Hemma från Arlanda

image
Aktivisterna på Arlanda

Idag var jag på Arlanda tillsammans med ett 20-tal aktivister, de flesta iranier, för att protestera mot tvångsutvisningen av Ahmad Karamyar. Ahmad fick arbetstillstånd i Sverige och har jobbat här i sju år som personlig assistent. Under denna tid konverterade han till kristendomen och gick med i Hammarbykyrkan. När företaget han var anställd hos gick i konkurs fick han ändå jobba kvar hos samma brukare för ett nytt företag, men detta gjorde att Migrationsverket ansåg att hans arbetstillstånd inte var giltigt och vill nu utvisa honom till Iran. Hans sju år i Sverige och hans konvertering till kristendomen, som Migrationsverket själva anser innebär stora risker i Iran, spelar ingen roll.

Vi delade ut flyers till Ahmads medresenärer med information om att han fanns med på planet och uppmanade dem att tala med piloten om detta och be honom/henne att inte köra någon mot dennes vilja. The International Federation of Air Line Pilots’ Associations, IFALPA har uttalat att det är olagligt att föra någon på ett flygplan mot personens vilja. Om piloten inte lyssnar kan passagerare vägra sitta ner. Då kan piloten inte lyfta och med det som argument avvisa polisen med Ahmad från flygplanet.

Ännu vet vi inte hur det gick. Be för honom.

Hjälte
Hjälte

En av dem som protesterade var Siavash Rahimi, en annan kristen iranier som varit i precis samma situation. För ett och ett halvt år sedan protesterade vi mot hans tvångsutvisning till Iran, och lyckades! På grund av aktionen ställde gränspolisen in utvisningen, och därefter fick Siavash uppehållstillstånd. En av de ivrigaste aktivisterna var Siavash egen dotter Jasmin som högljutt protesterade mot att polisen försökte ta hennes pappa från henne.

Det måste bli ett stopp på tvångsutvisningarna. Det är ett orättvist system som försätter människor i misär, fattigdom och våld och som bygger på strukturell rasism: inom EU råder fri invandring, medan araber, afrikaner, asiater och andra från fattiga länder måste bevisa sig vara tillräckligt förföljda för att äntra vår mark. Folk från USA och Australien har det mycket lättare att komma in än folk från Somalia och Iran, guess why.

Det är fullständigt obegripligt att ett sånt här system fortfarande existerar.

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s