Diakonia – en pro-palestinsk organisation?

Pro-palestinsk?
Pro-palestinsk?

Så fort en biståndsorganisation blandar sig i politiskt uppstår arga reaktioner. Man tycker att hjälporganisationer bara ska ägna sig åt att hjälpa de fattiga, inte ställa sig frågan ”varför är folk fattiga?” och försöka påverka politiker att fatta beslut från de fattigas perspektiv. Om en biståndsorganisation sysslar med sådant får den mycket skit för det.

Diakonia är fast övertygade om att man måste försöka ändra på förtryckande och fattigdomsskapande system om man är en organisation som bekämpar fattigdom och förtryck. Därför har man flera gånger kritiserat myndigheter och militärer när de förvärrat situationen för fattiga människor. Inte minst i mellanöstern. För inte så länge sedan kritiserade den israeliska NGO-monitor Diakonia för att vara israelfientlig och bara ta palestiniernas part i konflikten. Liknande saker har jag hört från flera sionister, både judiska och kristna.

Allra senast hörde jag detta från en kommentar på bloggen Dessa mina minsta bröder, en blogg som uppmärksammar palestiniernas, och särskilt de kristna palestiniernas, situation och manar till fred i Mellanöstern. På blogginlägget ”Kristen extremism” skrev signaturen Hans:

Diakonias osmakliga kampanj om att Ta ställning för människorna [dvs. Var går gränsen?, min anm] sågades brett i Sverige.

Kampanjen antyder att man inte ser israelerna som människor, eftersom den så tydligt tog ställning för det palestinska och arabiska våldsbudskapet, och mot Israels rätt att existera i säkerhet.

Diakonia är idag altmer marginaliserad och alltfler kyrkor vill lämna eländet. Detsamma gäller Broderskapsrörelsen, som idag endast grupperar ett hundratal extremister.

Jag själv skrev ett svar på den kommentaren:

Det är ett faktum att det är flest palestinier som lider av det som sker i det Heliga Landet, och därför är det inte konstigt att biståndsorganisationer fokuserar mest på dem. Diakonia ställer sig absolut inte bakom Hamas eller andra terrororganisationer, men de höjer sin röst när de ser palestiniers rättigheter kränkas, och det får de mycket skit för.

I senaste numret av Diakonias tidning Dela Med (nr 3 2009) fanns en artikel som berättade att Diakonia riktat skarp kritik mot den palestiniska myndigheten för att de har kränkt de mänskliga rättigheterna. Men att Diakonia kritiserar den palestinska myndigheten är inget som uppmärksammas av dem som vill få det att framstå som att det är en vinklad organisation som tar ställning i konflikten. […]

Jag är inte broderskapare eller vänster på något sätt, men som kristen anser jag att det är högst beklagligt att vissa kristna favoriserar israeler framför palestinier och stöder staten Israel i dess krig. De första kristna behandlade alla människor lika och vägrade stöda något krig.

Den var dock lite uddlös då jag inte hade någon information om vare sig kampanjen ”Ta ställning för människorna” eller huruvida kyrkor överger Diakonia. Till min undsättning kom Joakim Wohlfeil som jobbar på Diakonia:

Diakonia gör inget som inte våra ägare (5 svenska frikyrkor) bett oss om, när det gäller kampanjen ”Vart går gränsen”, så beslutades uppdraget först enhälligt av vår styrelsen där alla berörda samfund ingår. Inget samfund har varit missnöjt med utfallet.

Kampanjen blev för övrig en stor succe. De 2-3 personer som hörde av sig och sa de skulle sluta ge pengar till Diakonia, visade sig vara samma namn som brukar höra av sig till biståndsorganisationer och säga man skall sluta ge pengar när man säger nåt om Israel som de inte gillar, ingen av dessa har tidigare varit givare. Däremot tillkom det många nya givare.

Ca 25 personer reagerade negativt på kampanjen och skrev brev till både kyrkor och tidningar. Av dessa var det ett 10-tal som tyckte kapanjen var för Pro-israelisk och tyckte den hade för lite fokus på palestininernas historia, ca 15 tyckte istället den var för pro-palestinsk.

Det kan vara värt att nämna att flera av de som hade velat ha en mer pro-israelisk kampanj var rasister med kopplingar till ex. Sverigedemokraterna som menade att man skulle stödja Israel så inte muslimerna snart tar över Europa….

Så, nån ”sågning” finns nog mest i vissa skribenters fantasi, och som det redan påpekats blev det lite tragokomiskt med angreppen på annonserna. Samma personer som tyckte texten ”ställ dig på människornas sida” var nedvärdernade på de annonser som hade en palestininer på bilden, reagerade inte negativt när det var en israel på bilden. […]

Problemet är att många Kristna fastnat i liberalteologiska villoläror där tron på evangeliet blir underordnad en dyrkan av den värdsliga staten Israel. Vad man egentligen gör är att man göder extremister på båda sidor. En ytterligare närmast bisarr effekt av dessa villoläror blir att de kristna palestininerna uppfattas som nån slags problem bara genom sin existens. Samtidigt så berör detta i högre grad lite äldre människor, medan yngre oavsett samfund ofta strävar efter ett bredare förhållningssätt och inte minst vill träffa och veta mer om våra kristna bröder/systrar i området.

En sak som stämmer är dock att det är svårare att komma ut i media med kritik mot andra aktörers MR-brott. Diakonia var exempelvis enda organisation i Sverige som föreslog att EU borde ställa krav på palestininerna i EU-förhandlingarna, en nyhet som endast ett fåtal tidningar tog upp, medan när Diakonia riktade samma krav på förhandlingarna med Isarel så blev det en stor nyhet.

Nästa vecka har Diakonia fått hedersuppdraget att vara med och ordna en studieresa för europeiska ledare inom bistånds och MR-organisationer för att just visa på de Israeliska perspektiven av konflikten och där vi exempelvis jobbar med Isareliska UD och militären. Det betyder inte att vi delar allt de säger, men eftersom Diakonia är en av de få aktörerna som har förtroende från både Isareliskt och Palestinskt håll (vi jobbar dock aldrig med Hamas) så kan vi också göra dessa sorters projekt.

De som menar att Diakonia är propalestinsk är väldigt dåligt insatta. Bara för att man inte hyllar allt Israel gör betyder det inte att man är antisemit.

3 kommentarer

 1. Joakim Wohlfeil är en skicklig propagandist, men det förändrar inte sakfrågan. Egon driver f.ö. en vidrig, sakligt felaktig och fanatiskt pro-palestinsk blogg.

  Gilla

 2. Vad smickrande att bli kallad ”propagandist” av ”Stefan”, det var vad nynazistena brukade kalla mig eftersom de utnämnde mig till en del av den sionistiska lobbyn som arbetade för att ta kontrollen över Sverige (ZOG´s propagandamakare o.dyl brukade jag få heta…).

  Hmmm… undrar hur man skall få ihop detta med att vara del av den pro-palestinska lobbyn, jag kanske hör till den pro-sionistiska underavdelningen inom den pro-palestinska rörelsen ???? 😉

  När det gäller Egons blogg så hittar man varken sakfel eller fanatism, möjligtvis kan man väl säga att han har stort hjärta för de kristna (men Stefan gillar nog inte pro-kristna heller)

  Inser att denne Stefan inte vill framträda i debatten med mer än förnamn.

  Gilla

 3. Jag vill inte recensera mej själv Men en annan bloggare, Björn Horst, skrev så här på sin blogg mars 10, 2009 citat ” Dessa mina minsta bröder heter en sajt som på ett nyanserad och beskrivande sätt belyser hur det är att vara en kristen palistinier av idag. Den är en mycket fräsch ”örfil” i all frikyrklig propaganda om staten Israel.” slut citat se länk
  http://bjornhorst.wordpress.com/2009/03/10/dessa-mina-minsta-broder/

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s