John Wimber vs Bill Johnson

image
Wimber

Det är många som har jämfört dessa två gubbar. Och nog är de lika: båda är vita, manliga medelålderspastorer från Kalifornien med väldigt förväxlingsbara namn. Den främsta parallellen folk brukar dra är att John Wimber på sin tid (80- och 90-talet) var utan tvekan den mest inflytelserika personen i den västerländska karismatiska rörelsen, och samma sak kan med goda grunder sägas om Bill Johnson idag.

John Wimber, som gick hem till Gud 1997, öppnade dörren till den karismatiska förnyelsen i USA:s evangelikala samfund genom sin sunda och avslappnade attityd till den Helige Ande i kontrast till den hysteri och manipulation som karismatiken vanligtvis förknippades med. Hans församlingsrörelse Vineyard växte explosionsartat genom församlingsplantering och omfattar idag över tusen kyrkor i hela världen.

image
Johnson

Bill Johnson står även han för en laid-back karismatisk praxis, och hans församling Bethel Church i Redding är en vallfartsort för tusentals karismatiker samtidigt som han blir inbjuden att tala på mängder av konferenser runtom i världen. Även om Bethel inte är en egen församlingsrörelse som startar kyrkor så är massvis av församlingar inspirerade av Johnson.

Johnson har flera gånger sagt att han är väldigt inspirerad av Wimber. Båda baserar sin karismatiska teologi kring Guds Rike. Båda har fått se sjukt många mirakler. Båda är sanna profeter.

Men. Medan Wimber är en av mina största andliga förebilder och den som utan tvekan format min egen syn på Andens gåvor mest, så ser jag när jag sedan läser och lyssnar på Johnson att trots deras många likheter skiljer de sig på flera punkter. Återigen, jag förnekar inte att Johnson är en gudsman som har många goda poänger, men då han är så inflytelserik i den svenska karismatiska rörelsen känner jag mig tvungen att peka ut några saker han står för som jag inte tycker är bra.

1. Synen på helande. John Wimber utformade sin karismatiska Gudsrikesteologi i kontrast till trosrörelsens teologi som på den tiden i praktiken innebar att om du inte blev helad så beror det på att du har för lite tro. Wimber talade istället om att Guds Rike är redan men inte ännu, vi ser det bryta igenom men inte fullt ut, därför blir inte alla helade även fast vi alltid ska be för detta.

Bill Johnson är en femte generationens pingstpastor som hämtat inspiration både från Vineyard och från trosrörelsen. Han talar visserligen precis som Wimber om att det inte bara är brist på tro som gör att helanden uteblir, å andra sidan håller han inte med om ”redan nu men ändå inte”-tanken. Han vill att hela Riket ska komma med full kraft här och nu, så att han på helandekonferensen i Malmö 2011 talade om att kristna borde kunna vara friska livet ut och inte ens dö av sjukdom, bara tuppa av.

2. Synen på framgång. John Wimber predikade aldrig framgångsteologi utan var mycket kritisk till detta. Han sa: “It’s tragic to see faith healers get caught up in opulent life-styles, rationalizing their material wealth as a sign of ‘God’s blessing’. Greed and materialism are perhaps the most common cause of the undoing of many men & women with a healing ministry.” Han var väl medveten om att vi får lida mycket för Guds Rike, något han reflekterade en hel del över när han kämpade med cancer i slutet av sitt liv.

Bill Johnson står dock för en viss form av framgångsteologi. Visserligen inte lika tydlig och extravagant som till exempel Benny Hinn. Men i Malmö höll han ett seminarium som hette Prosperity of the Soul där han talade om att vi alla bör be Gud om att bli rika.

3. Synen på fred och rättvisa. John Wimber var pacifist. Även om detta inte var något han predikade eller gjorde till dogm i Vineyard, vilket jag tycker är synd, så gjorde hans bakgrund inom den evangelikala kväkarrörelsen att han intog denna hållning. Han betonade också, särskilt i slutet av sitt liv, vårt ansvar gentemot de fattiga. Jag har samlat en rad Wimbercitat om rikedom, fattigdom och rättvisa här.

Bill Johnson är republikan. Efter förra årets presidentsvalet förvånades många med mig över hans tydliga ställningstagande för Romney på sin Facebooksida. Det blev en het debatt i kommentarsfältet vilket gjorde att han tog bort inlägget. Igår skrev han dock nya facebookinlägg om att man inte borde beskatta de rika för det hindrar USA:s tillväxt.

Vad vill jag då ha sagt med allt detta? Jo, att även fast de är lika är det bättre att låta sig inspireras av Wimber än av Johnson. Inte så att Johnson är dålig eller att man ska akta sig för honom, men tänk på dessa saker när ni läser och lyssnar på hans undervisning. Som Wimber själv sa, ”eat the meat and spit out the bones”.

22 kommentarer

 1. Bill Johnson lär ut Kenosis, vad tycker du om det? Bill Johnson anammar en lära som säger att under sin tjänst på jorden verkade Jesus bara som en människa och inte som Gud. Johnson påstår att Kristus la undan sin gudomlighet.

  Gilla

 2. Bra att du börjar få en nyktrare inställning till Bill Johnson och inser att han är en mycket farlig villolärare. En annan framtoning än Todd Bentley, men i sak samma osunda karismatik.

  Berndt Isaksson

  Gilla

   1. Micael, känner du till några villolärare ? eller är alla ”gudsmän” med teologiska brister

    Gilla

    1. Hej broder! Jag och några vänner diskuterade på Twitter igår om att falska-profetjägarna borde fokusera på de verkliga problemen med kristen New age inom bland annat Svenska kyrkan istället för att slå knut på sig själva för att ”bevisa” att Bill Johnson inte tror att Jesus är Gud till exempel. Jag vet många exempel på människor som kallar sig kristna men som också åkallar andar, förnekar att Jesus är Gud, tror att alla religioner leder till frälsning, förnekar Jesu uppståndelse mm. Detta är genuina irrläror, och att nämna Johnson i de sammanhangen blir löjligt.

     Gud välsigne dig!

     Gilla

     1. Jag är ganska övertygad om att dessa ”jägare” belyser det problem du tar upp med. Jag vet om några i alla fall. Sen är det väl bara bra att det finns folk som tar Jesu varningar på allvar? ” Se till att ingen bedrar er ” – ” många ska komma i mitt namn ”. Inte för att glorifiera satan, men han är nog smartare än att klä ut sig till muslim och där går skiljelinjen.

      Angående Bill Johnson, vet inte så mycket om honom, men av säkerhetsskäl så undviker jag förkunnare som har miljoner fans, då jag förstått att bibelns profeter och gudsmän inte alls var så populära. Eftersom bibeln varnar så många gånger , gång på gång om att vara andligt vaken och akta sig för vilka läror man tar in så väljer jag bort mycket, och det har ..trot eller ej.. fått min relation med Gud att växa så det knakar. Sen ställer väl Jesus frågan om han kommer finna någon tro här på jorden, säger väl ganska mycket om ett avfall med grövre kaliber tror jag.

      Är detta kanske en fråga som kanske bottnar i Jesu återkomst?.. Jag tror att det kan ske väldigt snart, om man har inställningen att det kan ske imorgon eller om 1000 år så förstår jag varför det är sådana enorma skillnader på vissa kristnas tro.

      Gilla

 3. Tack för denna intressanta genomgång. Jag har läst mycket av Wimber och lyssnat på honom i Göteborg. Däremot har jag aldrig läst eller lyssnat på Bill Johnson. Jag känner inget direkt behov av det heller. Jag håller med dig (och Wimber) på alla tre punkterna.

  Gilla

 4. Jag har nog aldrig hört Wimber vad jag kan minnas. Men han var i Calvary Chapel en rörelsen jag också varit med i som var bra och biblisk. Jesu rörelsen på 70-talet kom ju genom Calvary Chapel.
  Dock skiljer sig Wimber en del. Han kom med nya läror så som läran om inre helande och andlig krigföring. Två helt nya läror som både Arken och trosrörelsen har fångat upp..

  Bill Johnsson var ju den som insatte Todd Bentley i tjänst igen.
  Vad är det för fel med det då?
  Jo, Bibeln talar om kyrkoktukt i bland annat Matt 18:15-20.
  En som syndar skall inte föras in i tjänst igen utan skall hamna under församlingsdicsiplin till man har omvänt sig.
  Omvänder man sig inte skall man se dem som en hedning.
  Bentley skiljde sig och gifte om sig och istället för att tuktas så insatte Johnsson honom igen i tjänst. Vilket alltså var rakt emot Guds ord.
  Paulus uppmanade korintierna att driva ut den otuktige och överlämna honom åt satan för att rena församlingen.
  ” Vet ni inte att lite surdeg syrar hela degen? 7 Rensa bort den gamla surdegen* för att ni må vara en ny deg, eftersom ni är osyrade” – 1 Kor 5:6
  ”Driv ut ifrån er den som är ond” – 1 Kor 5:13
  I detta borde Johnsson vara ett föredöme

  Hjärtefrågan är om de två förkunnar evangelium?
  Jesu lärjungar är kallade att förkunna evangelium och gör någon det är han en lärjunge men gör han inte det så bör man ta varning på en gång.

  .

  Gilla

  1. Hej Josef! Kan du utveckla vad du menar med att Wimber ”kom på” lärorna om inre helande och andlig krigföring som du säger senare togs over av trosrörelsen? Visserligen talar både Vineyard och trosrörelsen om andlig krigsföring men på helt olika sätt med helt olika teologi i grunden. Och inre helande är varken särskilt nytt eller kontroversiellt, det Wimber menar med begreppet, som andra använt långt innan honom, är tillfrisknande från psykiska och själsliga sjukdomar och skador. Det finns en tendens i samhället att endast se fysiska åkommor som ”riktiga” sjukdomar men Wimber erkände att folk behöver bli helade på insidan också. Paulus talar om detta i 1 Thess 5 när han säger att vi ska må bra till kropp, själ och ande.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Jo, om jag inte har helt fel nu??? Så var han den första som började lära ut så??
    Själv tror jag inte så mycket på inre helande förkunnelsen. För det gav mig ursäkter att skylla mina synder på ”inre sår” under många år.

    Allt kan ju ofta spåras till något i kyrkohistorien.
    Till exempel denna frälsningsbön som är så vanligt i dag att man skall be med folk och de skall ta emot Jesus i hjärtat.
    Det kom genom Billy Sunday i början på 1900-talet. Innan dess lärde ingen eller tillämpa ingen den principen i kyrkohistorien.
    Utan man förkunnade att de måste omvända sig och tro.
    Bli föddapånytt etc.

    Gilla

    1. Nej, det stämmer inte, Kolla in kapitlet om inre helande i hans bok Helandets kraft så ser du att han referar till folk som tidigare undervisat om detta. Det handlar inte alls om att skylla synder på inre sår utan att bota genuina inre sår till följd av att man blivit illa behandlad, hemska minnen, psykiska sjukdomar mm.

     Gilla

     1. Jag har blivit rånad, knivhotad och är uppvuxen i en skillsmässo familj.
      Jag brukade säga ”Jag är så sårad” på grund av allt jag varit med om och det gick så långt att jag skyllde mina synder på det.
      Jag syndar eftersom jag är så sårad.
      Det har inget att göra med att skylla sina synder på sår. Men för min del var det vad det ledde till.

      Gilla

   2. Amen, broder! Det finns absolut inget kontroversiellt med inre helande. Vi borde tala mer om det i våra kyrkor. Det finns en vers i 1 Petr 2: 24-25 som talar om det ” Och våra synder bar han i sin kropp upp på korsets trä, för att vi skulle dö bort från synderna och leva för rättfärdigheten. Och genom hans sår har ni blivit botade. 25 Ni var som vilsegångna får, men nu har ni vänt om till ERA SJÄLARS HERDE OCH VÅRDARE”

    Sen kan man jämföra detta med vad de dåliga herdar inte gjorde i GT: Ez 34:3-4 ”Men ni tog inte hand om hjorden. 4 De svaga stärkte ni inte, de sjuka botade ni inte, de sårade förband ni inte, de som drivit vilse förde ni inte tillbaka, de förlorade sökte ni inte upp, utan med hårdhet och grymhet härskade ni över dem. 5 De skingrades, eftersom de inte hade någon herde. De blev till mat åt alla markens djur när de skingrades.

    Se nu vad den gode, rätte herde gör i Ez 34: ”15 Jag skall själv föra mina får i bet och låta dem vila sig, säger Herren, Herren. 16 De förlorade skall jag söka upp, de som gått vilse skall jag föra tillbaka, DE SÅRADE SKA JAG FÖRBINDA, OCH DE SVAGA SKALL JAG STÄRKA”.

    Tillbaka till första texten. Jesus verk på korset gäller alltså BÅDE syndernas förlåtelse, ett liv i rättfärdighet, helande i kroppen OCH till om med själavård.

    Det är mycket som bedrövar Gud, bland annat att hans folk går under på grund av okunskap (fritt översatt). Men tack och lov vi kan lära av de gode Herden.

    Keep up the good work! Vi känner inte varandra men uppskattar mycket av vad du gör 🙂

    Gilla

 5. Jag är mera störd av amerikaniseringen av Jesus än av de nyanser olika Jesusdesigners profilerar sig med.

  Gilla

 6. Hej Helapingsten!

  När man läser din blogg så ser man din djupa respekt för Heidi Baker! Med alla rätt, hon är verkligen en Guds kvinna!! Men något som du kanske borde fundera över är att Bethel Chruch ( Bill Johnson) Och Iris Ministri (Heidi Baker) är nära ihop kopplade, Heidi och Bill är mycket nära vänner och delar mycket av teologin de har. Så om man läser din blogg kan man se en delning här, för när du upphöjer Heidi och hennes teologi?? Men säger att Bill Johnson har fel? Hur håller du till detta?
  Och ja, jag tror att alla Stora har fel om något, t.ex. Wimber var emot kvinnor vara äldste. Men jag ser fortfarande han som en av de stora och är mycket tacksam för vad han har gjort!! och jag ärar Guds närvaron som var över hans liv.

  Med mycket stora välsignelser Johan

  Gilla

  1. Hej broder!

   Det stämmer att Bethel och Iris är nära sammankopplade, Iris har sina amerikanska kontor i Bethel Church och många av BSSM:s bibelskoleelever åker på missionsresa till Mozambique. Detta ser jag dock bara som något positivt, eftersom Heidi och Rolland Baker inte sympatiserar med någon av de tre sakerna jag kritiserar Johnson för ovan. Visst finns risken att Johnson smittar av sin syn på dem, men å andra sidan finns möjligheten att de smittar av sig på honom, och jag tror och hoppas på det senare.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s