Vad kyrkan kan lära sig av SD, IS och feminismen

extremismSom flera av er nog har sett är jag en av de nominerade för Årets förebild i tidningen Dagen. Det känns fantastiskt och ganska surrealistiskt, jag är oerhört tacksam för att ha fått nomineringen och jag är imponerad av de andra nominerades insatser för att sprida Guds rike och göra världen bättre.

En grej som jag sa till reportern, Jacob Zetterman, som kanske av förklarliga skäl inte hängde med till artikeln, är att kyrkan behöver lära sig av rörelser som Sverigedemokraterna, Islamiska Staten, den feministiska rörelsen och HBTQ-rörelsen. Man kan i den potten även slänga in humanisterna, som jag tidigare angivit som nödvändig inspirationskälla.

Dessa rörelser får igenom sina budskap bland svenskar, de har framgång och växer. Det beror inte på att deras budskap är likadana, tvärtom går flera av dem rakt emot varandra. De är sällan, om ens någonsin, anpassade efter vad svensken redan tycker utan utmanar och ifrågasätter normer och populära föreställningarna. Därför har de alla också mötts av stort motstånd, men i det längre loppet har de alla växt och fått större inflytande (med undantag kanske för IS men de kollapsar ju pga militära orsaker).

Det alla dessa rörelser har gemensamt är en tydlig dröm om hur de vill att världen ska se ut, de har en grundmurad moralisk övertygelse som innebär att de som inte håller med dem har fel och faktiskt ägnar sig åt något syndigt, och de bär en stark vision och utgör en livkraftig rörelse som ger människor mening, identitet och drivkraft.

Precis detta är ju vad Jesusrörelsen ska vara. Jesus är radikal och samtidigt ödmjuk, han har höga krav på lärjungaskap och erbjuder samtidigt oändlig nåd åt dem som misslyckas. Han pekar på ett Rike som inte är av denna världen som ger oss all mening och lycka vi kan tänka oss – den är som en skatt som man säljer allt för att få, sa han (Matt 13:44).

Så varför inte nöja sig med att säga att kyrkan ska ta lärdom av Jesus om vi vill att den ska bli mer rakryggad och frimodig? Ja, det säger vi redan, men många är såpass inställda på tanken att det inte går att göra som Jesus i Sverige idag för vi måste anpassa oss till att svenskarna inte är så intresserade av att vända om från synden, evangelisera, leva altruistiskt, uppleva mirakler och så vidare. Men de framgångssagor vi ser i övriga samhället är inte rörelser som anpassar sig och som ryggar tillbaka för vad som är svårt, utan de som är ihärdiga och trycker på att det finns sant och falskt, rätt och fel, med och mot.

Mitt engagemang för både EU-migranters rättigheter och kommunitetsliv kommer fortsätta även när samhället i stort predikar främlingsfientlighet och individualism. Jag är helt och hållet övertygad om att Jesus vill att vi ska leva kärleksfullt och osjälviskt, och jag vet att enda sättet att inspirera fler att leva på samma sätt är att stå rakryggad för att det är sant. Jag hoppas och ber att fler och fler inspireras till att leva radikalt och bibeltroget oavsett omständigheterna. För då kan kyrkan en dag bli kraftfullare än alla andra rörelser tillsammans.

 

5 kommentarer

 1. Roligt Micael att du nu nomineras av tidningen Dagen som ”årets förebild” och jag önskar dig all lycka i den processen!

  Däremot så anser jag att du blandar äpplen och päron om du vill lägga de namngivna organisationerna i samma korg och dessutom ha som en källa till inspiration:

  IS, eller ISIS som de initialt kallades är namngiven av den amerikanska legoarmén med samma namn som fick uppdraget att bygga upp den militära grenen av organisationen. De led sedermera troligen svåra förluster i samband med den rysk/iranska motoffensiven.
  IS är alltså en legoarmé och har mycket lite med islam, eller någon annan religion heller för den delen, att göra. DET ÄR ALLTSÅ EN VÄLDIGT DÅLIG INSPIRATIONSKÄLLA FÖR OSS KRISTA.

  SD, har jag berört många ggr tidigare och är enbart en kontrollerad opposition enligt klassiskt snitt. Det bevisas gång på gång när deras politik blir samstämmig med andra partiers. Att ha SD som inspirationskälla är detsamma som ha moderaterna, sossarna eller liberalerna som källa till inspiration.

  F! är en udda fågel på vänsterkanten, utan genomslagskraft utanför journalist-/vänsterkretsar. Inte heller har de något vi kan lyfta up som inspirationskälla.

  Vad KAN då inspirera oss?
  Jo, som kristna har vi en inspirationskälla som ingen enda organisation kan mäta sig mot och det är Guds Ord, nedtecknad och kanoniserad för tusentals år sedan!
  Här finnar vi all den kunskap och visdom som vi behöver för vår gemensamma kamp för Guds Rike. Och inte nog med det, vi har även fått Guds Ande som ger oss styrka och hopp att sprida det glada buskapet om evigt liv genom vår Herre, Jesus Kristus, Guds Son, som redan har betalat för allas frigivning från syndens bojor!

  Gilla

 2. Thomas, du har alldeles rätt – men missar själva essensen i Micaels text:
  Kristna i Sverige idag är ANPASSLINGAR, dvs vi (som totalkollektiv betraktat) följer världens strömningar i stället för Guds ord. ”Vi måste anpassa vårt budskap och vårt uttryck så att det passar i dagens samhälle.” Ett lika vanligt som galet sätt att se.

  De som Micael nämnde står för sina synvinklar – felaktiga, men de står fasta och har framgång i media och medlemsantal.

  Därför kan vi faktiskt överväga deras inställning, och jämföra den med t.ex. Rom 12:2.
  Deras budskap är ont, därför sympatiserar vi inte med dessa organisationer.
  Deras approach och framgång bör vara anledning för kyrkan att tänka efter, tänka efter – hur gör vi, hur STÅR vi UPP för Kristus?

  Gillad av 1 person

  1. Aquila,

   Hur vi gör?
   Vi följer helt enkelt vår instruktionsbok, vår manual, dvs Bibeln. Lev i ande och sanning, hjälpta av den Heliga Anden.

   Nåd och frid.
   Thomas

   Gilla

 3. Grattis, vad roligt! Och smarta liknelser 🙂

  Jag vill också skriva att det inte syns så tydligt när man läser på mobilen vem författaren av ett inlägg är, så när nån av er har blivit nominerad till förebild eller liknande i framtiden så förtydliga gärna någonstans i inlägget vem det gäller 🙂

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s