Att leda sitt hjärta från pengar till Jesus

Samla inte skatter här på jorden, där mal och mask förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla skatter i himlen, där varken mal eller mask förstör och inga tjuvar bryter sig in och stjäl. Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara.
– Jesus (Matt 6:19-21)

Förra söndagen firade jag gudstjänst och min kompis Magda predikade över bergspredikan, på temat ”Skatter i himlen och andra vardagliga saker”. Ibland önskar kristna att Jesus skulle vara mer konkret – här är han väldigt konkret och handfast. Ordet för skatt är grekiskans thesauros som även kan betyda hopsamlad rikedom eller skattkammare.

Vi har så lätt för att samla rikedomar på jorden. Det är så många saker som jag prioriterar och lägger tid och kraft på – men många av de sakerna har inget evighetsvärde. För mig är min bil är ett sådant exempel. Jag har köpt bilen och lägger konstant pengar på bensin, olja, besiktning och så vidare (min uppmaning är verkligen att om ni kan leva bilfritt – gör det!) och jag lägger också en hel del tid på och i den lilla bilen. Det är pågående investeringar i något som inte har ett evighetsvärde.

Men vad är det egentligen som har evighetsvärde? Jag tror att det är att lära känna Jesus och att betjäna andra människor. Att göra världen till en bättre plats, förvalta skapelsen och att människor ska få lära känna Jesus – det är sådant som spelar roll för evigheten!

Så hur gör vi då detta? Hur blir det som har evighetsvärde viktigt för oss? För Jesus verkar det inte vara så att vi automatiskt investerar i det vi tycker är viktigt. Märk väl att han inte säger: ”Där ditt hjärta är, där kommer du också lägga dina skatter” – han vänder helt på det! ”Där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara.” För Jesus verkar rörelsen vara utifrån och in – först kommer pengarna, sedan följer hjärtat efter.

Magda citerade också Magnus Malm som har skrivit: ”Led ditt hjärta dit du vill att det ska gå” och poängterade att vi aktivt kan göra val som påverkar våra hjärtan. Att jag lägger mer tid än jag vill på teveserier och mer pengar än jag vill på konsumtion gör någonting med mitt hjärta som jag egentligen inte vill.

Jag skulle exempelvis vilja brinna mer för mission och onådda folk. Jag tycker att det är viktigt att de som aldrig har fått höra om Jesus får chansen att lära känna honom – men rent känslomässigt så är det sällan jag känner hur viktigt det är. Lösningen? Enligt Jesus (och Magnus Malm) verkar det inte vara att sitta och vänta på att hjärtat ska hinna med, utan att aktivt investera där jag vill ha mitt hjärta. Om jag ber, ger, läser och lägger av tid, engagemang och resurser på att nå onådda folk med evangeliet – då kommer hjärtat så småningom följa efter!

Vi har ett val, jag har ett val. Vi kan aktivt välja – vad vill vi ska vara viktigt för oss? och göra investeringar av tid, pengar och engagemang i det – så att det så småningom faktiskt blir viktigt för oss.

Var vill vi som församling ha vårt hjärta? Var vill jag som individ ha mitt hjärta? Dagens tips: börja investera tid och pengar där, i det som består och har evighetsvärde.

Kategorier:

11 kommentarer

 1. Med all respekt,? men ska välståndet som byggts upp under stor möda under många år raseras så simpelt

  Gilla

 2. Det du skriver Emma är riktigt bra!

  Din artikel vill jag läsa många gånger, tills det verkligen etsas fast i mitt sinne…..ett superviktigt budskap.

  Stort tack !

  Gillad av 1 person

 3. Riktigt bra, Emma! Utmanande med värme. ”Led ditt hjärt…”; gillar Malm starkt och lyssnat o läst mycket men missat det. Tack för utmaningen.

  Gillad av 1 person

 4. Ibland klarar man sig utan bil. Ibland är bilen en av familjens viktigaste investeringar. Har aldrig känt behov av en ny bil. Det kostar för mycket pengar. Dock vore det skönt att få ha en modell som tar mindre tid och kraft pga reparationer. Så en bil med lite högre kvalité än en som alltid har något att åtgärda vore fint 🙂

  Gillad av 1 person

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s