neger och menade att den tortyr han gått igenom var fejkad.

Det är fullständigt oacceptabelt att Birro rör sig i sådana sammanhang. Det saknas inte exempel tyvärr på konservativa kristna som dras åt det bruna hållet, men den främlingsfientlighet och det rasistiska paradigm som Sverigedemokraterna står för går helt emot vad Jesus står för. I det poddavsnitt Birro var med i deltog också Ingrid Carlqvist. Hon är en känd profil inom den högerextrema rörelsen och har drivit den rasistiska tidningen Dispatch International. För ett år sedan upptäckte jag att Helmuth Nyborg, som deltagit i konferenser tillsammans med förintelseförnekare och en representant från Ku Klux Klan, skrivit en artikel i Dispatch om att västerlänningar inte ska välkomna eller få barn med invandrare, för de senare har så låg IQ att civilisationen går under då. Jag såg på Twitter att Ingrid Carlqvist aktivt försvarade artikeln och dess slutsatser, och skickade in detta till Inte rasist, men.

En vän till mig uppmärksammade också att Dispatch publicerat en artikel som menar att turkar utför folkmord på tyskar genom rasblandning och våldtäkt. Och lo and behold, Carlqvist försvarade den artikeln med – något IRM också skrev om. Carlqvist har en hel hemsida tillägnad åt sig som helt enkelt heter Shit Ingrid Carlqvist says, och även om det inte är en särskilt respektfull hållning gentemot henne så är det mest chockerande det som faktiskt citeras av henne där främst från Twitter. I podden med Birro kommer hon med uttalanden som att islam inte är en religion utan en totalitär ideologi – ”97% [hur kom hon fram till den siffran?] är ideologi, 3% är lite krydda av andlighet och gudar och sådant”. Hennes islamhat är extremt tydligt genom hela podden, och Birro säger inte emot det minsta.

Samtidigt så säger Birro att han inte hade någon koll på vad det var för podd: ”Jag har levt under rätt stark press sista tiden, varit på turné med poliser utanför lokalerna så jag hann inte riktigt kolla upp vilken sorts pod det var.” Han säger att han ”möjligen varit naiv och defentivit [sic] okunnig vilken typ av program jag svarat på frågor i”. Jag tycker inte det finns någon anledning att misstro honom om det. Han bör för tydlighetens skull ta avstånd från Exponerat och SD. Inte minst för att vara konsekvent, det finns mängder med exempel på människor som blivit mordhotade i Sverige inte för att ha kritiserat islam, utan för att kritisera SD och dess hatsajter.

Marcus Birro har varit en viktig röst för kristendomen i sekulära medier, flera av hans krönikor om Gud och andlighet tycker jag har varit riktigt bra. Men det är synd att han har gått så långt högerut. Jesus är varken vänster eller höger – vi som är Hans lärjungar ska bevara det som ska bevaras och förändra det som ska förändras, och det går inte spikrakt på ena eller andra sidan vänster-högerlinjen. Kristendomen och islam tillber inte samma gud och som pacifistisk kristen ser jag många problem med våldet som både utförs i islams och kristendomens namn – men Birros twitteranalys är för enkel. Ett grundproblem är den sekulära världsbilden som skiljer på religion och ideologi – USA:s, Soviets och Nazitysklands våldsdåd har dödat lååångt många fler än vad muslimska terrorister har, och bara sedan 9/11 har det sekulära USA dödat tiotusentals människor. För att inte tala om kriget i Kongo som dödat sex miljoner människor, och där de flesta milismän är kristna.

Jesus står i djup kontrast till detta, det är Honom jag älskar och följer. Jag har flera vänner som vänt om från islam och kristendomen och beskriver en verklig skillnad, från tvång och lag till frihet och nåd. Men jag vänder mig kraftigt mot islamofobi och antimuslimism precis som jag vänder mig emot all antisemitism även fast jag inte är jude. Och det förväntar jag mig att Marcus Birro också gör, och att han är försiktig med vilka sammanhang han rör sig i.

20 kommentarer

  1. Nej, jag tycker inte Birro tillfört någonting, han har bara givit ”kulturkristendomen” ett ansikte. ”Kulturkristna” är sådana som tror de kan hålla fast vid varenda Bibelstridig attityd som någonsin uppfunnits, xenofobi, fascism, gnidig missundsamhet, hat mot tiggare, hat gentemot allt avvikande och intolerans, och att det är just detta budskap som kristendomen förmedlar. Man borde tvinga sådana ”kulturkristna” att citera Bibeln för varenda djävla attityd de häver ur sig.

    Gilla

  2. Håller med Tomas. Birro är en av många som är med och tystar de vettiga kristna med sina infantila och hycklande uttalanden och som agerar som något självtitulerat ansikte utåt för ”de vanliga kristna” vilket gör att färre och färre faktiskt är öppna med deras tro för att inte behöva kopplas ihop med honom.

    Gilla

  3. Jag tycker angreppen på Birro här och på annan plats är tråkiga, angripa hans åsikter är okej, men jag tror inte han är en hycklare, vilka belägg finns för det? Han har ju statistiskt rätt om islamismen som den starkaste religiösa terrorrörelsen. Med nyansering behöver ett sådant uttalande inte vara islamofobiskt, snarare tvärtom. Kan vi inte se terrorismen kan vi inte heller se den vanlige fredlige muslimen. Då blir allt samma sak och det är helt enkelt inte sant.

    Om plötsligt alla skulle säga ”kristisera inte God hates fags-kyrkan” för de är kristna och det är kristendomshat, skulle jag reagera direkt! Jag är INTE som dem.

    Jag tror att vi , på riktigt, vanliga kristna borde stött honom bättre, tex SvK som han tillhörde. Då skulle han inte bli så vinglig. Han är ju bara ett barn som kristen och vi kristna har ingen rätt att mobba en broder hur omogen han än är.

    SD-kopplingen hos honom kan mycket väl vara stress, han verkar vara en skör person. Jag tycker det är hundra gånger värre med gamla kristna profiler som Gomér och Ulf Christiansson som medvetet och uttalat stödjer SD och xenofobi.

    Med lite mer kärlek från kristna syskon behöver Birro inte gå fel.

    Gilla

    1. Nej. Om man är kristen skall man uppvisa ett modikum av kristenhet, vilket bland annat innebär att man skall moderera språket, man skall älska sin fiende, man skall inte döma, på det att man inte skall dömas med samma mått själv, man skall inse sin del av skulden och ändra ståndpunkt, man skall inte bygga den sorts murar som utesluter, etc. etc.. Jag betraktar inte Birro som ett syskon bara för att han kallar sig ”kristen”. Gud kan uppväcka ”kristna” av stenar. Att vara kristen innebär att man försöker växa och övervinna konflikt med fredsbyggande — inte att väsnas och konfrontera främmande kulturer. Det stora problemet tror jag är att många tror att kristendom är en traditionsbevarare och konservativ kraft, vilket gör att församlingarna samlar på sig en massa ”kulturkristna” som vill använda Gud som en stridsklubba att slå alla avvikare i skallen med. Jag anser att Jesu uppläxande av fariséerna och de skriftlärda direkt falsifierar den ”kulturkristna” ståndpunkten.

      Gilla

      1. Jesus sa följande och det stämmer så bra med den ljumma kristenheten av idag. Islam får man inte prata illa om. Det är OK att vara homosexuell enl. bibeln. Aborter är ok enl. bibeln. Ja listan kan göras lång där våra präster blivit så rädda för världens människor, så att Guds Ord vattnats ur och är inte mera värd än att läsa Expressen.

        De predikar en annan Jesus än den som bibeln lär ut.

        Jesus sa:
        ”Ve eder, I blinde ledare, som sägen: ’Om någon svär vid templet, så betyder det intet; men om någon svär vid guldet i templet, då är han bunden av sin ed’! I dåraktige och blinde, vilket är då förmer, guldet eller templet, som har helgat guldet? Så ock: ’Om någon svär vid altaret, så betyder det intet; men om någon svär vid offergåvan som ligger därpå, då är han bunden av sin ed.’ I blinde, vilket är då förmer, offergåvan eller altaret, som helgar offergåvan? Den som svär vid altaret, han svär alltså både vid detta och vid allt som ligger därpå. Och den som svär vid templet, han svär både vid detta och vid honom som bor däri. Och den som svär vid himmelen, han svär både vid Guds tron och vid honom som sitter därpå.

        Ve eder, I skriftlärde och fariséer. I skrymtare, som given tionde av mynta och dill och kummin, men underlåten det som är viktigast i lagen, nämligen rätten och barmhärtigheten och troheten! Det ena borden I göra, men icke underlåta det andra. I blinde ledare, som silen bort myggan och sväljen kamelen!

        Ve eder, I skriftlärde och fariséer, I skrymtare, som gören det yttre av bägaren och fatet rent, medan de inuti äro fulla av vad I haven förvärvat genom rofferi och omättlig ondska! Du blinde farisé, gör först insidan av bägaren ren, för att sedan också dess utsida må bliva ren.

        Ve eder, I skriftlärde och fariséer, I skrymtare, som ären lika vitmenade gravar, vilka väl utanpå synas prydliga, men inuti äro fulla av de dödas ben och allt slags orenlighet! 28Så synens ock I utvärtes för människorna rättfärdiga, men invärtes ären I fulla av skrymteri och orättfärdighet.

        Ve eder, I skriftlärde och fariséer, I skrymtare, som byggen upp profeternas gravar och pryden de rättfärdigas grifter 30och sägen: ’Om vi hade levat på våra fäders tid, så skulle vi icke hava varit delaktiga med dem i profeternas blod’! Så vittnen I då om eder själva, att I ären barn av dem som dräpte profeterna. Nåväl, uppfyllen då I edra fäders mått. I ormar, I huggormars avföda, huru skullen I kunna söka undgå att dömas till Gehenna? Se, därför sänder jag till eder profeter och vise och skriftlärde. Somliga av dem skolen I dräpa och korsfästa, och somliga av dem skolen I gissla i edra synagogor och förfölja ifrån den ena staden till den andra. Och så skall över eder komma allt rättfärdigt blod som är utgjutet på jorden, ända ifrån den rättfärdige Abels blod intill Sakarias’, Barakias’ sons blod, hans som I dräpten mellan templet och altaret. 36Sannerligen säger jag eder: Allt detta skall komma över detta släkte.”

        Vänd om från detta onda släkte
        lärjungen

        Gilla

        1. Vad är vitsen med att använda bibel versionen på 1700-tals svenska? Det ger bara ett intryck av mumifiering. Jesus luktar inte kamfer.

          Gilla

          1. Håller med! Fast 1700-talsbibeln lät ännu värre. Min bror brukar skämtsamt använda ord från Karl XII s Bibel som exempelvis vägskräppo i stället för väska.

            I Laestadian-sammanhang duger inte ens ovanstående version, där läser man en varsamt moderniserad version av ”gamla översättningen” (Karl XII) enär 1917 års översättning är alldeles för modern.

            I vissa kretsar anses också King James Bibel från 1611 vara den enda sanna översättningen. Något att småle åt men jag är rädd att denna islamiserade bibelsyn kan vara riktigt farlig och leda helt fel. Det är Jesus som är Ordet och försonaren, inte en bok.

            Gilla

            1. Man kanske känner sig närmaten källan, men Jesus och de andra talade inte uråldrig svenska. Inte heller gick de omkring och talade någon särskilt gammaldags version av arameiska.

              Gilla

            2. ”Det är Jesus som är Ordet och försonaren, inte en bok.”

              Men har inte bibeln tagit över? Tycker att allt för många kristna, åtminstonde den lite mer ”hårdföra” skaran som jag möter på nätet talar om att dom följer Jesus men i själva verket snickrar dom ihop en egen variant av vad dom kan tolka i bibeln efter sina egna åsikter. Och av kristendomens klassika budskap ser man sällan röken…

              Gilla

              1. Jo, precis. Somliga är stenhårda med bokstaven, men därefter är det uppenbart att tolkningsutrymmet är stort och att man använder sig av det som passar en bäst. En del bibelställen verkar inte ens vara lästa av dem som menar att Bibeln är Guds ord vartenda ett: Från varningen för Mammon till egendomsgemenskap och tvagning av varandras fötter (lika instiftat av Jesus som nattvarden). Lite motsägelsefullt kan man tycka.

                Gilla

        2. Men visst, visst, du beskriver det som om man inte använder Gud till att klubba ner somliga och fördöma andra, då är man ”ljum” och ”inte kristen”. Vi tillhör två väsensskillt olika läror du och jag — du den som uttrycker aggressivitet och hat genom religionen — jag den som försöker förändra mig själv för att bli en bättre människa. Två religioner en bok. Sådana som dig vill jag för mitt liv inte försvara, eftersom den enda tacken blir att du fördömer min lära.

          Gilla

      2. Om man är en ung och omogen kristen kan man handla fel, jag som varit kristen hela livet gör fel varje dag. jag vill göra rätt men så djupt sitter roten av ”den gamla människan” i oss. Du är verkligen hård mot ett kristet syskon. Jag gör aldrig den värderingen att jag dömer vem som är kristen eller ej, det vet bara Gud. Bekänner en människa sin tro så är den människan mitt syskon. Jag är en syndare frälst av nåd och skulle aldrig drömma om att försöka skära bort en alkoholiserad arm från min position som helnykter lillfingernagel.

        Om du är kristen borde du veta att kroppen hör samman även den som du inte är stolt över har Jesus dött för och vi ska inte svära oss fria från den som Jesus köpt med sitt blod. Birro behöver undervisning och mognad inte exkommunicering.

        Gilla

          1. Jag har jättesvårt för det Birro säger och gör men mest eftersom jag skäms över hur kyrkan beter sig mot nyomvända människor, gärna med ett drogproblem i bagaget: ut i rampljuset ska de så man får skryta. Vilken skillnad på hur man tog sig an Paulus när han omvände sig i NT.

            Hur ska Birro kunna uttala sig balanserat och kunnigt när han saknar balans och kunskap?

            Birro ska växa till sig som kristen innan han ska ut i offentligheten och bli någon slags officiell kyrkoröst. Det var SvK som började ta in honom som föreläsare och sedan följde frikyrkorna med ganska aningslöst. Nu passar det att hoppa på honom, det man nu säger offentligt borde man ha sagt i enrum med honom för länge sedan (men vänligare förstås).

            Det är så grymt, i ordets gamla betydelsen.

            Nu ska kyrkan be och rannsaka sig själv. Någon som känner Birro, tex hans församlingspräst, bör samtala med honom och vi andra bör be för honom. Inte avrätta honom på nätet.

            Så ska man inte göra helt enkelt, det är okristligt.

            Gilla

  4. Bra att du står på Birros sida Micael. Men när det gäller slutklämmen så har du fel. Historiskt har inte de ideologier och ideologiskt imperier haft ihjäl lika många som historiker uppskattar när det gäller Islam. Men mqn ska aldrig ge upp om människor. själv har jag aldrig givit upp om personer som varit fel ute, vare sig de varit nazister, nackskottsvänster eller druckna av galen religionslära. Om Birro har sina värderingar med sig och ger ett bra vittnesmål så är det inte alls fel att vittna i en podcast många vilsna som inte bekänner gud som inte ännu lystrar till hans ord lyssnar på. Då är det bra.

    Gilla

    1. Pierre Sternegård

      ”Historiskt har inte de ideologier och ideologiskt imperier haft ihjäl lika många som historiker uppskattar när det gäller Islam.”

      Tolkar jag dig rätt om jag tror du menar att Islam har mördat många fler? Vilken källa stödjer du dig på då?

      Eller tolkade jag dig fel?

      Gilla

  5. En faktaupplysning till jons idiotiska kommentar till Pierre. Islam är en lära och politisk rörelse vilket deras högsta företrädare har klart uttalat till skillnad från Kristendomen som är en religion. Islam får då räknas till gruppen ideologier, vilket skulle bevisas. Hur många mord som sker förutsätter naturligvis att man för statistik. I slutna länder där Islams sharialagar råder och där människor inte får lära sig läsa eller skriva förs av naturliga skäl ingen sådan statistik. Tag del av denna länk https://www.youtube.com/watch?v=Zd9lIuUjPs0
    Adjö

    Gilla

Vad tänker du?