Lyxmiddagen visar Svenska kyrkans sanna ansikte

Christi, min rumänske vän som satsar på att inte behöva tigga längre
Christi, min rumänske vän som satsar på att inte behöva tigga längre

Dagen har publicerat en lång intervju med min vän Christi, den rumänske före detta tiggaren som slitit vansinnigt hårt för att ge sin fru och sina barn en trygg framtid. Han har lärt sig svenska, skaffat personnummer och skrivit in sig på Arbetsförmedlingen men ändå är livet fruktansvärt svårt, och intervjun ger en naken och skakande bild om hur det är att leva i extrem fattigdom i Sverige idag. Christis familj var med på vår husgrupp igår kväll, vi läste ur Lukas 6 och de Jesusord som varit så centrala för mig i så många år fick ännu större tyngd när Christi läste dem:

Saliga är ni som är fattiga, er tillhör Guds rike. Saliga är ni som nu hungrar, ni skall bli mättade. Saliga är ni som nu gråter, ni skall skratta. Saliga är ni, när människor hatar er och stöter bort er, när de hånar och smutskastar er, allt för Människosonens skull. Gläd er på den dagen, ja, hoppa av glädje! Ty se, er lön blir stor i himlen. På samma sätt gjorde deras fäder med profeterna.

Men ve er, ni rika! Ni har fått ut er tröst. Ve er, ni som nu är mätta! Ni kommer att hungra. Ve er, ni som nu skrattar! Ni kommer att sörja och gråta. Ve er, när alla människor talar väl om er! På samma sätt gjorde deras fäder med de falska profeterna.

Ge åt var och en som ber dig, och om någon tar ifrån dig vad som är ditt, så kräv det inte tillbaka. Allt vad ni vill att människor skall göra er, det skall ni göra dem. (Luk 6:20-26, 30-31)

Eva Brunne, biskop i Stockholms stift
Eva Brunne, biskop i Stockholms stift

När jag sedan komma hem får jag höra nyheten om Stockholms stifts lyxmiddag för över 300 000 kronor, med oxfilé från ”tyska hondjur” och oekologiska viner från andra sidan jorden som smaskades i gyllene salen. Slöseriet har gjort många upprörda och biskop Eva Brunne har skrivit ett meddelande på Facebook där hon ber om ursäkt och tar på sig ansvaret för det som skedde. Det klingar dock väldigt falsk eftersom hon kort dessförinnan skrev ett pressmeddelande där hon försvarade överflödet och argumenterade som att det inte gick att få det billigare (vilket förstås är struntsnack).

Som Annika Borg påpekar skedde detta under fastan när svenskkyrkliga inte bara förväntas äta sparsamt utan dessutom samla in pengar till kampen mot hungern. Många säger nu att de vill lämna kyrkan eftersom de inte kan vara säkra på att deras kyrkoskatt går till de som har det svårt utan till de som har det bra. Vad som för mig är extra plågsamt är att Svenska kyrkan ändrat så mycket i lärorna med hänvisning till människors lika värde. Man slutar tro på Bibeln och den Helige Ande, man ändrar på moral och doktriner, ständigt med hänvisning till mänskliga rättigheter som högsta auktoritet. Men till och med denna avgud lyckas man inte tillbe – i praktiken tror man inte på alla människors lika värde.

Jag sa just detta till de andra i husgruppen igår efter att vi läst Luk 6:20-26 – i det globala samhället applicerar vi tanken om människors lika värde på framför allt tre områden: förbud mot folkmord, lika rösträtt, och förbud mot diskriminering av medborgare. Men vi betraktar inte alls människor som lika värda när det kommer till ekonomi, eftersom den ekonomiska ojämlikheten växer både i Sverige och globalt, inte heller när det kommer till migration eller livsstil. Då är det ojämlikhet som gäller, då behandlas människor annorlunda. Detta är en svår synd som vi måste bekämpa.

Lyxmiddagen i Stockholms stift visar det jag försökte förklara i mitt lilla tal om varför kristna inte ska vara rika – om vi spenderar pengar på lyx spenderar vi dem inte på de fattiga, Christi tvingas kämpa för sin familjs levebröd medan biskop Eva Brunne äter tysk oxfilé och dricker australiensiskt oekologiskt vin i Gyllene salen. Engagemanget för de fattiga i Svenska kyrkan är ett luftslott, en fasad som används som argument för att ändra i teologin åt alla möjliga håll och kanter men som saknar substans. Det finns enskilda aktivister i Svenska kyrkan men hela kyrkan är en konstantinsk jätteorganisation som bara vill ha massa makt och pengar. Man kämpar med näbbar och klor för att behålla de 85 % av medlemmarna som inte tror på Jesus så att man kan få deras kyrkoskatt och fortsätta betala lyx och överflöd.

Svenska kyrkan verkar göra mycket för de fattiga bara för att de är sås stora, men det är mycket mer pengar som inte går till de fattiga. De skulle ha kunna gjort så mycket, de skulle ha kunnat ge bostäder till Christi och alla andra hemlösa rumäner men de vill inte. Min husförsamling Mosaik ger över 50 % av vår budget till mission, vi är långt mer generösa än Svenska kyrkan. För vi tror på Bibeln och när Svenska kyrkan lämnar Bibeln och Jesus för att de tror att det ska hjälpa dem bli ännu bättre värnare om mänskliga rättigheter, så blir de sämre på det!

Det finns helt enkelt inget sätt att värna om alla människors lika värde som är så effektivt och fullkomligt som det som presenteras i Apostlagärningarna: ha allt gemensamt med varandra, lev i egendomsgemenskap och älska varandra. Jesus Army som lever i egendomsgemenskap är en biblisk kyrka, Svenska kyrkan är en före detta myndighet där majoriteten av medlemmarna blev med mot sin vilja som bebisar och där majoriteten följdaktligen inte tror på Jesus.

13 kommentarer

 1. Vi är väl många som chockats av denna fest. Tro inte att resten av Svenska kyrkan sitter tysta och accepterar detta slöseri. Som väl är så är detta inget som normalt sker.

  Jag har många gånger mött papperslösa och tiggare. De finns alltid omkring oss. Ibland har de fått för sig att kyrkan är skyldig att gömma dem. De ber oss om bostäder och mat. Ibland kan vi hjälpa. Men det är ett stort ansvar att ta på sig att försörja människor som inte har tillgång till något egentligen. Som enskild människa får man sätta sina gränser.

  Det är väl tyvärr så att Svenska kyrkan inte har så mycket pengar som en del tror. Det mesta av vårt s k stora kapital sitter i fastigheter typ kyrkor. Och många slantar går till att hålla dem i det skick staten kräver.

  De flesta av oss gör vad vi kan både som enskilda och som kyrkoarbetare.

  Dra oss inte alla över samma kam.

  Gilla

 2. Bra skrivet broder! Men, som Kyrkis skriver, ”Dra oss inte alla över samma kam.” Tycker själv det är svårt att inte kasta ut vissa barn med badvattnet, men jag är ju i SvK och skulle aldrig komma på tanken att göra ngt i närheten av liknande. Det är så att man spyr (och drömmer mardrömmar), och inte bara över menyn (även om innehållet bidrar)…

  Ses / suri

  Gilla

  1. Hej!

   Ja, det är inte min önskan att dra alla i Svenska kyrkan över en kam, i mitt huvud tänkte jag ”Svenska kyrkans ledning” när jag skrev Svenska kyrkan. Jag är väl medveten om alla bra initiativ och sammanhang inom Svenska kyrkan. Men förutom att ledningen är dålig så finns det ett strukturellt problem som Svenska kyrkan ärvt från sina dagar som statskyrka, som jag adresserar ovan. Man samlar in pengar från massa människor som inte ens är kristna och sekulariserar sig själv för att lyckas behålla dem.

   Gilla

   1. Inget ont som inte har något gott med sig, heter det. Mängden av sunda reaktioner visar att det som är ett (partiellt) ledningsproblem inte måste vara ett medlemsproblem.

    Om reaktionerna uteblivit eller varit överslätat övergivna så hade vi verkligen sett ett typproblem.

    Gilla

 3. Om ditt sätt att resonera är signifikativt för sverigedemokraterna är det än viktigare för livsmiljön i vårt fina land att vi blir av med sverigedemokraterna än de tiggande romerna.

  En del av det sverigedemokraterna säger sig stå för kan jag ha förståelse för, men varje utlåtande av det här slaget borde få varje sunt tänkande att bli väldigt försiktig.

  Gilla

 4. Men ni ska inte låta er kallas rabbi, för en är er Lärare och ni är alla bröder. Och ni ska inte kalla någon på jorden er fader, för en är er Fader, han som är i himlen. Ni ska inte heller låta någon kalla er läromästare, för en är er läromästare, Kristus. Den som är störst bland er ska vara de andras tjänare. Men den som upphöjer sig ska bli förödmjukad, och den som ödmjukar sig ska bli upphöjd.

  Man kan ju hoppas att framtidens kyrkbyggare funderar på jesus ord och att kyrka får vara ett nätverk av människor istället för en plattform för karriärs och penga/lyx sugen elit som ska vara ledare. och sko sig på flocken.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s