Vad kristna konferenser saknar

Nice - men inte tillräckligt
Nice – men inte tillräckligt

Kristna konferenser och läger är awesome – vi flockas till dem nu under sommaren, många har underbara minnen därifrån, folk blir frälsta och helade och Gud är närvarande när vi är där. Men jag tror att många delar erfarenheten av en viss tomhet och i slutändan frustration efter att man kommit hem från konferensen och det har gått ett tag. Detta har jag mött inte minst hos många ungdomar: man blir superspeedad på Jesus när konferensbandet pumpar ut cool lovsångsmusik, men sen när man kommit hem blir det andliga livet torrt och grått.

Anledningen är förstås att konferenser och läger inte är designade för att träna dig för vardagskristendom, utan eventkristendom. Det man ”lär” sig på de flesta kristna konferenser är hur bra lovsång ”ska” låta och hur bra predikningar ”ska” se ut, och så ser man lätt ner på sig själv. Man blir tränad till att vara publik snarare än lärjunge. Om man har tur kanske man kan träna sig i att vara musiker, kökspersonal eller konferencier på kommande konferenser, men praktisk träning i hur man är evangelist eller pastor eller profet uteblir ofta. Om man har tur kanske det finns nåt seminarium där man kan lyssna på hur det är, men det är inte alltid man får göra det.

Simon Ådahl sa en gång för fyra år sen ”Vi har haft 125 Torpkonferenser, men Kumla är fortfarande inte förvandlat.” Nej naturligtvis inte, Kumla kommer inte förvandlas av 125 Torpkonferenser till som de ser ut nu, för det evangeliseras ju inte. Om de tusentals kristna som samlas utanför Kumla inte går in i Kumla och evangeliserar, så kommer Torpkonferensen inte göra att Kumla evangeliseras. 

Det finns alternativa modeller som de större konferenserna bör lära sig av. Om några dagar börjar Pannkakskyrkans Sverigetour, som är typ som en ungdomskonferens fast på hjul – bön, undervisning och själavård kombineras med evangelisation på festivaler och torg i tre veckor. Typ alla som åkt på Sverigetouren tycker det är fantastiskt, och det finfina med Pannkakskyrkan är att det finns många lokalgrupper som de som åkt på touren kan engarera sig i under resten av året, eller så kan de starta en ny lokal pannkakskyrka.

Jag och några vänner arrangerade tidigare i år en minikonferens som vi kallade Frälsning, mirakler och aktivism, som till hälften spenderades utomhus i parken och på gatorna och till hälften inomhus i mitt vardagsrum. Upplägget var så enkelt att vem som helst skulle kunna arrangera en sådan minikonferens (säg till om du vill så får du tips!), och nu behövdes inte det men hade vi blivit för många för mitt vardagsrum hade vi helt enkelt använt två vardagsrum. Vi lockade inte med affischnamn utan fokuserade på att alla kan följa Jesus och vi tränade oss praktiskt tillsammans i att göra det.

Hemgruppen är den absolut viktigaste delen av en församling, och tyvärr en av de mest outnyttjade. Det är där lärjungar kan tränas i att vara kristna 24/7, snarare än på konferenser där miljön är så pass annorlunda jämfört med hur det vanligtvis ser ut. Vi behöver mer träning av hemgruppsledare – eller pastorer som Paulus skulle kallat dem – och vi behöver vara ute mycket mer för att se ett förvandlat Sverige. Den bibliska församlingen hade möten i hemmen, de hade gatuevangelisation – men inte konferenser på lägergårdar.

3 kommentarer

  1. Från ett landsortsperspektiv kan jag säga att konferenser ofta kan vara uppmuntrande. Vi ser att vi inte är ensamma, det blir lite av ett firande när man får se många andra från Kristi kropp.
    Dessutom, du skulle varit på tonårsmötena, training in session säger jag.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s