Vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön

piron-guillaume-367208

Ursprungligen publicerat på Svenska apologetiksällskapet.

Keener's Book
Keener’s bok

Craig Keeners arbete Miracles, som består av över 1000 sidor i två volymer, har hjälpt till att framför moderna mirakler som ett stödjande argument för kristendomen. Som nytestamentlig forskare stötte Keener ofta på David Humes idé om att Bibelns mirakler inte kan vara historiska händelser eftersom vi idag ”vet” att mirakler inte händer.

Genom att peka på hundratals påstådda mirakler från hela världen visar Keener att David Hume hade fel i att hävda att mirakler inte är en del av universell mänsklig erfarenhet, och han föreslår också att den bästa förklaringen för åtminstone en del av de påstådda miraklerna – särskilt de som intygas av flera vittnen och stöds av läkarundersökningar – är övernaturliga.

Apologen Gary Habermas har föreslagit att Keeners arbete kan användas i ett argument för Guds existens, och jag håller med honom. På samma sätt som Jesu mirakulösa uppståndelse kan användas som Gudsbevis, kan vi argumentera för att den bästa förklaringen till vissa väldokumenterade mirakelrapporter är att mirakler verkligen händer, och utifrån det kan vi hävda att Gud finns.

Men vad finns det då för väldokumenterade mirakelrapporter? En av de vanligaste formerna är det jag kallar VOTEB: vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön. Fler och fler forskare börjar intressera sig för detta. Det är välkänt att katolska kyrkan är noggrann med att tillfrisknanden ska bedömas vara oförklarliga enligt läkare innan kyrkan kan erkänna det som ett mirakulöst helande (se Jacalyn Duffins Medical Miracles: Doctors, Saints, and Healing in the Modern World). Men även inom protestantisk kristendom börjar man bli duktigare på att dokumentera tillfrisknanden efter bön. Candy Gunther Brown skriver om detta i Testing Prayer: Science and Healing.

Nedan är några få exempel av de hundratals jag har kommit över.

Jacksons röntgen
Jacksons röntgen

Dr Richard Casdorph rapporterar i sin bok om mirakler om Ray Jackson som fick sin njure borttagen 1972 i Duke University Medical Center på grund av cancer. Han återhämtade sig bra, men två år senare fick läkarna ta bort ett finger eftersom de fann att cancer hade spridit sig dit. Kort efter fann de cancer i ryggraden, bäcken, bröstbenet och benen, och den här gången var operation uteslutet. (Två benskanningar återges i boken, se nedan.) Han skulle få motta strålbehandling, men läkarna uppskattade att han inte skulle leva längre än ett år.

Många vänner bad om hans helande, och innan hans strålbehandling påbörjades vaknade han på natten och hörde en röst säga till honom att han skulle bli botad. Nästa dag deltog han i ett helandemöte med Kathryn Kuhlman, under vilken smärtan försvann omedelbart. Efterföljande tester visade att friskt nytt ben hade fyllt i där lesionerna hade varit.

Craig Keener skriver i sin bok:

En ung medicinsk praktikant i norra Wales låg inlagd, dödligt sjuk i hjärnhinneinflammation, men de som bad för henne kände att hon skulle återhämta sig trots det läkarna sa. Röntgenbilder av bröstkorgen avslöjade från början ”omfattande lunginflammation på vänster sida med en kollaps av mittloben”. Två dagar senare visade röntgenbilderna ”en normal bröstkorg”. På grund av ärrbildning i ögat hade ögonläkaren sagt till henne att hon skulle ha ”permanent blindhet i det ögat”, men hon litade på att hon skulle bli botad [av Gud]. Det är uppenbart att vissa patienter som insisterar på att de kommer att bli helade lever i förnekelse, men så var det inte här. Hennes ögon återhämtade sig helt, något ögonläkaren inte kunde erbjuda någon förklaring till. De fyra läkare som hade sett henne när hon kom till sjukhuset, var övertygade om att deras första diagnos stämde. Hon kallades på forskarutbildningen för ”Den som kom undan”.

Danila Castelli
Danila Castelli

Katolska kyrkan har en hel uppsjö VOTEB från hela världen. Läkare och medicinska experter har exempelvis rapporterat flera medicinskt oförklarliga tillfrisknanden som äger rum när människor har besökt den katolska vallfärdsorten Lourdes. Det senaste fallet som officiellt erkändes som ett mirakel av den katolska kyrkan är italienskan Manila Castellis tillfrisknande från hypertoni. The Italian Local rapporterar:

[Danila] Castelli is reported to have started suffering from hypertension – sudden, brutal rises in blood pressure – when she was 34.

Further tests also revealed a tumour in her urogenital system. She was operated on several times, but without success.

After the trip to Lourdes in May 1989, she reported her apparent cure to the Lourdes Office of Medical Observations.

After five meetings between 1989 and 2010, the office concluded that “Mrs Castelli was cured, in a complete and lasting way, from the date of her pilgrimage to Lourdes – 21 years ago – of the syndrome she had suffered and without any relation to the treatments and the surgeries she underwent.”

The case was passed on to the Lourdes International Medical Committee, which counts some 20 doctors and which certified that the way she healed remains “unexplained according to current scientific knowledge”.

Candy Gunther Brown skiver i sin bok Testing Prayer (Harvard University Press 2012, ss. 129-232) om en student vid namn Joy led av migrän på grund av vertikal heterofori, en typ av skelning där ögonen har olika lutning vilket resulterar i dubbelseende och stark huvudvärk. Det kan åtgärdas med prismatiska glasögon, vilket Joy fick 2006.

Under en karismatisk gudstjänst tre år senare tog Joy emot förbön för helande. Lovsångsbandet sjöng låten “Marvelous Light” och Joy tyckte sig höra Guds tilltal om att “leva i ljuset”. Hennes migrän hindrade henne från att vara i alltför ljusa miljöer. Hon kände hur “halva huvudet drogs uppåt” och hon upplevde att Gud sa “Varför har du de där glasögonen på dig? Du behöver dem inte längre. Ta av dem.”

Hon bad om att få låna en bibel av kvinnan som bad för henne, och hon kunde läsa. “Normalt hoppar raderna runt när jag inte har mina glasögon på mig så att allt blir förvirrat, men inget hände, allt var lugnt.” Hennes ögonspecialist kunde därefter konstatera att hon hade 20/20-syn och att hon därför inte behövde glasögon längre.

Brown skriver även om Arthur Manning, som diagnosticerades med hudcancer 1999 vid sjuttiofem års ålder (ss. 132-133). Under det följande året opererades sex tumörer bort. Arthur tappade sju kilo, kände sig konstant kall och blev så svag att han hade svårt att gå. Skiktröntgen visade att cancern hade spridit sig metastatiskt till bland annat lungorna och ryggraden. Läkarna avbröt kemoterapin för att hans hemoglobinvärden var för låga. En vecka senare hade Arthur en märklig upplevelse:

Jag väcktes (och jag menar verkligen väcktes, jag vaknade inte av mig själv) en torsdagsmorgon och såg en gestalt stå vid fotändan av sängen klädd i vad som liknande en slags kassock med en luva som dolde hans ansikte, så att jag inte kunde se hur han såg ut. Han talade högt och hörbart, det är ingen tvekan om det. Han sa enbart tre ord: ‘Nehemja, två, två’.”

Arthur öppnade sedan Bibeln och såg att Nehemja 2:2 innehöll orden “”Varför ser du så bedrövad ut? Du är ju inte sjuk.” När han läste det tänkte han “Om Jesus säger att jag inte är sjuk, är jag inte sjuk.” Omedelbart kände han hur hans kroppsvärme och styrka kom tillbaka.

En vecka senare gjordes en ny skiktröntgen som visade “inte ett spår av cancer” enligt journalen. Läkaren var förvånad: “Det här är otroligt, jag är förbluffad! Du har verkligen förgyllt min dag.” Han föreslog att de inte skulle sätta igång kemoterapin igen som planerat utan avvakta och göra en ny skiktröntgen tre månader senare. Den och efterföljande undersökningar visade att Arthur var fortsatt frisk. När Candy Gunther Brown träffade honom tolv år senare var han fortfarande fri från cancer.

hans_mannefred1.jpg

Frälsningsarmén skriver om hur Hans Mannefred diagnostiserades med obotlig cancer i oktober förra året. Läkarna upptäckte en tumör stor som en minde melon i tarmen, samt metastaser i lungorna och lymfkörtlarna. Han gavs fyra veckor att leva, och vänner i Frälsningsarmén bad för honom. När han efter några månader fortfarande var vid liv beslöt man att operera bort tumören. Den fanns kvar, men inte metastaserna:

När Hans blev undersökt igen visade röntgenplåtarna att det inte fanns några spår alls av metastaser i lungor och lymfkörtlar, detta till både Hans och läkarnas glädje och förvåning.

– Jag har läkarintyg på att jag hade metastaser och ett annat som visar att det inte finns några. Jag har läst journalen flera gånger och undrat om jag inbillat mig allting för det är nästan ofattbart, utbrister Hans.

Journalutdragen kan ni se här:

Detta bildspel kräver JavaScript.

mitt livs mirakler.jpgMaria Johansson skriver i sin nyutkomna bok Mitt livs mirakler (Sjöbergs förlag) om hur hon 2012 gradvis började tappa hörseln. Till slut kunde hon inte prata i telefon, och hon blev beroende av att läsa på läpparna. Läkarna sa att hon skulle förlora hörseln helt om hon inte gjorde ett cochleimimplantat.

Söndagen 21 augusti 2016 åkte hon med familjen på gudstjänst i sin lokala församling, där Per och Abbi Åkvist deltog. De fick be för Maria, som inte hade stor tro för att något skulle hände eftersom hon hade fått förbön många gånger förr. Överraskad upptäckte hon att hon plötsligt kunde höra lovsången! Det följande dygnet njöt hon av att kunna höra alla ljud klart och tydligt, till den grad att hon inte lyckades somna!

Den 9 september gick Maria och hennes man Peter till sjukhuset. Audionomen sa att hon hört vad som hänt och satte igång med tester. Efter ett bra tag lät hon Maria jämföra ett audiogram från tredje maj med det dagens resultat. ”Nu är allt med din hörsel inom normalområdet” sa hon. ”Det har hänt något med dina öron som jag helt enkelt inte kan förklara. Du kan kalla det ett mirakel.”

Det finns många fler liknande fallstudier. En person blir sjuk, bekräftas sjuk av medicinsk expertis, ber Gud om läkning, och är plötsligt frisk igen, vilket bekräftas av medicinsk expertis. Nuvarande medicinsk kunskap kan inte förklara varför detta sker.

Hur förklarar naturalisten detta? Vissa hävdar helt sonika att samtliga fall måste bero på felaktig diagnostisering. Men det är ett rejält Ingen riktig skotte-felslut som går emot de flesta naturalisters normala tilltro till vården.

Andra hänvisar till placeboeffekten eller spontanremission. Men dessa är begränsade naturliga fenomen som normalt beaktas och sedan utesluts när ett tillfrisknande bedöms vara oförklarligt av läkare. Om de kunde förklaras, vore de inte oförklarliga.

Och somliga pekar på att mirakelpåståenden finns i andra religioner än kristendomen. Men detta förbättrar inte naturalistens situation alls – fler anledningar att ifrågasätta naturalismen staplas bara upp. Förvisso kan det anses göra det svårare att avgöra vilken religions mirakler som är gudomliga och vilka religioners mirakler som beror på onda andar, men vad gäller det övernaturligas eller Guds existens får vi som försvarar detta bara mer ammunition om naturalisten hittar fler väldokumenterade oförklarliga fenomen åt oss.

Hur kan då ett Gudsbevis utifrån existensen av VOTEB se ut? Det återkommer jag till i en framtida bloggpost.

Uppdatering: Jag skriver om dessa och många fler fall i boken Dokumenterade mirakler som kommer ut på Sjöbergs förlag i maj. Beställ den här!

 

13 kommentarer

 1. Få se, 38 miljoner människor med malaria? Ja-a… Jo-o… Varför inte… Eller vänta, jag kanske ska bota Danila Castelli i stället? Ja, det är ju mycket bättre. Så får det bli.

  Gilla

 2. ”somliga pekar på att mirakelpåståenden finns i andra religioner än kristendomen”
  Tron i sig alltså, vilket vi normalt kallar placebo.
  För tusen år sedan hade folk tyckt att penicillin var ett mirakel, utvecklingen går framåt Micael.
  Blotta tanken att en allsmäktig och god gud skulle handplocka några enskilda personer och låta resten dö i fruktansvärda sjukdomar är en vanvettig självmotsägelse och frånvaro av kunskap är inget att bygga en tvärsäker uppfattning på.
  Detta är koncentrerat strunt, god of the gaps och woo woo!

  Gilla

  1. Som ett litet tillägg kan sägas att om mirakel förekommer så säger det att en gud som så lätt kan bota sjukdomar, men väljer att avstå är en ond gud.

   Gilla

  2. Hej Anders!

   Eftersom VOTEB är vetenskapligt oförklarliga kan de inte förklaras med placebo – placebo är en ytterst begränsad effekt som enbart kan lindra vissa sjukdomar.

   Ni verkar bortse från att VOTEB behöver förklaras även när det finns andra sjukdomar som inte blir mirakulöst helade. Vidare verkar ni utgå från att om den kristne Guden finns så måste han införa himlen omedelbart – där ingen lider och ingen död – annars är han inte god? Hur stämmer det överens med den kristna doktrinen om att alla människor är syndare och förtjänar helvetetet – om det nu är den kristne Guden ni utgår från?

   Gilla

   1. Om någon vet att folk ber för hen så är det troligen placebo, annars är det fortfarande bara frånvaro av kunskap, blandat med bedrägerier och missuppfattningar.

    Om alla människor är syndare skulle Gud naturligtvis inte mirakulera sig med någon.
    Om det vore bönen som gjorde det så skulle knappt några oskyldiga barn i fattiga länder dö. Nästan alla människor i fattiga delar av världen är religiösa och ber naturligtvis för sina barns liv.

    Detta ÄR pinsamt strunt Micael. Du borde satsa din kraft på ditt sociala engagemang istället. Där kan du nog göra nytta.

    Gilla

    1. Återigen Anders, om något är vetenskapligt oförklarligt är det per definition inte placebo. Placebo är inte en magisk formell som gör att vad som helst botas om man förväntar sig det, det är en begränsad effekt som bara gäller vissa åkommor och som vanligtvis inte ens håller särskilt länge.

     Att a priori utgå från att allt som inte förklaras av naturalismen är bedrägerier och missuppfattningar, är att vägra se verkligheten som den är. Det blir ett ”ingen sann skotte”-felslut, allt som strider mot ens världsbild avfärdas som falskheter.

     Du skriver ”Om alla människor är syndare”, vilket visar att du inte utgår från kristen teologi när du anför en teologisk kritik av den kristne Guden. Att alla människor är syndare är en grundsten i kristen teologi, och eftersom alla är syndare är vare sig helande eller evigt liv något man förtjänar sig till eller har rätt till enligt kristendomen, utan något man får av nåd.

     Jag håller med dig om att människor i fattiga länder är mycket religiösa och ber för sina barns liv – faktum är att nästan alla är religiösa, och ondskans problem tycks knappast ha någon effekt där. Det är ett stort problem för ateismen: om lidande är ett problem för Gudstro, varför har de som lider så stark Gudstro? Dessutom verkar Gud göra enormt många mirakler i fattiga länder, se: https://helapingsten.com/2013/01/18/fyra-myter-om-mirakler-i-afrika/ Det vi ser i västvärlden är bara en smula jämfört med vad som rapporteras från majoritetsvärlden.

     Men enligt kristen teologi är helande inte något vi förtjänar, och Jesus utlovar sina efterföljare lidande, förföljelse och martyrdöd, vilket är så långt ifrån den framgångsteologi man kan komma. Eftersom Bibeln inte utlovar ett jordiskt liv fritt från lidande, och eftersom syndiga människor inte kan kräva något sådant, ser jag inte vad problemet är?

     Gilla

     1. ”om något är vetenskapligt oförklarligt är det per definition inte placebo” Nej och därför skrev jag det lilla ordet ”annars” innan beskrivningen av det som var frånvaro av kunskap. Du är en av dom slarvigaste läsare jag vet Micael.

      Att a priori utgå från att allt förklaras av naturalismen ÄR att se verkligheten som den är. Din variant där frånvaro av bevis är bevis för din tro är ren illusion och det öppnar också upp för precis vilken galen obevisbar förklaring som helst.

      Eftersom procentuellt fler oskyldiga barn dör i fattiga länder så är din guds ondska större där än här trots deras tro och vår sekularitet.
      Det borde vara ett jätteproblem för dig.

      Religion har ett tydligt samband med fattigdom och elände, folk behöver helt enkelt något att klamra sig fast vid. Utbildningsnivån är också helt annorlunda och väldigt många människor i fattiga länder har inte tillgång till mer än rudimentär skolgång, ofta driven av religiösa organisationer.

      Om helande inte är något vi förtjänar och människors böner tydligen inte heller gör någon nytta, iallafall inte i fattiga länder, så blir ju dina mirakler ännu mer osannolika.

      Strunt, strunt och mera strunt. Du verkligen excellerar i ämnet Micael.

      Gilla

 3. Du skriver att Jesus utlovar sina efterföljare lidande, förföljelse och martyrdöd. Om dessa tre saker är heliga löften, så borde det betyda att en äkta kristen måste dö för sin tro. Hur tänker du själv ordna den saken? Och hur kommer det sig att du så ofta klagar över att kristna trosföreställningar trycks tillbaka i vårt samhälle, exempelvis genom att skolundervisningen enligt dig utgår från en ateistisk världsbild – om du känner dig förtryckt som kristen så är ju detta precis vad Jesus har lovat dig. Det är bara att tugga i sig. Själv är jag djupt upprörd över att kristna förföljs och dödas i många länder, främst i Mellanöstern. Men enligt ditt synsätt borde detta vara goda nyheter, eftersom de visar att Jesus verkligen håller vad han lovar.

  Jag undrar också varför de berättelser om frälsning som presenterats på denna sida så ofta pratar om rakt motsatta erfarenheter. Livet har varit ångest och kaos. Så kom Jesus. Och nu är allt så mycket bättre. Borde det inte vara berättelser som säger det motsatta? Jag var jättelycklig. Så kom Jesus. Nu är jag förföljd och lider. Snart kommer någon att slå ihjäl mig.

  Gilla

  1. Jesus säger också att laglösheten kommer tillta innan han återvänder; innebär det att vi ska välkomna det och sluta kämpa för det skomärke sant? Om människor lider martyrdöd; innebär det att det är ett tillstånd som Gud tycker är rätt och riktigt? Om det är något vi kan förvänta oss, innebär det att vi ska sluta kämpa för rättvisa? Liv? Godhet? Sanning? Vad menar du?

   Gilla

 4. Gud har inte gett människorna mandat att avgöra vad Gud måste göra/uppfylla för att få kalla sig god

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s