Varför Heidi Baker inte är en falsk profet

heidi-bakerUrsprungligen publicerat på Stefan Swärds blogg.

En av huvudtalarna på Awakening Europe i Stockholm 28-30 oktober är missionären Heidi Baker. Det är inte första gången Heidi är i Sverige, 2012 beökte hon New Wines sommarkonferens och hon har även besökt Arkens kvinnokonferenser ett antal gånger. Syftet med denna artikel är att presentera vem Heidi är och svara på påståenden i kommentarsfältet till detta blogginlägg om att hon skulle vara en falsk profet.

Heidi Bakers liv

Heidi föddes 1959 och växte upp i Laguna Beach i södra Kalifornien. Vid 16 års ålder blev hon frälst i en pingstkyrka i Mississippi. Någon månad efter sitt dop när hon bad i samma kyrka såg hon ett vitt ljus och hörde Guds röst som sa: “Jag kallar dig till att vara predikant och missionär. Du ska åka till Afrika, Asien och England.” Några år sedan gifte hon sig med missionärssonen Rolland Baker och lämnade USA för Indonesien kort efter deras bröllop. Där betjänade de fattiga människor i slummen, predikade Evangeliet och hjälpte kvinnor att få jobb.

Efter några år flyttade de till Hong Kong där de fortsatte missionera bland de fattiga i samarbete med Jackie Pullinger-To. 1991 flyttade de till England för att doktorera i systematisk teologi: under studietiden hjälpte de regelbundet hemlösa. Snart upplevde de att Gud kallade dem till Moçambique, och 1995 flyttade de till Maputo.

Heidi och Rolland gick ut på Maputos soptipp och identifierade hemlösa och föräldralösa barn som överlevde genom att äta sopor som de kunde ta till sitt nystartade barnhem. Snart hade de uppemot hundra barn där. Heidi blev sjuk i svår lunginflamation och tuberkulos, och mot läkarnas rekommendationer åkte hon till Toronto för att få förbön under förnyelsen där i Toronto Airport Vineyard. Hon blev mycket riktigt helad, och såg en syn där Jesus sa till henne att hon inte skulle vara rädd för att ta emot fler nödlidande barn, för han skulle se till att det alltid finns tillräckligt med resurser.

Heidis och Rollands organisation, som kallades Ministerio Arco-Iris på portugisiska eller Iris Ministries på engelska, växte och kunde ta emot fler och fler nödlidande människor, framför allt barn. Under de stora och destruktiva översvämningarna år 2000 hjälpte Iris tusentals människor att få förnödenheter i samband med att evangeliet förkunnades. Fler och fler församlingar planterades. Heidi och Rolland flyttade tillsammans med organisationens huvudkontor till Pemba, provinshuvudstad för Cabo Delgado i norr som var ett område som dittills varit väldigt onått med evangelium. De startade en missionsbibelskola och har regelbundet haft kampanjmöten ute i byarna där de ber för helande och förkunnar evangeliet med film, sång och predikan.

Det finns en hel uppsjö med vittnesbörd om mirakler som har skett inom Iris Ministries, de mest uppmärksammade är folk som blivit uppväckta från döden. Jag har själv träffat och intervjuat Francis Shongwe som uppväcktes 2003 efter att Iris-ledaren Surprise Sithole bad för honom. Även många blinda har fått sin syn och döva har fått sin hörsel. Min vän James Thompson gick på Iris missionsbibelskola i Pemba och for till Zimbabwe med sin fru Sarah på praktik. Där bad de för en blind kvinna som fick synen återställd och kunde se sitt barnbarn för första gången. Religionsforskaren Candy Gunther Brown har gjort en uppmärksammad studie tillsammans med läkarkollegor där de undersökte syn- och hörselnedsättning på ett antal ungdomar innan och efter de fick förbön på ett av Iris kampanjmöten ute på den Mocambikanska landsbygden. I många fall såg de dramatiska förbättringar.

Organisationen ger hem idag åt över 10 000 barn framför allt i Mocambique och har expanderat till ett 20-tal länder i Afrika, Asien och Sydamerika. Dotterorganisationen Iris Relief åker ut till katastrofområden för att lindra nöd och rädda liv, vilket gett dem mycket beröm. Iris församlingsrörelse, som samarbetar med Partners in Harvest, omfattar tusentals församlingar runtom i södra Afrika varav många är egenplanterade. Kristna tidskrifter som Christianity Today och Charisma Magazine har beskrivit hur Heidi och Rollands rörelse “förvandlar Mocambique” och hur de är bland de mest inflytelserika inom världsvid pingstkarismatisk kristendom.

Biblisk urskiljning

När det gäller att urskilja sant från falskt sa Jesus att att falska profeter bär dålig frukt och är oförmögna att bära god frukt (Matt 7:15-20). Om en person bär god frukt kan det alltså inte vara en falsk profet. Detta förtydligas med att miraklerna spelar underordnad roll, det viktiga är om man gör Faderns vilja (vv. 21-23). Eftersom frukt används av Johannes döparen som bild för goda gärningar (Luk 3) och av Paulus som de karaktärsdrag Anden ger (Gal 5) är det rimligt att tolka detta som just gärningar och karaktärsdrag – hela Bergspredikan handlar om vilka gärningar Jesu lärjungar ska göra.

Även bekännelsen till Jesus nämns av apostlen Johannes som: ”Mina älskade, tro inte alla andar utan pröva andarna om de kommer från Gud. Ty många falska profeter har gått ut i världen. Så känner ni igen Guds Ande: varje ande, som bekänner att Jesus är Kristus, som kommit i köttet, han är från Gud, och varje ande som inte bekänner Jesus, han är inte från Gud. Det är Antikrists ande, som ni har hört skulle komma och som redan nu är i världen.” (1 Joh 4:1-3) Paulus säger till och med ”Därför skall ni också veta att ingen som talar genom Guds Ande säger: ‘Förbannad är Jesus’, och att ingen kan säga ‘Jesus är Herren’ annat än i kraft av den helige Ande.” (1 Kor 12:3).

De falska profeter som Jesus talar om i Matt 24 och som gör falska tecken och under och utropar sig själva till Messias, saknar den Helige Ande, bekänner sig inte till sann kristen tro och bär inte god frukt. De är vargar i fårakläder, de har ont uppsåt. Kristna som har goda intentioner att följa Jesus och bekänner sig till honom men felar kan alltså inte ingå i denna kategori. Som “IT-pastorn” Lars Gunther har påpekat behöver vi göra en distinktion mellan falska och felande profeter.

Ingenstans i Bibeln står det att vi kan eller ska skilja mellan andar genom att titta på hur predikanter och ledare beter sig på möten och vilka sorts “manifestationer” de har. Tvärtom, om frukten är god och bekännelsen till Jesus är solid spelar det ingen roll hur personen ifråga beter sig, vare sig kroppsligt eller muntligt. Att en individ subjektivt ogillar sättet en predikant beter sig är inget argument för att den predikanten skulle vara en falsk profet.

Faktum är att Bibeln säger att demoner imiterar Andens verk (2 Mos 7), så att via YouTube eller andra medel försöka hitta paralleller mellan hur en kristen predikant beter sig och hur en new agare eller hindu beter sig är med bibliska mått mätt inget argument för att predikanten skulle vara falsk. När godhjärtade, Jesusälskande karismatiska kristna anklagas för att vara falska profeter är det inte biblisk urskiljning som pågåt, utan förtal och misstro. Det är på ett sätt inte förvånande att detta sker eftersom Jesus själv blev anklagad för att göra mirakler genom demoner (Matt 12:22-30) och Han sa: ”Lärjungen skall vara nöjd om han får det som sin lärare och tjänaren om han får det som sin herre. Om man har kallat husets herre för Beelsebul, kan då hans husfolk vänta sig något bättre?” (Matt 10:25).

Är Heidi Baker en falsk profet?

De argument som framförts i kommentarsfältet till Stefan Swärds inlägg för att Heidi Baker är falsk och förtjänar avståndstagande är: 1) I ett YouTubeklipp ser man henne ligga på en talarplattform och skratta för att hon, som hon uttrycker det, är fylld av glädje och kärlek från den Helige Ande; 2) I ett annat YouTubeklipp upprepar hon bönen “Do it again Lord!” (åsyftandes på väckelsen på Azusa Street som startade pingströrelsen) flera gånger om; 3) Hon påstås ha samma budskap som Livets Ord på 80-talet. 1 anses visa att hon har en falsk ande, 2 anses vara ett mantra för att “framkalla saker”, 3 hävdas vara ett annat än Bibelns evangelium.

Det är viktigt att inse att detta inte är biblisk urskiljning. Som sagt hävdar Bibeln aldrig någonstans att man kan identifiera onda andar genom hur folk beter sig på möten – de identifieras på frukten i människans liv och deras förkunnelse om Jesus. Det är alltså irrelevant om Heidi skrattar eller håller ett känslofritt föredrag, om hon ligger eller står, om hon upprepar samma bön om och om igen eller om hon ber med nya ord. Faktum är att allt detta enbart är uttryck för en mer emotionell andlighet som må vara ovanlig i västvärlden men som inte alls är det i Afrika där Heidi bor och inte heller har varit det i historien. Varje våg av väckelse har åtföljts av starka emotionella uttryck.

Anklagelsen om att Heidi skulle predika samma falska evangelium som Livets Ord på 80-talet är befängd, hennes undervisning är väldigt annorlunda än dåtidens framgångsteologiska trosförkunnelse då hon betonar fattigdom, lidande och gemenskap snarare än rikedom, framgång och individualism. Därtill predikar hon ett tydligt Jesuscentrerat evangelium inte minst när hon åker ut i byarna, se nedan:

Andra har ifrågasatt Baker pga hennes kopplingar till Torontovälsignelsen på 90-talet och hennes nutida kopplingar till Bethel Church. Men sådan “guilt by association” är inte heller biblisk urskiljning – det är predikantens frukt och förkunnelse som ska bedömas. Som mest kan man i så fall kritisera henne för dåligt omdöme, men inte för att vara driven av demoner, för det är enligt Bibeln omöjligt för en person som för tusentals till tro, hjälper fattiga och predikar evangeliet att vara en falsk profet. Därtill är anklagelserna som riktats mot både Toronto och Bethel ofta överdrivna – även om det har skett urspårningar i synnerhet i kopplingar till Toronto är även det rörelser som bekänner sig till klassisk kristen doktrin om Jesus och som fört många till tro på honom. Se David Wellstams respons på dessa anklagelser.

Personligen har Heidi Baker inspirerat och uppmuntrat mig enormt mycket och jag ser verkligen fram emot att höra henne i Stockholm om en vecka.

16 kommentarer

 1. Ett ständigt upprepande av hur mycket du älskar Jesus o hur viktigt det är att ha ett innerligt förhållande till Jesus är absolut ingen garanti för att finns en barnaskapets ande! Att mängder blir helade o frälsta av dii budskap är ingen garanti för att du är född på nytt?på enplattform kan ingen se om du är född på nytt o Hafmen gudomlig karaktär! Låt ingen vilseleda er! Vi går mot en falsk ENHET! Eva

  Gilla

  1. Vi har ett stort problem i kyrkan.. Alla kristna påstår sig tro på en levande Gud, men så fort något händer, någon blir använd av Gud, folk blir helade och frälsta så är det en annan Ande, och inte Gud. Så vad gör den Guden de säger sig tro på?

   Det är att ge djävulen mer kraft än Gud, och som att de är djävulen har mer makt än Herren.

   Inse det här, att Jesus skickar ut sina lärjungar att lägga händer på de sjuka, uppväcka döda, kasta ut demoner i t ex Lukas 10. I Matteus 7 säger han att inte Alla som säger Herre, Herre ska komma in i himmelriket. De ska säga ”Har inte vi drivit ut onda andar med ditt namn, profeterat med hjälp av ditt namn?”

   Två punkter: Det är inte Guds Son som säger ”Ni har drivit ut onda andar, profeterat i MITT NAMN” utan de är de som säger Herre, Herre. Alltså är de självutnämnda, de säger sig ha gjort detta men det behöver inte vara så för Jesus säger ju, jag kände er aldrig. Vad hände med de judiska andeutdrivrna i Apostlagärningarna? Demonen sa Jesus känner jag, Paulus känner jag till men vem är du? Och hoppade på dom. Ändå säger de till Jesus i Matt 7 att ”Har vi inte drivit ut onda
   andar i ditt namn?” Verkar vara självutnämnt, snack och inte verklighet, charader och skådespel men Jesus säger jag har ALDRIG känt er.

   Kristna vänder verserna som något annat och jag tror det är en taktik av fienden, för
   det skrämmer folk och gör folk rädda för att göra det Jesus kallar sina lärjungar till, och de han själv gjorde och säger att vi ska göra i Bibeln.

   Punkt två: Alla knän ska böjas och ALLA tungor bekänna. Alla kommer säga Herre, herre en dag. Jesus säger inte alla som säger Herre ska komma in, utan de som GÖR min Faders vilja. Så vad är Faderns vilja? Jo att vi ska lära känna honom, älska honom och den han sänt, Jesus och lyssna på honom, följa honom och göra allt det han lärde de första lärjungarna. Vad sa han åt de att göra i Lukas 10?

   Och när det kommer till Baker, varför tror alla att bara för man går på Awakening så kommer man för Bakers skull? Bara för att du är där betyder det inte att du måste hålla med om allt, det värsta som kan hända är att du har gemenskap med andra kristna och tillber Jesus. Om Gud är mäktig och stor, så har han kraft att beskydda och bevara från felaktigheter. Är det Gud så har han också makt att överbevisa och smälta hårda hjärtan. Bibeln säger åt oss att vara vaksamma och ingen bedra oss, låt oss vara det men sluta vara rädd och kritisera precis allt, annars slutar det upp med att vi kallar Guds verk för Beelsebuls

   Gilla

  2. Hur vet du att Heidi inte är som hon är ”on stage och har gudomlig karaktär? Bara för att hon är på scen och är som hon är betyder det inte att vi behöver vara skeptiska till det Gud gjort i hennes eller någon annans liv.

   Gilla

 2. Att hela människor är inte unikt för kristna utan förekommer i de flesta kulturer, så det i sig inget bevis. ”God frukt” kommer också från andra kulturer och de kristna utmärker sig inte speciellt här.
  Det är mycket möjligt att du har rätt, Micael, men du kan också ha fel och det är ju inte precis första gången (nej, jag är inte heller felfri :). Så varför chansa? Varför ska kristna alltid klänga på alla ”kändisar”?

  Gilla

  1. Fast Thomas, om du menar att dåliga träd kan bära god frukt, då måste du hävda att Jesus Kristus är en lögnare och bedragare. Han säger ju: ”På deras frukt ska ni känna igen dem. Man plockar väl inte vindruvor från törnbuskar eller fikon från tistlar? Så bär varje gott träd god frukt, men ett dåligt träd bär dålig frukt. Ett gott träd kan inte bära dålig frukt, inte heller kan ett dåligt träd bära god frukt.” (Matt 7:16-18)

   Alltså: om en kristen ledare bär god frukt – och den kan knappt bli godare än i Heidis fall med så många frälsta och hjälpa ur fattigdom – då KAN den ledaren inte vara en falsk profet, för ALLA falska profeter bär dåligt frukt enligt Jesus. Om man hävdar att falska profeter bär god frukt så måste man hävda att Jesus ljuger.

   Gilla

 3. Att vara skeptisk är inte fel,vi ska vara vaksamma och om hela ens inre ropar nej,jag känner bara inte igen detta och man vet man ligger vid korstets fot,ja då finns det säkerligen orsak till att i frågasätta en del? jag brukar tänka att jag undrar om Jesus skulle kunna tänkas kasta sig på golvet och utstöta konstgjora läten som ska vara skratt?
  Han är faktisk en säker termometer!

  Gilla

  1. Hej Eva! Du har all rätt att tycka att Heidis beteende är konstigt, om man inte är van vid afrikanska uttryck så upplevs det lätt som för emotionellt och andligt. Men det är en helt annan nivå att börja prata om onda andar. Jag gillar inte hur Bert Karlsson uttrycker sig i intervjuer, men jag hoppar inte direkt till slutsatsen att han är en djävulsdyrkare för det. Och Bibeln säger tydligt att om kristna ledare bekänner sig till Jesus och bär god frukt kan de inte vara falska profeter, hur konstigt eller ovanligt vi än kan tycka att de beter sig.

   Gilla

 4. De som Jesus säger att han inte känner men som gjort under o tecken i Hans namn,tror du inte att de teckenen hade räknats som god frukt? Åtminstone enligt dig? Nej man får nog titta efter mer en en sak när man urskijer sant o falskt,summan av ditt ord är sanning!
  Vidare borde det inte vara SÅ svårt att skija mellans Guds Helige Ande och kulturella uttryckssätt!/Eva

  Gilla

 5. Galatebrevet 5 :22-23
  22 Andens frukt åter är kärlek, glädje, frid, tålamod, mildhet, godhet, trofasthet,

  23 saktmod, återhållsamhet. Mot sådant är icke lagen.

  Mateus 7 21-23

  In­te al­la som säger ’Her­re, her­re’ till mig skall kom­ma in i him­mel­ri­ket, ut­an ba­ra de som gör min him­mels­ke fa­ders vil­ja. På den da­gen skall många säga till mig: ’Her­re, her­re, har vi in­te pro­fe­te­rat i ditt namn och dri­vit ut de­mo­ner i ditt namn och gjort många un­der­verk i ditt namn?’ Då skall jag säga dem som det är: ’Jag känner er in­te. Försvinn häri­från, ni onds­kans hant­lang­a­r.

  Det handlar inte om antalet frälsta osv utan andens frukter är det som står i galatbrevet 5 22 -23

  Gilla

 6. Tack Micael för en sund och ödmjuk attityd, samt en skarp analys (även i andra inlägg)! Jag blev uppmuntrad och fick mina egna funderingar kring Heidi bekräftade. Har t.o.m blivit lite ledsen över människors hårda o dömande attityder mot Heidi. Vi sitter vid våra skärmar och tycker så mycket… men hur många ger upp sitt liv för att flytta till ett av världens fattigaste länder (som saknar ”allt”) och för att jobba bland de fattigaste bland de fattiga, samt ge ovillkorlig kärlek till svårt känslomässigt skadade gatubarn som stjäl, rymmer, slåss osv.

  Gilla

 7. Någon skarpare analys saknar jag,här i alla fall. Tänk om man kunde gå till grunden,men det
  Är inte min sak känner jag. H.Baker har väl sina rötter i trosförkunnelsen o all röra från Amerika som från början hämtades hem av U.Ekman,livers ord och L. O Gunnar Bergling, Arken. Dessa villoläror lever kvar fast de förmörkats! Att hon vidare gör otroligt mycket gott är ju verkligen inte någon garanti för att hon har sant o barnsligt förhållande till sin Gud!

  Gilla

  1. Hej Eva! Nej, Heidi Baker har inte rötterna i trosförkunnelse utan i klassisk pingströrelse. Och menar du att Jesus ljuger när Han säger att ett dåligt träd inte kan bära god frukt i Matt 7? Enligt Jesus KAN man inte vara falsk profet om man bär god frukt, varför håller inte du med Jesus Kristus?

   Gilla

 8. Hej Micael! Men jag vet Heidi fört med sig starka vindar från typ Latter-rain o Toronto o inte alls är främmande för ”andlig fylla”. Hennes verksamhet är mycket i frågasatt o hur mycket som är falskt o ren lögn kan man inte veta,men hennes förkunnelse har ju inget med ren,biblisk förkunnelse att göra,utan rör sig mest om helande,mirakler,kraftgärningar,välsignelser,församlingstillväxt,särkilda smörjelser.väckelser m.m m.m att göra.
  Det är mycket möjligt vi får en stor enhet i detta land men kommer inte i närheten av den enhet Jesus menar vilket är en enhet som redan finns i ett pånyttfött hjärta där Jesus för samman sina får. Då människor försöker skapa enhet på detta sätt är dömt att misslyckas och vi får se en falsk enhet växa fram
  Den porten är smal o trång som vi måste igenom o vi måste var och en ,var dag,ta korset på o följa Jesus.
  Eva

  Gillad av 1 person

 9. Är den goda frukten verkligen god och utifrån vad, eller vem bedömer man frukten?
  Detta är en liten fundering!

  Det pratas mycket om god frukt som bekräftelse på att förkunnare och kyrkor är rätt med Gud, med läran och sina liv, men frågan är om man kan ha detta kriteriet som bedömningsgrund?

  Jesus sa:

  Mat_7:17 Så bär vart och ett gott träd god frukt, men ett dåligt träd bär ond frukt.
  Mat_7:18 Ett gott träd kan icke bära ond frukt, ej heller kan ett dåligt träd bära god frukt.

  Utifrån dessa två bibelversar, så finns det bara två sorters träd, dåliga och goda och två sorters frukt, god, eller ond.
  Skall vi då applicera dessa bibelord på oss frälsta människor, så blir det genast problem, för vi vet ju att vi bär både god och ond frukt.
  Vi syndar ju i princip dagligen i tanke, ord och gärning och synd kan ju knappast kategoriseras som god frukt.
  Inte heller vrede, häftighet, irritation, dåliga attityder, förakt, ja listan kan göras lång, men det är ingen god frukt.
  Eftersom vi alla vet att vi alla har dålig frukt i våra liv, så kan vi inte förklaras goda, eller hur?
  Jag menar att man inte kan bedöma en människa utifrån detta kriteriet, utan utifrån något annat!

  För att då komma till detta, så får vi läsa några verser längre ner:

  Mat_7:21 Icke kommer var och en in i himmelriket, som säger till mig: ‘Herre, Herre’, utan den som gör min himmelske Faderns vilja.
  Mat_7:22 Många skola på den dagen säga till mig: ‘Herre, Herre, hava vi icke profeterat i ditt namn och genom ditt namn drivit ut onda andar och genom ditt namn gjort många kraftgärningar?’

  Jesus menar alltså att den goda frukten är att göra faderns vilja, dvs gärningar, hans gärningar.
  I vers 22 kan man tycka att dessa som profeterat, drivit ut onda andar och gjort många kraftgärningar, har gjort faderns vilja, det är ju faktiskt Jesus som själv sagt att den som tror skall göra dessa saker, ändå avvisade Jesus dessa människor.
  De bar trots bibliska gärningar inte god frukt och då blir det ju väldigt svårt att bedöma ex helandepredikanter, eller andra som har dessa bibliska gärningar, för vad jag tolkar i dessa ord, så är det inte självklart att bibliska gärningar är faderns vilja.
  Hur kan man då veta om en människa, eller framför allt förkunnare som utger sig för att vara kallade och smorda av Gud, verkligen är i Guds vilja och gör Guds vilja, för tydligen kan man göra bibliska övernaturliga gärningar utan att det är Guds vilja?

  Som vi ser, så är det svårt att bedöma utifrån gärningar och då måste vi granska vad som är faderns vilja.
  Och faktum är, att jag kan göra en sak, som jag upplever är faderns vilja, men flera andra experter menar att det inte är faderns vilja. Frågan är då, vem har rätt, experterna, eller jag som fått instruktionen och det beror ju på, för det finns ju många förståsigpåare som menar sig veta vad som är Guds vilja, men då utifrån bibeln, men jag som fått instruktionen av fadern, prövat det och agerat på det, borde ju själv veta och det är här det avgörande ligger, en självprövning och rannsakning av varför jag gör det jag gör, är jag lurad av ett annat inflytande, är det verkligen Guds ande, är mina motiv rena, vilka drivkrafter i mig ligger bakom mitt handlande?
  Är man en seriös kristen, så kommer man till en punkt, där det gäller att förkasta instruktionen, eller att gå på den, för ytterst handlar det om min relation och vandring med Jesus och om jag går fel, så är det jag som står ansvarig.
  Jag tror inte att man kan såga en människa som inte bär god frukt och man kan inte heller omfamna de som bär god frukt utanprövning. Det finns ju flera exempel på människor som har ett miserabelt liv, men som i sin tjänst gör Guds vilja, men faktum är, att det ofta är uppblandat. Gud har sagt vissa saker, men man lägger till och gör utöver det han sagt.
  När en människa är i Guds vilja och gör Guds vilja, så finns det ett vittnesbörd, ett Guds välbehag, närvaro och frid och det är dessa kännetecken som måste vara de avgörande.
  Kol_3:15 Och låten Kristi frid regera i edra hjärtan; ty till att äga den ären I ock kallade såsom lemmar i en och samma kropp. Och varen tacksamma.
  Den sanna Kristi frid skall regera, eller vara domare i våra hjärtan, som även kallas, det inre vittnesbördet.
  Kristi frid är subjektivt och hur kan jag då veta att det verkligen är Kristi frid som jag äger och bedömer utifrån?
  Kristi frid har en hel del kännetecken och några kan vi hämta från Jak_3:17 Men den vishet som kommer ovanifrån är först och främst ren, vidare fridsam, foglig och mild, full av barmhärtighet och andra goda frukter, fri ifrån tvivel, fri ifrån skrymtan.

  Först och främst ren, fridsam, foglig, mild, full av barmhärtighet, andra goda frukter, fri från tvivel och fri från skrymtan.

  Jesus sa i Luk 15:7 Varför låter ni inte edert eget inre döma om vad rätt är.
  Tar vi då orden ren, fridsam, foglig, mild, full av barmhärtighet, andra goda frukter, fri från tvivel och fri från skrymtan, så är de flesta av inre subjektiva förnimmelser.
  Ex, en gnagande oro inför ett beslut gör att du blir osäker, det är alltså något som stör friden i dig, det är inte rent, fridsamt, fritt från tvivel, det är inte milt, eller fogligt, därför utifrån dessa inre signaler, bör du låta bli att besluta dig i den riktning oron kommer.

  För att då komma till predikanters frukt, så säger Jak 3:17 att de ovan nämnda inre subjektiva kännetecken, är frukter. Om du, eller jag kommer till ett möte, så bör dessa frukter finnas med, du bör ha dem i det inre, för om du får ofrid, oro, olustkänslor i ett möte och under en predikan, så är det dags att dra öronen åt dig, för då är det något som är fel.
  Ibland kan man rent läromässigt förstå vad som är fel, dvs om man är kunnig i bibeln, men har man inte den inre lampan som signalerar, så hjälper inte bibelkunskap så långt och det beror på att det bara är grova fel som man kan se. Men med anden i vårt inre, så kan vi bedöma vad rätt är!

  Det viktigaste för detta är att vandra i en nära relation med Jesus, vara honom trogen och att vara lydig i allt han manar dig till, även det han säger nej till. För om man börjar vara olydig Andens maningar, är risken stor att man blir okänslig, vilket gör att man lätt kan bli vilseförd.
  Kunskap i skriften är ovärderlig, ordet och anden samverkar, som nyfrälst har man inte kunskapen i skriften, ej heller kännedom om andens sätt att signalera, men har du vandrat några år med vår Herre, så bör du ha både kunskap i skriften och blivit känslig för andens signaler.

  Vad som är viktigt, är att alltid pröva, både vad som sägs från människor, både predikanter och vanligt fotfolk, men också att pröva andarna. En falsk ande avslöjas lätt om man är känslig, förvisso kan det ta en stund innan man märker att det är något orent, men är man bara lite känslig i sitt inre, så tror jag inte att man missar det.
  Upplever man stress, tvångströja, stirr och det ovan nämnda, så är det inte Guds ande, men det är inte tvunget att det är en annan ande, utan kan vara själiska krafter, där man försöker driva fram ex ett skeende.
  Det finns mycket att säga om det här, men be Gud ge dig ett känsligt inre för hans andes signaler och röst!

  Bb

  Gilla

 10. Det finns ytterligare ett bibelsammanhang där Jesus talar om frukt och som bekräftar att man inte kan bedöma efter under och tecken, dvs yttre faktorer.

  Mat 12:33  I måsten döma så: antingen är trädet gott, och då måste dess frukt vara god; eller är trädet dåligt, och då måste dess frukt vara dålig. Ty av frukten känner man trädet. 
  Mat 12:34  I huggormars avföda, huru skullen I kunna tala något gott, då I själva ären onda? Vad hjärtat är fullt av, det talar ju munnen. 
  Mat 12:35  En god människa bär ur sitt goda förråd fram vad gott är, och en ond människa bär ur sitt onda förråd fram vad ont är. 
  Mat 12:36  Men jag säger eder, att för vart fåfängligt ord som människorna tala skola de göra räkenskap på domens dag. 
  Mat 12:37  Ty efter dina ord skall du dömas rättfärdig, och efter dina ord skall du dömas skyldig.” 

  – Här visar Jesus med tydlighet att det handlar om människans inre och inte om yttre gärningar.
  Frågan blir då, är vi goda träd? nej för vi är inte fullkomliga i vårt tal och vårt inre är fullt av ondska. Vi kan ha ett skenheligt yttre, men Jesus känner vårt inre och det kommer fram förr eller senare.

  Bb

  Gilla

 11. Urskiljning är inte bara på de sätt du påstår… det är att förenkla. Vad är isåfall gåvan att skilja mellan andar? Jo ungefär som profetians gåva, Anden uppenbarar om sant och falskt. Det kan bli så starkt att man inte klarar att vara kvar i ett sammanhang. Det kan vara goda ord som sägs, men Anden säger inom en att Detta är inte av Gud. Ta en titt på såna extrema saker som enorma ryckningar (likt de som de besatta berättas om i bibeln), folk som kryper på golvet och skäller som hundar ”i Jesu namn”, när folk skrattar på ett helt sanslöst sätt. Går det att urskilja något i det? Ja jag gör det iaf och står för det. Du har tyvärr fel Stefan och jag har stött på sådana andemakter, det är ingen trevlig upplevelse.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s