Efterlysning: Kristna som vill leva i egendomsgemenskap

gandalf wants you

Under 1900-talet skedde ett stort paradigmskifte i den protestantiska kyrkan. Från att de flesta vid århundradets början trodde på cessationismen, den bibliska läran om att Andens gåvor upphörde med apostlarna, till att de allra flesta började tro på att mirakler fortfarande sker i och med pingströrelsens och den karismatiska rörelsens framväxt. Här i Sverige är det extremt ovanligt med cessationister idag, trots att den var så dominerande för bara 115 år sedan.

Ett liknande skifte är nödvändigt och förmodligen redan på väg när det gäller kristnas syn på egendomsgemenskap. Idag råder en ekonomisk cessationism som säger att apostlarnas ekonomiska livsstil som utraderade fattigdom och rikedom är något som upphörde med dem och som vi inte behöver följa idag. Men fler och fler inser att detta är rappakalja. Dels är det kyrkohistoriskt fullständigt fel att hävda att Jerusalem var den enda församling som praktiserade egendomsgemenskap — det var välspritt i fornkyrkan och sågs som normativt en bra bit in på 200-talet — dels så finns det inget i Bibeln som antyder att egendomsgemenskap är dåligt eller skulle vara begränsat tidsmässigt.

Jag själv insåg detta för flera år sedan, och även om det var en jobbig tanke att ge upp min rikedom och lyxdrömmar så gjorde min kärlek till Jesus att jag inte kunde ignorera Hans vilja. Jag förstod att jag var den rike unge mannen i Matteus 19 och att jag inte kan distansera mig från hans situation genom att hitta på någon skiljande egenskap som texten inte nämner.* Jag såg hur budet om att sälja allt riktades till alla lärjungar i Luk 12:33 och hur det var ett kall till egendomsgemenskap och ekonomisk utjämning i Apg 2:44-45, 4:32-37.

Men egendomsgemenskap kräver gemenskap, och det har varit svårt att hitta andra som brinner lika starkt för detta. Sympatisörer finns det gott om, och folk som tycker det är fascinerande och spännande tankar, men jag har varit på jakt efter människor som har samma nöd som jag: vi måste ha församlingar idag som ser ut som apostlarnas församling på Bibelns tid. Det är oacceptabelt att bara en enda frikyrka i hela Sverige har egendomsgemenskap. Vi kan inte på ett ärligt sätt hävda oss följa Jesus som de första lärjungarna om vi envist skär bort det ekonomiska bara för att det är obekvämt, liksom cessationister skär bort mirakler för att de ogillar det.

Tack och lov till Gud så har jag hittat fler med samma vision och längtan. Vi har bildat Jerusalemprojektet, en förening som ska främja kommunitetsliv och egendomsgemenskap och som föregår med gott exempel genom att starta kommuniteter med fullständig egendomsgemenskap. 2017 tänker vi starta vår första. Naturligtvis behövs mirakler för att det ska ske, vilket känns väldigt betryggande då vi är beroende av Gud och inte kan sköta det på egen hand.

Som förberedelse har vi startat vad vi kallar en distanskommunitet som följer en gemensam regel och som hörs på Skype två gånger i veckan för samtal och bön. Vi läser Bibeln och en bok om kommunitetsliv gemensamt, vi stöttar och uppmuntrar varandra. Vårt mål är att leva i egendomsgemenskap med varandra och med de riktigt fattiga, våra kärnmedlemmar som egendomsgemenskapen kommer kunna hjälpa på ett särskilt viktigt sätt. Ingen ska behöva lida nöd i Guds Rike, så vi vill ha med så många rika som möjligt för att kunna hjälpa de fattiga så mycket som möjligt.

Om du delar denna längtan efter ett bibliskt liv med hela pingstupplevelsen som förvandlar människors liv och stärker vår tro till apostoliska höjder — hör av dig! Gå med i distanskommuniteten och be, visionera och planera med oss. Vi som vill leva så här må vara få i nuläget, men Gud är på vår sida och det är inte på något sätt omöjligt att ett paradigmskifte sker även här så att kommunitetskyrkor blir normativa igen. För det behöver vi den Helige Ande och varandra. Häng på!

*En vanlig mammonistisk tolkning av Matt 19 med paralleller är att den rike unge mannen hade ett speciellt problem med sina pengar som hindrade honom att ha fokus på Gud, och att det var därför han skulle sälja allt och leva i egendomsgemenskap. Men Jesus ger motiveringen att de fattiga ska få hans pengar, inte att han ska uppnå någon slags terapeutisk vinning, och i övrigt undervisar Jesus om att rikedom ALLTID är ett hinder för Gudsrelationen (Matt 6:19-21, 13:22).

2 kommentarer

 1. En vän har uttryckt en önskan om att bli delägare i familjens fordon. Han är inte kristen dock, utan tillhör en annan religion. Hur förhåller du dig till det?

  Gilla

  1. Då svarar jag väl själv 🙂

   Eftersom vi lever i förskingringen med tillhörande sekularisering är det inte konstigare att dela fordon med honom än att dela tvättstuga och snöslunga i bostadsrättsföreningen.

   Kom hem, det finns behov av evangelisation här också.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s