Varför kristna måste leva hållbart

I det senaste avsnittet av podden Jesusfolket gästas jag och Johannes av fantastiska Sarah Stenmark, SLU-student och aktivist som planerar att starta kommunitet med mig. Vi pratade om klimat, miljö och hållbarhet – vad vi kan göra, varför vi ska göra det och vad Bibeln har att lära oss om skapelsevård.

Johannes kläckte ur sig häromdagen i kollektivet att om Vattenfalls försäljning av sin brunkolsverksamhet går igenom så ger han upp och drar till Thailand. Vad är det för vits att strida för hållbarhet när ett statligt bolag inte kan drista sig att lägga ner en verksamhet som släpper ut mångdubbelt mer växthusgaser än hela Sverige? Det är lätt att känna modlöshet dessa dagar, inte minst när media och opinion tänder mycket mer på att hata invandrare än att diskutera hur vi kan ställa om till en hållbar livsstil.

Det som fick mig att förstå vikten av miljöfrågorna var insikten att miljöförstöring dödar människor. Vart fjärde dödsfall beror på miljöproblem. Så som Johannes konstaterar i podden, kristnas ansvar för skapelsen handlar inte om att rädda någon obskyr hackspett någonstans utan om att förhindra massivt lidande och död.

Jeremia 2:7 säger ”Jag förde er in i det bördiga landet och ni fick äta dess frukt
och dess goda. Men när ni hade kommit dit orenade ni mitt land och gjorde min arvedel avskyvärd.” Det finns utan tvekan en enorm tragik i hur många av oss lever på ett sätt som förutsätter andras fattigdom och framtida generationers lidande. Det är verkligen inte så Gud vill att vi ska leva.

Vissa hävdar förvisso att det inte spelar någon roll att jorden förstörs eftersom Jesus kommer tillbaka. Frågan är om de borstar tänderna? Om de städar sitt hus? Vårdar de sin egen miljö men skiter i andras? Och vad skulle det vara för absurd anledning till att leva på ett sätt som dödar människor här och nu?

Nej, vi behöver en radikal omställning i Sverige och världen och där ska kyrkan stå vid fronten. Mot slutet av podden talar jag och Sarah om hur kommunitetsliv med självhushållning kan vara ett av de absolut mest effektiva sätten att bidra till detta. Vad väntar vi på?

5 kommentarer

 1. Micael!

  När Gud i skriften talar om att orena landet, så handlar det inte om miljöförstöring, utan om avgudar och annat som Gud ogillar.

  Och sannerligen, vårt land är orenat av avgudar, blodsoffer, äktenskapsbrott, homosexuella som gifter sig i sv kyrkan, ja listan kan göras lång, men detta land är verkligen orenat och då inte av miljöförstöring.

  Gilla

  1. Eh…inte orenat av miljöförstöring? Det vore intressant att höra: saknar fysisk miljöförstöring all betydelse? Struntar Gud i om hans fantastiska planet geggar ihop? Och att detta ihopgeggande dessutom innebär oerhört mycket lidande?

   Gilla

   1. Klaus!

    Problemet är inte det du skriver, utan att Micael gör ett egenmäktigt förfarande av Guds ord, det vill säga att han tar det skrivna ordet och använder det till ett syfte som det inte är avsett för.

    Bb

    Gilla

 2. Det är mycket bra att ni arbetar för ett hållbart samhälle, för tiden är kort innan de styrande makterna fullständigt förintat mänsklighetens livsmiljö!

  Har tänkte fråga dig om en sak länge Micael; Att studerar teologi handlar det inte om att lära sig om Gud och Guds Ord?

  Ja, en miljöstudie i Thailand kan verkligen vara en intressant ögonöppnare för Johannes!

  Gilla

 3. Alla de domar som skall komma över jorden i den yttersta tiden är ju bl a miljökatastrofer, massdöd , måste va jobbigt att försöka skriva om bibeln tänker jag..

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s