Trump är mindre rolig när han krigar

donald-trump

USA har avfyrat 59 robotmissiler mot en syrisk flygbas på order av presidenten Donald Trump, som en hämndaktion mot den syriska regeringens användande av kemiska massförstörelsevapen som dödade upp emot 70 personer, däribland 20 barn. Ryssland, som är allierad med den syriska regimen, fördömer attacken och hotar att avsluta allt militärt samarbete med USA. Storbritannien, Israel, Saudiarabien och Frankrike stöder dock Trumps beslut.

Amerikanska myndigheter betonar att detta inte är början av en militär kampanj mot Assad-regimen. Men jag litar inte på det. Attacken representerar en 180-gradig vändning från Trump, som han gör utan att höra med kongressen eller allierade länder först. 2013 sa han åt Obama med stora bokstäver att absolut inte attackera Syrien:

Skärmavbild 2017-04-07 kl. 09.31.09

Uppgifter från Washington pekar på att Trumps snabba respons skedde efter att han har sett bilder på barn som dödades i den syriska gasattacken. Detta går i linje med tidigare uppgifter om att mycket av det Trump säger och gör har påverkats av det han sett på TV, i synnerhet Fox News (ni minns väl det han sa om ”Sverige igår”?). Någon enhetlig om det syriska folket har han ju inte – han har som bekant förbjudit alla syriska flyktingar att fly till USA.

Jag påpekade innan Trump blev vald till president att den stora faran med honom vid makten är att han med största sannolikhet har en narcissistisk personlighetsstörning som gör att hans beslut är emotionellt styrda snarare än rationellt. Därför, skrev jag, borde inte ens de som sympatiserar med hans idéer rösta på honom. Trump har ett väldigt dåligt konsekvenstänkande – vilket hans misslyckade försök att neka muslimer inresetillstånd samt hans nedmontering av USA:s klimatarbete visar.

Han styrs istället av känslor, främst sin stora längtan efter att vara populär och hyllad. Trump är den enda president som åkt runt och hållit kampanjmöten efter att han redan blivit president, för det han njöt av mest under valkampanjen var människor som hyllade honom.

Detta är väldigt allvarligt. Trumps bromantiska relation med Putin – vilket jag tror högst sannolikt beror på att Ryssland hjälpte honom vinna valet och utpressar honom att göra som Kreml säger – har nu fått en allvarlig törn. Och blir Trump och Putin fiender kan vad som helst hända. Inklusive ett världskrig.

Jag och många med mig har skrattat åt Trumps tokigheter och absurditeter, samtidigt som vi också vetat att det är sjukt oroande att en sån här oberäknelig och omoralisk man sitter med kärnvapenkoder. Den allvarliga sidan av nutidens parodiska politiska situation förstärks av dagens händelser. Det vi behöver göra med ännu mer intensifierad kraft är att be och arbeta för fred, rättvisa och robusta, evangeliska gemenskaper som inte böjer sig för Världens strömningar. För seriöst, det finns en inte alls obetydlig risk att de kommande decennier kan bli de värsta som mänskligheten skådat.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s