Gud är grön, del 8: Onödigheter och nödvändigheter

Här kan ni läsa övriga blogginlägg i serien Gud är grön.

trc3a4d

Jobb, tillväxt och företagande ses ständigt som något enbart positivt i den politiska och ekonomiska debatten. Fler jobb är bra, färre jobb är dåligt. Om en politik kan leda till ”färre svenska/ ukrainska / indonesiska jobb”, bör det avvisas. Den ekonomiska tillväxten måste öka så mycket som möjligt. Så länge som en verksamhet är laglig och du får betalt för det, är det bra och bör stödjas och firas.

Bibeln, å andra sidan, säger att arbetet innebär att ”göra något nyttigt” med våra händer (Ef 4:28). Den kristna kallet till helighet, medkänsla och altruism slutar inte när vi tjänar pengar. Tvärtom, om det är någonstans vi ska leva som Jesus är det på vår arbetsplats, där de flesta av oss kommer att tillbringa en hel del tid och energi.

Detta är anledningen till att de tidiga kristna inte trodde att alla jobb var bra, såsom slavhandel (1 Tim 1:10), ockultism (Upp 22:15) och politiker (Mt 20:25-26). I den Apostoliska Traditionen från 200-talet namnges andra jobb också, såsom gladiator, prostituerade och soldater, som oacceptabla för kristna.

Men eftersom kristna är kallade till att ”göra något nyttigt” i vårt arbete, bör vi också ta en titt på aktiviteter som inte bara är skadliga utan snarare onödiga. Bibeln uppmuntrar till enkelhet och jämlikhet och säger att vi inte bör vara rika, och det betyder att vi inte ska konsumera onödiga grejer utan vara nöjda med mat och kläder (1 Tim 6: 8), och ge bort en tröja om vi har två (Luk 03:11). Vi bör inte konsumera onödigheter, och därmed bör vi inte heller producera dem.

Vad är då onödigheter? För några år sedan kom jag på begreppet LUS-produkter som i grova drag beskriver de tre vanligaste formerna av onödiga produkter: lyx, underhållning, och skönhetsprodukter. Värdet av dessa sitter i folks huvuden, därför skiljer sig uppfattningen om dessa enormt mellan kulturer, åldrar och kön.

Vi behöver inte spendera multum på dem, men vi gör det ändå. Amerikaner spenderar mer på lyxprodukter (rolls royce, armanikostymer etc) under ett år (cirka 150 miljarder dollar) än vad hela OECD ger i officiellt bistånd (cirka 130 miljarder dollar). Och i världen lägger vi lika mycket på underhållning, media och mode under ett år som alla OECD-länder någonsin gett i bistånd till utvecklingsländer (cirka tre biljoner dollar).

Snarare än att tala om ”ekonomin” som en singulär entitet bör vi tala om flera ekonomier som interagerar med varandra. Grovt kan de grupperas i en nödvändigheternas ekonomi och en onödigheternas ekonomi. Nödvändigheternas ekonomi inkluderar saker som näringsrik mat, värme kläder, sjukvård, infrastruktur och utbildning. Onödigheternas ekonomi å andra sidan inkluderar som sagt lyx, underhållning och skönhetsprodukter.

Ironiskt nog försvaras ofta onödigheternas ekonomi genom att peka på nödvändigheternas ekonomi. När jag kritiserar västvärldens extrema masskonsumtion och den miljöförstöring och ojämlikhet den skapar, får jag ofta till svar: ”men den ekonomiska tillväxten skapar bättre välfärd, matar hungriga barn och stärker vården!” Man menar att även yachtproduktion, som egentligen är helt onödigt, skapar jobb som bidrar till ekonomin, så att ett fattigt barn får mat i någon annan del av världen.

Denna ”trickle down theory” har motbevisats om och om igen av miljöekonomer. Det vi måste inse och se till är att människor som väljer att arbeta i nödvändigheternas ekonomi i stället för i onödigheternas ekonomi skadar inte den globala ekonomin, vi gör den bara gör bättre och mer etisk.

Detta är vad kristna bör sträva efter: tömma onödighetsekonomin stödja den gröna, sociala och nödvändiga ekonomin. Då kommer vi att bli ännu bättre på att bidra till Guds rikes vision av en jämlik och välmående mänsklighet.

19 kommentarer

 1. Egentligen är det onödigt att gå in på detaljerna. I Bibelns perspektiv finns inte de gigantiska åtagandena som binder en nations ekonomi för en ej överblickbar tidsrymd.

  Vi har det ju så inrättat, pensionsåtaganden, fastighetsamorteringar och oändligt mycket annat, att vi är beroende av jätteintäkter för att hålla det hela igång.

  Är det inte lite märkligt att läsa ut svar i Bibeln på omständigheter som är helt okända för de Bibliska omständigheterna?

  Vem ska stå för alla redan gjorda åtaganden när de kristna sviker i med hänvisning till sitt sitt ansvarstagande?

  Gilla

  1. Hej Hans

   I nuläget tar de fattigaste av de fattiga de hårdaste smällarna för ojämlikhet och miljöförstöring. Det är dags att vi som är rika gör uppoffringar så att världen blir mer rättvis. Vi kan väl skänka AP-fonderna till SIDA och sen skicka våra pensionärer till jordanska flyktingläger? Jag läste nånstans att det var billigare att ha folk där än här… 😉

   Gilla

   1. De må vara en Grenholmsk lösning: Vi ger asylsökande och bland dem majoriteten ekonomiska migranter en ekonomi i klass med den tidigare svenska, Som resultat därav skickas utbytesberoende till länder med för låg ekonomisk standard för såväl flyktingarna som ”flyktingarna”.

    Ordningen är återställd. Ett förbehåll dock: Delge i ärlighetens namn alla berörda nyordningen innan någon hinner göra pensionsinbetalningar. För vi är väl liiite hederliga ändå?

    Gilla

 2. Micael!

  Om alla Sveriges familjer och invånare endast skulle köpa just det de behövde, då skulle snart de flesta butiker få stänga, eller gå i konkurs.

  Ta ett exempel. I stället för att köpa bröd, så bakar alla i Sverige sitt eget bröd. Vad händer? Jo brödbagerierna får slå igen, tusentals anställda blir arbetslösa, staten får inte in skatt vilket drabbar andra områden, såsom sjukvård, skola,mm.

  Man räknar med att pojkar och flickor har ett klädkonto på 600 i månaden. Om man då bara handlar det absolut nödvändigaste och då på sekondhand, så kanske kontot blir 100 i månaden. Detta är ju bra, dvs om man inte är så noga med vad man har på sig, men om alla barn bara handlar kläder och skor för hundra kr i månaden, så skulle det bli 992500000 kr i månaden som sko och klädhandeln missar.
  Det blir alltså över 10 miljarder i uteblivna intäkter för dessa två branscher. Konsekvensen av detta blir att många butiker får slå igen och anställda blir arbetslösa, staten missar skatteintäkter, som i sin tur drabbar sjukvård, skola mm.

  Jag är helt inne på att det är en överkonsumtion och som jag och min fru inte vill ta del av.
  men allt är byggt utifrån konsumtion, men slutar världen att konsumera, så rasar ekonomin samman.

  Vi kan inte gå tillbaka till bondesamhället, det går helt enkelt inte, utan vi får nog anpassa oss och inte försöka ändra detta system, det blir inte bra.

  Bb

  Gilla

  1. Hej Björn!

   Det jag argumenterar för är att människor i allmänhet och kristna i synnerhet ska sluta konsumera varor och tjänster från den onödiga ekonomin, och istället lägga pengar på den nödvändiga ekonomin, inte minst i utvecklingsländer. Jag sätter inte konsumtion i kontrast till att lägga pengar på hög (sparande) utan primärt bistånd. Så för att ta ditt exempel med sko och kläder, så om alla nu gjorde som du säger och dessutom skänker de 992500000 kronorna till bistånd för att utrota fattigdom och göra världen till en bättre plats, så skulle det uppstå mängder med jobb och skatteintäkter inom den sektorn.

   Det är så en marknadsekonomi fungerar, sektorer är inte statiska. Digitaliseringen har gjort att mängder med skivbutiker stänger ner, men öppnar för jobb på Spotify och Netflix. IPhone gjorde att knapptelefonsindustrin sjönk som en sten, men öppnade för smartphones. Bilindustrin dödade häst och vagn-industrin, billiga made in China-varor konkurrerade ut inhemska industrier i Europa, och så vidare.

   Det handlar inte om att jobb och pengar försvinner i tomma intet, utan de flyttas över någon annanstans. Min okontroversiella idé är att de ska flyttas till bra saker som bekämpar fattigdom och tar hand om Guds skapelse istället för onödiga saker som utnyttjar fattiga och förstör Guds skapelse.

   Att säga att ekonomin måste se ut som den gör nu är essentiellt att vara emot marknadsekonomin och vilja införa planekonomi, eftersom man då inte utgår från efterfrågan. Det kan också användas för att vägra göra något åt knarkhandeln eller vapenindustrin. Men om du tänker efter tror jag nog att du också inser att ekonomin måste kunna förändras 🙂

   Gud välsigne dig

   Gilla

   1. Micael!

    Oavsett, så måste det finnas konsumtion för att det skall bli något.
    Det jag ville visa är, att om människor i vårt land gör som mitt exempel och som du vill, slutar att köpa onödigheter, så blir ändå resultatet som jag beskrev.

    Om vi slutar köpa bröd, lägger vinsten på bistånd, så blir ju de som får biståndet glade, men de som blir arbetslösa i Sverige suckar nog.

    Nej, jag håller inte med dig.

    Bb

    Gilla

    1. Så Björn, om vi tar Nederländerna där prostitution är lagligt, beskattat och såvidare: menar du att det är fel att argumentera för att folk slutar köpa och sälja sex och lägger pengarna på något bättre för att de prostituerade och hallickarna då blir temporärt arbetslösa? Hur ser du på historien, hur hade den teknologiska utvecklingen varit möjlig folk och pengar aldrig hade fått byta sektorer?

     I många områden i utvecklingsländer är det arbetslöshet på 50-80 %. Bistånd kan i många fall, tillsammans med rättvis handel och andra åtgärder, få ur människor ur den fattigdomen genom utbildning och kapital. Om, teoretiskt sett, ett förlorat svenskt jobb leder till flera nya jobb i Sydafrika, vad är det dåliga med det? Det finns ju inget i Bibeln som säger att svenskar är mer värda än andra, eller att vårt primära mål är att se till att det råder 100% sysselsättning i ett litet land i Norden. Vad är ens poängen med att alla ska arbeta i Sverige om du erkänner att det leder till mindre bistånd?

     Sen finns ju behov här också, mer behöver investeras i bostäder, flyktinghjälp etc. Och biståndsorganisationer anställer folk här i Sverige, och de skickar ut folk på kontor utomlands. Jag förstår inte hur man kan vända sig emot det, eller argumentera för att vi MÅSTE ha bio, Gucci-väskor, rolls-royce och annan lyx. Världen skulle ju utan tvekan se mycket bättre ut om vi la mindre pengar på det och mer på att rädda liv.

     Gilla

     1. Micael!

      Om vi håller oss till din teologi, där man bara skall köpa det man precis behöver i mat, kläder och boende, så blir resultatet inte mindre fattigdom för dom som inget har, utan mer brist för dom som idag har.
      Det är enkel matematik, om alla slutar köpa bröd och istället bakar själva, blir resultatet att många brödbagare blir arbetslösa och samma gäller alla områden som i dag livnär sig på människans konsumtion.

      Naturligtvis så blir biståndet till en början en hjälp för de som får av de pengar som inte går till man just behöver, men sen efter en tid och då inte så lång, så blir det till en stjälp för de som ex jobbar i dessa branscher.

      Bättre att man satsar på hjälp till självhjälp där små medel kan bygga upp en egen försörjing.

      Bb

      Gilla

      1. Nja, den ”enkla matematiken” utgår från att pengarna försvinner i tomma luften och det är det ingen som hävdar, utan jag menar att de ska överföras till konsumtion och bidrag till bra och nödvändiga sektorer som gynnar de fattiga. Om vi tar ditt bagarexempel: säg att alla slutar köpa bröd och bakar själva, och en tredjedel av pengarna som de då får över sparar de på bank, en tredjedel på kalle anka-serietidningar och en tredjedel på bistånd. Då skulle bagarna bli arbetslösa, absolut, men mängder med jobb skulle också skapar i bank- och investeringssektorn, seritidningssektorn och biståndssektorn. Pengarna försvinner inte, de flyttar på sig.

       Bistånd går till en mängd olika saker, det mesta nuförtiden är hjälp till självhjälp. Bistånd kan skapa arbete, fixa utbildning, stötta sjukvård, rädda liv med mera. Det är fantastiskt helt enkelt!

       All välsignelse

       Gilla

  1. Hej Jesper! Verkligen inte, har skrivit om det här: https://helapingsten.wordpress.com/2014/08/28/ska-kristna-vara-kommunister/

   Tycker för övrigt att det är märkligt att från en kristen ståndpunkt argumentera för att skatt är stöld utan att vara anarkist. Eftersom stöld är synd bör ens primära mål väl då vara att avskaffa skattesystemet? Men Paulus säger att vi ska betala skatt i Rom 13:7, trots att den på hans tid gick till hemska saker som korsfästningar.

   När jag har påpekat för Daniel att vi har minst 1,6 miljoner miljonärer i det här landet har det varit i kontrast till att han argumenterat för att vi har slut på pengar i detta rika land till välfärden, och att vi därför måste sparka ut flyktingar. Om han nu tycker att det är stöld att beskatta miljonärer, varför då klaga över bristande välfärd? Det känns ohållbart att han både vill ha ett välfärdssamhälle och tycker att skatt är stöld…

   Gilla

   1. Med Micael Grenholms recept blir Sverige och dess invånare, oväntat snabbt för vissa, medköande bland de bidragsberoende. Det går inte teoretiskt och inte praktiskt att ge bort tillgångar och fortsätta att alstra inkomster till det offentliga och därmed till välfärden.

    Om de 137 miljardärerna eller de 1,6 miljoner miljonärerna ska dräneras på kapital så blir inte följden tunnare madrasser. Det blir en spektakulär rad konkurser, en ny väsentligt värre finans- och fastighetskris än för 25 år sedan.

    Nuvarande och kommande pensionärer bedras på de utfästa pensionsvillkoren, eftersom fonderna kollapsar. Följden blir arbetslöshet, nerdragningar i socialtjänst, sjukvård och äldreomsorg och så vidare.

    Därmed inte sagt att inte idealmålet uppnåtts: slopad rikedom och ökad fattigdom. Tänk bara euforin att kunna slå fast att det inte finns investeringskapital kvar för att trygga inkomsterna till en drastiskt minskad skattebas.

    Det är en lycka för Micael att ”samhällsomstörtande verksamhet” är en obsolet definition på vansinnet.

    Gilla

    1. Hej Hans! Jag tror det skulle vara väldigt nyttigt för dig att göra en resa till några fattiga länder i Majoritetsvärlden, och försöka ta in att det är så de flesta människor lever. I flera månader, ja år, har du argumenterat som om världen skulle vara samma sak som Sverige, och att det enda som överhuvudtaget spelar någon roll är huruvida rika Sverige ska undvika att bli fattigare. När jag påpekar att om alla levde som svenskar så skulle det krävas 3,7 jordklot, förfasas inte du över att svenskars rikedom därmed förutsätter andra människors fattigdom, eller att den miljöförstöring vi orsakar dödar tusentals människoliv. Nej, du förfasas över tanken på att vi inte längre ska fortsätta leva som om det fanns fyra jordklot, du förfasas över tanken att Sverige i framtiden kanske inte fortsätter vara Joakim von Ankas pengabinge.

     Jag däremot förfasas över att 16 000 barn svälter ihjäl varje dag samtidigt som världen under ett år spenderar lika mycket pengar på mode och media som allt bistånd som någonsin skänkts till utvecklingsländer.

     Gilla

     1. Micael,

      inte för att det ändrar på de omständigheter vi har att förhålla oss till, men eftersom du för det på tal: Jag har åkt mellan vägspärrarna utanför Port-au-Prince på Haiti under Baby Docks tid tillsammans med en svensk diplomat. Hennes personliga kontakt med en av diktatorns ministrar gjorde att vi kunde passera genom vägspärrarna och nå woodo-folket uppe i bergstrakterna utanför huvudstaden.

      Jag har sett de trakomdrabbade barnen, med igensatta ögon, för vilka ingen hjälp fanns att få. En ung kille kom dragande med sin lillasyster och erbjöd mig att ta med henne från ön för motsvarande 75 svenska kronor. Jag fick bekräftat på ön att deras främsta exportprodukt var tvål tillverkad av…

      Och jag har gått längs åsnerännorna i den arabiska delen av Jerusalem.

      Något tiotal av mina vänner är missionärer i företrädesvis olika Afrikanska länder. De kontakterna har jag haft i åtskilliga årtionden. Jag kan berätta för dig hur man skär ut amuletter utan bedövning på fattiga rättslösa i Mozambique och hur massajflickor förblöder på väg hem från könsstympningem med borttagning av de inre blygdläpparna.

      Jag slutar uppräkningen där.

      Visst vet jag att du har goda avsikter, men dina recept leder ganska långt mot det armod som ska bekämpas och inte uppmuntras. Det är fattigdomen som är problemet, inte rikedomen. Hur fattigdomen kan bekämpas är de västliga demokratierna exempel på.

      Gilla

      1. Vad spännande Hans! Jag hoppas du förstod att de länder du nämner var fattigare än Sverige, inte rikare. Att de hade sämre sjukvård än Sverige. Att de hade sämre välfärd, sämre villkor för pensionärer, sämre utbildningssystem, sämre arbetsmarknad och att folk i allmänhet har det svårare där.

       De stora problemen i världen idag handlar därmed inte om rika svenskar utan om fattiga människor i Majoritetsvärlden, det lidande de går igenom idag och det lidande som kommer med klimatförändringarna. Jag hoppas du förstår detta och att du visar lite mer återhållsamhet nästa gång du försöker måla upp svenska pensionärer som de mest nödlidande i hela världen, vilket du faktiskt gjort gång på gång när du argumenterat för flyktingstopp, svensk tillväxt med mera.

       Allt gott!

       Gilla

       1. Det låter naturligtvis bestickande att göra jämförelser som du gör Micael. Det som skiljer ”Majoritetsvärlden” från Sverige, som gör jämförelsen med, är de olika ländernas konstitution och samhällsekonomi.

        Sverige har inte haft mycket av bidrag utifrån. Det hade varit pedagogiskt användbart om du kunde säga att det Sverige vi har idag bygger på allmosor från rika länder befolkat av idealister som tyckte synd om svenskarna som inte förmådde följa det vinnande konceptet.

        Sverige har – som kanske även du i dina mest klarsynta stunder kan inse – använt sig av en modell som du förkastar när det gäller Majoritetsvärlden. Varför skulle de vara undantag? De åtgärder som måste till är demokratisering, bekämpning av den politiskt konstruerade korruptionen och skifte till den moderna entreprenöriella ”korruptionen” i form av incitament och inte minst i formen belöning eller lön. Den som vill svära kan använda ordet ”vinst” för samma sak.

        Den korruption som svenska skattebetalare till följd av att deras företrädare fått förvaltar- och företrädaransvaret om bockfoten måste bekämpas. Inte uppmuntras. En barndomskamrat till mig reagerade på att någon anklagats för att försöka muta spelarna i ett fotbollslag att ”lägga sig”: Är det inte smartare att muta dom att vinna…

        Det är vad som händer i västvärlden. Det är den positiva ”mutan” som gör att västvärldens länder i vart fall är mera bidragsgivande än tagande. Uppenbarligen alldeles förkastligt. Idealet skulle vara, om vi ser till det praktiska skeendet av en Grenholmsk modell, att västvärlden blundar för de fattiga ländernas behov av uppbyggnad och fortsätter att bibehålla beroendet av bidrag. Bidrag som erfarenhetsmässigt går i uppseendeväckande hög utsträckning till passiv muta i form av motprestationsfria pengar.

        När länderna som likt Sverige insett det hopplösa med de kupade händernas romantik – hos ideologerna, absolut inte hos de beroende! – och angriper problemet där det sitter så börjar saker hända. Det händer inte. Det är du Micael en av garanterna för. Ett led på vägen till det ideala målet är en svensk solidarisk fattigdom, legitimerad av att det privata välståndet inte längre existerar.

        Gilla

 3. Märkliga konstateranden som görs här av Hans G.
  Västvärlden har fått sina långt större bidrag i form
  av slaveri, folkmord, plundring mm. Detta är väl
  något Hans G inte vill nämna för då faller hans
  argumentation som ett korthus. Lästips till dig
  Hans G är ”Kolonialismens svarta bok” av Marc
  Ferro,

  Ett annat skruvat påstående från Hans G är om
  mutor i fotbollslag. Det skulle vara bättre att ge
  mutor till vinst än att ”lägga sig”. Vet ej vilken
  verklighet Hans lever i, inte verkar det vara
  den vi övriga befinner oss i med tanke på att
  oseriösa aktörer och bettingbolag inte är
  intresserade av att ge muta till en möjlig vinst
  med sämre säkerhet än en förlust med nästan
  100% säkerhet. Det är trots allt lättare att förlora
  än att vinna oavsett vad Hans G påstår.

  Gilla

  1. Det är rätt uppfattat! Jag menar som förmodligen alla utom Rune Persson, att det är riktigare att ”muta” fotbollsspelarna genom lön från respektive förening framför det kriminella att låta spelhajar pressa spelarna till ”läggmatcher”.

   Så udda jag känner mig.

   Vill jag läsa om slaveri, folkmord, plundring med mera i Sverige är jag inte hjälpt av det Marc Ferro har att säga.

   Gilla

 4. Nej du är väl inte hjälpt av någon, Hans G sitter inne med
  alla svar och lösningar. Frågan är väl vilka auktoriteter
  du godkänner, (förutom dig själv).

  Kanske en missuppfattning från mig, men du har många
  märkliga synonymer och uttryck. Menar du hög lön
  så går det att skriva detta istället för att du i vanlig
  ordning kör med kryptisk retorik. Att använda ordet
  muta är kanske ett sätt att göra sig lustig eller är
  det en sk helgardering.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s