Främlingskärlek och fiendekärlek

3 Mos 19:33 När en främling bor hos er i ert land, skall ni inte förtrycka honom.34 Främlingen som bor ibland er skall räknas som infödd hos er. Du skall älska honom som dig själv. Ni har ju själva varit främlingar i Egyptens land. Jag är HERREN, er Gud.

Det är inte konstigt att Gud, som älskar alla människor och står emot förtryck, uppmanar till särskilt omsorg om främlingarna. De är tillsammans med faderlösa och änkor de som i forntidens alla kulturer inte bara var extra utsatta för fattigdom men också förtryck, hån och hat. När Bibeln uppmanar oss att älska alla människor och göra gott mot alla har fattiga och invandrare en särställning inte i meningen att vi ska älska dem extra mycket, men att de är i behov av det mer än andra eftersom Världen ofta förtrycker dem.

5 Mos 10:18 HERREN skaffar den faderlöse och änkan rätt, han älskar främlingen och ger honom mat och kläder. 19 Också ni skall älska främlingen för ni har själva varit främlingar i Egyptens land.

5 Mos 27:15 Förbannad är den som förvanskar rätten för främlingen, den faderlöse och änkan. Och allt folket skall säga: ”Amen.”

Jesu radikala budskap är dock att vi inte bara ska älska de förtryckta utan även förtryckaren. Vi ska inte bara göra gott mot de goda utan också de onda. Vi ska älska främlingsfientliga lika mycket som främlingar!

Luk 6:27 Men till er som lyssnar säger jag: Älska era fiender och gör gott mot dem som hatar er. 28 Välsigna dem som förbannar er och be för dem som förorättar er. 29 Om någon slår dig på den ena kinden, så vänd också den andra kinden till. Och om någon tar ifrån dig manteln, så låt honom också ta din livklädnad. 30 Ge åt var och en som ber dig, och om någon tar ifrån dig vad som är ditt, så kräv det inte tillbaka. 31 Allt vad ni vill att människor skall göra er, det skall ni göra dem. 32 Om ni älskar dem som älskar er, skall ni ha tack för det? Också syndare älskar dem som visar dem kärlek. 33 Och om ni gör gott mot dem som gör gott mot er, skall ni ha tack för det? Så handlar också syndare. 34 Och om ni lånar åt dem som ni hoppas skall betala tillbaka, skall ni ha tack för det? Också syndare lånar åt syndare för att få tillbaka vad de lånat ut. 35 Nej, älska era fiender, gör gott och ge lån utan att hoppas få igen något. Då skall er lön bli stor, och ni skall vara den Högstes barn, eftersom han är god mot de otacksamma och onda. 36 Var barmhärtiga så som er Fader är barmhärtig.

Så nu när Sarkozy jämställer romer med kriminella, när Berlusconi hatar afrikaner lika mycket som han älskar kvinnobröst (en inte särskilt stor överdrift, må Gud förbarma sig över honom), när Jobbik citerar Hitler och marscherar i romska läger, när Åkesson kallar muslimer för det största hotet sedan andra världskriget och främlingsfientliga makter över hela Europa växer och med små steg återgår till den kulturrasistiska stämning som gällde under perioden innan just detta krig – svara inte med hat och hot utan med kärlek och hopp. Löna inte ont med ont utan besegra det onda med det goda (Rom 12:21). Ge dem levande exempel på den gudomliga kärlek de saknar inom sig (1 Joh 3:17). Möt dem med respekt, ödmjukhet och vänlighet, som Skriften uppmanar oss att göra när det gäller alla möten med dem som inte har sanningen.

Detta är oerhört viktigt för att stoppa främlingsfientligheten och dess kallhjärtade egoism. Kom ihåg att inte alla Sverigedemokrater är medvetet ondskefulla. Många är med pga oförstånd eller hjärntvätt. De vet om att få tycker som dem, men de tror att det är för att de saknar sanning, inte för att de har större främlingskärlek, och det enklaste och bästa sättet att uppenbara detta för dem är att visa dem kärlek. Varken hätska ordstrider eller våldsamma protester kommer mjuka upp deras hårda hjärtan, snarare tvärtom. Vi behöver kärlek och medmänsklighet från Herren både gentemot invandrare och Sverigedemokrater. Först då kan Guds Rikes spridas. Utan att använda Riksdagen.

Dagen-artiklar om SD (de är många nu): 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21.

Dagen-artiklar om invandrarförsamlingar: 1, 2, 3, 4, 5.

19 kommentarer

  1. Det är något Gud påminner mig om nu. Mina debatter med Sverigedemokrater tenderar att bli ovänliga och kärlekslösa. Det är oacceptabelt.

   Gilla

 1. Hej!

  Att främlingen som kommer till Sverige får 213 miljarder/år,
  det kallar jag för gott omhändertagande.

  Gilla

  1. Hej Lennart!

   Som jag skrev ovan är det oerhört viktigt att vi älskar alla människor, och i ekonomiska termer innebär det att vi ger människor tillräckliga medel för deras behover. Alla människor är skapade till Guds avbild och har fundamental rätt till mat, kläder, trygghet, välbefinnande och andra nödvändigheter. Idag ser vi att detta saknas först och främst i de fattiga länderna. Vi här i Sverige kan klaga på att vi inte har grannens plasma-TV, men det är djupt girigt att kräva detta när andra saknar mat. Om en människa, vare sig det är en invandrare eller svensk, får en massa lyxprylar kan vi rimligtvis klaga på att man inte använde de pengarna till att ge till svältande barn i Indien, men inte på att de som fick lyxprylarna inte var av en annan nationalitet.

   Med det sagt är det relevanta inte hur mycket invandrare får jämfört med svenskar, utan hur mycket människor som råkar befinna sig inom Sveriges gärnser får jämfört med fattiga utanför Sveriges gränser. Vårt mål ska vara att ge samma välfärd till alla människor på planeten, eftersom alla är lika värda. Och det tar tid. Men med många som hjälps åt går det.

   Att invandringen kostar 213 miljarder per år är en missuppfattning, seriösa forskare uppskattar till 40 miljarder per år. Jag skulle tippa att din siffra inkluderar sådant som även andra än invandrare drar nytta av, och som vi ser som självklart: sjukvård, skola etc. 40 miljarder är 10 miljarder mer än biståndet till fattiga länder och (med din siffra) ca 3747 miljarder mindre än pengarna som spenderas på ickeinvandrare.

   Gilla

 2. Du läkade detta inlägg till tidningen Dagen artikel” Dagens Haore Sulaiman berättar från kvällen med SD”
  Men samtidigt har du skrivit att som kristen avstår du från att deltaga i valet, för mej var det en självklarhet att delta i valet och försöka mota bort SD. Även din röst på ett demokratiskt partihade behövts. Det första kristna deltog inte i något val orsaken var att de levde i en diktatur, men det gör inte vi har chans att bygga ett bättre samhälle varför skall vi avstå?
  Citat ur min blogg:
  I min lokala pingstförsamling Strömnäskyrkan i Piteå talade vår mötesledare och ordföranden , i sammandrag sa han ” Vi skall vara tacksamma att vi lever i en demokrati och att vi kan gå till val i dag, men det är ett parti som jag tycker att ni inte skall rösta på det är: Sverigedemokraterna om dem blåser en kall främlingsfientlig vind som påminner om 30-talets tid i Tyskland.” ( Vår kyrkas serveringsvåning var idag uthyrd som vallokal till Strömnäsvalkrets.)

  Gilla

  1. När jag skrivit om varför jag inte röstar har jag klarlagt att det har med att jag är pacifist i Jesu efterföljd att göra, och alla partier använder våld när de förändrar samhället. Jag arbetar aktivt för att bekämpa främlingsfientligeten genom att sprida Guds Rike, och i det här valet hade en röst inte gjort någon skillnad, eftersom SD inte har någon makt i Riksdagen oavsett hur många som rösta på dem pga de andra partiernas vägran att samarbeta med dem.

   Gilla

    1. Nja, politikerna gör det, och när de gör det använder de våld. Men det finns mängder med sätt att påverka samhället utanför Riksdagen, inte minst folkrörelser och NGO:s. På vissa håll styr de landet i högre grad än politikerna, exempelvis när det gäller folks biståndsvilja.

     Gilla

 3. Lennart Svensson denna människa som skriver lögner om pedofilmördare har mage att klaga på invandringen

  Hyckleri brukar sådant kallas…..

  Gilla

  1. Jag är säker på att Lennart har goda avsikter, men han har förmodligen utsatts för desinformation på en del punkter. Vi får respektfullt tala om sanningen för honom.

   Gilla

 4. Men Micael, skall du inte ta med vad Gud säger om främlingen som kommer och plundrar och förstör, rånar och våldtar?

  Jag tycker det är oärligt att bara ta med att man skall ta emot främlingen. Vilket man givetvis skall, men inte villkorslöst.

  Men på en del kristna har det hänt något, det är något som fattas. Man har börjat godta ogudaktighet och säga att man inte får reagera mot det för att man skall vara god mot främlingen.

  Det är ett ologiskt och oärligt cirkelresonemang som inte leder någonstans och är helt okristligt. Ondska begången av en främling eller icke, kan aldrig godtas.

  Gilla

  1. Guds frid, Tony! Om främlingar som syndar säger Gud ”Älska era fiender och gör gott mot dem som hatar er.” (Luk 6:27) och ”Men om din fiende är hungrig, så ge honom att äta, om han är törstig, ge honom att dricka. Gör du det, samlar du glödande kol på hans huvud” (Rom 12:20).

   Gud hatar synden men älskar syndaren. Och vi ska som kristna älska alla människor och göra gott mot alla människor. Gästfrihet är en sådan god gärning som vi ska visa alla, inklusive, plundrare, rånare och våldtäktsmän. Självklart ska vi tillrättavisa dem och uppmana dem att omvända sig. Men vi ska ALDRIG sluta älska dem eller göra gott mot dem.

   Gilla

 5. ”Detta är oerhört viktigt för att stoppa främlingsfientligheten och dess kallhjärtade egoism. Kom ihåg att inte alla Sverigedemokrater är medvetet ondskefulla. Många är med pga oförstånd eller hjärntvätt. De vet om att få tycker som dem, men de tror att det är för att de saknar sanning, inte för att de har större främlingskärlek, och det enklaste och bästa sättet att uppenbara detta för dem är att visa dem kärlek.”

  Om du kallar detta för att visa kärlek så har du aldrig lärt dig vad kärlek är. Jag tycker du är skamlig.

  Gilla

  1. Tack för att du poängterar detta, Tony. Jag ser nu att det minsann låter ganska kärlekslöst att kalla Sverigedemokrater kallhjärtade, ondskefulla, oförstående och hjärntvättade. Det var absolut inte min avsikt! Det var väldigt hårda ord, det medger jag, men så är också vad SD vill något i modern tid makalöst grymt. Det bör tilläggas att jag inte tycker SD är ensamma om de här attributen, Paulus skriver att hela mänskligheten i den sista tiden kommer bli kallhjärtad, ondskefulla är vi alla eftersom alla är syndare, oförstående är vi också alla på många punkter för att inte tala om hjärntvättade – hur många i Väst anser inte att det är ok att vara rik, t ex, tvärtemot Bibelns läror? Sen skiljer jag på sak och person. Att jag älskar Sverigedemokrater innebär inte att jag håller tyst om de synder de begår. Gör jag det accepterar jag tyst deras missgärning. Som jag skrev i min förra kommentar ovan, vi ska älska syndare, men tillrättavisa deras synd.

   Gilla

 6. Är det mer ”kristet” att sopa hotet från islam under mattan än att kritiskt granska den här totalitära religionen och politiska ideologin? Ledningen för Dagen svarar ännu en gång och underförstått ja på den frågan. Och ännu en gång för man medvetet eller omedvetet läsarna bakom ljuset – i den förmenta kristna snällhetens namn.

  I ämnet invandring och islam läste jag häromdagen en mycket intressant och tänkvärd artikel på Krister Renards blogg. Han är kristen, fysiker och gymnasielärare i matematik och fysik och för en strid mot den rådande politiska korrektheten i Sverige, inte minst bland medierna och deras flathet och undfallenhet i frågor med anknytning till kristen tro.

  På sin blogg publicerade han helt nyligen en ordentlig drapa både mot Sveriges invandringspolitik och islam. Kritiken tar sin utgångspunkt i Sverigedemokraternas intåg i riksdagen och de övriga partiernas flykt från själva sakfrågorna.

  Artikelns inledning lyder så här:

  ”I dag skall vi tala om valet, yttrandefriheten, demokratin och toleransen. Och också – hu så hemskt – om Sverigedemokraterna.

  Jag ber om ursäkt ifall jag kommer att göra mina läsare upprörda eller ledsna eller arga. Men jag kan inte annat än skriva det jag tror vara rätt och riktigt (huruvida det är politiskt korrekt eller ej, intresserar mig föga). Blir du arg, tar du avstånd från mig – ja då får det väl bli så. Jag kan inte göra avkall på det jag uppfattar som varande viktigt och sant. Och relevant.”

  Läs hela texten här: http://gluefox.blogspot.com/

  Ta dig tid och läs den långa artikeln! Den är något av en njutning och värd varje minut. Sprid länken till vänner och bekanta i våra kristna församlingar! Förhoppningsvis kan den här sakkunskapen ingjuta mod och vilja hos Dagen och andra kristna tidningar att på allvar våga ta sig an den här typen av känsliga frågor.

  Bland profetiskt inriktade kristna har hotet från islam och dess ökande utbredning i Sverige varit känt och verkligt ganska länge. Tyvärr har deras varningsrop konsekvent förringats och förlöjligats av en stor del av etablissemanget i kristenheten, inte minst de kristna medierna. När ska de våga öppna sina ögon?

  På den profetiska sajten ”Bed nu” läste jag en annan skarpt varnande och färsk artikel om islam: ”Islams sista ”korståg” av David Silver. Läs artikeln här:

  http://www.bed.nu/artikel.asp?id=405

  Ja, Sverige befinner sig verkligen i ett allvarligt läge. Fortfarande sopar det naiva politikeretablissemanget hotet från islam under mattan. Minsta lilla kritik mot islam stämplas konsekvent som ”islamofobi”, ”rasism” eller ”främlingsfientlighet”. De behöver alla en grundkurs både om islam som religion och dess historia.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s