Älska invandraren som dig själv

handshake-584105_640

Att älska sin nästa som sig själv (3 Mos 19:18) är ett av Bibelns mest kända bud, och tillsammans med budet om att älska Gud av hela sitt hjärta så är det enligt Jesus det viktigaste budet som sammanfattar Bibelns budskap (Matt 22:36-40).

Men vem är då ens ”nästa”? Ordet används ju knappt idag annat än i väntrum och även på Jesu tid rådde förvirring kring detta (Luk 10:29). Något som dock är solklart är att budet från det att det gavs i Sinais öken inte alls var tänkt att exkludera invandrare. Lite senare står det nämligen där i Tredje Mosebok:

När en främling bor hos er i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Främlingen som bor ibland er skall räknas som infödd hos er. Du skall älska honom som dig själv. Ni har ju själva varit främlingar i Egyptens land. Jag är Herren, er Gud. (3 Mos 19:33-34)

Kort och koncist förklarar Gud att israeliterna 1) inte ska förtrycka invandrare, 2) ska räkna invandrare som infödda; 3) ska älska invandrare som sig själva.

Dessa bud återkommer i olika former genom hela Gamla Testamentet, invandrare som var en utsatt grupp som ofta saknade mark pekas ut tillsammans med faderlösa, änkor och leviter som människor som absolut inte får förtryckas och åsidosättas utan som ska få hjälp och stöd (5 Mos 24:17, 27:19, Jer 7:5-7). Invandrarna fick tionde tillsammans med dessa grupper (5 Mos 26:12-14) och Hesekiel beskriver hur invandrare ska räknas som infödda när egendom utskiftas i det nya Israel (Hes 47:22). I NT betonar Jesus att vi ska älska alla, även våra fiender (Matt 5:44), och när han definierar vem som är vår nästa tar Han en samarier som exempel (Luk 10:31-37).

Mitt hjärta brister när jag hör om hur ännu fler människor har dödats av Islamiska Staten, Syriens armé och andra skrupellösa beväpnade grupper i Mellanöstern. Barn dödas, kvinnor våldtas, kristna halshuggs eller blir korsfästa. Det är en djävulsk ondska som vi sett tidigare under andra världskriget, Vietnam, DR Kongo.

Och det är olagligt för syrierna och irakierna att fly till Sverige. Olagligt. Det är inte lagligt för en kristen irakier att flyga till Arlanda. Om de vill fly – vilket de naturligtvis vill, för vem vill halshuggas av IS – måste de fly illegalt över Medelhavet i livsfarliga båtar som är mycket dyrare än en flygbiljett, och sedan ta sig genom Europa upp hit.

De invandrare som sedan kommer hit – kristna, muslimer, andra – möts av så galet mycket diskriminering, hån, hat, smutskastning från ett visst politiskt parti, med mera. De betraktas inte som infödda. De betraktas som Onödiga, kostsamma, läskiga och smutsiga. De som flytt från terrorister klumpas samman med och ses som terrorister.

Mycket kan man säga om SD och dess hatiska nätsvans, men man kan inte säga detta: att de älskar invandrare som sig själva. De älskar verkligen inte invandrare som sig själva. Därför måste kristna som engagerar sig i den främlingsfientliga rörelsen vända om, för kristna är kallade till att älska invandrare som oss själva.

28 kommentarer

 1. Tack! Idag var det här en hälsning till mig som började bli ”lite bekväm” och glömma uppdraget och dess konsekvenser! Önskar dig Guds allra rikaste välsignelser!

  Gilla

 2. Det finns andra länder att fly till Sverige ska inte vara något förstahandsval för att folk tar en lång väg runt och undviker andra länder. De som kommer hit bemöts av legitim kritik i en hel del fall och eftersom du vill dra in SD i bilden så är det enda partiet som någolunda har en realistisk syn på den politiska frågan samt att det är en verklighet att de är kostsamma och just gällande Islam så finns det en hel del muslimer som sympatiserar antingen med IS eller med deras slutmål Sharia. Roligt att du tar upp samarit exemplet då den berättelsen nämner en person som frivilligt hjälper en annan inte en stat som rånar pengar av folk för att hjälpa på ett ineffektivt sätt.

  Gilla

 3. Hur kan man neka en människa som flyr från krig och terror att söka skydd här.
  Ännu en SD kramare som låtsas vilja hjälpa på plats och inbilla oss att ni skulle
  bidra till detta. Vi har en förbannad skyldighet att ställa upp på omvärlden vare
  sig ni vill det eller ej. Protektionism är väl slagordet för SD svansen som ger
  omänskligheten ett ansikte.

  Gilla

  1. Jag anser att det ska hjälpas på plats om det nu måste STJÄLAS pengar men vikten är att folk hjälper själva. Vi som individer har ingen skyldighet det är något vi gör för att bidra med hjälp och där kommer mer av den statliga rånmentaliteten ni måste accepteras att bli rånade vad ni än tycker om det. Marknaden skall vara fri, om något är det som gör det då du står för statligt rån, ineffektiv hjälp som leder till mer lidande i längden, mer motivering för folk att flytta ifrån sina länder istället för att helt fokusera på att bygga upp dem. Vilket i fortsättningen leder till fortsatt fattigdom och svält genom att du prioriterar ineffektivt du borde skämmas som försvarar det.

   Gilla

 4. Kan du producera en källa på ditt svammel om att det skulle leda till fortsatt
  fattigdom att hjälpa folk som flyr från krig och elände. Skillnaden mellan dig
  och mig är att jag har vett att skämmas över hur i-länderna har utnyttjat
  utvecklingsländerna från kolonialismen fram till våra dagar i allt från arbets-
  kraft till råvaror. Det är dags för oss rika industriländer att börja betala till-
  baks lite av detta nu.

  Problemet är väl att du inte har vett att skämmas när du lever i din lilla bubbla.

  Gilla

  1. Just på grund av pengars olika värde och att hjälpen i flyktingläger är mer sparsam så är det mer ekonomiskt effektivt att hjälpa i hemlandet eller i närliggande område. Att bidra till att skapa brain drain i länder genom att de som har mest resurser flyr landet är att göra så att land förblir i dåligt skick. För övrigt till skillnad från din marxistiska analys av världen så kom vi också dit och byggde upp delar av samhället och hjälpte till att införa kapitalistiska systemet där att de länderna har korrupta dumma ledare är inte västvärldens fel sen så ärver vi inte skuld för att någon har gjort något förr i historien eller kanske Israel och Italien ska börja betala för att de bidrog till Jesus död. Stammarna i Afrika kanske ska börja kolla runt på släkttavlor för att se vilka de har slagits emot, Katolska kyrkan ska betala för alla häxbränningar etc det hela är en absurd idé dessutom är det Kina och liknande som rör sig I Afrika nu och i så fall borde ta ansvar.

   Min bubbla kallas verkligheten, jag gissar att din kallas det kommunistiska manifestet eller fängelsejournalen.

   Gilla

 5. Skrämmande vilken dynga du sprider, min politiska tillhörighet har du inte en
  susning om, din är väldigt tydlig i det osammanhängande svammel du presterar.

  Fortfarande ingen källa på dina påstående ser jag, men det är klart att fantasier
  och propaganda från SD inte ska räknas dit. Länder i krig kan inte välja vilka
  medborgare som stannar eller flyr med tanke på kompetensflykt över gränserna.
  Men fortsätt du och sväng dig med uttryck du inte begriper (brain drain), Du är
  inte seriös utan bara en bitter SD kramare.

  Gilla

  1. Om det enda du har är att ropa svammel så uppvisar du din låga kvalitet. Du pratar ju som en marxist så det är tydligt från din text.

   Fantasier att valutor är olikt värda och råvaror kostar olika runt om i världen du kanske ska lägga ner Marx böcker och titta ut i världen istället för att leva i en sagovärld. De länder som är krig kan inte det men andra länder kan välja om de ska ta emot dem och man kan fly till närliggande länder eller till ett annat område i landet och bo i ett läger tills antingen stridigheterna avslutas eller lugnar ner sig och på så sätt så kommer landet ha kvar sina utbildade istället för att som du vill genom de val du gör att de ska vara i fortsatt fattigdom och misär genom slösade resurser. Du Kamrat som inte förstår enkel ekonomi borde vara försiktig med att säga att någon inte förstår något för övrigt så stinker det bitterhet och ilska ifrån dina inlägg.

   Gilla

 6. Oj då nu kommer ”du med” i slutet av ditt sk inlägg. Du är uppenbarligen
  mognaden personifierad. Jag pratar som en marxist, intressant att du besitter
  en sådan kunskap om hur en marxist uttrycker sig. I övrigt så visar du ingen
  kunskap utan bara egenkonstruerade fantasier och lögner. Fortfarande ingen
  källa på dina påstående. Tyvärr för dig, så står jag långt ifrån kommunism och
  marxism, men du är väl klonad in i SD´s rasistgäng.

  Gilla

 7. Roligt att du är helt blind för din egen stämpling av folk, du kanske inte ska börja prata om mognad när det var du själv som började prata om mig och antyda epitet och liknande.

  Självklart att du måste skrika lögner och liknande när jag slår hål på din fantasivärld och när förnekar grundmässig ekonomi. Jag märker att Kamrat Rune tar illa vid sig när man pekar ut vilken Stalinklon han är. Här har du ifrån en ekonom http://www.friatider.se/flyktinghj-lpens-pris-h-r-och-i-n-romr-det men du kommer inte ens att läsa det bara att skrika hatsajt eller något liknande som en god kommunist.

  Gilla

 8. Pinsam människa du är, sista kommentaren från mig, sen får du sitta i din
  sandlåda och leka med likasinnade. Ha ha ha ha… ”fria tider” som källa är
  väl samma sak som att gamla Pravda skulle påstå att västvärlden är falsk
  och odemokratisk. Skillnaden mellan dig och mig är att jag har rätt om din
  tillhörighet, du blev avslöjad med byxorna nere när du plockade fram den
  riktiga dårsajten ”fria tider”. Kom sen inte och antyd att DU skulle skänka
  några pengar till krigens offer, din självgodhet och cynism gör att du inte
  ser skogen för träden skymmer.

  Gilla

 9. Nu kommer du och försöker leka siare igen vilket faller platt jag har för övrigt läst på kommunistiska sidor också men oj där förstörde jag din världsbild, för övrigt en sanning blir inte mindre sann för vad den visas det är en ekonomiprofessor som pekar ut det där men här kan du få andra källor, nej du gissar helt enkelt för att jag länkande en sida men det visar mer om dig som person och avskriva källan/orna för att det är så mycket enklare för din världsbild. Jag har skänkt tidigare och nästa gång pengar kommer in så sätter jag in pengar igen men vad du tror om det bryr jag mig inte om och är irrelevant och i slutändan ett ad hominem. Jag skulle kunna vända på det också och kräva att du tar emot invandrare i det huset/lägenheten du bor i.

  http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Interpellationer/En-human-och-effektiv-flykting_H010302/ Riksdagen SD

  https://unicef.se/gavoshop Unicef

  http://stod.redcross.se/kop-ett-gavobevis/ Röda korset

  https://www.presentermotfattigdom.se/ Action Aid

  Så flera källor ifrån flera olika sidor som visor på låga kostnaden där men de ljuger säkert också enligt dig.

  Gilla

 10. Kan inte hålla mig från ett klargörande och en undran.

  Klargörande: Jag stämplade inte dig från början, utan gjorde ett ej så avancerat
  antagande att du skulle vara SD vän från din egen text länge upp,
  där hänvisar du glatt att SD är det enda parti som har en realistisk
  syn på den POLITISKA frågan. Du däremot anklagar mig för att vara
  marxist, kommunist och hör och häpna fängelsekund.

  Undran: När du plockat fram din tolkning av källan ”fria tider” där någon obskyr
  ekonom presenterar sin syn på flyktinghjälpen så kommer min undran,
  varför länkar du sajten, du vet ju redan att jag inte kommer att läsa den?
  (Vilket jag förvisso har gjort…..men du vet tydligen bäst).

  Gilla

  1. Du började visst då du ditt första svar var att jag låtsades göra något en lögn som du inte kan bevisa. Du försökte skambelägga mig. Nästa svar efter det så började du stämpla mig indirekt som svamlare och använda vit skuld genom i-landsexemplet.

   Gilla

   1. Jag tror mer att du har missförstått något om du tror att jag har sagt att du är en fängelsekund.

    Det är inte någon obskyr ekonom det är ett ganska ohederligt sätt att benämna honom i debatten https://sv.wikipedia.org/wiki/Jan_Tullberg För övrigt har jag länkat andra saker som tydligen fastnat i en granskningskö.

    Gilla

 11. Du har redan avfärdat den utan att läsa innehållet, lätt för dig att söka på Jan
  Tullberg själv när jag nu inte lyckas sända en hel länk (se där självkritisk).

  Visar mer på ditt intresse att ta reda på fakta, tydligen inte intressant för den
  visar en oseriös bild av denne man. Du kan inte på allvar påstå att detta är
  en extremistsajt likt din ”fria tider”. Sen var väl ditt ropa ett tydligt påstående
  eller hur!

  Gilla

  1. Har nu googlat upp sidan problemet med stora delar är att de 1 har fel om libertarianism de är inte för skatter samt att i Usa har de problem med att de arbetar svart. 2 De kommer med ad hominem och förutsätter det som de ska bevisa gällande invektiv och används för att attackera hans karaktär och använder sig av guilt by association och det är inte att bemöta hans argument. 3 Det är inte sant att boken inte granskats Jan Ekberg har skrivit en kritik av boken och Tullberg har svarat. 4 De bemöter inte någonstans det han skriver om utan talar om hans bok, Sandelin och Ekberg har har för övrigt också skrivit kritiskt om kostnader för invandringen samt att flera politiker har medgett de ekonomiska svårigheterna som finns. 5 Jag har hänvisat till hjälporganisationer och sveriges riksdag. Jag har inte ansvar att leta upp länkar för dig men jag gjorde ett undantag. Nej det var det inte jag bara visade vad jag kunde göra.

   Gilla

 12. Anklagelserna från båda håll kan nog inte göra någon av oss övertygade om att
  den andre har rätt. Men du antyder indirekt att jag skulle förneka hjälporganisationer
  som UNICEF och Röda Korset som mer ineffektiva än att ta hit folk som, flyr från
  krig och terror, det är ganska magstarkt. Jag har HELA tiden pratat om flyktingar från
  oroshärdar och terror och INTE berört hela invandringen. Det är fortfarande vår
  förbannade skyldighet att hjälpa dessa utsatta människor med hänvisning till det
  jag skrivit innan. Med andra ord så behövs både hjälporganisationer och vår
  egen hjälp här i Sverige, där vi fortfarande har den moraliska skyldigheten enligt
  MIN åsikt.

  Sen hur du läser olika rapporter med eget tolkningsföreträde är inte mitt problem.
  Jag har inte heller ansvar att leta upp länkar åt dig om libertarianism, Jan Tullberg
  (finns många fler kritiska och väl underbyggda), SCB, UNICEF, SD mm mm.

  Gilla

  1. Jag berör i stort sätt hela invandringen att skär man ned den så finns mer pengar till hjälp i närområden men om jag tolkat dig korrekt så håller du med mig att det är mer lönsamt att hjälpa i läger då.

   Jag har aldrig hävdat att du ska ge mig någon länk om libertarianismen jag påpekade att de tydligen missförstod libertairianism. Visst och jag har fler länkar också nog för att sitta länka i några veckor för att motbevisa saker också. Men om inget annat kommer upp så ser jag inte så mycket mer anledning att fortsätta denna diskussion.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s