Predikan om Guds Rike

Som sagt fick jag tala i bönetältet på Frizon, och min goda vän Frida var snäll att filma hela alltet. Jag inledde med att prata om hur Guds Rike är beroende av att Gud gör mirakler – annars utgör kyrkan bara människors rike – och gav exempel på när min kompis Elias var med om ett stort mirakel som ledde en man till tro. Därefter talade jag om hur miraklerna visar att Guds vilja sker på jorden såsom i Himlen, och att denna vilja också vill ha fred och rättvisa. Men vad innebär fred och rättvisa? De flesta tycker det låter som bra grejer, men vad innebär det i praktiken? Det här var vad jag ville betona:

 • Det måste innebära ekonomisk utjämning, eftersom Gud vill att det ska bli lika för alla (2 Kor 8:13-14)
 • Det måste innebära ständigt motstånd till krig, ockupation och förtryck, även i Palestina.
 • Det måste innebära gästfrihet gentemot flyktingar och en vägran att utvisa människor till fattigdom.
 • Det måste innebära ett stopp på konsumtionshetsen och medveten konsumtion av miljövänliga, rättvist handlade varor.
 • Det måste innebära att sluta köpa onödiga saker och mycket mindre köttätande av miljöskäl.

70 kommentarer

 1. Grenholm: ”Det måste innebära ständigt motstånd till krig, ockupation och förtryck, även i Palestina.”

  – Kan upplysa dig om att det inte finns en självständig stat med det namnet.

  Varför nämner du just detta? Finns det inte förtryck på andra platser på jorden?

  Den enda fungerande demokratin i Mellanöstern skall anklagas för ockupation och förtryck, skamligt enögt vänsteruttalande. I Israel bor det mer än 1 000 000 araber som har rösträtt och egna partier i Knesset. I ett framtida Palestina skall det vara som i Hitlers tredje Rike, judenrein. Det nämner du aldrig. Varför? Därför att det passar inte in i din förvridna vänsterradikalism.

  Palestinaaraberna fick sin palestinska stat av England 1922. Då kallades den Transjordanien eftersom den låg på andra sidan jordanfloden. 1948 då arabländerna försökte krossa den nyfödda staten Israel ockuperade Trtansjordanien den s k Västbanken. De tog då bort den första stavelsen och kallade sig bara Jordanien eftersom de hade det ockuperade Västbanken på andra sidan Jordanfloden. Ockupationen varade fram till 1967 då Israel tog över detta område. Varför höjdes det inga protester mot Transjordanien under deras 19 år av ockupation? Det kan du få till hemläxa nu när du skall börja högstadiet.

  Gilla

  1. Anledningen till att det är viktigt att ta upp detta är ju att kristna av nån konstig anledning ser ett undantag med att arbeta mot förtryck och för försoning och rättvisa just i Israel/Palestina. Om Israel är en stat sanktionerad av Gud så har den ju ett väldigt ansvar att leva upp till sitt namn. Många gammaltestamentliga profeter kritiserade Israel gång på gång.

   Besök och samtala gärna med Kristna på Västbanken. Fråga dem om hur de upplever sin situation. Många har varken förtroende för Hamas eller Fatah men hoppas ändå och jobbar för fred. De lider oerhört under staten Israels förtryck. Ett exempel är hur palestinska barn döms efter militärlagar.

   Som kristna ska vi jobba för fred och rättvisa. Hur ser du vägen framåt för det i konflikten i Israel och Palestina? Du verkar påläst.

   Gilla

   1. Förtrycket har palestina-araberna skapat själva genom att från början terrorisera judarna. Arabländerna tackade nej till FN´s tvåstatslösning 1947 och villa ha en ensatslösning utan judar. Nu ropar de på en tvåstatslösning, men den palestinska flaggan talar sitt tysta språk. Den har även det som är Israel inlagt i det som de hoppas bli ett kommande Palestina. Men det ser inte ni förstås.

    Jag tror att det Golda Meir som sade de kloka och träffande orden: När de arabiska mödrarna älskar sina barn mer än de hatar judarna, då blir det fred.

    Barnen i de palestinska områdena indoktrineras med judehat från det
    att de är små. Det bidrar minsann inte till fred.

    Gilla

  1. Israel ockuperar inte Västbanken. Våra tidiga kyrkofäder såg att Jerusalem åter skulle blomstra och upprättas och läggas i judarnas händer. Varför kan ni inte se detta?

   Justinus Martyr
   Vi skall börja med att citera Justinus Martyr som blev omvänd år 132 och led martyrdöden i Rom någon gång på 160-talet. Justinus säger: ”Två Kristi tillkommelser är förutsagda i skriften, men några människor finnas, som icke förstå det.” Vidare säger han: ”Men jag och alla kristna, som är ortodoxa i alla ting, veta, att det skall ske en köttets uppståndelse, att det skall finnas en tusenårig regering, och att Jerusalem skall uppbyggas, prydas och förhärligas enligt profeternas förutsägelser.” Vi ser här den fasthet och övertygelse som finns hos Justinus över profetordets uppfyllelse, även om det dröjde och omständigheterna talade emot det.
   Vi skall betänka att Justinus levde efter det att Jerusalems förstöring skett år 70 e Kr, men han ser hur profeterna talat om att Jerusalem åter skulle blomstra och upprättas. I dag lever vi i den tid då Jerusalem åter är i judarnas händer sedan 1967. Jesus säger i Luk. 21:24 att detta är ett tecken på att hedningarnas tider når sitt slut och tre verser efter står det: ”Och då skall man få se Människosonen komma i en sky med stor makt och härlighet”

   Gilla

 2. Talar vi om ockupation av länder och områden, kan jag tala om att det finns idag 10 länder(+FN) som erövrat landområden och för en imperialistisk politik. I kvällens Rapport meddelades, att det blossat upp politiska stridigheter vid Gibraltar, som ockuperas av Storbrittanien !! De har fortfarande ytterligare 16 provincer som de öbvervakar som ”sin egendom”.
  Frankrike och Spanien delade på det baskiska folket ocvh har inga avsikter att ge dem oberoende !!
  Ryssland har inga planer på att återlämna de östra delarna av Polen som de ockuperade före WWII !! Inte heller tänker de avsluta ockupationen av Preussen, Kurilerna och södra Sachalin, Dagistan, Tjetjenien, Norra Ossetien, Tatarstan och andra enklaver som ockuperades av TSAREN!

  USA världens största demokrati är en av de största ockupanterna ! Det finns inga planer på att ens tala om kompensation…eller lämna tillbaka av ockuperade områden av Mexico,Puerto Rico, Hawaii m.fl. ‘strategiska ”intressen”.

  VARFÖR tar jag upp detta ?? Jo, för att dessa tre ‘stormakter’ utövar den hätskaste pressen mot Israel, med sanktioner, och olika trakasserier. De arbetar på sin egen undergång just därför. Sverige har också kaxat upp sig med att deltaga i de senaste sanktionerna….Too bad..

  Gilla

  1. Toppen att du är så ivrig att protestera mot ockupation, Elisabeth! Då borde du inte ha några problem att protestera mot ockupationen av Palestina 🙂

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 3. Johan! Israel är det utlovad landet som Herren har gett till sitt folk. Detta har vissa kristna inriktningar svårt att förstå eftersom de är allierad med katolska kyrkan och deras tro. Den stora skökan som är den katolska kyrkan har enl. Uppenbarelseboken även döttrar. Det är dessa döttrar, församlingar, trosinriktningar (inte alla) som endast ser det utlovade landet som ett andligt land och där judarna måste bli kristna enl. treenigheten. Men där har de fel. Ingen jude kommer dela Gud i tre bitar och tillbe dessa tre personer i Gudomen. Alltså löftet är ett fydikt land, liksom tusenårsriket kommer bli ett fysiskt rike på jorden med Jerusalem som jordens huvudstad.

  Guds frid och snälla,,,,de som välsignar Israel kommer bli välsignad av Herren.
  lärjungen

  Gilla

 4. Tack Micael för en riktigt bra predikan. Frizons behållning i år måste jag säga. Jag blev provocerad, uppmuntrad och utmanad på ett underbart sätt! Keep it up!

  Gilla

 5. Micael Grenholm.
  Jag ursäktar din ungdom, du är en produkt av ett samhälle vars värderingar styrs av okunnighet om Israels Gud som utvalt Judarna som sitt egendomsfolk och gav Abraham löfte om att alla hans efterkomlingar skulle få bo i Eretz Israel. De gränser som Gud DÅ gav Abraham vida överskrider det lilla microland de nu fått sig tilldelat av denna världens politiska härskare, bl.a engelsmännen….
  Då Messias återkommer kommer Guds löfte att bli besannat. Även alla som älskar Gud och Hans Smorde Jeshua, kommar att få glädjen att vara där.
  Förutsättningen då är att omvändelse skett, bekänt sina synder, och fått förlåtelse genon Jeshua blod, Offerlammet, kan få bo i dessa kommande områden. Det gäller även svenskar norrmän, alla ”palestinier”, araber, kineser romer…m.fl folk…så hav förtröstan Micael Grenholm 🙂

  Gilla

 6. By the way, visst är det intressant att bara ett enda ord, ”Palestina”, väcker så mycket debatt i kommentarsfältet? Om jag ahde nöjt mig med att säga ”Guds Rike måste innebära ständigt motstånd till krig, ockupation och förtryck” så hade nog alla sagt amen. Men nu har vi som jag säger i predikan en blind fläck när det gäller fred och rättvisa, och det är Palestina. Vi vill generellt att människor ska slippa lida, men när det gäller Israel helgar ändamålen medeln verkar det som.

  Gilla

  1. Hej Micael!

   Det var fädernas Gud, Abrahams Gud, Isaks Gud och Jakobs Gud som förde ut Israels folk ur Egypten genom Moses och Aron,,,,,”Lyssna nu Micael Grenholm” SEDAN HAN SLAGIT EGYPTEN MED TIO PLÅGOR OCH I DEN SISTA PLÅGAN SÄNT EN MORDÄNGEL SOM SLOG DERAS FÖRSTFÖDDA, BÅDE MÄNNISKOR OCH DJUR.

   Tänk att Herren kan låta detta ske de ogudaktiga. Palestinierna tror ju på Allah och inte Jesus Kristus. Vilken Gud tror du är den barmhärtige? Jo Herren Jesus som håller löftet som gavs Abraham ” Gå ut ur ditt land och från din släkt och från din faders hus och gå till det land som jag skall visa dig och tag din boning där (1 Mos 12:1)”

   Du måste inse Micael Grenholm att du stödjer Allah och hans troende.

   Guds frid
   lärjungen

   Gilla

 7. …och det finns inga områden utöver de palestinska områdena som lider och behöver fred och rättvisa? Och du talar om blinda fläckar?

  Gilla

  1. Hej SÅ!

   Nu har både Elisabeth och du kört argumentet ”det finns andra kriser i världen så därför ska vi skita i Palestina”, men det är ju inte ett särskilt bra argument, och ganska kontraproduktivt för er del då ni därmed erkänner att de palestinska områdena är förtryckta. Anledningen till att jag nämnde Palestina i predikan är just som Johan skriver att kristna har svårt att acceptera att vi inte ska stödja krig och ockupation där.

   Det är inget kontroversiellt att säga att kristna ska protestera mot när Kongos regering skjuter civila, men det är tydligen kontroversiellt att säga att kristna ska protestera när Israels regering skjuter civila. Av den anledningen nämner jag Palestina specifikt, och som kommentarerna här bekräftar bara att det finns ett behov av det.

   Sen har jag under det senaste året skrivit om humanitära kriser i Syrien, Mozambique, Centralafrikanska republiken, Filippinerna, Sahel och inte minst DR Kongo, men tyvärr är de de minst lästa inläggen på bloggen. De allra mest lästa inläggen är de som handlar om falska profeter och om Israel.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 8. Lägg inte ord i min mun. Jag anser inte att palestinier är förtryckta på det sätt som du vill visa. Det handlar om ”som man bäddar får man ligga”. Du stirrar på de förskräckliga symptomerna vi ser idag, men vill inte gå till botten när det gäller roten till problemen.
  Roten till problemen i Mellanöstern härstammar redan från uppgörelsen efter 1:a världskriget. Araberna som hjälpte engelsmännen att besegra turkarna hade utlovats belöning av landområden för detta, men de sveks både av England och Frankrike.
  Men sådant har förmodligen gått dig förbi.

  Israel har lika stor rätt att bygga var de vill i Galiléen eller Samarien (det du kallar Västbanken), som Jordanien hade det då de ockuperade samma område i 19 år. Om du varit född på den tiden hade du nog inte sagt ett ord om den ockupationen.
  Skillnaden på ”ockupation” var att när Jordanien ockuperade Västbanken så tilläts NOLL judar att bo där. Ett stort antal synagogor revs och alla judar som bodde där fördrevs.
  Idag på samma område bor det hundratusentals palestinaaraber. Tyder på en viss skillnad när det gäller att hantera sina medmänniskor.

  Gilla

 9. Varför är dom araber som bor i Judeen, Samarien så viktiga? Några revisionister som drivna av hat kallar sig palestinier och kräver en egen stat och lyckas dölja sitt verkliga syfte. Nämligen Israels utplånande. palestina har aldrig funnits och har ingen legitimitet. Araberna har 99,9 % av Mellanöstern, det räcker, lämna Israel i fred.

  Gilla

  1. Hej Petrus! Välkommen till bloggen. Låt mig ställa två frågor:

   1. Hur har du fått reda på att alla palestinier vill utplåna Israel? En opinionsundersökning?

   2. Om ”araberna” ska lämna Israel ifred och bara bo i andra delar av Mellanöstern, innebär inte det etnisk rensning och apartheid?

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 10. Du är fullständigt avslöjad som antisemit, ditt aversion mot judar förråder dig. Du bör göra något åt din historielöshet. Försök med Wikipedia…eller andra upplysnnings-siter. Vill du så gärna sätta din tilltro till den svarta stenen nere i Mekka = Allah…så varsågod, vi har ju religionsfrihet. 🙂

  Gilla

 11. Det står i PLO stadgan bla och är ett återkommande tema när palestinska ledare uttalar sig. Din andra fråga är så absurd att den egentligen inte behöver besvaras. Arabrrna har 99,9 % så vägen till apartheid är lång.

  Tack för välkomnandet.

  Gilla

  1. Hej igen! Tack för svaren. Har du källa på att PLO:s stadgar säger att Israel ska utplånas? Och än en gång, är inte det du förespråkar angående ett arabfritt Israel etnisk rensning och apartheid? Förvisso är araber en majoritet i de flesta länder i Mellanöstern, även om 99,9% är en överdrift. Men om Sverige skulle säga att vi inte vill ha svarta människor här för att de borde bo i Afrika, och därmed tvångsutvisa alla med mörk hy, då skulle vi praktisera etnisk rensning och apartheid, vilket ju är ett brott mot mänskligheten och rasism. Är det det du vill ha i Israel när du säger att araber inte ska få bo där?

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 12. Micael Grenholm: ”Om ”araberna” ska lämna Israel ifred och bara bo i andra delar av Mellanöstern, innebär inte det etnisk rensning och apartheid?”

  – Du har missförstått. Att araberna skall lämna Israel i fred betyder inte att de är förbjudna att bo i Israel. Att det är så bevisas av att det bor mer än en miljon israeliska araber i Israel.
  Hur många judar bor det på Gazaremsan? Tänk lite först innan du skriver.

  Gilla

  1. Den texten skrevs för 45 år sen, in case you missed, medan PLO fortfarande betraktades som terrororganisation. 1993 erkände organisationen Israels rätt att existera. det som förvirrar mig är dock att ni inte vill erkänna Palestinas rätt att existera, och försvarar att Israel ska inneha alla områdena som fanns under det brittiska mandatet. Är det för att Bibeln säger det? Förklara då för mig varför Nya Testamentet aldrig nämner något om att judarna ska tillbaka till Israel innan Jesu återkomst.

   Gilla

    1. Nej, för då borde det ge utslag på den palestinska flaggan och på andra dokument där hela Israel anses vara Palestina.

     Gilla

   1. Att det såkaöllade Nya testamentet inte nämner återvändandet direkt spelar ingen roill. Grunden är det som Mose fick på den första pingstdagen. Gud kommer aldrig att ändra sin lära eller byta den mot någon annan. Han är evig och oföränderlig. NT:s huvudperson ”Jesus” gick enbart till sina bröder och rustade dom för att bära de goda nyheterna till nationerna. Rabbi Shaul även kallad Paulus är vårt främsta sändebud, fostrad under Gamliel så var han väl lämpad att bära det judiska budskapet till hedningarna. Hela rabbi Shauls verksamhet kan sammanfattas i orden tillsammans med, aldrig någonsin i stället för. Nu får vi som tidigare var utestängda del av förbunden och löftena komma in tillsammans med förbudsfolket. Men Sinai gäller för evigt Mose är den största profet Israel någonsin haft. Kort och gott, lagt kort ligger därför behöver det inte uppreppas i ”NT”.

    Gilla

    1. Och så här säger det så kallade så kallade nya testamentet om det nya testamentet:

     De tjänar i den helgedom som är en skuggbild av den himmelska helgedomen, enligt den föreskrift som Mose fick när han skulle bygga tabernaklet. Gud sade: ”Se till att du gör allt efter den förebild som du fick se på berget”.Men nu har Kristus ett högre prästämbete, liksom det förbund han är medlare för är bättre, eftersom det är stadfäst med bättre löften. Ty om det första förbundet hade varit utan brist skulle det inte behövas plats för ett andra. Men Gud förebrår dem när han säger:

     ”Se, dagar skall komma, säger Herren, då jag skall sluta ett nytt förbund
     med Israels hus och med Juda hus, ”
     ”inte ett sådant som jag slöt med deras fäder den dag
     jag tog dem vid handen och förde dem ut ur
     Egyptens land. Eftersom de inte blev kvar
     i mitt förbund, brydde jag mig inte om dem,
     säger Herren.”
     ”Detta är det förbund som jag efter denna tid
     skall sluta med Israels hus, säger Herren:
     Jag skall lägga mina lagar i deras sinnen
     och skriva dem i deras hjärtan.
     Jag skall vara deras Gud, och de skall vara mitt folk.”
     ”Ingen skall längre behöva undervisa sin landsman,
     ingen sin broder och säga: Lär känna Herren.
     Ty alla skall känna mig, från den minste bland dem
     till den störste.”
     ”Jag skall i nåd förlåta dem deras missgärningar,
     och deras synder skall jag aldrig mer komma ihåg.”

     När han talar om ett nytt förbund, har han därmed förklarat att det förra är föråldrat. Men det som blir gammalt och föråldrat är nära att försvinna.

     – Hebr 8:5-13

     Gilla

     1. Micael, hade inte det nya förbundet upprättats när Hebréerbrevet skrevs? Brevet skrevs förmodligen strax före templets fall, det blir ca 35-40 år efter Jesjuas död och uppståndelse. Hur kan då Hebréerbrevets författare skriva att ”det som är gammalt och föråldrat är nära att försvinna” om han menar GT. Hur kan den äldre förbundet vara NÄRA att försvinna när det nya redan trätt i kraft för många år sedan? Jag tolkar dig som att du anser att Sinaiförbundet inte kan existera parallellt med dt nya förbundet i Messias blod. Hur kan det då stå ”nära att försvinna”. Fundera på det och återkom om du har ett svar.

      Gilla

      1. Tja, nu refererar ju Hebreerbrevets författare till texten i Jeremia 31 när han pekar på att Gud förklarar det gamla förbundet som föråldrat, och Jeremia skrev ju sin bok 500 år innan det nya förbundet kom.

       Gilla

       1. Menar du att Sinaiförbundet var föråldrat redan på Jeremias tid? Var det kanske föråldrat redan vid Sinai? 🙂

        När blev Sinaiförbundet föråldrat menar du?

        ”När han talar om ett nytt förbund, har han därmed förklarat att det förra är föråldrat. Men det som blir gammalt och föråldrat är nära att försvinna.” Hebr 8:13

        Gilla

        1. Ja när Gud talar till Jeremia om att det kommer ett nytt förbund är det förra därmed förklarat föråldrat. Det står ju så i vers 13: ”När han talar om ett nytt förbund, har han därmed förklarat att det förra är föråldrat.” Det gällde fortfarande på Jeremias tid men det var gammalt, och när Kristus kom uppfyllde Han lagen och grundlade det nya förbundet.

         Gilla

         1. Ja, så skulle man kunna se det, om inte Hebr 8:13 hade sagt att det snart skall försvinna. Det var ju 35-40 år sedan som det försvann i så fall. Skulle du skriva att något snart skall försvinna om de redan skett för 40 år sedan?

          Ledtråd: Ordet ”förbund” finns inte i den grekiska texten, det är tillagt som översättarens tolkning. Du kan kolla själv.

          Gilla

         2. Hur går det Micael med Hebr 8:13? Hur kunde författaren skriva ca år 65 ”skall snart försvinna”?

          Jag provocerar lite, inte av illvilja utan för att få bör reda ut detta för din egen del.
          Som Petrus skrev så finns inte diathēkēs i vers 13.

          Gilla

          1. Ärligt talat är din exeges inte jätteimponerande, nytt och gammalt i vers 13 syftar knappast på blåbär utan på det som benämnts nytt och gammalt i föregående verser, och du själv skriver att det handlar om förbund (”Sinaiförbundet”). Om du har en bra exeget som kan övertyga om att det egentligen handlar om något annat så varsågod.

           Sen tror jag du tappat mig. För att upprepa för andra gången: Jeremia profeterar att ett nytt förbund ska komma, hebreerbrevet pekar på detta och säger att därmed är det gamla blåbäret föråldrat och på väg att försvinna. Han talar alltså om Jeremias tid, inte sin egen. Därmed menar han inte att det gamla blåbäret fortfarande gäller. Hänger du med?

           Gilla

     2. Brev till Palestinierna

      Löftet till Abraham gavs i det gamla förbundet och eftersom de följde Kristus så stod de upp från gravarna när Jesus dog på Golgata. ”Jag skall lägga mina lagar i deras sinnen
      och skriva dem i deras hjärtan.” Det nya förbundet fungerade redan på gamla testamentets tid, eftersom de följde Kristus, lyssnade på Guds Ord, men det finns en kvarleva av Israel som skall få evigt liv efter det att Kristus dog på Golgata, nu framträder det nya förbundet och det är detta som de skall ta emot då hedningarnas tider är förbi, därför att skriften säger följande:

      Sakarja 8:3
      Så säger HERREN: Jag vill vända: åter till Sion och taga min boning i Jerusalem; och Jerusalem skall kallas ”den trogna staden”, och HERREN Sebaots berg ”det heliga berget”.

      Kommentar: Lägg märke till att Herren skall åter vända tillbaka till Sion och taga sin boning i Jerusalem.

      Sakarja 8:6
      Så säger HERREN Sebaot. Om än sådant på den tiden kan komma att synas alltför underbart för kvarlevan av detta folk, icke måste det väl därför synas alltför underbart också för mig? säger HERREN Sebaot.

      Kommentar: Herren hänvisar till kommande dagar och en kvarleva av detta folk. Vilket folk då? Svar: Israels folk

      Sakarja 8:7-8
      Så säger HERREN Sebaot: Se, jag skall frälsa mitt folk ut ur både österland och västerland och låta dem komma och bosätta sig i Jerusalem; och de skola vara mitt folk, och jag skall vara deras Gud, i sanning och rättfärdighet

      Kommentar: Kvarlevan av detta folk skall alltså bosätta sig i Jerusalem.

      Sakarja 8:23
      Så säger HERREN Sebaot: På den tiden skall det ske att tio män av allahanda tungomål som talas bland hednafolken skola fatta en judisk man i mantelfliken och säga: ”Låt oss gå med eder, ty vi hava hört att Gud är med eder.”
      Kommentar: Hednafolken kommer så småningom inse att Gud är med det judiska folket. Herren har åter vänt till Sion.

      Sakarja 14:4
      Och han skall den dagen stå med sina fötter på Oljeberget, gent emot Jerusalem, österut; och Oljeberget skall rämna mitt itu, mot öster och väster, till en mycket stor dal, i det att ena hälften av berget viker undan mot norr, och andra hälften därav mot söder.

      Sakarja 14:9
      Och HERREN skall då vara konung över hela jorden; ja, på den tiden skall HERREN vara en, och hans namn ett.
      Kommentar: Micael Grenholm,,, det förstår du väl att treenighetsläran dör när Herren uppenbarar namnet som är över alla andra namn och att han är ensam Gud. Judarna kommer få sin Herren Sebaot

      Gilla

 13. Artikel 2: Palestina är, med de gränser det hade under det brittiska mandatet, en odelbar territoriell enhet.

  – Hrmm, vad säger du nu herr Grenholm? 🙂

  Blir det 1 kvadratmeter över till judarna? Flaggan visar detsamma som Artikel 2.

  Gilla

 14. Jag skulle vilja rekomendera en bok som du aldrig verkar ha läst. I den västerländska civilisationen går den under namnet Bibeln, den innehåller 66 böcker. I den ser vi hur den Gud som skapade himel och jord utvalde ett folk åt sig, det judiska att vara präster och vägvisare för nationerna. Vi ser också hur han utvalde en stad och en plats, Jerusalem och det tempel han där lät uppföra. Han utvalde det judiska folket att göra tjänst inför honom. Vi har sett två tempel och vi kommer snart att få se ett tredje inför den dag den Evige insätter sin Messias till konung och ett sant fridsrike upprättas.

  Gilla

 15. Bönetältet arrangeras av bönehusrörelsen i Sverige. Det är viktigt att läsarna vet att bönehusrörelsen inte står bakom den ersättningsteologi som predikas på videon. I Sthlms bönehus ber vi regelbundet för Israel och betraktar judarna som Guds egendomsfolk. Vi tror att landet har givits till judarna och att bildandet av staten Israel 1948 är ett profetiskt tecken. Termen ”himmelriket” måste förstås i en judisk kontext där den refererar till det messianska riket. Det kan alltså inte tolkas som ”istället för Israel” tvärtom är Israels rike och Davids trons återupprättelse i Jerusalem centrala delar av det messianska riket.

  Gilla

  1. Hej David!

   Jag vet mycket väl att du och många andra i Sthlms bönehus inte håller med mig, men jag vet också att flera som tillhör bönehusrörelsen och som var i tältet faktiskt skriver upp på det jag sa. Så det blir märkligt när du säger ”det här tror hela bönehusrörelsen”. Jag tror det måste finnas utrymme för oliktänkande här eftersom Nya Testamentet inte undervisar särskilt mycket om det.

   Det är ju det som är min poäng i predikan – Israels självständighet och judarnas återvändande var inget Jesus eller apostlarna undervisade särskilt mycket om. Så även om det vore sant är det inte jättecentralt. Därtill hoppas jag du håller med mig om att vi som kristna aldrig kan stödja krig, ockupation och förtryck.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 16. För det första så blandar du testamente och förbund. För det andra talar Heb 8:6 inte om förbund, det är en tolkning som översättarna gör. Det kommer ett förnyat förbund som inte upphäver det förra ,ed samma avtalspart, dvs det judiska folket, kyrkan är avtalslös. Genom vår judiske överstepräst Jeshua messias kan vi få en försmak.

  Gilla

  1. Hej igen! Det var många fel på en gång. Hebr 8:6 talar visst om ett förbund, grekiskans diathēkēs betyder just förbund eller testamente och används även i Matt 26:28, Apg 3:25, 2 Kor 3:6 med flera. Och vad menar du med att kyrkan är avtalslös? Evangeliet är ju att alla som tror på Messias ingår i Guds förbund, jude som grek, och där görs ingen åtskillnad. Hedningarna har inympats i Israel och de judar som inte trodde på Jesus har ympats bort. Kvar står vad då? Kyrkan.

   Gilla

   1. Hej Micael, angående att judarna ympats bort från grenarna. Jag tycker mig ändå tolka detta bibelstycket till att judarna verkligen har en speciell särställning hos Gud –

    Rom 11:24 Ty om du har blivit borthuggen från det vilda olivträd som du av naturen tillhörde, och mot naturen har inympats på ett äkta olivträd, hur mycket lättare kommer då inte dessa naturliga grenar att ympas in på sitt eget olivträd.

    Läs även från vers 16, det tycker jag pekar på de kristna idag som tror att de har tagit judarnas roll. Som om Gud misslyckats med judarna? Och istället så skulle det fungera bättre med oss hednafolk?

    ”De hednakristna varnas för högmod
    16 Om förstlingsbrödet är heligt, är degen helig. Och om roten är helig, är grenarna heliga. 17 Men om nu några av grenarna har brutits bort och du, som är ett vilt olivträd, har blivit inympad bland dem och fått del av det äkta olivträdets feta rot, 18 då skall du inte förhäva dig över grenarna. Men om du förhäver dig skall du veta att det inte är du som bär roten utan roten som bär dig.”

    Du har säkerligen läst detta stycket ett antal gånger men det skadar ju inte att läsa det igen tror jag, för mig är det absolut klart och jag tackar Gud för att jag inte förhäver mig och är högmodig, mvh

    Gilla

 17. Micael den internationella bönehusrörelsen och dess ledare är eniga i synen på Israel. Bönen för Israel hör ihop med den eskatologiska teologi som är central för bönehusen.

  Gilla

 18. Jag förstår inte riktigt hur man som kristen kan håna en annan troende i sin argumentation, var är er kärlek till Micael?

  ”Jag skulle vilja rekomendera en bok som du aldrig verkar ha läst. I den västerländska civilisationen går den under namnet Bibeln, den innehåller 66 böcker.”

  Vad ger det att förminska en människa? Du vill ju inte ens förstå, vad tjänar det då till att argumentera?

  Gilla

  1. Hej Anton. Vad tycker du själv om Israel och judarna? Har vi hednakristna tagit över deras roll helt och hållet? Eller är judarna fortfarande Guds egendomsfolk,

   Gilla

 19. Micael: Det stämmer 8:6 har med, det är i 8:13 som översättarna lägger in. Guds förbund är ingångna med juda och Israel, dvs det judiska folket. En ordning som aldrig har ändrats eller kommer att ändras. Vi blir inympade tillsammans med och rabbi Shaul varnar oss rydligt för att förhäva oss.

  Gilla

 20. Anton: Vilket ben vill du stå på? troende – jag är med i matchen, kristen – jag har vissa reservationer. För det andra hånar jag inte, Micael gör väldigt tydligt att han bygger sin argumentation på en enligt mig osund tolkning av ”NT”. Hela Bibeln hänger ihop, och allt måste prövas mot Torahn som är den eviga grund som den Evige lagt. Den som talar emot Moses är en falsk profet och skall inte lyssnas till enligt skriftens ord.

  Gilla

 21. Micael Grenholm: ”Ärligt talat är din exeges inte jätteimponerande, nytt och gammalt i vers 13 syftar knappast på blåbär utan på det som benämnts nytt och gammalt i föregående verser, och du själv skriver att det handlar om förbund (”Sinaiförbundet”). Om du har en bra exeget som kan övertyga om att det egentligen handlar om något annat så varsågod.”

  – Jag har inte gjort någon exeges än, jag ställde några frågor med anledning av Hebr 8:13. Jag hoppas att du kan ompröva din ståndpunkt genom min exeges här nedan.

  Varför skulle Hebr. författare ha ett intresse av att tala om en situation för ca 500 år sedan, det rör väl inte de messianska judarna som var mottagarna av detta brev. Det var inte heller nära att försvinna på Jeremias tid. Om han syftat på att det nya förbundet ersatt det gamla så borde han skrivit ”det har redan försvunnit”.

  Men vad är det som är nära att försvinna när Hebréerbrevet skrevs? Vad är det enda temat i de föregående kapitlen 7, 8 och 9 utom 5 verser i kap 8?

  Svar: Tempeltjänsten med prästerna och översteprästen.

  Vad är det kap 8 och 9 behandlar (utom 5 verser), jo Messias som den nya översteprästen. Det som är nära att försvinna är alltså tempeltjänsten i Templet i Jerusalem. Vers 13 är alltså en profetisk utsaga om den förestående Templets fall och totala upplösning av den jordiska prästtjänsten. Författaren utelämnade ordet ”tempeltjänst” han trodde väl att vi skulle förstå det ändå.

  ”När han talar om en ny (tempeltjänst) har han därmed förklarat att den förra är föråldrad. Men det som blir gammalt och föråldrat är nära att försvinna.” Hebr 8:13

  Detta är helt i linje med det nya förbundets tempeltjänst där Jeshua tjänstgör som präst i det himmelska Tabernaklet som inte är gjort med människohänder, som kap 7-9 handlar om. Det måste alltid finnas en tempeltjänst för att försoningen skall kunna förmedlas. Det nya förbundet som är ett starkare förbund än det äldre överskyler inte bara synderna utan tar bort dem genom att Jeshua blev Guds offerlamm. Jag tror att detta säger du amen till. 🙂

  Det som kanske blir kontroversiellt (för dig) är att det äldre förbundet blev inte borttaget (det var tempeltjänsten som togs bort) alla förbund gäller samtidigt, även noaförbundet, men det är ett annat ämne. Även tempeltjänsten i himlen har ett slut och den kommer tillsammans med Messias till Jerusalem. Hesekiel beskriver detta kommande Tempel mycket noggrant och detta Tempel har aldrig byggts, men det kommer att byggas.

  Tänk över det här och kasta dig inte över tangentbordet omedelbart.
  Med önskan om Guds välsignelse!

  Gilla

  1. Hej igen SÅ!

   Nja, din exeges håller fortfarande inte. Du är kritisk till att översättarna sätter in ordet ”förbund” trots att det inte står där, men själv vill du sätta in ordet ”tempeltjänst” som definitivt inte står där och som inte passar att sätta in. Återigen, hebreerbrevets författare refererar till texten från Jeremia han nyss citerat, och därför går det inte att tolka in tempeltjänst i vers 13 då texten i Jeremia inte talar om en y tempeltjänst utan om ett nytt förbund. Naturligtvis är det så att i det nya förbundet så gäller Jesu översteprästtjänst, inte den gammaltestamentliga, det håller jag förstås med om. Men det är inte begränsat till prästtjänsten. Kristna behöver inte äta kosher. Kristna behöver inte fira sabbat. Kristna behöver inte omskära sig. Allt det är en skugga av det som ska komma, men verkligheten är Kristus:

   Kol 2:16 Låt därför ingen döma er för vad ni äter och dricker eller i fråga om högtid eller nymånad eller sabbat. 17 Allt detta är en skugga av det som skulle komma, men verkligheten själv är Kristus.

   Och det här är väldigt problematiskt för den sionistiska teologin. Denna bygger mycket på att Gud säger till patriarkerna att löftet om landet är evigt. Men prästerskapet är också evigt (3 Mos 2:29). Här säger du själv dock att det upphört.

   Och än en gång är du inte övertygande med att säga att Hebreerbrevet inte menar att det gamla förbundet har upphört. Läs versen igen ”När han talar om ett nytt förbund, har han därmed förklarat att det förra är föråldrat. Men det som blir gammalt och föråldrat är nära att försvinna.” Alltså, när Gud för 500 år sen talar om det nya förbundet förklarar han det förra föråldrat. Det var alltså föråldrat för 500 år sen. Det som är föråldrat är nära att försvinna. Alltså är detta inte ett bevis för att Hebreerbrevets författare trodde att det gamla förbundet gäller idag. han säger att för 500 år sen var det föråldrat och därmed nära att försvinna.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Mikael: ”Du är kritisk till att översättarna sätter in ordet ”förbund” trots att det inte står där, men själv vill du sätta in ordet ”tempeltjänst” som definitivt inte står där och som inte passar att sätta in.”

    – Tempeltjänsten står där lika mycket eller lika lite som förbund står där. Något måste sättas in och visst kan man se det på det sätt som du gör, men då måste du på ett mer trovärdigt sätt visa hur han kan säga att ”det snart skall försvinna”. Att han talar om Jeremia tid tror jag inte för ett ögonblick, 500 år kanske är snart för dig, men inte för mig. Så kom igen med en bättre exeges här.

    Jag har inget emot att det skulle syfta på ”förbund”, jag har bara så svårt att tro att han då skulle skriva ”snart försvinna”.Det äldre förbundet är inte detsamma som Mose lag. Mose eller Guds lag kommer inte att förgås eller bli ogiltig, enligt Matt 5:17.

    Du skriver: ”Kristna behöver inte äta kosher. Kristna behöver inte fira sabbat. Kristna behöver inte omskära sig.”
    – Jag skulle uttrycka det som att pånyttfödda ickejudar behöver inte göra det som du skriver, sabbaten undantagen. Sabbaten är från skapelsen och tillhör mänskligheten, men torán gavs till det omskurna Israel och vi pånyttfödda hedningar har ”fått del av förbunden (plural) och dess löfte” (Messias), Ef 2. Det betyder att vi är inbjudna att ta del av Guds torá för att veta hur man förhåller sig i den levande Gudens församling. Vi är inte pliktiga att praktisera de bud som gör Israel till ett avskilt folk, men det som har med gudsfruktan och moral är vi kallade att leva efter. Jag märker hur mycket missförstånd det råder om den tro som praktiseras inom MFS.

    Micael. ”Men prästerskapet är också evigt (3 Mos 2:29). Här säger du själv dock att det upphört.”

    – Man kan se det som att det har sin kontinuitet genom den melkisediska prästtjänsten. Den är evig.

    Du har ett ovanligt tidsperspektiv min broder. 500 år är snart. Du säger till kompisen, jag kommer snart tillbaka. Du dök upp då han satt på hemmet och var 86 år. 🙂

    Gilla

 22. Det är värt att påminna sig om Hebreerbrevets målgrupp, judar i diasporan väl förtroga med Tanach och fjärran från vänsterpolitiskt kyrkoflum.

  Gilla

 23. Ang. att man skall ge bort det man äger ända till man inte har mer än någon annan på jorden…då lever vi snart i tält och fryser ihjäl i Sverige!. Det är inte gott att ge bort allt vad man äger. Ords 13:22 ”den gode ger arv åt barnbarn”. Vi är inte så rika som vi tror i Sverige, så länge banken äger alla bostäder. Först när man betalt sin bostad (som inte behöver vara större än nödvändigt) så har vi överflöd.
  Skatten, som grundades i GT, ger redan nu bistånd till Palestina. Problemet är dockn. Dessa bör man hjälpa i störr att pengarna inte går till det ändåmål som det är ämnat till, som bostadsbyggande. Det problemet har varit uppmärksammat i media i sommar.
  Ang. migrationspolitiken bör man ta hand om flyktingar (kristna hör till de mest förföljda i världen), men inte alla fattiga i världee skala i närområdena om det inte går i ihemländerna.

  Gilla

 24. Ang. att man skall ge bort det man äger ända tills man inte har mer pengar än någon annan på jorden…då lever vi snart i tält och fryser ihjäl i Sverige! Det är inte gott att ge bort allt vad man äger. Ords 13:22 ”den gode ger arv åt barnbarn”. Vi är inte så rika som vi tror i Sverige, så länge banken äger alla bostäder. Först när man betalt sin bostad (som inte behöver vara större än nödvändigt) så har vi överflöd.
  Skatten, som grundades i GT, ger redan nu bistånd till Palestina. Problemet är dock att pengarna inte går till rätt ändamål som bostadsbyggande. Det problemet har varit uppmärksammat i media i sommar.
  Ang. migrationspolitiken bör man ta hand om flyktingar (kristna hör till de mest förföljda i världen), men inte alla fattiga i världen. Dessa bör man hjälpa i hemländerna eller i närområdena med i första hand hjälp till självhjälp, utbildning, mikrolån, rent vatten etc.

  Gilla

 25. Sant Heléne! Biståndet som ges till palestinierna hamnar till stor del i de korrupta hamasledarnas fickor. De glänser med lyxvillor och nya MB. Arafat hade ju miljarder på sitt utlandskonto, men Sverige fortsätter att pumpa in pengar som försvinner i de djupa fickorna.

  Många av de som bor i Gaza lider, det är ingen tvekan om den saken, men den djupaste orsaken är inte Israel utan deras egna ledare. De har alltid satsat på fel ledare. Orsaken till deras lidande finner vi i judehatet, att judarna bor i ett land där islam härskat. Detta finns det tyvärr ingen mänsklig lösning på. Daniel profeten säger ”intill slutet skall det råda strid”. (fritt i minnet)

  Gilla

 26. Jag har alltid undrat varför ‘palestina-araberna’ ska få göra fel och fatta fel beslut i en lång följd av år, gång på gång på gång, och sedan inte behöva skörda resultatet och ta ansvaret för sina handlingar utan uppnå allt som kan önskas?

  Just denna grupp måste hanteras med ömma, ömma handskar och bäras av välmenande filantroper fram till en position av bästa välmåga och suveränitet.

  Lär man sig inte då att ett riktigt uppförande belönas med bestraffning och felbeslut blir positivt i slutändan?

  Gilla

 27. ”fred och rättvisa betyder …att vägra utvisa människor till fattigdom”

  det borde stå..att ”vägra utvisa människor till förföljelse”.

  Ang. Bönen ske din vilja som i himlen så och på jorden, med koppling till fattigdom, så kan man inte förbise att det inte finns någon synd i himlen. Det finns både ett eget ansvar och ett samhälleligt vad gäller fattigdom. Det egna ansvaret handlar om att arbeta sex dagar i veckan (som kan innebära icke lönearbete viss tid, för att bygga hus eller städa), att inte använda sina pengar till det som bibeln kallar utsvävningar/omåttlighet, som frosseri, rökning, modesvängningar i kläder eller inredning, för stora hus etc. Samhällsansvaret handlar om att inte de i maktställning tar hand om bistånd eller landets rikedomar i egna fickor. Här blir det mycket svårt för bistånd att nå fram, och så länge synden regerar i maktställningen, så hålls människor i fattigdom. Alltså behövs evangelium för att åstadkomma förändring på jorden. Annars försvinner biståndet och hjälpen i svarta hål, och fattigdomen består.

  Gilla

  1. Hej Mimmi! Kul att du vill hjälpa de fattiga! Om du ger pengar till NGO:s behöver du inte oroa dig för korrupta regeringar för de ger inte pengar till regeringar. Och sen kan du som jag motsätta dig tvångsutvisningar till fattigdom, det är ett enkelt sätt att minska antalet fattiga i världen.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. I politiken måste tyvärr prioriteringar ske, pga. att inte skattemedlen är obegränsade. Då anser jag att man i första hand skall ta emot flyktingar som är förföljda. T.ex. kristna som är den största gruppen förföljda i världen och behöver en fristad (se på Syrien, Egypten, Kongo etc). Har man frågat fattiga som inte är förföljda om de verkligen vill flytta från släkt och vänner, eller om de inte hellre vill ha hjälp på plats? Genom olika biståndsorganisationer kan de resurser man har att hjälpa räcka långt mycket längre, om biståndet sker där folk bor istället för att de skall behöva bryta upp för att kunna överleva.
    Jag uppfattar det som förenligt med kristen tro att i första hand ta ansvar för sin familj, därefter har man förstås också ett ansvar även utanför familjen. Men ens resurser är inte obegränsade. Här tror jag det är viktigt att diskutera det vanliga lånesystemet som är mainstream i vårt samhälle. Skuldsättning både personligt och i samhället begränsar möjlighet att hjälpa andra på samma sätt som om man är skuldfri. Skuldsättning innebär att man har intecknat framtida generationers inkomster. Det varnas i Bibeln för att ta lån. Här tror jag det är viktigt att komma ifrån lånesystemet i Sverige, genom att göra som i fattiga länder – bo hemma tills man byggt sig ett eget (lagom stort) hus. Egentligen bör man ha en tomt som man kan odla sin egen mat på, men det kan vara svårt om man bor i stan. Sedan sparar man istället för att betala på lån, och hjälper sina barn att bygga hus när de skall bilda familj så de i sin tur kan spara till hus till sina barn. Då behöver ingen låna pengar, och man kan använda de sparade ränteutgifterna till att hjälpa andra. Så borde hela samhället vara uppbyggt. Alltså inga skulder vare sig personliga eller statliga! Sedan tror jag det är viktigt att inte konsumera mer än vad man behöver, för att ha ett överskott att dela med sig av. Med denna bibliska modell kan fattigdomen utplånas i världen, om människor vänder sig till Gud och lämnar synden som i grunden är orsak till fattigdom (kan var på individnivå, men också på samhällsnivå, där onda styresskick i länder håller människor låsta i fattigdom).
    Själv är jag månadsgivare på Läkarmissionen, som jag tycker känns pålitliga. Sedan har jag god erfarenhet av pingstmissionen, där missionärerna finns på plats och ser att biståndet kommer till gott ändamål. Som barn hände det att vi hade missionärer på besök hemma som berättade fantastiska historier. Dessa har gjort stora uppoffringar för en liten lön.

    Gilla

    1. Hej Mimmi!

     Jag tror det är rimligt att säga att 99% av dem som kommer till Sverige och söker asyl vill stanna här ja. Idealet är nog för de flesta att bo kvar där de växt upp men om fattigdomen är för olidlig är det förståeligt att de vill flytta. Sverige är ett av världens rikaste länder men utvecklingsländer som Pakistan och Jordanien tar emot mångdubbelt fler flyktingar, så vi har både kapacitet och ansvar att ta emot många fler.

     Gud välsigne dig!

     Gilla

 28. Ormens väg för fred i Mellanöstern. Ja det skulle kunna vara att Arabländerna med Palestinerna i spetsen kom med ett erbjudande till Israel och övriga världen att smälta ner alla vapen och göra dessa till plogbillar istället. Att garantera ett slut på terrorismen.mot Israel. Ja då skulle Israel bli tvungen att lyssna på Palestinerna och deras önskemål.
  Tror någon att Palestinerna är beredda att smälta ner sina vapen?

  Guds frid
  lärjungen

  Gilla

  1. Lärjunge: ”Tror någon att Palestinerna är beredda att smälta ner sina vapen?”

   – Ja, det skulle möjligen vara för att tillverka ännu effektivare.

   Jag läste för några dagar sedan i DN en artikel från en arabisk intellektuell från Nablus. Han sade att den arabiska våren blev Israels stora present. Profetorden över Ishmael har gått i uppfyllelse, ”han skall alltid ligga i strid med sina bröder”. Men så har det inte varit under långa perioder. Judarna har haft det bättre rent historiskt under islam än under kristet styre. Man talar om en gyllene medeltid i Spanien då morerna härskade och byggde upp en hö kultur. Under den tiden hade judarna det delvis mycket bra och hade stort inflytande i högre kretsar. Var kommer våra sffror från? Jo från araberna.
   Den arabiska våren är långt borta, det är fortfarande december för dem.

   Gilla

  2. Du tänker på hanvapnen och raketkastarna? Dessa är nog så hemska. Men jämfört med moderna pansarvapen som Israel har står de sig ganska slött. Det kan ju förklara varför dödssiffran på den palestinska sidan är mångdubbelt högre trots Hamas ständiga raketskjutningar. Maktbalansen är inte direkt jämn.

   Gilla

 29. Om Micael tillåter skulle jag vilja länka till en artikel av en kristen palestinier och teolog från Betlehem som skriver “Konflikten mellan palestinier och israeler handlar om landet: Vem har rätten till det? För de palestinska kristna, som har levt och överlevt i det heliga landet och kallade det hem i århundraden, är detta inte bara en akademisk fråga, utan en personlig fråga med omedelbara konsekvenser. “ ur Teologi om landet

  Gilla

 30. VI lever i sista tiden svårigheter med många frågor runt oss varför och hur och när, men en sak är säker Guds rike kommer att vinna och vi älskar isreal Guds eget folk son han själv har valt dem och vi alla måste asseptera detta sanning med deras egen hem land som Gud har låvat till dem ,tack med välsignelse ,keijo södertälje

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s