Det bästa på Hela Pingsten 2011

Bara under det senaste året har jag antagligen skrivit tillräckligt med material för att fylla flera böcker, för att inte tala om alla youtubeklipp jag lagt upp som bokstavligen tar ett par dygn att gå igenom. För att ni inte ska vara rådvilla i detta stora material har jag här lyft fram höjdpunkterna från året som gått. Och nej, det blev ju inte så lite att läsa det heller. Men något måste man ägna mellandagarna åt, eller hur?

Årets första post bestod av en lång lista av medicinskt verifierade helanden som respons på att meningsmotståndare påstått att Guds mirakel inte går att verifierade vetenskapligt. Listan uppdateras löpande, just nu är det lite krångel med formateringen men det är snart åtgärdat, om ni vet fler exempel är det bara att tipsa.

Min rapport från Pannkakskyrkans nationella träff Union som hölls 5-8 februari innehöll bland annat den märkliga historien om smetundret i Borås – jag snackade med boråsarna hur mycket som helst för att krama ur dem info. Det var för övrigt en riktigt bra konferens, längtar givetvis till Union 2012!

I månadsskiftet jan/feb publicerade jag även min lilla biografi om den undergörande katolske prästen padre Pio, rekommenderas varmt.

I början av februari skrev jag en hel del om aktivism då jag kände att detta behövde komplettera alla mina inlägg om mirakler, och flaggskeppet var presentationen av en ny blogg, Utrota hungern! Min pastor uttalade profetiska ord om dess syfte och än idag rullar den på, även om den är långt ifrån lika välbesökt som denna.

I mars höll jag min andra predikan någonsin, om goda gärningar. Den blev riktigt bra, även om delen när jag talar om gråtande Mariastatyer inom katolska kyrkan (återigen vetenskapligt verifierade mirakler) var väldigt kontroversiellt. Läs den i textform här.

Kort därefter gjorde jag en video som presenterade min församling Mosaik, en filmsnutt som blivit rätt populär på YouTube. Min pastor sa till mig: ”Vi måste vara den kändaste miniförsamlingen i Sverige!” En överdrift kanske, men nog älskar jag min lilla kyrka och ber att den ska växa.

I början av april publicerades min Dageninsändare om att pingstelden har kallnat och att det är katastrof att den svenska pingströrelsen inte upplever väckelse. Varje pingstförsamling som inte ser ut som Azusa har misslyckats. Hoppades få reaktioner, men det uteblev. Inte så långt efter dog Wilkerson och den svenska evangeliska kyrkan påmindes om sin apati. Suck.

Den 10 april fick jag dock uppleva pingsteld! Simon Ådahl med vänner kom till Mosaik och anordnade ett möte som förändrade mitt liv. Jag fick inte bara höra om utan även se Andens gåvor i funktion, på riktigt. Jag fick bevittna genuina mirakler. Det var underbart.

När det var påsk publicerade jag precis som förra året ett inlägg om korset och ett om uppståndelsen. Det senare hette i år ”Jesu uppståndelse är kristendomens största mirakel” och betonade att underverk inte är en bisak utan något centralt i kristen tro. Riktigt många har läst den då den av någon anledning kommer högt upp på Google-sökningar av ”Jesus”, vilket förstås är jättekul.

Den första maj predikade jag igen, denna gång om bön för en karismatisk väckelse likt den i Afrika, på Azusa Street och Apostlagärningarna. Vi hade under denna tid Efesierbrevet som predikotema, så jag predikade om hur Paulus bön i kapitel 3 är en bön för väckelse som vi ska göra till vår.

Min gode vän Michael Liliequist kom dock med en liten anmärkning till denna predikan som jag tog ordentligt till mig, och det var att jag inte hade talat så mycket om att en väckelse måste innebära kyrkligt engagemang för fred och rättvisa, jag hade bara talat om mirakler och evangelisation. Detta gjorde att jag satte mig ner och grundligt formulerade min vision om hela pingsten och publicerade denna i tre delar, alla går att läsa på sidan Om bloggen. Inte så långt senare fick jag intervjua Michael om hans Indienresa som verkligen illustrerar kombinationen av karismatik och engagemang, detta klipp har fått många visningar:

I juni fick jag privilegiet att bli medskribent på bloggen Kristen underjord! Det har jag velat bli länge, långt tidigare än när jag startade Hela Pingsten. Jag inledde mitt författarskap där med inlägget nationaldagen vs pingstdagen, som jag personligen tycker är en av de bästa texter jag skrivit i år.

När jag på allvar började skriva om de under Gud gör började några anmärka att stora delar av den kristna karismatiska rörelsen består av falska profeter som drivs av demoner. Vad som störde mig var att dessa extremt hårda anklagelser byggde på så dåliga argument, så jag gjorde några filmklipp på totalt 2,5 timmar som utredde detta. Bloggposten som innehöll dessa blev snabbt en av de mest kommenterade någonsin på den här bloggen.

På pingstdagen höll jag en pingstpredikan som förstås hade titeln Hela pingsten, där jag talade om att Apg 2 både innehåller mirakler och egendomsgemenskap, så om vi vill ha en ny pingstväckelse kan vi inte be om det förra och ignorera det senare. Kanske inte det budskap min församling hade väntat sig, men det togs väl emot. Läs det i textform här.

I slutet av juni åkte jag iväg på Pannkakskyrkans evangelisationstour genom landet, och efterlämnade en lista på böcker jag rekommenderar så att mina läsare kunde sysselsätta sig medan jag var borta. Böckerna rekommenderar jag förstås fortfarande, de är alla riktigt, riktigt bra.

På touren fick vi se flera komma till tro på Jesus, något som gjorde mig extremt glad. Inget är så underbart som när människor tar emot evigt liv. Jag skrev av mig i blogginlägget Frälst! som än idag är en njutning att läsa.

Tillbaka i civilisationen fick jag höra de alarmerande nyheterna om hungersnöden på Afrikas horn, och jag satte snabbt igång att sprida information och opinion såväl här som på den nystartade bloggen Utrota hungern. Här är ett av många inlägg som uppmanar till givande. Katastrofen är mediatorkan till trots inte över, fortsätt ge!

I juli skedde ju också den förfärliga massakern på Utöya, som resulterade i att samma hat som fått Breivik att massmörda riktades mot honom. Jag skrev ett inlägg om hur ett gäng Amish-kristna förlät en man som begick en skolmassaker i deras by, och uppmanade till förlåtelse och försoning. Inlägget fick tusentals läsare på bara några dagar (tack vare Twingly) och skapade en rejäl debatt.

Under sommaren hade vi just Försoningen som predikotema i Mosaik, Jesu försoningsverk på korset närmare bestämt. Det var inte planerat så, men i slutändan hade jag hållt fyra predikningar på det temat. Om ni bara ska se en rekommenderar jag Jesus dog för oss som ser på Försoningen ur ett offerperspektiv, Jesus uppoffrade sitt eviga liv för att ge oss evigt liv, och vi är skyldiga att ge våra liv åt Honom och våra kristna syskon. Läs den här.

Mosaik anordnade tillsammans med den spansktalande församlingen Kyrkan för alla sommarlägret Kingdom Camp som var en riktig succé. Jag höll där en predikan om väckelse á Apg – urkyrkan kännetecknades av snabb församlingstillväxt, många mirakler och total egendomsgemenskap och vi ska inte satsa på något mindre. Läs den här.

I början av Augusti deltog jag i helandekonferensen i Malmö som New Wine anordnade där både Randy Clark och Bill Johnson predikade och impartatade. Riktigt många menade att de blev helade. Riktigt många. Det mest häpnadsväckande vittnesbördet jag fick tag på var Kerstin Svenssons helande från astma och allergier. Och så gjorde jag ett filmklipp också som blivit rätt poppis.

I samma veva skrev jag ihop ett av de bästa försvaren för karismatik jag gjort, baserat på John Wimbers undervisning om Power Evangelism. Evangeliet sprids så mycket lättare om folk får se att det inte enbart är ett mänskligt budskap genom att Gud bekräftar det med mirakler. Det är väldigt tydligt i Bibeln såväl som idag.

I slutet av Augusti skrev jag ett kontroversiellt och omdebatterat inlägg om att Nya testamentet aldrig säger att det judiska folket ska besitta Kanaans land även under det Nya förbundet och att judarna aldrig sägs vara Guds egendomsfolk i NT, däremot står det att kyrkan är det. Den kristna sionismen är förrädisk – inte nog med att den är obiblisk och bara funnits i ett par hundra år, dess konsekvenser innebär lidande och förtryck gentemot palestinierna, något de gärna förnekar.

Första september gav jag svar på tal efter att Pelle Poluha hade argumenterat för rättfärdiga krig i en kulturartikel i Dagen. Jag poängterade att fornkyrkan var pacifistisk medan läran om det rättfärdiga kriget kom först med Augustinus som importerade den från obiblisk grekisk filosofi, och det ledde till mer debatt både mellan mig och Pelle samt mellan olika kommentarsstammisar här på bloggen (vilka jag för övrigt tycker väldigt mycket om, jag får inte ofta tillfälle att säga det men det är jätteroligt att ni hänger här).

I september åkte jag också ut med Operation Övre Salen för första gången, vilket var fantastiskt roligt. Vi anordnade en temahelg om helande i Norrköping där jag för första gången höll mitt föredrag vaddå helande?! som jag fått möjlighet att hålla tre gånger till. Jag fick också predika om att förena helande med fattigdomsbekämpning (klippet ovan), ett budskap som David Åhlén, min kompis i Övre salen, verkligen gillade. Läs den i textform här.

I början av oktober fick jag predika i Mosaik igen, denna gång om evangelisation. För att sprida evangeliet effektivt måste vi förena predikandet av det med – gissa vad: karismatik och engagemang för en bättre värld! Och nej, det är inte något jag hittat på, det står så i Rom 15:18-19.

I oktober blev jag även inbjuden av min vän Michael att tala om tecken, under, fred och rättvisa på en liten samtalskväll i Stadsmissionens regi som kallas Café Dialog. Äntligen fick jag min vision om Hela pingsten fångad på band. Om du bara ska se ett klipp där jag snackar – se detta. Här kan du läsa det, rikt illustrerar med bilder.

Oktober kännetecknades i allmänhet av väldigt mycket aktivism, Diakoniaaktivistgruppen jag är med i uppmärksammade både världsfattigdomdagen och Fairtrade Focus, och jag och min pastor Joel stack till Arlanda för att förhindra 91-åriga Gannas utvisande. Allt sammanfattades i denna bloggpost.

Min senaste predikan i Mosaik handlade om rikedomsbekämpning, och blev det mest kontroversiella jag sagt där sen jag nämnt de där Mariastatyerna. Det behövs så mycket mer undervisning om vad Bibeln egentligen säger om rikedom och fattigdom, folk går omkring med föreställningen att det inte spelar någon roll hur rik man är utan bara vad man har för inställning till sina pengar. Läs hela predikan här.

I november publicerade jag min biståndsjulklappsguide som visar var man kan köpa presenter som räddar liv. Den tog ett tag att göra, men den blev riktigt bra. Hoppas någon fann inspiration från den.

Inte så långt därefter offentliggjorde jag begreppet LUS-produkter, dvs lyx-, underhållnings- och skönhetsprodukter, tre sorters varor vi inte ska köpa som kristna. Istället ska vi ägna oss åt gratis lyx, betjänande underhållning och naturlig skönhet.

I början av december var jag inbjuden till Café Dialog igen på grund av att min mamma som egentligen skulle talat bokat in fel datum (troligtvis för att jag råkat säga fel till henne, höhö). Det blev en utbyggnad på mitt tidigare föredrag om tecken, under, fred och rättvisa – i form av en frågelåda där de samlade diskuterade alla möjliga frågor tillsammans med mig. Det var fantastisk trevligt.

Och avslutningsvis var årets sista höjdpunkt naturligtvis reportaget om min julklappskonsumtion i Dagen! Här är för övrigt deras sammanställning av året som gått, och här listar de de sex tydligaste kristna profilerna under året (med Birro i topp). Och här är DN:s årskrönika i bilder.

Nu är ni sysselsatta ett år framåt. Gud välsigne er, kära bloggläsare.

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s