Pandita Ramabai – den andedöpta kvinnorättskämpen

panditaDag till ära talar jag och prästen Michael Rastas i ovanstående videoklipp om Pandita Ramabai, en av de första pingstvännerna som brann för Jesus, diakoni och kvinnors rättigheter. Hon grundade Mukti Mission i Puna som hjälpte hemlösa, ogifta gravida kvinnor och föräldralösa flickor, och hon kämpade för att kvinnor skulle få rätt till utbildning. 1905 utbröt en pingstväckelse på Mukti där bland annat en ung flicka som inte kunde engelska började tala flytande engelska när hon talade i tungor. Ramabai var också en passionerad evangelist som förde många till tro på Jesus. Jag drar paralleller från Ramabais liv till kvinnor som moder Theresa, Malala och Heidi Baker.

För mer info om Mukti Mission och hur ni kan stödja dem, gå in här.

Läs gärna också min artikel om Pandita Ramabai på min engelska blogg.

4 kommentarer

 1. Men Malala är ju muslim?
  Inte mig emot då jag tror att Gud var med Gandhi och alldeles tydligt med Malala.
  Men det har ju stor teologisk sprängkraft an antyda detta, att Gud kan vara överskridande på ett sådant sätt. ”Då faller ju ALLTING!!!” ropar en del och du drar på dig eld från de upprörda. Modigt!
  Som om Gud skulle falla för att han väljer den han vill till sitt redskap.

  Gilla

  1. Tja, nu var parallellen jag drog att Ramabai kämpade för kvinnors rätt till skolgång, något som Malala blivit känd för att göra i vår tid. Alla goda gärningar behöver inte vara orsakade av Gud, men det är förstås alltid enligt Guds vilja att göra det som är gott oavsett vad man tror på. På grund av vår synd behöver vi dock ta emot Guds förlåtelse i Jesus för att bli frälsta.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s