Gud är grön, del 7: Enkelhet i praktiken

Hillevi och fåren

Förra helgen var jagklimatambassadörsutbildning med Diakonia. Där fick vi träning i hur vi kan mobilisera fler att engagera sig för klimaträttvisa inför toppmötet i Paris i december, som förhoppningsvis kommer leda till ett nytt, globalt avtal för att minska klimatförändringarnas förödande effekter. ”Klimaträttvisa” innebär att de rika länderna tar störst ansvar, bär de största kostnaderna och gör de största utsläppsminskningarna, eftersom det framför allt är de som ställt till med miljöförstöringen. Det innebär också att klimatbiståndet till fattiga länder ökar, eftersom fattiga länder drabbas värst av klimatförändringarna.

Detta samband mellan ekonomisk ojämlikhet och miljö är precis vad påven Franciskus lyfte i sin encyklika Laudato Si, det är vad FN lyft fram nu med sina Global Goals som klubbades igenom nu i helgen, och det är vad jag, Sunniva och Johannes har lyft fram i bloggserien Gud är grön, som jag härmed dammar av efter lite sommarlov. I förra blogginlägget i serien skrev jag om hur Bibeln har en vision om enkelhet och jämlikhet, och att detta är nyckeln för hur vi ska verka både för en rättvis och hållbar värld.

Hur ser då denna enkelhet ut i praktiken? För att svara på det har min Diakoniaaktivistgrupp här i Uppsala tagit fram en Handbok för en enkel livsstil (PDF) där vi fokuserar på fyra områden där vi genom ändrade livsvanor kan leva grönare liv:

1. Mat och hälsa – något av de viktigaste vi kan göra för klimatet och miljön är att äta mycket mindre kött, eftersom köttindustrin står för 18% av världens växthusgasutsläpp. Att äta mer vegetariskt är också mycket bra för hälsan. Därtill bör vi äta mer närodlat, ekologiskt, Fairtrade och enligt säsong (dvs bär på sommaren och rotsaker på vintern, till exempel).

2. Kläder och second hand – istället för att ruinera oss på shopping kan vi göra som Bibeln säger och nöja oss med det vi har (Hebr 13:5), och när nåt går sönder kan vi laga det eller köpa på second hand. Det är bra både för plånboken och miljön. Forskare från KTH och Uppsala Universitet har visat att svenskarna för att nå klimatmålen inte bara behöver förändra konsumtionen utan minska den, eftersom vi i nuläget orsakar massa utsläpp i andra länder såsom Kina med vår konsumtion.

3. Boende och återvinningekobyar och ekohus börjar bli mer och mer populära halleluja, men även om man går inte all-in finns det flera åtgärder man kan göra för att ens boning ska bli mer hållbar; genom att införskaffa egen eller förnybar el, minska duschandet och matsvinnet, och se till att man är många. Hälften av alla hushåll i Sverige är ensamhushåll, om vi bjuder in fler hemlösa och lever kollektivt lever vi både enklare och snällare.

4. Resor och transport – åk mer cykel och tåg, mindre bil och flyg. För att Sverige ska nå sitt mål med en fossilfri fordonsflotta 2030 måste bilåkandet minska med 30%. Det räcker alltså inte med fler elbilar, vi måste köra mindre bil. Och att vi måste flyga mindre är också uppenbart: sträckan Stockholm-Göteborg släpper ut 0,001 kilo koldioxid per person med tåg, 24 med bil och 80 med flyg!

Avslutningsvis vill jag dela med mig av min och Andreas Lundström lilla film om hur Costa Rica kan inspirera oss till en enklare livsstil i det tjugoförsta århundradet. Costa Rica har en högre medellivslängd än USA, men en lägre BNP och låga klimatutsläpp. Om alla världens länder hade jämlik BNP/capita skulle vi ligga på Costa Ricas nivå, och om alla levde som costaricianer skulle det krävas ett jordklot. Vilket är vad vi har. Motsvarande siffra för svensk livsstil är 3,7 jordklot, och 5 för amerikaner.

Har du något mer tips på hur vi kan leva enklare? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

2 kommentarer

  1. Alltså jag älskar ju det här konkreta med en siffra, men det är svårt när man inte är esamstående. Kanske en omöjlig fråga, men vad skulle man kunna tänka för summa som är rimlig för barnen?

    Gilla

  2. Har alltid sett upp till Costa Rica och deras syn på ex.vis militär rustning. Det är ett bar exempel på att jämn fördelade inkomster leder till hälsa medan ojämnt fördelade skapar ett sjukt samhälle med hög brottslighet.

    13000 dollar är ca 104000 kronor och det borde vara möjligt att få ihop ett bra liv även i Sverige på det, många lever ju redan med den reella inkomsten. Men jag roade mig med att kolla upp hur den inkomsten skulle funka tillsammans med de barn jag har och då hamnar jag långt under socialbidragsnormen. Man kan kanske lägga till ca 4500 per månad och barn för att kompensera för barn.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s