Hur mycket tro behövs för ett helande?

I torsdags var jag inbjuden till Gro, Kungsportskyrkans satsning på unga vuxna i Huskvarna. Jag talade om min kommande bok Dokumenterade mirakler och intresset var stort – det blev publikrekord för Gro och en vikvägg behövde öppnas!

En sjuksköterska tackade mig innerligt för att jag gör detta. En annan vill ge boken till alla sina vänner. Så fantastiskt att få vara en del av att stärka och bygga tro!

54519017_10157062623752071_6403815892106346496_n
Foto: Lisa Ljunggren

Jag berättade om några av de vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön (VOTEB) som jag har inkluderat i boken och diskuterade varför jag anser det vara mer sannolikt att mirakler finns än att alla VOTEB skulle bero på okända naturliga fenomen. Du kan lyssna på föredraget här (oredigerad version, en uppiffad variant kommer senare som ett avsnitt av Jesusfolket):

I slutet av mötet ställdes många bra och kluriga frågor, såsom: ”Varför blir inte alla helade?” – ”Vilka läkare har du haft kontakt med?” – ”Kan du se vilken roll tro spelar för helande?” Jag vill kort kommentera den sistnämnda frågan här. Vissa av tillfrisknandena jag dokumenterar i boken har uppenbart inte att göra med tron hos den sjuke.

Ett exempel är Benedicta McCarthy som hamnade i koma efter att ha svalt stora mängder paracetamol, 16 gånger den dödliga dosen. Hon var bara tre år gammal, och dessutom som sagt i koma, när hon plötsligt tillfrisknade efter familjens böner. På samma sätt innehåller boken flera fall av människor som inte alls förväntade sig ett helande.

DSC_2031
Foto: Lisa Ljunggren

Det gemensamma för alla VOTEB är dock att de sker efter bön, och bön är en troshandling. Även den desperate faderns bön i Mark 9:24 – ”Jag tror. Hjälp min otro!” – är en bön i tro. Vi tänker oss ofta att effektiva böner måste ha en trosnivå på över 9000 för att höras i himlen, men Jesu ord om senapskornet (Luk 17:6) verkar säga oss att se tro som dagen snarare än temperaturen: dagen är dag, oavsett hur varm den är, och på samma sätt finns tro där om någon vänder sig till Gud i bön.

Jag kan därför inte säga att de tillfrisknanden jag sett kännetecknas av förbluffande trossteg och helgonlika fromhetsutmärkelser. Det är för det mesta vanligt folk. Och Gud svarar. Tro är givetvis viktigt, det stärker vårt lärjungaskap och gör att vi ber mer och ihärdigare, men i slutändan hänger inte Guds nådegåvor på vår prestation. Då vore de inte gåvor av nåd.

Dokumenterade mirakler kommer i början av maj men kan beställas redan nu på Sjöbers förlag.

Mockups Design

3 kommentarer

  1. Jag och barnen pratade om mirakler idag på väg till skolan och kom då på att du ger ut den här boken. Så vi bestämde oss för att ”den måste vi ju införskaffa oss”. Ville bara uppmuntra dig med det. Ser fram emot att läsa boken ihop med mina äldsta barn.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s