Hur man bryter en demonisk kultur

Block B
Block B

Var 17:e sekund våldtas en kvinna eller flicka i Sydafrika. Jag som studerat våldtäktssituationen i DR Kongo trodde först att tidskriften jag läste detta i hade skrivit fel – det var väl Afrika de menade? Nej, Sydafrika. 1,85 miljoner våldtäkter per år. Var fjärde sydafrikansk man har våldtagit någon.

I Backdoor anses pojkar vara fjollor om de inte har debut innan tretton års ålder, sa man till mig. Svårt att bekräfta förstås, men nog råder det en otroligt ohälsosam sexuell kultur när en fjärdedel av befolkningen har HIV, i Backdoor såväl som i Sydafrika i helhet. Sex ses som mannens rättighet och kvinnans skyldighet. Otrohet, polyamori och prostitution är väldigt vanligt. Självaste presidenten har fler än två fruar.

Och som sagt sprider det förstås HIV. Församlingarnas största utgiftspost är begravningar. När Iris South Africa har pastorskonferens diskuteras alltid begravningar – pastorerna försöker begränsa sig till den närmaste familjen och församlingsmedlemmarna, men det tar ändå upp för mycket av deras tid. Och en pastor i Block B berättade att 80 % av de han begraver är unga.

Varför dör de när regeringen erbjuder gratis bromsmediciner? Tja, om man erkänner att man har HIV vill ingen ha sex.

Okej, jag vill inte komma som vit västerlänning och klaga över hur barbariska afrikanerna är, den västerländska sexuella kulturen är minst lika pervers och lössläppt, och mycket mer synlig i media och det offentliga rummet. Skillnaden är att här dör vi inte av det, annat än andligen. Och medan vi flödar över av porr, ägnar vi oss inte särskilt mycket åt våldtäkt.

Varför våldtas det då så mycket i Sydafrika? Patriarkal macho-kultur, fattigdom och laglöshet brukar anges som anledningar. Men jag tror det finns något andligt bakom det också, precis som det är något andligt bakom Västvärldens lössläppthet. Som en Iris-missionär sa: ”Det är en demonisk kultur som inte kan brytas enbart med utbildning, utan Guds Rikes kultur måste ta över.”

I centrala delen av Nelspruit finns en stor bordell där massa unga tjejer bor och arbetar under hemska förhållanden, med en ständig risk att få HIV (om de inte redan har det). Ett kvarter därifrån ligger polisstationen. Säger bara det. Två gånger i veckan åker kvinnor från Iris dit för att sprida Guds Rikes kultur, tisdagar för outreach och fredagar för Gudstjänst. Japp, de har startat en bordellkyrka.

De är väldigt omtyckta, och många av tjejerna berättar för dem att de tror på Jesus och vet att det de gör är fel, men de behöver pengarna för att försörja sig och sina familjer. Vissa har dock med Iris hjälp lämnat prostitutionen, och missionärerna arbetar successivt genom att låta Anden stå för förändringen, inte de själva. Och de får också betjäna kunderna. En gång trillade fyra män in på Gudstjänsten med annat i sikte, men de deltog i lovsången, lyssnade på predikan och tog emot förbön. Den demoniska kulturen bröts ned ännu ett steg.

Be att den tillintetgörs helt.

En kommentar

  1. Även de bra kulturprogrammet på SVT, KOBRA, hade ett långt inslag om den svenska demoniska underhållningsbranchen. Värt att observera.

    Birgitta Asp

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s