Sverige är en guldgruva för dokumenterade helanden

Skärmavbild 2018-04-14 kl. 09.01.07.png

I min research för boken om dokumenterade mirakler har jag förvånats av hur många helanden i Sverige som stöds av läkarutlåtanden. Det är egentligen inte så konstigt – vi har en gratis och omfattande sjukvård som i princip alla kristna uppsöker även när de tror sig ha blivit helade. Den gamla föreställningen om att läkarbesök skulle vara ett tecken på ”svag tro” finns knappt bland karismatiska kristna idag.

Inblick skriver om Göran Swahn som kollapsade på en tågresa och kördes till sjukhus. Där upptäckte läkarna tre hjärntumörer. Familjemedlemmar bad för honom, en till röntgen gjordes innan den planerade operationen och tumörerna var spårlöst försvunna:

På torsdag morgon ringde Görans fru, som är sjuksköterska, till lasarettet för att höra om de hade fått resultatet av röntgenbilderna . Läkaren berättade då att det inte syntes minsta spår av de tre hjärntumörerna längre.

– Min fru blev helt ställd och läkaren fick upprepa det två gånger innan hon insåg vad som hade hänt. ”Då har det skett ett under”, utbrast hon. ”Ja, det kanske man kan kalla det”, svarade läkaren som inte hade någon förklaring till hur tumörerna kunde ha försvunnit.

Yvonne Ahxner

Jesus.se skriver om Yvonne Ahxner från Västerås som var med om ett förbluffande helande. Efter att hon hade kollapsat av trötthet upptäckte läkarna ett två centimeter stort hål mellan vänster och höger hjärtkammare. ”Efter det sjukskrevs jag och kallades till ultraljudskontroll var tredje månad då jag med egna ögon varje gång såg det stora hålet gapa mot mig på bildskärmen”, säger Yvonne.

Hon började svimma mer och mer, och när hon berättade om det för läkarna beslutades det om en kärlkransröntgen. Dagen innan tog hon emot förbön från sin bönegrupp. ”Efter en stund kände jag en tefatsstor, skön värme över mitt hjärta som höll i sig en stund. Efteråt var oron borta och jag kände mig bara kolugn.”

Dagen efter var hennes hjärta som utbytt:

På sjukhuset dagen efter fick hon först lugnande medel innan själva ingreppet tog vid. Lite omtöcknad och med slutna ögon hörde hon efter en liten stund läkaren muttra: ”Du, vem har egentligen remitterat dig hit?” och så fortsatte han lite irriterat: ”Han kunde inte sitt jobb!”.

– Jag tänkte ”nu har läkaren blivit knäpp”, samtidigt tittade jag upp på de fyra bildskärmar som fanns ovanför mitt huvud. Jag bara stirrade! Jag såg ett hjärta jag inte kände igen! Hjärtat var helt!

Lite vimmelkantig försökte hon förklara för doktorn att skärmen inte var uppdaterad, att hjärtat måste tillhöra den förra patienten man behandlat, men han skakade bara på huvudet och sa åt Yvonne att hoppa ner från britsen. ”Jag ser inget fel på ditt hjärta” sade han.

hans_mannefred1.jpg

Frälsningsarmén skriver om hur Hans Mannefred diagnostiserades med obotlig cancer i oktober förra året. Läkarna upptäckte en tumör stor som en minde melon i tarmen, samt metastaser i lungorna och lymfkörtlarna. Han gavs fyra veckor att leva, och vänner i Frälsningsarmén bad för honom. När han efter några månader fortfarande var vid liv beslöt man att operera bort tumören. Den fanns kvar, men inte metastaserna:

När Hans blev undersökt igen visade röntgenplåtarna att det inte fanns några spår alls av metastaser i lungor och lymfkörtlar, detta till både Hans och läkarnas glädje och förvåning.

– Jag har läkarintyg på att jag hade metastaser och ett annat som visar att det inte finns några. Jag har läst journalen flera gånger och undrat om jag inbillat mig allting för det är nästan ofattbart, utbrister Hans.

Journalutdragen kan ni se här:

Detta bildspel kräver JavaScript.

mitt livs mirakler.jpgMaria Johansson skriver i sin nyutkomna bok Mitt livs mirakler (Sjöbergs förlag) om hur hon 2012 gradvis började tappa hörseln. Till slut kunde hon inte prata i telefon, och hon blev beroende av att läsa på läpparna. Läkarna sa att hon skulle förlora hörseln helt om hon inte gjorde ett cochleimimplantat.

Söndagen 21 augusti 2016 åkte hon med familjen på gudstjänst i sin lokala församling, där Per och Abbi Åkvist deltog. De fick be för Maria, som inte hade stor tro för att något skulle hände eftersom hon hade fått förbön många gånger förr. Överraskad upptäckte hon att hon plötsligt kunde höra lovsången! Det följande dygnet njöt hon av att kunna höra alla ljud klart och tydligt, till den grad att hon inte lyckades somna!

Den 9 september gick Maria och hennes man Peter till sjukhuset. Audionomen sa att hon hört vad som hänt och satte igång med tester. Efter ett bra tag lät hon Maria jämföra ett audiogram från tredje maj med det dagens resultat. ”Nu är allt med din hörsel inom normalområdet” sa hon. ”Det har hänt något med dina öron som jag helt enkelt inte kan förklara. Du kan kalla det ett mirakel.”

Flera av de här berättelserna vill jag kontrollera själv genom att prata med de tillfrisknade och läkarna innan jag inkluderar dem i min bok, för att vara på den säkra sidan. Jag är som sagt framför allt glad att det är så enkelt att upptäcka sådana här fall i Sverige!

Det verkar som att vi befinner oss i en särskilt gynsam situation för att kunna dokumentera helanden, vilket gör att boken jag skriver på även skulle kunna ge ett bidrag till den internationella diskussionen om böns effekter på hälsa.

Om du är intresserad av boken och vill stödja mitt skrivande av den får du hemskt gärna bidra till Kickstarterinsamlingen. Vi har redan nått hälften av insamlingsmålet, vilket känns helt fantastiskt. Som tack för gåvan kan du få saker som förhandstitt på kapitel, ditt namn i boken och förstås ett signerat ex. Läs mer här!

2 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s