Hur dålig koll på kristendomen har svenskar egentligen?

Debatten kring hur konvertiter behandlas av Migrationsverket vittnar inte bara om en obarmhärtig och hänsynslös asylpolitik, utan även om sekulära svenskars häpnadsväckande okunskap om religion.

Christian Mölk har de senaste veckorna delat med sig av bisarra utdrag från Migrationsverket förhör och beslut, såsom att någon knappast är kristen för att personen talar passionerat om Jesus efter Jesus är en profet i islam, beskrivning av kristendomen som en religion styrd av regler och påbud, samt allmän förvirring då begrepp som frälsning, församlingsföreståndare och Andeuppfyllelse översätts fel eller misstolkas. Uppdatering: Nyss la Mölk upp ytterligare ett avslagsbeslut som hävdar att Svenska kyrkan inte ägnar sig åt ”missionerande verksamhet” och bedömer att konvertiten inte är kristen för att han inte kan redogöra för skillnader mellan Svenska kyrkan och Pingstkyrkan.

Det värsta med medelsvenssons religionsanalfabetism är dock att den är omedveten. Den typiske sekuläre svensken tror sig ha bra koll på vad kristendomen innebär, trots att kunskapen är skrattretande låg. Detta beror framför allt på hur religion i allmänhet och kristendom i synnerhet beskrivs i skolan.

Karin Kittelmann Flensner publicerade en doktorsavhandling för tre år sedan som avslöjade ett ateistiskt paradigm bakom religionsundervisning i kommunala skolor. ”Att vara religiös upplevdes som att underkasta sig märkliga, irrationella regler. Det betyder att man kan tala om de som är religiösa som ointelligenta, eller psykiskt sjuka”, sa hon till SVT. Förvisso var hennes urval litet – 125 lektioner på tre skolor – men denna bild bekräftas inte bara av min egen studieperiod utan även av väldigt många andra kristna jag har pratat med.

51682630_377069303111765_5947797546180018176_n.jpg

I fredags besökte jag ungdomsgruppen React i Hedvigslundskyrkan i Gävle. Jag citerade SVT-artikeln ovan och frågade tonåringarna om de kände igen sig. O ja. Kristen tro anses ovetenskaplig, irrationell, gammaldags, etc. Skolan är verkligen ett slagfält! Jag tackade dem för att de finns där och försökte utrusta dem genom att svara på vanliga invändningar mot kristen tro.

Jag peppade dem att gå den extra milen, göra goda gärningar gentemot sina klasskamrater, vara öppna och frimodiga med sin tro och erbjuda bön om någon till exempel har ont eller ett problem. Det är vi troende som är sekulariseringens enda motståndare, och det är vi som kan mota tillbaka den och göra samhället mer tolerant.

Jag har flera gånger sagt att vi behöver en folkbildningssatsning à Hans Rosling för att bli kvitt svenskars fördomsfulla missförstånd om religion. Därför drar jag själv mitt strå till stacken dels genom att utbilda kristna ungdomar i hur de kan svara på frågor som i fredags, dels genom Godminder – en Roslinginspirerad föreläsning riktad till sekulära svenskar. Jag hoppas under de kommande åren kunna tala på skolor, bibliotek och liknande om hur det verkligen ser ut när det gäller hur religion förhåller sig till exempelvis vetenskap, våld och demokrati.

Om vi lyckas göra våra landsmän mer kunniga om vad kristen tro egentligen innebär har vi inte bara underlättat för evangelisation, vi kommer med all sannolikhet motverka mobbing och att människor utvisas till förföljelse. Låt oss folkbilda!

8 kommentarer

 1. Hej!

  Vilket underlag har du för påståendet att den ”typiske sekuläre svensken tror sig ha bra koll på vad kristendomen innebär, trots att kunskapen är skrattretande låg.” Och på vilken grund påstår du att ”medelsvensson” är en religiös analfabet? Finns det studier gjorda på breda svenska befolkningsgrupper som bekräftar detta? En studie som gjordes i USA för några år sedan visade att ateister/agnostiker tillsammans med judar hade de bästa kunskaperna i religion. Sämst kunskaper hade de kristna.

  Du hänvisar till Karin Kittelmann Flensner. Mer än hälften av de citat som hon använder i sin avhandling kommer från elever. Menar du att elever är representanter för de skolor de råkar gå på? Och att okunskap bland elever är ett bevis för att ”medelsvensson” är okunnig? Är elevers okunnighet inom andra ämnesområden ett bevis för att svensken i gemen är analfabet på dessa områden?

  Jag vill också fråga vad du egentligen menar med uttrycket ”sekulära svenskar” och vad du tror om svenskars religiösa uppfattningar. Du har inte sällan gett uttryck för att det finns en förhärskande ateistisk ideologi i samhället – du har beskrivit ateistiska ”agendor” och i denna text nämner du ett ateistiskt paradigm. Ofta framställer du också kristen tro som illa sedd, rent av missaktad. Här är lite statistik. En undersökning från SOM-institutet från 2015 visar att kristendomen är den livsåskådning som svenskarna i gemen ser mest positivt på. Snittet blev 6,1 på en 10-gradig skala. Ateism fick 4,9. Att många verkar skeptiska till ateism ligger väl i linje med två internationella undersökningar som visar andelen svenskar som själva identifierar sig som ateister. Den ena undersökningen (Gallup 2015) redovisade att 17 procent av svenskarna beskriver sig själva som ateister. En undersökning från Pew från 2018 kom fram till siffran 14 procent. Ateister är en minoritet.

  Mvh Johan

  Gilla

  1. Jag har inga vetenskapliga studier att hänvisa till, men min personliga erfarenhet säger mig att svenskar generellt har väldigt dåliga kunskaper om kristendom. Ofta får man förklara sådant som är ganska grundläggande. Några exempel på okunnighet:
   –Folk har inte koll på treenighetsläran eller inkarnationen; de tycks betrakta Jesus som en profet eller liknande.
   –De vet ännu mindre vem den helige Ande är.
   –Folk tror att himlen är en belöning för att man har varit god.
   –Man förfasar sig över hur ”extrema” muslimer är när de menar att icke-muslimer kommer till helvetet, uppenbarligen ovetande om att kristendomen företräder en liknande typ av exklusivism.
   –Den kristne som håller fast vid de klassiska kristna synen i moralfrågor betraktas allmänt som extrem.
   Detta är förstås anekdotisk evidens, som man inte bör dra allt för stora växlar av, men den kan ju ändå peka i en viss riktning.

   Gilla

   1. Micael säger att han vill ha en folkbildningssatsning à la Hans Rosling. Fine! Då bör saker kunna beläggas. Då är det fakta som bör gälla.

    Gilla

    1. Folk har väl rätt att folkbilda om vad de vill. Om jag upplever att folk i min omgivning är okunniga om kristen tro, borde jag rimligtvis ha rätt att på olika sätt informera om vad det innebär att vara kristen. Det skulle ju teoretiskt kunna vara så att människorna i min omgivning är ovanligt religionsanalfabetiska, och att svenskar generellt är betydligt mer kunniga. Men även om det bara vore en minoritet ”religionsanalfabeter” så kan ju min folkbildningsinsats ändå göra en viss nytta.

     Gilla

     1. Folk har absolut rätt att folkbilda om vad de vill. Min kritik gäller de svepande formuleringar som Micael gör i texten. Den som klumpar ihop människor och påstår negativa saker om dem, bör kunna belägga sina påståenden.

      Gilla

      1. Jag tror att antalet ateister/ folk med negativ syn på religion beror lite på var i landet man befinner sig. Det finns ju t.ex gott om kristna i småland och Bohuslän medans norrlandskusten(där jag själv bor) är ett av Europas mest gudlösa områden.

       Gilla

 2. Det är ju toppenbra det du skriver Micael, att du åker ut och pratar med ungdomar om Kristen tro. Hoppas många Kristna vill göra som du, för det finns många ungdomar med många frågor

  Gilla

 3. Micael!

  I texten du skriver står det: beskrivning av kristendomen som en religion styrd av regler och påbud och: Att vara religiös upplevdes som att underkasta sig märkliga, irrationella regler.

  Menar du att den lära du förespråkar inte har regler och påbud som man skall underkasta sig?
  Mig veterligen så är du förespåråkare för en massa regler och påbud och som man skall underkasta sig, eller har jag missförstått allt du skrivit om hur man skall leva för att vara en sann lärljunge???

  Bb

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s