Hur kan egendomsgemenskap få fotfäste i Sverige?

community life

Nu sitter jag på tåget hem från Storbritannien och gläds åt allt Gud lät mig uppleva hos Jesus Army under veckan som gått. Vännerna i Holy Treasure har varit otroligt gästfria, och förutom att bjuda på mat och boende har de spenderat massa timmar på att visa oss runt deras olika kommuniteter, sociala center och företag. De sistnämnda är väldigt coola: alla får samma lön, vinsten går till välgörenhet och långtidsarbetslösa får förtur. Dessa Kingdom Businesses som de kallas har med åren även antagit ett starkt miljötänk, för att värna Guds skapelse.

På torsdagen och fredagen deltog vi i Jesus Armys ungdomskonferens RAW – Real and Wild! Det var inte riktigt så vilt som jag hade hoppats – tidigare år har de gått ut och evangeliserat på stan varje eftermiddag som videon ovan avslöjar – men passionen för Jesus och Hans folk var tydlig. Det är helt enormt hur många av dessa ungdomar som antingen redan lever i kommunitet med fullständig egendomsgemenskap eller uttrycker en stark önskan om att göra detta. Jag har ingen anledning att tro att brittiska kids är särskilt genetiskt eller ens kulturellt annordlunda än svenska, så det visar verkligen att så fort den strukturella förutsättningen finns där för att leva på apostoliskt vis enligt Apg 2:44-45, så kommer folk vilja göra det.

RAW

Detta är något jag också slogs av när jag berättade om Sverige för kommunitetssyskonen i Holy Treasure – den unga kristna generationen är radikal! Jag överumplas varje vecka av hängivenheten till Jesus som jag ser i Ge och du ska få, Pannkakskyrkan, Ny Generation med mera. Jag överdriver nog inte när jag hävdar att Shane Claibornes Den oemotståndliga revolutionen är en av de mest lästa kristna böckerna i min generation.

Jag har mött en mängd andedöpta, unga själar som brinner för att följa Jesus fullt ut och vill bekämpa fattigdom och rikedom som Han. Det som saknas för egendomsgemenskap är erfarenhet, exempel och engagemang från resten av kyrkan, från den äldre generationen.

På RAW talade Kelly Batholomew på fredagmorgonen, den grånade ledaren för Northamptons Jesus Fellowship, vilket är kyrkans största församling och bas. Han berättade hur han fångades av Jesusväckelsen i den lilla byn Bugbrooke på 70-talet, och hur han likt många andra Jesus-hippies sålde allt han ägde och flyttade in i storfamilj. Han berättade om en man som sålde sitt hus och la en check på 80 000 pund i kollekthåven. Han berättade om hur de efter några år skulle starta förening för att styra upp det hela, och när medlemmarna på det konstituerande årsmötet skulle lägga en pund var i medlemsavgift – ett krav från myndigheternas sida – slogs Kelly av att han inte hade haft ett öre på sig de senaste fem åren!

cornhill bigger

Jesus Army äger nu flera stora kommunitetshus – ett är ett före detta hotell – men satsar även på mindre, mer flexibla kommuniteter som består av flera hus eller lägenheter i förorter med stora sociala behov. Alla har dock en gemensam kassa, ”the common purse”, precis som Jesus hade med sina lärjungar (Joh 13:29). Många rum stor tomma och Jesus Army är som sagt väldigt gästfria, och tar gärna emot människor under ett training year som bor i en kommunitet, jobbar i en kingdom business och hänger med kyrkan. Gissa vem som ska på det under 2016?

På RAW träffade vi två tjejer från Maranata i Bromma som faktiskt också praktiserar egendomsgemenskap och driver ett hotell och en liten taxifirma. Jag stötte även på en kvinna från Pilgrimsfolket i Norge som även de har egendomsgemenskap. Så man behöver inte bara gå till klostren för att hitta detta i norden. Men det är så perifert! Jag ber och längtar efter att de stora pingstevangelikala samfunden tar tag i frågan om egendomsgemenskap och erkänner att det är ett stort problem att noll – noll! – av deras församlingar ser ut som den apostoliska urförsamlingen. Jag har skickat in en debattartikel till Dagen om detta, jag hoppas den blir publicerad.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s