Världen behöver egendomsgemenskap mer än någonsin – vad väntar vi på?

swat-team

Tillsammans med mig här i kommuniteten Hoy Treasure i Kettering bor Mark och Sangitha Gent, ett inspirerande Jesusfokuserat par som brinner för evangelisation, lärjungaträning och tillbedjan. Sangitha kommer från Tamil Nadu, Indien, och berättade för mig en gång om hur de allra flesta hon känner bor och lever på sätt som starkt påminner om Jesus Armys egendomsgemenskap. I hennes egen familj bor många olika generationer tillsammans och alla inkomster och utgifter går genom samma kassa. När hon kom till Storbritannien så kände hon sig väldigt obekväm med hur hon förväntades leva tills hon upptäckte Jesus Army och flyttade in i kommunitet.

Mark var en missbrukare som pendlade mellan fängelset och gatan. Han kom till Jesus Army för att be om lite mat och en filt men fick ett hem, en levande Gudsrelation och en mening med sitt liv. Det är ju framför allt för de fattiga som egendomsgemenskap finns till, för att ingen ska behöva lida nöd. I alla kommuniteter jag varit i här finns det extra sängar och extra mat, det är aldrig några problem att ta emot folk. Det är såhär kyrkan ska vara!

Om det inte varit tydligt innan att vi är i enormt behov av lärjungar som lever enkelt och hållbart så borde det vara det nu. Människor dör redan av klimatförändringarna i majoritetsvärlden, och de har dött i decennier som ett resultat av den globala ojämlikheten och exploateringen av deras resurser. Västerländska kristna måste sluta leva västerländskt. Och för att lyckas med det måste vi hjälpas åt, flytta ihop i hållbara kommuniteter där vi kan dela allt med de fattiga och donera det som blir över till våra syskon utomlands.

Det är precis detta Jerusalemprojektets E17-vision handlar om. Jämlikhet och hållbarhet är två av våra fem kärnvärderingar. Jag ser här i Holy Treasure kraften som kommunitetsliv kan ha för att bekämpa konsumism och materialism. Om fler församlingar våga leva som den apostoliska församlingen i Jerusalem (Apg 2:44-45) och utraderar ekonomiska klyftor inom sig kommer vi kunna träna så många fler i enkelhet och hållbarhet. I en värld som huvudlöst kastar sig in i fascism och miljöförintelse kan vi lysa som stjärnor i mörkret (Fil 2:15) och visa dem ett annat, bättre Rike inte bara i ord utan i handling.

Jag vet att många av er som läser detta längtar efter att leva hållbart, ert hjärta vill verkligen inte döda fler okända medmänniskor men ni känner er bundna till status quo, ni känner er passiva och ljumma. Ryck upp er! ”Han… förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss” (Ef 3:20). Seriöst, om rasisterna kan vända uppochner på hela västvärlden genom att fullständigt överge all heder, moral och kärlek för att göra sig själva till dårar, då kan väl Guds folk skaka om minst lika mycket genom att omfamna allt det som de förkastar och bli dårar för Kristus som gör det vettigaste som finns: räddar miljontals liv?

Du har ändå inte så många decennier kvar innan du går till himlen. Gör något av ditt liv, var radikal och inspirerande! Mys inte i ditt tråkiga kärnfamiljshus, lev med oss bland de fattiga, förlorade och fåniga! Dansa med EU-migranter, göm papperslösa, bota de sjuka och för folk till tro. Lev Jesuslivet som Han vill att det ska levas i sann och kärleksfull gemenskap med dessa hans minsta bröder och systrar.

6 kommentarer

 1. om jag och min familj flyttar in till ditt kollektiv. Hur ska du då prata med vår 15 årige son om vart tv:n ska stå? Ja, hur hanterar man mycket starka viljor, alla har inte kristen mognad?

  Gilla

  1. Vi kommer inte ha TV så det blir en snabbavslutad diskussion 🙂 Kommunitet är förmodligen det absolut bästa sättet att träna lärjungar eftersom man umgås så mycket. Så vi lär oss av varandra!

   Gilla

   1. ”Vi kommer inte ha TV så det blir en snabbavslutad diskussion”

    Vilka medier är tillåtna?

    ”Kommunitet är förmodligen det absolut bästa sättet att träna lärjungar eftersom man umgås så mycket. Så vi lär oss av varandra!”

    En Jesu lärjunge lär sej av Jesus och undervisas genom Bibeln.

    Gilla

 2. ”Människor dör redan av klimatförändringarna i majoritetsvärlden”. Vetrenskapliga referenser på det? Om du menar mänskligt påverkade klimatförändringar finns inga sådana observationer enligt FNs klimatpanel. Det finns en genom media, allmänt spridd missuppfattning att det går redan nu att tolka in stormar, torka, översvämningar osv som anstiftade av oss. Det går inte och de observerade data som finns, visar ingen trend som skulle stödja att vi som människor ligger bakom katastroferna. Sedan finns naturligtvis 1000 andra skäl till varför man ska hjälpa och/eller ändra sin livsstil. Men gör det av rätt anledning.

  Gilla

  1. ”Sedan finns naturligtvis 1000 andra skäl till varför man ska hjälpa och/eller ändra sin livsstil. Men gör det av rätt anledning.”

   En obotlig positivist påtalade för en tid sedan att nu kommer det gå åt mindre papper och annan utrustning till skrivarna i vita huset då Trump endast kan säga mycket korta meningar.

   Gilla

  2. Hej Jan! Jag vet inte hur bra tillgång du har själv till vetenskapliga tidskrifter och liknande, men här är några lättillgängliga källor som hänvisar till ny forskning om kontemporära klimatförändringseffekter:

   ”A new study published today in the journal Science by researchers at UC Berkeley demonstrates that while the effects of future climate change will be significant, the social and economic impacts of our current climate today are often just as severe.” http://phys.org/news/2016-09-climate-major-roles.html

   ”Global warming is already having significant and costly effects on our communities, our health, and our climate.” http://www.ucsusa.org/our-work/global-warming/science-and-impacts/global-warming-impacts#.WDr31KLJxsM

   ”Global changes in temperature due to human-induced climate change have already impacted every aspect of life on Earth from genes to entire ecosystems, with increasingly unpredictable consequences for humans, according to a new study.” https://www.sciencedaily.com/releases/2016/11/161110115540.htm

   ”A new study finds that a warming world is interfering with genetics, body mass, and the sex ratios of the planet’s wildlife.” http://www.takepart.com/article/2016/11/11/climate-change-already-altering-our-genes

   Och från IPCC: ”Observational evidence from all continents and most oceans shows that many natural systems are being affected by regional climate changes, particularly temperature increases.” http://www.greenfacts.org/en/climate-change-ar4/l-3/4-observed-impacts.htm

   Gud välsigne dig!

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s