Exempel på egendomsgemenskap i Sverige

alsike
Systrarna i Alsike kloster lever i egendomsgemenskap

Idag skriver jag med den övriga styrelsen för Jerusalemprojektet i Världen idag där vi argumenterar för att egendomsgemenskap bör bli mer vanligt i kyrkan i Sverige. Jerusalemprojektet är en nystartad ideell förening som verkar för just detta, bli gärna medlem om du delar vår vision. I debattartikeln skriver vi:

Jesu ord om att hans lärjungar ska vara ett (Joh. 17) tolkas ofta som en uppmaning till enhet över samfundsgränserna, men tänk om han menade mer än så? Den tiggande, rumänske pingstvännen på gatan är nog framför allt intresserad av att hennes bröder och systrar lever i ekonomisk gemenskap med henne, så att hon inte längre behöver lida nöd.

Läs hela debattartikeln på Världen idags hemsida. Jerusalemprojektet arrangerar årets sammankomst för kristna kommuniteter och gemenskaper, som kommer ha ekonomisk gemenskap som tema. Den blir av 15-17 april i Lötenkyrkan i Uppsala. Anmälningsformulär kommer vilken dag som helst 🙂

Förutom urkyrkan är jag som många av er vet inspirerad av Jesus Army och hur de praktiserar egendomsgemenskap. John Byrd är med i den kyrkan och är just nu på besök i Sverige och bor hemma hos mig. Imorgon ska vi till Maranataförsamlingen i Bromma som förmodligen är den enda frikyrkan i Sverige som har egendomsgemenskap. De har en problematisk historia, men när jag besökte dem i höstas möttes jag av stor gästvänlighet och ett engagemang för flyktingar som är väldigt hedervärt.

I lördags åkte jag och John till Alsike kloster för att träffa Helgeandssystrarna och alla flyktingar som bor där. Jag pratade med systrarna dels för att få intervjumaterial till sista kapitlet i min och Stefan Swärds kommande bok Jesus var också flykting som släpps 8 april, dels för att lära mig mer om egendomsgemenskap. Som jag misstänkte har de en ideell förening som alla hushållets omkostnader går igenom. Helgeandssystrarna och Maranata visar att det är fullt möjligt att leva i egendomsgemenskap idag.

Syster Karin påpekade också mycket riktigt att inte bara bekämpar egendomsgemenskapen fattigdom, utan det hjälper en att leva enklare också. Det är inget lyx och överflöd i Alsike, tvärtom satsar de på att leva hållbart och förnybart i deras framtida klosterby. Så vill jag också leva!

30 kommentarer

 1. Systrarna i Alsike kloster gör en enastående insats! Egendomsgemenskapen praktiseras, men jag har inte fått uppfattningen att det är ett mål i sig.

  Gilla

 2. Alsike får väldans gärna, vad mig anbekommer, ekonomiska bidrag. Kanske från den gemensamma skattekistan. Vad vet jag.

  Men familjen vill jag ha för mig själv inom mina fyra väggar.

  Eftersom du sticker ut näsan med böcker och annat kreativt kanske jag också får göra det. Och då säger jag dig att ”Hippiskollektiven” (förstå mig rätt) på 60-talet fungerade inte.

  🙂

  Gilla

  1. Hej Ulrika!

   Många hippie-kollektiv lades ned, men frågan är om ambitionen ens var att de skulle vara kvar? Jesus People USA finns ju fortfarande i Chicago och Jesus Army i Storbritannien, de samlar hundratals hippie-kristna som lever i egendomsgemenskap och har gjort så i 50 år. Så att egendomsgemenskap inte går att bevara är en myt. Se bara på klosterrörelsen, de har levt i egendomsgemenskap i 1800 år.

   Hoppas du en dag vill dela med dig! Gud välsigne dig!

   Gilla

 3. ”Hoppas du en dag vill dela med dig!”

  Du är ju för skön….

  🙂

  Gud välsigne dig!

  (Det är ett par hundra tusen på g i skatt från mitt hus till den demokratiskt valde regeringen. Därtill ger jag mer än vad jag egentligen har råd med. Vi kan börja innifrån. Som underbyxor har jag ett par avlagda bikinibyxor. Strumporna kommer faktiskt från mittt eget företag och har ett hål på ena strumpan (+-poäng) Jeansen får gå med i nästa tvätt trots att de har ett stort hål i skrevet. Man kan ha en lång tröja över så syns det inte. Tröjan och undertröjan är arvegods från dottern som i sin tur glatt shoppar i församlingarnas second hand.

  Gilla

   1. ”Då är det bara egendomsgemenskap nästa :)”

    Det finns faktiskt en dröm om att bo i en hydda vid söderhavet, fritt från prylar o annat. Fast nu bor vi i Sverige och jag är mycket glad och tacksam för min kärnfamilj och dess struktur. Mannen jag fick som livskamrat är kristen och den givne familjefadern och familjehuvudet. Dvs extremt snäll och utgivande som Herren själv. Då gör trasiga kläder inte någonting.

    Gilla

  1. Någon har påtalat att jag inte kan skriva ”bikinibyxor” för då tror dagens unga att jag i praktiken inte har någonting på mig. När jag skrev bikinibyxor tänker jag på den sortens som rediga tanter har, typ boxershorts. Det är besvärligt när ord ändrar innebörd av tidens gång.

   Gilla

  1. Hej Anders! Ja, jag känner till det och det är hemskt att hon har uttryckt sådana åsikter. När jag var i klostrets umgicks jag med syster Karin och aspiranterna Sofia och Rose, hos dem mötte jag ingen rasism av något slag.

   Guds välsignelse!

   Gilla

   1. Det var kloster som skyddade judar under kriget. Det var kloster som skyddade nazister. Det var kristna hem som skyddade judar. Det var hem som kallade sig för kristna som förrådde judar.

    Anders länk är intressant och personligen skulle jag inte vilja ha någonting med ett kloster där sådana uppfattngar råder att göra. Det finns så många bra ställen att söka sig till i stället.

    Gilla

      1. Du skrev att antisemitism ”råder” på Alsike kloster. Det är en ren lögn som du inte har något stöd för. Syster Marianne har uttryckt sig antisemitiskt 1988, 1994 och även 2001, det är sant och oacceptabelt. Men även om man bara tar det senaste årtalet var det 15 år sedan. Hon är över 90 år och inte särskilt aktiv i klostret längre, det leds av syster Karin. Varken Karin eller de nya aspiranterna kan anklagas för antisemitism eller någon annan form av rasism.

       Gilla

       1. Efter alla rapporter om hur osjälviskt och uppoffrande systrarna på klostret arbetade med människor som väntade på avvisning, hade jag som säkert de flesta positiva tankar om systrarna.

        Jag hörde ett inslag i P1 där det hade klippts in från Radio Islam, där Ahmed Rami (jag bodde granne med honom vid den tiden) intervjuade syster Marianne. Det hon då sa om förintelselägren och judarna vill jag inte återge. All respekt försvann.

        Sedan en tid är en god vän ofta engagerad i klostrets flyktingverksamhet. Jag har svårt att tänka mig att det kommer fram något antisemitiskt hos någon av systrarna idag, redan av den anledningen att då skulle inte gode vännen lägga sin tid där.

        Gilla

 4. Bara det faktum att syster Marianne har uttalat sig antisemitiskt på det viset och dessutom medverkat i Radio Islam är ju tillräckligt stor anledning att Svenska kyrkan skulle lägga ned eländet. När det gäller avvisning av flyktingar så är det knappast några farliga länder det är frågan om.

  Gilla

  1. Hej Anders! Som jag skrev ovan har ALLA som bott i klostret fått uppehållstillstånd. Det vill säga alla har varit riktiga flyktingar som fått ett felaktigt avvisningsbeslut. Så där har du fel. Antisemitism är förskräckligt, där är vi helt överens.

   Gilla

   1. I så fall är det än mer förståeligt att den omtalade polisrazzian blev så omtalad.

    Gilla

 5. Har de som är aktiva nu tagit avstånd från den s.k syster Marianne. Det är ju inte någon liten felsägning det är frågan om utan rent hat och förakt mot det judiska folket.

  Gilla

  1. Det är verkligen inte någon liten felsägning men här gäller nog personligt ansvar. Vi kan jämföra med att det i en församling funnits en ledare som gjort samma uttalanden. Då kan man inte ställa nuvarande medlemmar till ansvars för det som ledaren tidigare sagt.

   Gilla

   1. Nej men de borde ta avstånd från det hon sagt och även från henne och inte sätta henne på piedestal. Gammelkärringen bor väl fortfarande där och blir upphöjd av de andra. När hon gjorde dessa uttalanden var hon väl fortfarande vid sina sinnens fulla bruk även om hon då hade ett förmörkar sinne. Hennes helgongloria är rejält besudlad.

    Gilla

    1. Tänker då att det, utifrån vad du säger, är de nuvarande ledarnas ansvar att ge gammelgumman tillfälle för ånger och bättring/omvändelse. Sådant har ingen övre åldersgräns. Läste nyligen om en gubbe som var över 90 när han klev ner i dopvattnet. Han var så full av ånger att han tog sig namnet Paulus.

     Gilla

     1. Hade hon varit politiker hade hon varit tvungen att avgå och de övriga hade tagit avstånd från hennes uttalande. Men det där stället stinker sekt lång väg. Jag är också allergisk mot självrättfärdiga människor som tror sig vara godheten personifierad fast de är fulla med ondska.

      Gilla

      1. ”Hade hon varit politiker hade hon varit tvungen att avgå och de övriga hade tagit avstånd från hennes uttalande.”

       Ja, så är det.

       ”Men det där stället stinker sekt lång väg.”

       Det vet jag ingenting om.

       ”Jag är också allergisk mot självrättfärdiga människor som tror sig vara godheten personifierad fast de är fulla med ondska.”

       Här har du min största förståelse.

       Låt oss samtidigt komma ihåg att endast Gud är 100% god. Det är därför som endast Herren Jesus Kristus dög som syndaoffer. Han är det enda syndfria offret!

       Gilla

 6. Vem är det som avgör om avvisningsbeslutet var felaktigt. De har väl fått stanna för att de varit inlåsta på klostret av humanitära skäl.

  Gilla

  1. Nej, de får stanna för att de får uppehållstillstånd. Syster Karin berättade om en kvinna från Pakistan som hade fått avvisningsbeslut. Hon bodde på klostret och när preskriberingstiden hade gått ut sökte hon asyl igen, och fick flyktingstatus och permanent uppehållstillstånd. Jag känner många flyktingar som fått uppehållstillstånd efter att Migrationsverket ”ändrat” sig: Jean Kabuidibuidi, Amireh och Zeniab, Siavash Rahimi, med flera.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s