Jesus – bara Jesus 

Jesus – bara Jesus, och Honom korsfäst!

Paulus bär en känsla inom sig när han ska predika i Korinth, se 1 Kor 2:1-5, nämligen att han genom att använda fel metoder lurar åhörarna att fokusera fel. Han räds till exempel att hans förmåga att vara för vältalig eller så duktig i sin filosofiska argumentation skulle få dem att med fel utgångspunkt bestämma sig för att följa Jesus.

Han understryker i sitt förklarande brev (=1 Kor) att han bara ville förmedla ”Jesus, och Honom korsfäst”.

Han skildrar i textavsnittet ovan att han därför kom att uppträda i svaghet och rädsla inför församlingen. Han var så mån om att grunden skulle vara rätt lagd för deras tro, och grunden i kristen tro är denna: Jesus – och Honom korsfäst.

Så här skriver Paulus i 1 Kor 2:1-5:

”Så var det också för mig , bröder, när jag kom till er. Jag kom inte med någon imponerande vältalighet eller lärdom, när jag förkunnade Guds vittnesbörd för er. Jag hade föresatt mig att hos er skulle jag inte veta av något annat än Jesus Kristus – och honom som dem korsfäste. Och det var i svaghet och fruktan och stor ängslan jag trädde upp ibland er, och mitt sätt att tala och mitt budskap övertygade ingen genom visdomsord, utan bevisningen kom genom Ande och kraft, för att er tro inte skulle bli grundad på mänsklig visdom utan på Guds kraft”

Det är ingen tillfällighet att trosbekännelserna som sammanfattar vad kristna tror på har kommit att fokusera på Sonen och vad Han är och gjort – och förstås vad Han kommer att göra i framtiden, vid sin ankomst.

Det finns inget annat namn som ger frälsning än Jesus.

Det finns ingen annan väg till Fadern – dvs till Gud Fadern – än genom Jesus.

Det finns bara en väg, ett liv och en sanning och den finns i Jesus.

Den som frågar hur Gud är, bör få veta att det finns e t t svar på den frågan: Jesus.

Han är svaret eftersom Han ensam uppenbarar Fadern för oss. Han och Fadern är ett, säger Han, och tillägger att om vi inte tror på Hans Ord tro då på gärningarna.

Vilka gärningar? Jo de Gudsrikeshandlingar som visar hur Gud vill att våra liv skulle vara. Nämligen upprättade, förlåtna och hela.

Här en lista på några av dem, som bara Gud kan göra:

 • skapar universum,

 • Jungfrufödsel då Maria föder Guds Son,

 • under och tecken, mirakel:

 • helande,

 • Uppväcker döda,

 • Förlåter synder,

 • förvandlar fem bröd och två fiskar till mat för tusentals,

 • Går på vatten, etc etc.

Men mest av allt vittnar Jesu korsfästelse, död, uppståndelse och himmelsfärd o c h utgjutande av Anden över alla troende (tillsammans med Fadern) om Jesus centrala roll och betydelse. Det är nämligen genom Honom vi kan bli frälsta och Guds barn. Genom Honom kan vi lära känna Gud.

En absolut unik möjlighet, för det finns ingen annan väg som kan göra detta.

Bara Jesus – och Honom korsfäst.

En kommentar

 1. Tack för en bra artikel? Mitt hjärta gjorde volter när jag läste. Det är ju det våra liv och allt handlar om: Jesus -bara Jesus!

  So what is Cristianity? It is Christ. Nothing more. Nothing less. Christianity is not an ideology or philosophy. Neither is it a type of morality, social ethic, or worldview. Christianity is the ”good news” that beauty, truth, and goodness are found in a person. And true humanity and community are founded on and experienced by connection to that person. (Ur boken Jesus Manifesto)

  Kolosserbrevet och Efesierbrevet tycker jag lyfter fram Kristus på ett speciellt sätt. Kolosserbrevet har mer temat: Guds hemlighet- som är Kristus, medan Efesierbrevet har mer temat: Kristi hemlighet- vilket är församlingen.
  Allt sammanfattas i Kristus!

  ”för att de skall bli undervisade i kärlek och styrkta i sina hjärtan och nå fram till hela rikedomen i en fast övertygelse, som ger rätt insikt i Guds hemlighet, Kristus. I honom är vishetens och kunskapens alla skatter gömda.”
  ‭‭Kolosserbrevet‬ ‭2:2-3‬ ‭SFB98
  Paulus säger; ”Allt finns i Kristus ( Allt i det kristna livet är bara olika aspekter av Kristus. Han är liv, kraft, kärlek, glädje, frid, nåd, sanning, vishet, i honom finns alla andens frukter, andens gåvor m.m) sök inget annat!”

  …låt därför ingen bedra er med något annat…Liksom ni tog emot Kristus Jesus som Herren, så lev i honom och låt er rotas och uppbyggas i honom… Se till att ingen rövar bort er med sina tomma och bedrägliga filosofi, byggd på mänskliga traditioner och stadgar och inte på Kristus. (Kol 2:4-8)
  Verkligheten själv är Kristus (Kol 2:17)
  Hela fullheten finns i honom (Kol 1:19). Ty i honom bor gudomens hela fullhet i kroppslig gestalt (Kol 2:9).
  Och i honom är vi uppfyllda (Kol 2:10)

  Detta var det det enda Paulus predikade: Jesus Kristus – och honom som korsfäst.
  Paulus är som uppslukad och besatt av Kristus. Hans brev är genomsyrade av Honom.
  Liksom ni tog emot Kristus Jesus som Herren, så lev i honom och låt er rotas och uppbyggas i honom (Kol 2:6). Han är inte bara våran grund och rot utan även hela vårat liv är uppbyggt i Honom. Tänk om vi skulle börja om och låta hela vårt liv flöda utifrån Kristus. Vi skulle se att svaret på alla problem i våra samhällen och församlingar är Jesus Kristus. Från honom flödar allt liv! Kärnan tror jag är att ställa oss frågan och få en uppenbarelse om vem Kristus är och vilka vi är i Honom.
  Frågan som Jesus ställer till sina lärjungar är samma fråga han ställer till oss idag: Vem säger ni att jag är?

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s