Rädda liv på Afrikas horn

Här kan du kräva att politiker ser till att alla katastrofens offer får hjälp och att inget liknande ska få ske i framtiden.

Den nuvarande torkan på Afrikas horn beskrivs av FN vara lika allvarlig som den i mitten på 80-talet när en miljon människor dog, och redan har många dött på grund av törst och hunger. DN skriver:

FN varnar för att en av tre somalier är i behov av humanitär hjälp. Ett av tio barn riskerar att dö av svält i de värst drabbade områdena. Två år i rad har regnen där uteblivit och därmed även den livsviktiga skörden. Människor har till slut tvingats äta upp utsädet. Men när även det tagit slut fanns inget alternativ. De tar sig an en flera veckor lång vandring till vad som blivit världens största flyktingläger, med tomma händer och redan utmattade kroppar.

– De svälter redan när de börjar gå, säger Sofia Malmqvist.

Till skillnad från dem som flyr från större städer har de flesta på landsbygden inget att sälja som kan betala en bussresa eller uppehälle på vägen. De har inte heller vanan att gå långa sträckor eller kameler som kan hålla vatten.

Tre av Musleema Adens barn dog under vandringen.

– Jag har förlorat lite av mitt förstånd efteråt, berättade hon för Antonio Guterres, chef för FN:s flyktingorgan UNHCR, när han nyligen besökte lägret.

De som lyckas ta sig fram till Dadaab anländer till ett läger som passerade bristningsgränsen för länge sedan. Redan för tre år sedan fanns 180.000 människor – som framför allt flytt konflikten i Somalia – i lägret, från början byggt för 90.000 människor. I slutet av förra året hade det svällt till över 300.000 och nu trängs närmare 400.000 människor där.

– Det är ett par hundra som får dela på en toalett. Människor har också mindre vatten — många kan ens inte tvätta sig, säger Sofia Malmqvist.

Ändå är livet i lägret värt att ta sig till. Väl här får flyktingarna ett tält och lite mat och vatten. När de har registrerats av kenyanska myndigheter kan de söka vård på sjukhusen i staden som växt upp runt lägret och skriva in barnen i skolan. Men numera kan det ta tre veckor att bli registrerad. Och sjukhusen är överfulla.

Klicka på bilden för att få den större
Klicka på bilden för att få den större

Ge så mycket ni kan för att lindra den här fruktansvärda katastrofen! Ge till UNICEF, Läkare utan gränser, Röda korset, Svenska kyrkan, Diakonia, eller Plan. Sprid vidare den här länken till era vänner. Vi snackar om liv och död nu, faktiskt.

Ta också och gå med i Facebookgruppen Stöd till Afrikas horn.

Nedan är ett nyhetsbrev från Unicef som beskriver situationen och vad de gör i katastrofområdet.

UNICEF SverigeKATASTROF I ÖSTAFRIKA 18/7 2011

Skicka vidare brevet

Katastrof i Östafrika

Hej Världsförälder!
Du har säkert läst och hört om att den svåraste torkan på 50 år har drabbat länderna vid Afrikas horn – Somalia, Etiopien, Eritrea, och Djibouti. Miljontals människor riskerar nu att dö i undernäring och sjukdomar.

Barnen drabbas, som alltid, värst i katastrofer. Över två miljoner barn under fem års ålder är i akut behov av hjälp. Vi finns på plats och gör allt vi kan för att rädda barnens liv. Som Världsförälder är du med oss och kämpar för de här barnen.

Varje vecka kommer runt 10 000 personer till flyktinglägren i Dadaab i Kenya från Somalia. De flesta har gått i en månad genom öknen, utan mat och vatten.

Tillsammans med UNHCR och andra hjälporganisationer arbetar vi för fullt för att rädda liv i Dadaab. Men behoven är enorma. Tillgång till rent vatten, mat, sjukvård och skolgång brådskar.

Det här har vi bl.a. gjort hittills:

  • försett 12 000 svårt undernärda barn i Kenya och 70 000 undernärda barn i Somalia med näringsbehandling,
  • sett till att 900 000 personer i södra Somalia fått tillgång till sjukvård och att över en miljon människor har tillgång till rent vatten, sanitet och latriner,
  • distribuerat mat till 34 000 svårt undernärda barn och säkrat tillgång till vatten och sanitet till över 280 000 människor i Etiopien.

Läs gärna mer om katastrofarbetet här.

 

Ett år sedan katastrofen i Pakistan

Den 28 juli är det ett år sedan Pakistan upplevde de värsta översvämningarna i modern historia. Över 20 miljoner människor drabbades.

Tack vare er Världsföräldrar och alla andra som stödde vårt katastrofarbete har vi sedan dess kunnat hjälpa miljoner barn och kvinnor med hälsovård, näring, skolgång, vatten och skydd. I nästa utskick berättar vi mer om arbetet i Pakistan.

Stort tack för ditt stöd.
Vänliga hälsningar,

Malin Svensson,
UNICEF Sverige
Mer information på unicef.se eller häng med oss på:facebook twitter youtube flickr

DN: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. SvD: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. Dagen: 1, 2. Expressen: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. Aftonbladet: 1, 2, 3, 4, 5, 6. SVT: 1. SR: 1.

2 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s