Varför kristna idag ska leva som i Apostlagärningarna

Apg 29

Bibeln utgörs av de judiska heliga skrifterna, Gamla Testamentet, och apostlarnas skrifter, Nya Testamentet. Kriteriet för att en bok skulle hamna i NT var att den var skriven av en apostel eller dennes lärjunge. Nå, hör och häpna så innehåller NT uppmaningar till att vi ska följa Jesus såsom apostlarna följer Honom. ”Följ mitt exempel liksom jag följer Kristi exempel.” (1 Kor 11:1).

Jesus säger själv ”Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn och lär dem att hålla allt vad jag har befallt er.” (Matt 28:19-20) Jesus lärde apostlarna att göra samma saker som Han, och Han uppmanar dem att lära sina lärjungar att göra samma saker som de, och så vidare.

I detta ingår förstås Hans uppmaningar att vi ska predika om Guds Rike (Luk 9:2), leva enkelt (Matt 6:19ff) och leva i egendomsgemenskap (Luk 12:33, Joh 13:29). Så levde Jesus och så uppmanade Han sina lärjungar att leva. Vi ser dem göra detta i Apostlagärningarna, som jag skrev om i mitt förra blogginlägg.

En del kristna idag tror på cessationism, läran att ett fenomen har upphört med apostlarna. Det appliceras vanligtvis på Andens övernaturliga gåvor men det går att applicera det på de saker jag nämnde i det i blogginlägget: evangelisation, husförsamlingar, egendomsgemenskap.

Problemet med cessationismen är att den är totalt obiblisk. Det finns inte någonting i Bibeln som säger att något av detta ska upphöra. Istället har vi kopieringstanken att lärjungar ska träna lärjungar som tränar lärjungar som gör samma grejer som Jesus gjorde.

Cessationismen är fruktansvärt godtycklig och kan appliceras på vad som helst eftersom den saknar bibelstöd. Jack Deere som förr var cessationist beskriver i sin bok Surprised by the Power of the Spirit att han inte gillade fasta – så han bestämde att fasta hade upphört med apostlarna. Och inget kunde hindra honom. För om man inte tycker att det spelar någon roll att det står i Bibeln så spelar det ju ingen roll.

På samma sätt är påståenden om att egendomsgemenskap eller evangelisation upphörde med apostlarna väldigt godtyckliga, och dessutom ohistoriska. Som jag redan skrivit om var det inte alls så att bara Jerusalem praktiserade egendomsgemenskap, det var vanligt i fornkyrkan. Den första byggnadsföramlingen uppstod på 300-talet, dessförinnan rådde husförsamlingar. Och det var förstås genom evangelisation som kristendomen spred sig så snabbt i Romarriket.

Så naturligtvis ska kristna leva enligt Bibeln. Jag vill vara en biblisk kristen! 🙂

2 kommentarer

 1. Det är väl ganska uppenbart att det finns flera fördelar med olika grader av egendomsgemenskap. Vi har ju redan sådant, vi bygger inte varsin väg till staden, det finns olika typer av boendeföreningar där man delar på tvättmaskiner och gräsklippare etc.
  Sekulärt är det vettigt och avseende kristen tro så finns det ju också djupa och viktiga saker som handlar om att låta ens eget ego krympa och ingå in en levande gemenskap, där man faktiskt behöver varandra. Det går att se både psykologiska, andliga och ekologiska goda skäl till detta.
  Men sedan har vi ju ekonomin där vi fn är tagna som gisslan av konsumismen och ingen ser något realistiskt alternativ till den. Konsumismen som skapar värden (låt vara övergående) som är med och finaniserar vår välfärd. Konsumismen som gör att grannskapet skaffar 10 jordfräsar istället för 1. Det där är verkligen ett diaboliskt dilemma och lösningen är inte lätt att se. Vi lever av vår gigantiska bubbla. Ända till dess den spricker.

  Sedan är det väl riktigt att egendomsgemenskap inte är det allra mest centrala. Jesus sa typ inte var och en som lever i egendomsgemenskap ska..men det är ju en del av det hela.

  Sedan tror jag inte att man driva detta alltför långt, det kan bli diverse neuroser av det och folk som gömmer undan sina gamla Betalesskivor och ska åka på spö av de rättrogna osv. Nej tack.

  Låt de som vill pröva att leva med egendomsgemenskap, om det medför en förändring till det bättre för de som provar så kommer det att växa och övertyga allt fler.

  No problem, tycker jag.

  Gilla

 2. Jag har aldrig tidigare hört någon hävda att något annat än de andliga gåvorna skulle ha upphört genom cessationism men om du har det så ok, jag tror dock inte det är så vanligt. Jag ser dock mer säga att egendomsgemenskap är frivilligt medans att hjälpa fattiga inte är det. Att följa Jesus exempel kan lätt bli godtyckligt jag tror t.ex inte någon skulle förespråka att vi letar upp islamister eller liknande för att bli korsfästa eller går till kyrkan med en piska om det säljs saker i kyrkan eller regna eld och svavel över syndiga städer.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s