Jag och Stefan Swärd skriver bok om kristen antirasism

Micael och Stefan
Jag och Stefan

Idag har jag stora nyheter! Pastorn, bloggaren, debattören, evangelisten och asylaktivisten Stefan Swärd ska skriva en ny bok. Med mig. Den ska handla om hur kristen tro bör relatera till invandring, flyktingskap, nationalism och den främlingsfientliga ideologi som i Sverige drivs av en viss organisation som heter SD.

Bakgrunden är förstås att vi båda engagerat oss för flyktingar, i synnerhet pastor Jean, och att vi på grund av att detta engagemang bottnar i vår efterföljelse av Jesus kraftigt reagerar på när kristna börjar vädra främlingsfientliga åsikter. Vi har båda debatterat mot Sverigedemokratisk ideologi i tidningen Dagen, vi skrev båda på 380-uppropet, och nyligen intervjuade Aftonbladet Stefan och mig när de ville höra kristna röster mot SD. Det var då Stefan kände ett tilltal att vi ska skriva en bok tillsammans.

När den blir klar är svår att säga, men vi ska börja arbetet ganska snart. Be gärna för projektet, och kom jättegärna med input om vad vi ska ta upp. Och haters, please don’t hate. ”Förtryck inte änkan och den faderlöse, främlingen och den fattige och tänk inte ut ont mot varandra i era hjärtan.” (Sak 7:10)

PS: Jag är med i Dagen idag och berättar om Stefanushjälpens arbete för hemlösa EU-migranter. En typ av främlingskärlek jag också kommer skriva om i boken.

15 kommentarer

 1. Det är inte lätt att hitta någonting i Sverige som är mera uppblåst och fejkat än talet om rasism. Efter mödosamt och enträget arbete på att skapa en föreställning om rasism, så är det en lockande utmaning att skriva om bekämpningen av det som väsentligen är en fantasifigur.

  Det kontroversiella kapitlet kommer att handla om antisemitismen.

  Gilla

 2. Förhoppningsvis kommer du Micael inte att ställa upp på direkta felaktigheter av den typ som genomsyrade debattartikeln i Dagen med 380 Undertecknare. Den artikel som Stefan Swärd var en av upphovsmännen bakom.

  Där gick desinformationen så långt som till att det var villfarelse och fördomar att påstå att det fanns en koppling mellan islam och invandring.

  Gilla

  1. Hej Hans!

   Som du kanske vet skrev jag under den debattartikeln och kompletterade med ett eget inlägg där jag lägger ut och nästan exegetiskt förklarar vad det är den säger. Formuleringen i pastorsuppropet lyder:

   ”Många myter och förenklingar om invandringen sprids i dag via främlingsfientliga hemsidor. Invandringen och invandrare lyfts fram som en viktig orsak till ett antal svenska problem, som ökad arbetslöshet, ökad kriminalitet, ökad islamisering och ökad ghettoisering av vissa områden i våra större städer, med mera. Sorgligt nog så har dessa tankar även fått ett fäste ibland kristna.”

   Formuleringen lyder alltså ”myter och förenklingar”, inte enbart myter. Dessa ”myter och förenklingar” utgörs av att i­nvandring och invandrare lyfts fram ”som en viktig orsak”, till problem som arbetslöshet, ghetto­isering och så vidare. Vi säger inte att problemen inte existerar eller att de ingenting har med invandringen att göra, men det bygger på myter och förenklingar att säga att invandring och invandrare är en viktig orsak.

   Och nog leder invandring av muslimer till att det finns fler muslimer här, men då är det väl bara att evangelisera? Allt tal om att stoppa islamiseringen genom att deportera muslimer känns så fullkomligt absurt. Jag vill att alla människor ska lära känna Jesus, men på vilket sätt hjälps det av att vi utvisar ickekristna? Ska vi stoppa ”ateismiseringen” av Sverige genom att utvisa Christer Sturmark och alla ateister till Nordpolen?

   Vi förnekar inte att det bor fler muslimer i Sverige när muslimer invandrar, men leder det till ”islamisering” globalt sett? Tveksamt. Och sen när ska vi reglera folks åsikter och religion med att tvångsutvisa icke önskvärda till länder de flytt ifrån? Jag anser att hinduismen har en felaktig och problematisk livsåskådning, inte håller jag på och argumenterar för deportation av indier för det.

   Här är hela min artikel:

   https://helapingsten.wordpress.com/2015/01/16/varfor-jag-skrev-pa-det-sd-kritiska-pastorsuppropet/

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Att beskylla trossyskon för villfarelser, myter och förenklingar är allvarligt nog för att kräva en viss omsorg i formuleringen. Sättet att trivialisera det uppenbara, som kopplingen mellan invandringen och problem med en ökad islamisering är bara för mycket. ”Sorgligt nog så har dessa tankar även fått ett fäste ibland kristna.”

    Åren av erfarenhet säger mig att det är omöjligt att ha ett meningsutbyte om konstaterbara faktiska omständigheter utan att det övergår i intolkningar om värderingar med vidhängande ytterligare beskyllningar. Jag säger inte att fenomenet uppträder överallt men säkert är att det är vanligt i sammanhang med religiösa inslag.

    Gilla

     1. Främst de avsnitt som svarade mot det jag tog upp läste jag. Däremot tog jag inte så mycket fasta på andra ledet i: ”Och nog leder invandring av muslimer till att det finns fler muslimer här, men då är det väl bara att evangelisera?” Den tydligheten bjuder inte de 380 Undertecknarna på.Då handlar det om myter och (eller) förenklingar

      När jag reagerar på de yviga beskyllningar i debattartikeln gentemot troende som inte riktigt får sin tro accepterad, så gäller det b a myter och förenklingar. Det ska mycket till i normalprosan att den enskilda läsaren gör en distinktion mellan de båda uttrycken, som du – vad jag kan utläsa – är inne på. Kristna som röstar på SD pekas ut som något helt annat än de själva identifierar sig med. Inte snyggt!

      Gilla

 3. Grymt bra Micael! Tycker framförallt att konstruktionen av nationalstaten som både kan utmanas men även få stöd av frikyrkliga uttalande och tankar är ett intressant avsnitt. Vill ni har vidare input är det bara att höra av sig! Kör på.

  Gillad av 1 person

 4. Jag känner inte till någonting om rasismens verklighet, men om IS, Boko Harams och Al-Shabaabs verklighet är jag väldigt varse om.
  Därför vill jag ödmjukt fråga varför ni inte tar er an mördandet av våra trossyskon runt om i världen, istället för att slåss mot papperstigrar?
  Ordet rasism är på väg att urvattnas fullständigt. Det har t.o.m. gått så långt att vi reviderar gamla barnböcker, ren historierevisionism, för att vi på något underligt sätt anser dessa vara rasistiska.
  Rasismen var stark under nazitiden där man på allvar ansåg att t.ex. judarna, p.g.a. ras, var undermåliga människor. Idag är det andra faktorer som ligger bakom ilskan människor emellan.
  Men mördandet av våra trossyskon är fullt påtagligt. Snälla, hänge er åt det istället.

  Pax

  Gilla

  1. Hej Adam!

   Med i min församling finns en god vän till mig som föddes i Afghanistan. När han var bebis flydde familjen till Iran pga förföljelse från en talibangrupp. Hans pappa återvände senare till Afghanistan men blev mördad. Min vän flydde som tonåring till Sverige. Han sökte asyl, men Migrationsverket vägrade tro hans historia. De missuppfattade hans ålder och vände det emot honom. Han fick avslag och skulle utvisas till ett land han inte varit i sen han var bebis, som hans pappa blev mördad i, och där han kände ingen. Och vid det här laget hade han funnit Jesus och blivit kristen – och som du säger råder hemsk förföljelse mot kristna i de här länderna. Riktigt hemsk förföljelse. Så vi protesterade och överklagade och han fick vittna om sin tro i flera timmar för Migrationsverkets tjänstemän, och tack gode Gud fick han uppehållstillstånd.

   Jag har skrivit om och om och om igen om förföljelsen mot kristna i Mellanöstern. Jag har med min egen kropp blockerat deportationer av kristna och andra förföljda minoriteter som utvisats till farliga och fattiga länder. Se https://helapingsten.wordpress.com/2012/04/25/blockad-pa-fel-sida-av-lagen-pa-ratt-sida-av-moralen/ och https://helapingsten.wordpress.com/2013/02/01/ahmad-utvisas-till-afghanistan-idag-hotas-av-dodsstraff/

   Gissa vilka som inte joinat mig på de blockaderna? Sverigedemokrater. Jag vet inte om du har missat det men deras viktigaste politiska reform är ju att minska asyl- och anhöriginvandringen med 90 %, vilket ju innebär att öka deportationerna med 90 %. Jimmie Åkesson har till och med argumenterat för att utvisa människor till Syrien, där det råder brinnande krig. SD:are har häcklat mig för att jag engagerat mig för flyktingar från Afghanistan, kallat ensamkommande barn för ”skäggbarn” och sprider propaganda om att mörkhyade är våldtäktsmän, lata etc.

   Jag tar definitivt upp kampen för förföljda kristna och andra minoriteter ute i världen. Därför tar jag upp kampen mot SD:s främlingsfientliga ideologi.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

  2. Ett synnerligen angeläget inlägg!

   Hindret för din önskan, Adam Bertilsson, ligger i att det saknas agenda i Sverige i dag för den typen av räddningsaktioner. Det kommer inte att hända. Alla försök som görs bemöts med att korsfararna inte heller var så trevliga. Vidare dammas kristna evangelister som Hitler och Breivik av varje gång en negativ händelse får en koppling till islam. Islam får inte ifrågasättas. Svärdets och Underkastelsens totalideologi ska till varje pris ges fri lejd med benägen lejd av svensk kristenhet.

   Vi befinner oss i portgången till en stor tragedi utan återvändo. Alla varningar trivialiseras och relativiseras.

   Gilla

 5. SD vännen Hans blir alltid så förnärmad när han med anhang kallas rasister.
  Vi kan kalla er humanister, men en gris är fortfarande en gris även om vi
  kallar den häst…..

  Gilla

  1. Tack, Klaes, för ditt inlägg. Det ger lite balans till de faktiskt nästan 100 inlägg jag fått, mer eller mindre emot mig, den senaste veckan, i de nu så känsliga frågorna om invandring och därmed sammanhängande har jag utpekats som ”muslimkramare och beskyllts för att medverka till att det kommer sharialagar.

   Så här ser ett exempel ut: ”Det går ju inte att resonera med dig, vi snackar äpplen och päron. Jag är mycket väl medveten om martyrskap men vad har det med islamisternas dödande av otrogna att göra?” Den debattören hävdar gång på gång att jag hör till de som försvarar IS när dom våldtar och mördar. Upphovet till meningsutbytet är min invändning mot hur Lars Vilks missbrukar yttrandefriheten på ett sätt som leder till skärpningar i yttrandefriheten.

   Nu tar jag mig friheten att använda mig av det verktyg ditt inlägg ger när det gäller att skapa en mera balanserad bild av vad jag står för. Sverigedemokrat… det tror dom inte på, kan jag säga.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s