Du är en tiggare!

Några av mina vänner från gatan
Några av mina vänner från gatan

Det här är en omarbetad version av en debattartikel jag skickat in till en norsk debattsida. Den främlingsfientliga norska regeringen vill driva igenom en lag som gör det möjligt för kommuner att förbjuda tiggeri, och även om Sverige lyckligtvis inte är där än kommer dumma förslag om tiggeriförbud titt som tätt. Här är min debattartikel för svensk kontext:

”Ge åt var och en som ber dig, och om någon tar ifrån dig vad som är ditt, så kräv det inte tillbaka” sa Jesus (Luk 6:30). Denna uppmaning, tillsammans med Hans undervisning om att de rika ska sälja allt de äger och ge pengarna till de fattiga (Matt 19:21, Luk 12:33) och att Han kommer döma oss utifrån om vi gett mat till de hungriga och kläder till de nakna (Matt 25), gjorde att jag bestämde mig för att varje gång jag gick förbi en tiggare på gatan så skulle jag ge honom eller henne något.

Efter ett tag satte jag mig ned och pratade med dem. Antingen via Google Translate, eller på engelska. Jag fick höra fruktansvärda historier om fattigdom och rasism hemma i Rumänien, om hur romerna bor i kåkstäder, om hur de nekas utbildning, jobb och sjukvård på grund av sin fattigdom och sin etnicitet. Jag fick komma ”hem” till dem, till bilarna där de sover och fryser.

Kyrkorna i Uppsala där jag bor bildade ett ekumeniskt nätverk för att hjälpa de hemlösa romerna. Några präster åkte ner till Valea Seca som flera av tiggarna kommer ifrån och fick se med egna ögon hur det såg ut där. Det var värre än de hade föreställt sig. Romerna levde på u-landsnivå i ett EU-land. Deras enda inkomst var barnbidrag på några få hundra kronor, för det fanns inga jobb.

Alla tiggare jag pratat med vill börja jobba. Alla vill skaffa sig ett hem. Så jag tog en efter en till Arbetsförmedlingen och hjälpte dem skriva in sig. Dock var budskapet därifrån att det är oerhört svårt att få jobb i Sverige om man inte kan svenska. Och för att studera på Svenska för invandrare behöver man ett personnummer. Och för att få ett personnummer behöver man ett jobb. Dessutom får man ingen inkomst när man studerar på Svenska för invandrare.

Lägg därtill att det minst tar flera veckor om inte månader innan du får ett jobb, och det blir alldeles uppenbart att tiggarna inte överlever utan att tigga även om de satsar på att jobba. Det går inte annars, av den enkla anledningen att de inte har rätt till medborgarnas tiggeri, nämligen bidrag och socialtjänst.

Alla människor är nämligen tiggare.Som liten bebis har du tiggt mat från mamma. Som barn har du fortsatt med det, plus att du tiggt om leksaker, glass och julklappar. Dina föräldrar har tiggt barnbidrag från staten. När du börjar studera tigger du efter CSN-pengar. Och när du slutat att arbeta tigger du pensioner år efter år tills du dör.

Detta tiggeri är det ingen som vill förbjuda. Någonstans inser vi att utan gåvor överlever vi inte, vi är alla beroende av att få pengar under stora delar av livet. Matematiken är enkel – har man inte jobb, behöver man gåvor för att inte svälta ihjäl. Det är därför staten ger arbetslöshetsersättning till arbetslösa, sjukersättning till de sjuka, föräldrapeng till de som fått barn och pension till de äldre. Om Sverige förbjöd tiggeri via det sociala skyddsnätet så skulle samhället gå under.

Nu vill vi inte förbjuda tiggeri via det sociala skyddsnätet, det vore ju närmast självskadebeteende. Dock är det flera som höjer rösten för att tiggeri utanför systemet, som hemlösa östeuropeer (ofta romer) ägnar sig åt, ska förbjudas.

Detta skulle kunna vara försvarbart om de f.d. tiggarna får fri, omedelbar tillgång till arbetslöshetsersättning, alternativt att de får en arbetsgaranti där de utlovas jobb redan imorgon. I alla andra fall är det helt uppenbart att ett tiggeriförbud kommer frånta dessa människor deras enda inkomstkälla, så att de riskerar hunger och ännu djupare fattigdom. Man sparkar på de som ligger, man gör de fattiga ännu fattigare.

Jesus sa som sagt att vi ska ge till alla som ber oss om någonting, Han ifrågasatte inte tiggares motiv utan snarare de rikas egoism och girighet. Kyrkan har ett stort ansvar i de kommuner som eventuellt förbjuder tiggeri att välkomna dessa fattiga människor, ge dem mat och mediciner och hjälpa dem lära sig svenska och få jobb.

Kärleken kommer kallna i den sista tiden (Matt 24:12) men vi kristna ska ta an de svaga och göra gott mot alla (1 Tess 5:14-15). Vi vill inte förbjuda tiggeri, vi vill andligen förbjuda den brist på gästfrihet och barmhärtighet som råder i det individualistiska Skandinavien. ”Ty jag var hungrig och ni gav mig att äta. Jag var törstig och ni gav mig att dricka. Jag var främling och ni tog emot mig… Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.” (Matt 25:35, 40).

21 kommentarer

 1. Micael, att alla tiggare du talat med säger att de vill arbeta har jag inte svårt att tro och hur skulle motsatsen uppfattas? I övrigt vet vi inte mycket.

  Det finns en ”jag tar vilket arbete som helst-myt”. Vem har inte hört unga arbetslösa upprepa detta mantra? Och vem har inte hört att vi inte skulle klara oss utan de som tar de jobb svenskar inte tar? Och vad spelar det för roll att det är två oförenliga påståenden, då vi är drillade att säga det som passar – alldeles oberoende av hur det förhåller sig i själva verket.

  Gilla

  1. Hej Hans!

   Shane Claiborne skriver att det egentligen är en större tragedi att rika inte känner de fattiga snarare än att de inte ger till de fattiga. Debatten om tiggarnas situation präglas tydligt inte bara av okunskap utan också brist på tillit och relationer helt enkelt för att den stora majoriteten svenskar inte känner sina tiggare. De vet inte att många av dem pratar engelska, de hastar förbi dem och har massa åsikter och säger massa saker om dem men pratar aldrig själva med dem.

   När jag sätter mig ner hos Doinitia eller Gabriela och pratar, ber, hjälper dem fylla i papper och sjunger med så tittar folk på mig som om jag är en utomjording. Folk känner inte dem här! Man bygger upp massa fördomar för att man saknar tillit och inte har någon relation till dessa människor.

   Jag däremot har lärt känna många tiggare. Jag har spenderat dagar tillsammans med dem, morgon till kväll. Jag har sovit tillsammans med dem i Korskyrkans och Stadsmissionens härbärgen. Jag talar i telefon med flera av dem dagligen. Vem är du då att tala om för mig hur dessa människor som du inte känner och som du inte ens pratat med egentligen är? Att kvinnan som grät i min famn och klagade över sitt liv egentligen tycker om att tigga och inte vill jobba? Att dessa människor som jag känner bättre än flera av mina församlingsmedlemmar egentligen inte är att lita på utan ljuger?

   Mitt råd till dig Hans är att du lär känna tiggare och umgås med dem ett par veckor. Du kommer bli förvånad över hur lika de är dig själv och hur många fördomar det svenska samhället sprider om dem.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 2. Micael, du har naturligtvis rätt i mycket av det du säger. Framför allt har du ”rätt” i det du gör. Du har också rätt om jag får tolka dig så, att jag inte vet mer om de här aktuella personerna än du vet om mig.

  Det är anpassligt att säga som det passar och passande att undvika att säga som det är.
  Utifrån den iakttagelsen kan vi bortse från det motsägelsefulla i att svenska ungdomar inget hellre vill än att få ett arbete samtidigt som det framhålls att invandrare är räddningen i välfärden, då de tar jobb som svenska ungdomar inte generar sig till.

  Visst, man ska vara försiktig med att generalisera – i vart fall om man gör det utifrån ett för smalt underlag. Å andra sidan skulle vi enligt min uppfattning behöva generalisera långt mer än vi gör där jämförelsematerialet är stort. Jag menar också att vi borde undvika att avfärda alla ”opassande” iakttagelser så lättvindigt att vi sätter etiketten ”fördomar” på dem. Den största fördomen idag är den om att allt som går på tvärs mot den egna uppfattningen bara är okunskap och fördomar.

  Självfallet tror jag inte att någon tiggare tycker om att tigga och jag vet inte om och hur du läser ut det motsatta ur det jag säger. Jag tror också att de flesta vill ”ha” ett jobb men att långt ifrån alla är beredda till de anpassningar som krävs för att varaktigt behålla en anställning. I vissa folkgrupper har det visat sig närmast omöjligt.

  Av de rapporter som kommer är ett folkslag från Rumänien överrepresenterat bland tiggarna i Sverige. Rumänien är medlem i EU och bunden till konventionen om mänskliga rättigheter. Om ett visst folkslag är överrepresenterat bland tiggare så måste medlemsstaterna i EU ta tag i tragedin och pressa Rumänien att ta konventionsfrågorna seriöst.

  Gilla

 3. Även om jag känner något slags diffus rädsla för detta med fler tiggare så ser jag att du väsentligen har rätt.
  Heja Micael!

  Gilla

 4. Varför inte förbjuda tiggeri och ge alla tiggare pengar de behöver (regeringen) ?

  Att du kallar norges regering för främlingsfientlig är inte schysst då det är helt förståeligt att man inte vill bli en minoritet i sitt eget land.

  Min kompis sa till mig att invandring ofta leder till problem och då är inte min kompis etniskt svensk.

  Invandrare som sköter sig tröttnar. Dessutom priorierar dom fel. Det får finnas invandrare här som begår brott men däremot har skötsamma kristna flyktingar svårt att få stanna,

  Tro mig jag vill hjälpa folk, se till att tiggare får hjälp och en bostad, att förföljda människor ska kunna komma hit men jag vill inte låta mina barn växa upp i ett land där extremister har tagit över.

  Gilla

  1. Hej broder!

   Som jag skriver ovan är det bara försvarbart att förbjuda tiggeri om man dessförinnan låter tiggare få bidrag på samma villkor som svenskar eller ge dem arbetsgaranti, annars utsätter man dem för svält eftersom man fråntar dem deras enda inkomstkälla. Föreställa dig att du var i ett främmande land utan pengar, där du inte kan språket, inte har rätt till bidrag och där det tar månader att få jobb om man ens lyckas få något. Så lever dessa människor.

   Det är problematiskt att du skiljer på invandrare och svenskar när du beskriver folks beteenden, du argumenterar exempelvis för att invandrare står för extremism när svenskar i själva verket gör det i minst lika hög grad. Du säger också att invandrare som begår brott ska utvisas. Vet du vad, det finns ännu fler svenskar som begår brott, vart ska vi utvisa dem? Antarktis? Utvisning är ett sjukt dåligt sätt att bekämpa brott på.

   Bibeln säger att vi ska älska invandraren som oss själva (3 Mos 19:34). Det finns inget vi och dem, det finns bara vi.

   Guds välsignelse!

   Gilla

   1. Hur menar du att Svenskar är mer extrema? Svenskar är väldigt liberala och för invandring.

    Om svenskar och invandrares beteenden är annorlunda, varför blir det fler våldtäkter med invandring? Detta är sant. Min kompis sa det idag.

    Inget illa menat men undrar.

    Gilla

 5. Jag ger själv ibland tiggare pengar men om regeringen tog hand om tiggarna skulle jag inte behöva ge något till dóm.

  Gilla

 6. Det är viktigt att kunna skilja på begreppen invandringsfientlig och invandrarfientlig. När rågången mellan systemkritik och personkritik får slya igen okontrollerat blir debatten närmast meningslös.

  Om den norska regeringen – för att nu fortsätta det exemplet – förbjuder tiggeri men gör undantag exklusivt för norrmän – och kanske särskilt utvalda grupper – så är jag villig att tänka ett varv till.

  Gilla

  1. Hej Hans!

   Både i Sverige och Norge är det nästan uteslutande invandrare som tigger, och romer är kraftigt överrepresenterade. FrP:s vice partiledare har sagt att romer bör förbjudas att komma in i Norge – ett uttalande som inte bara är främlingsfientligt utan närmast rasistiskt. Att dra en hel folkgrupp över en kam och säga att just den folkgruppen inte ska få komma in i landet är rasism. http://www.tv2.no/a/4036942

   Gilla

   1. Bilägaren säger ofta att han ska tectyla bilen, när han menar underredsbehandla. Tectyl har länge varit det dominerande medlet i det sammanhanget. På motsvarande sätt kan du cuprinola din altan, när det egentligen handlar om att lasera. Saab Turbo blev ett begrepp även fast andra märken också hade turbokraft.

    Romerna sägs vara dominerande bland tiggarna. Också här kommer ”tectylsyndromet” osv.
    Om Norge vill bli av med tiggeriet, så säger de stopp för tiggeriet. De kan också tänkas gå direkt på problemet så som de uppfattar hur det typiskt ser ut och kräva stopp för romer. Norrmän tigger inte och vilka romer kommer som arbetskraftsinvandring från Rumänien?. Att kalla det för rasism är att tömma ord på innehåll. Däremot inte sagt att det inte förekommer avskyvärd rasism. Men här begås samma misstag som man beskyller rasister för: generalisering. Eftersom det förekommer diskriminering mot romer så anser mindre nogräknade det som rasism när någon har negativa vibbar mot tiggeri som andra än norrmän står för.

    Jag vinnlägger mig om att inte lägga värderingar i resonemanget och jag kallar gärna saker vid deras rätta namn eller typiska innehåll. En spade borde få kallas spade åtminstone i den grävande journalistiken, men där är det särskilt glest med adekvat ordval i vissa noggrant markerade sammanhang.

    Gilla

    1. Jo, Hans, att neka en specifik folkgrupp åtkomst till ett land är ett skolexempel på rasism. Det är samma fenomen som när svenska rasister krävde att inga judar skulle få komma till Sverige på 30-talet. Naturligtvis finns det romer som arbetskraftsinvandrar och den stora majoriteten av de som tigger vill förstås arbeta men det är så svårt att få jobb. Men även om fallet vore annorlunda så är det rasism att säga att folkgrupp x inte får komma till vårt land. Det finns exempel på när folk överdriver och kallar saker för rasism i onödan, men det här är inte ett sådant exempel.

     Gilla

     1. Jag tror inte för ett ögonblick att normännen anger tiggeriet som svepskäl för att de vill komma åt en viss folkgrupp. De lägger – som du – märke till att det i stor utsträckning handlar om romer. När du säger att du vill hjälpa romer, så vill jag tro att du vill hjälpa folk som tigger därför att de inte lyckats klara sin försörjning på annat sätt. Vilken är poängen med att säga att du hjälper tiggare, men att egentligen är så att du specifikt vill hjälpa romer?

      Upphör principen att vara en princip när den förekommer i det som du uppfattar som negativt för en viss folkgrupp?

      Gilla

 7. Men hur kan du säga att jag drar alla invandrare över en kamm när du tjatar om vit ekonomisk apartheid, vita priviligier, vithetsnormen och hur egoistiska vita är. Vita idag har gjort otroliga insatser för att hjälpa Afrika. Kolonialism har inte med hudfärg att göra. Jag är stolt över att vara vit på samma sätt alla borde vara stolta över sin. Gud har ju skapat den vita hudfärgen. Jag uppskattar din blogg och vet att du för mycket mer e att hjälpa folk än mig till exempel men jag är skeptisk till allt detta med vita privilegier. Först släpper vi in folk till Sverige och sen klagar folk på att vi har mer privilegier. Tänk om jag flyttade till Jordanien och klagade på arabiska privilegier.

  Gilla

  1. Hej igen Mikael!

   Jag har inte sagt att vita skulle vara mer egoistiska eller dåliga än andra, alla människor är syndare i behov av helgelse oavsett vilket pigment man har. Däremot finns mycket riktigt en stark vithetsnorm och vita privilegier i vårt samhälle. Här är några länkar du kan kolla in:

   http://rbuf.se/2013/03/vi-maste-vaga-prata-om-vithetsnormen.html

   http://www.politism.se/genusfolket/5-anledningar-till-varfor-det-ar-gott-att-vara-vit-svensk/#post-1832

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. I Sverige är det sunt med Sverige och svenskhet. Vi får sjunga nationalsången utan att behöva känna oss allt för mycket som hycklare. Förhoppningsvis uppfattar mina grannar från Ramalla och Tanzania det som att jag respekterar deras norm och sätt att förhålla sig. Om de anmärker på mig för min ”vithetsnorm” är jag förstås i underläge, eftersom jag inte har frihet att uttrycka mig på motsvarande sätt mot dem. (En annan sak är att de nämnda grannarna är något av idealgrannar.)

    Gilla

 8. Fantastiskt inlägg! Jag förundras än en gång över ditt engagemang. Du inspirerar! 🙂

  Gilla

 9. Ok! Jag tror dig och ber om ursäkt om jag verkade otrevlig men egentligen är väl det inte konstigt med att det finns vita privilegier och vithetsnormen i Sverige?

  Det skulle väl inte vara konstigt om det fanns svarta privilegier i Djibouti och en asiatnorm i Japan!

  /Gud Välsigne dig

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s