Att välja Gud framför TV:n

time

Att leva enkelt för att hjälpa de fattiga så mycket som möjligt handlar inte bara om att vara sparsam och generös när det gäller pengar. Enkelhet handlar också om tid. Om den tid som vi spenderar på oss själva och våra närmaste blir för stor, blir det oundvikligen mycket mindre tid som vi kan spendera på att hjälpa de fattiga eller övertala andra om att leva enkelt. Medan mängden pengar varierar från person till person har vi alla samma budget av tid.

I enkelhetsrörelsen är det dock vanligare att man hyllar och vill prioritera tid man spenderar på sig själv: fritid i naturen, med familjen, med hobbies. Detta porträtteras i kontrast till arbete, som ska skäras ner på så mycket som möjligt. Denna ”downshifting” motiveras med att de ekonomiska hjulen snurrar långsammare om man bidrar med mindre arbetskraft till den och har mindre pengar att konsumera för. Att äta glass i parken och softa snarare än att jobba anses då vara en miljögärning.

Bibeln har ett annat perspektiv. Arbete ses som något väldigt gott – så länge det gör nytta för människor. Paulus skriver att vi ska ”arbeta och göra nytta med sina händer, så att han har något att dela med sig åt den som behöver.” (Ef 4: 28) Han sa även: ”I allt har jag visat er att man så ska arbeta och ta hand om de svaga och komma ihåg de ord som Herren Jesus själv har sagt: Det är saligare att ge än att ta.” (Apg 20:35). I sin undervisning lyfter han fram vikten av att arbeta på sin frälsning (Fil 2:12), något distinkt från att jobba för en lön givetvis, men fortfarande något som kräver tid och energi.

Samtidigt lyfts även vikten av vila fram väldigt tydligt i Bibeln – det är därifrån vår tradition av vilodagar kommer ifrån. Att vara kristen är inte samma sak som arbetsnarkoman. Men det är inte heller att vara onödigt lat, att bortprioritera bra saker att spendera sin tid på för att istället ligga och slötitta på filmer och serier. För varje gång vi spenderar vår tid på något väljer vi samtidigt att inte spendera tid på någonting annat. Få av oss kommer ångra på dödsbädden att vi inte spenderade mer tid på TV och YouTube, väldigt många kommer ångra att vi inte la mer tid på evangelisation och aktivism.

I vår individualistiska kultur blir det ofta väldigt svårt att spendera sin tid på ett vettigt sätt. Många upplever hur sociala medier stjäl tid från oss. Många kristna skäms över att de spenderar mycket mindre tid på bön och bibelläsning än vad de skulle vilja. Här är – som så ofta annars – kommunitetsliv en viktig nyckel. När man bor tillsammans med andra kristna och har en gemensam regel är det mycket enklare att avsätta tid för bön, bibelläsning, aktivism och evangelisation. Osunda vanor kommer upp i ljuset, och deltagandet i sunda vanor blir oftast roligare tillsammans med andra.

Ofta beskriver vi oss själva som fast i ekorrhjulet, att vi gärna skulle vilja förändra våra vanor fast vi inte kan. Men så är det aldrig. Även om vi inte kan förändra vår arbets- eller livssituation i en handvändning, gör vi hundratals val varje dag som vi lätt kan påverka bara vi bestämmer oss för det. Läs nyheterna en minut mindre och be en minut mer. Lyssna mer på lovsång och mindre på annat. Kolla mindre på Facebook och prata mer med din nästa. I allt, ”sätt andra högre än er själva” (Fil 2:3).

6 kommentarer

 1. Micael!

  Jag tror du tänker fel, det är bättre att lära folk att följa Jesus utifrån de kriterier han själv nämner, än att skriva folk på näsan så som du ofta gör.

  Jag har varit med i en församling som gärna ville styra in folket med bland annat, var lägger du din tid. Syftet var att få folk att lägga mer tid på församlingens arbete. Problemet var dock, att de flesta inte följde Jesus, utan pastorns människobud.
  Att följa Jesus är att höra vad han säger och göra därefter, då är man hans får, Joh 10

  Om Gud säger till dig allt det du skriver om, fint, gör det, det är din vandring med honom, men låt vi andra följa Jesus så som han leder oss. Förstår du inte att du skapar dåligt samvete hos många i det du skriver, det blir lag och påbud och ingen frihet?

  Låt Gud leda den enskilde, låt han verka fram sin vilja i oss var och en.

  Ett litet sidospår. Klimathotet är en bluff som du borde granska lite djupare!

  Bb

  Gilla

  1. Hej Björn!

   Genom våra andra diskussioner här på bloggen tycker jag att det blivit tydligt att du ser lärjungaskap som något Gud personligen måste säga individuellt till människor oberoende av vad Bibeln säger, medan jag menar att Jesus ger oss tydliga bud i Skriften som vi ska följa oberoende av vilka personliga tilltal vi tycker oss få.

   Dåligt samvete är för övrigt inte något man kan ge människor, man kan enbart påminna människor om att de har ett samvete, och om de mår dåligt över det är det för att de själva inte lever enligt sitt samvete. Det är något väldigt bra! Jag har gjort en video om det:

   Klimathotet är för övrigt ingen bluff utan påverkar redan idag miljontals människor: https://www.brookings.edu/blog/social-mobility-memos/2016/05/04/the-worlds-children-are-already-suffering-from-climate-change/

   Allt gott!

   Gilla

   1. Micael!

    Lagens förbund som skulle efterföljas till punkt å prickar gavs på pingsten. Andens förbund gavs också på pingsten och Paulus säger att nya förbundet inte är bokstav, utan ande. Han säger också att de som drivs/leds/förs fram/följer denne Ande, de är Guds barn.

    Jesus själv sa, mina får hör min röst och de följer mig, dvs vandra efter Anden-
    Om det inte varit så, så har det varit onödigt med ett nytt förbund och då kan vi pränta in bokstaven i våra sinnen och göra därefter.

    Det du förmedlar är en form av lag och det verkar som att du inte förstår att Gud leder varje individ efter sin vilja och plan.

    Ang klimathotet så finns det en del matnyttig att lyssna på där.

    Bb

    Gilla

 2. Kolla mindre på Facebook skriver du. SAMTIDIGT som du själv skriver där varje dag. Dessutom lägger du upp många videor på Youtube. Sluta med det. Allt gott !

  Gilla

  1. Haha, nu är det som alltid svårt att avgöra om du är seriös Matte (eller ”Micael” som du länge kallade dig), men för att förtydliga kanske inte minst för andra läsare: internet, inklusive sociala medier, är ett verktyg. Som jag är inne på ovan upplever många att det stjäl tid, medan det samtidigt är det effektivaste verktyget för en mängd arbetsuppgifter, inklusive evangelisation och aktivism. För dem som upplever att de mest slösurfar utan att få ut någonting mår de förstås bättre av att välja att skala av det från sitt liv. Därtill har det alltid ett egenvärde att umgås med människor i sin fysiska närhet snarare än att ständigt isolera sig bort till nätets värld. Men det är inte samma sak som att producera eller dela uppbyggligt material, via nätet eller via vilket medium som helst.

   Gilla

 3. Hej!

  Ett tips som gör att du får mer tid att hjälpa andra:
  Gör dina gärningar för din nästas skull direkt. Då kan du strunta i både bön och bibelläsning. Då blir det mer tid till att hjälpa andra.

  Vänligen,
  Annie Svensson

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s