Att bli förvandlad i Guds närhet

IMG_0703Gästinlägg av Désirée Kjellin.

Det händer något när man blir drabbad, drabbad av Guds kärlek. Man blir aldrig mer den samme.

Det kan vara både på gott och ont.

Gott för dig själv men kanske ont för de som finns runt om dig. De som inte längre känner igen dig. Du är inte längre den du var. Du blir förvandlad.

Jag liknar det som en fjäril. Först larv, sedan puppa och sedan den vackra fjärilen. För det händer något med dig. Du blir förvandlad.

Du ser på dig själv och på din omgivning med helt nya ögon. Ögon som ser storheten och det vackra i skapelsen.

Det är som om du fått nya glasögon, glasögon som gör att allt blir klart, färgerna, detaljerna de små små detaljerna som du inte förut lagt märke till. Inte på samma sätt i alla fall.

Med andra ögon ser du på dina medmänniskor. Du ser på dem med kärlek. Även om du tycker att en del är jobbiga så kan du ändå se på dem med kärlek och förstå att det ligger något annat bakom varför de är påfrestande. Du älskar dem ändå. För plötsligt inser du att du är inte bättre själv! Inte det minsta!

Det sker över en natt, förvandlingen.

Du begriper det inte själv. Helt plötsligt känns allting annorlunda.

Det är nästan precis tio år sedan jag drabbades, drabbades av Guds kärlek och inget blev sig likt igen.

När den helige Ande flyttade in blev jag som ett barn igen. Såg på allt som ett barn gör.

Jag var över 40 år och trodde att jag var vuxen, att barnaskapet hade lämnat mig.

Så fel jag hade!

Inte visste jag då att jag blivit född på nytt! På riktigt! Det förstod jag först långt senare när jag blev djupare rotad i Jesus.

En morgon när jag vaknade skulle jag som vanligt denna sommar ta min filtallrik och strosa bort till vårt hallonland för att plocka solvarma hallon och lägga dem i den kylskåpskalla filen.

Vid hallonlandet blir jag stående. Jag tittade mig runt och såg på vår vackra trädgård hur allting grönskade i alla möjliga gröna nyanser. Dofterna var bedövade underbara och fåglarna, ja de sjöng så underbart. Jag bara stod där. Jag var helt betagen!

Jag plockade ett hallon och stod sedan där med bäret mellan tummen och pekfingret och bara tittade. Något så underbart vackert format det var! Så förunderligt och finurligt uttänkt med ett litet frö i varje runt formade del av bäret! Jag hade det så nära ögat jag bara kunde och studerade det in i minsta detalj. Jag kunde inte få nog av dess skönhet!

Snart kom barnen springande. De undrade vart jag blivit av med min filtallrik, varför jag aldrig kom och satte mig.

”Har ni sett! Kolla vad vackert hallonet är!”

Jag räckte fram hallonet och bad dem titta riktigt nära.

”Ser ni, ser ni så vackert det är! Vilken färg och alla de små små runda kulorna som gör att hallonet blir just ett hallon!”

De tittade lite skeptiskt på mig. Detta var inte den mamma de brukade ha. De var vana vid en person som liksom tog allt för givet utan att reflektera.

Jag hade varit förundrad och hänförd efter varje födsel av mina barn, hur allt verkligen kunde fungera och hur underbara de var i sin fulländning, men det hade snabbt ändrats till vardagstankar. Inte så att jag inte var tacksam och helt överlycklig över mina barn, nej då! Bara så att jag aldrig satt ner och njöt, njöt av deras fulländning, jag bara levde på liksom.

De tittade lydigt på hallonet och kunde hålla med om att det var vackert och doftade underbart. De plockade några stycken var och la dem i sin filtallrik.

”Känn vilken underbar smak!”

Åter igen var jag hänförd! Smaken var helt annorlunda än vad den brukade vara. Inte i verkligheten men i min upplevelse, för visst hade hallonet smakat likadant hela tiden, det var bara jag som tagit det för givet, inte registrerat.

Från den stunden ändrades mitt sätt att se på allt skapat.

Jag involverade barnen i detta sätt att se, lät mig själv bli som de, hänförda av allt runt omkring. Jag blev som ett barn igen, som om jag såg på allt för första gången.

Jag lät mig förföras av all frukt och alla grönsaker i Coop’s stora frukt- och grönsaksavdelning. Precis som barnen lät jag mig tillsammans med dem hänföras av alla underbara färger och olika smaker som Gud hade skapat till oss.

”Wooow!” Kunde vi utbrista allihopa och bara stå där i frukt-och grönsaksavdelningen med lätt öppna munnar. För barnen var det inget nytt att hänföras, det nya för dem var att även jag var totalt hänförd och såg allt med ett barns ögon.

”Detta har Gud skapat till oss! Tänk vad underbar Han är!”

Som en självklar reaktion på det skapade kunde jag bara uttala orden om vår gode Gud!

Resten av sommaren låg vi allihop på gräsmattor och rabatter och tittade ingående på allt som växte och rörde sig. Förundrade såg vi på daggmaskar, skalbaggar, myror, myggor, bin, humlor och getingar. I timmar hela dagarna låg vi där. Barnen överlyckliga över en transformerad mamma som såg allt precis som de!

Varje frukt, varje bär, allt som vi åt analyserade vi och talade om hur det VERKLIGEN smakade.

Barnen fick uppleva att deras mamma som förut ilsket sprang förbi tiggarna på gatan med orden att de var lata, att de fick skylla sig själva som inte tog emot socialhjälpen(hade hört att någon visst inte ville ta emot och tog för givet att alla var lika dana!) och var arbetsskygga, i stället gick fram till dem, vänligt frågade om de var hungriga och då tog med dem till McDonalds tillsammans med oss(barnens favoritställe på den tiden!) och satt ner tillsammans och delade en måltid och sedan gick vi tillsammans till en mataffär och de fick handla vad de behövde och jag betalade.

Helt plötsligt bara, blev jag en annan.

Faktum var att jag var förvånad själv över mitt agerande. Särskilt det med tiggarna. Att jag plötsligt bara fann mig själv gå fram till dem, lägga min hand mot deras kind, le och fråga om jag kunde hjälp dem.. Jag var lika förvånad som barnen över mitt agerande.

Till och med synen på mig själv ändrades, från att vara skarpt kritisk till mig själv både till utseende och annat, såg jag på mig själv med Hans ögon, Han som har skapat mig och älskar mig över allt annat!

Idag med lite distans kan jag se att det är Jesus i allt detta. Hur Han när Han flyttade in i mitt hjärta och tog mig i besittning, transformerade mig och förvandlade mig.

Det är vad som händer när du säger ja till Jesus! Om du kapitulerar, lever nära Honom och tar emot Hans kärlek, blir du förvandlad.

Jag blev det, du kan också bli det!

I Hans närhet blir vi transformerade och blir lite mera lika den person vi var ämnade att bli, och du blir mer lycklig och tillfreds med hela ditt liv.

Att dagligen tänka på allt det goda du ändå har i livet i stället för att fokusera på det du inte har, tacka Gud för det Han ger dig och se på livet genom Hans ögon, det gör dig till en person som både du själv och andra kan se på med kärlek och tacksamhet.

”Anpassa er inte efter denna världen, utan låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar, så att ni kan avgöra vad som är Guds vilja; det som är gott, behagar honom och är fullkomligt.” (Rom 12:2)

Vill du läsa mer av mig kan du gå in på min blogg ️ desireekjellin.wordpress.com

Gud välsigne er alla!

3 kommentarer

 1. Jag håller med dig i det du skriver men samtidigt undrar jag hur man då förklarar att människor kan uppleva precis det du beskriver utan att vara frälsta. Upplevelsen av skapelsens under och skönhet delas ju av i princip varenda astronom, fysiker eller biolog och här sägs ju majoriteten vara ateister. Kärleken till din nästa delas ju likaså av de flesta som pluggar medicin eller de som jobbar inom brandkåren eller polisen. De vill hjälpa andra. Det är deras kall i livet.

  Gilla

 2. Svar till Peter, från en helt annan än den du frågar: Gud älskar alla människor och hela skapelsen. Skapelsen är ett utflöde av just den Heliga Anden . Varje varelse har del av anden genom att Gud andas in den i allt levande, därför kan också alla uppleva denna gudsnärhet även om de inte bekänner Jesus som sin frälsare. Dessa kallar S. Augsutinus ”bröder och systrar i hoppet” just av den orsaken att allt och alla är skapade av och till Gud.

  I Bibeln står det att Gud till slut blir allt i alla. Då har skapelsen nått sitt och Guds mål. Vägen till detta mål går dock olika hos varje människa. Jag citerar Bo Setterlind, men det är en sammanfattning av Bibelsn budskap: ” Det finns en väg till himmelen, en väg till Guds jerusalem, den börjar här, den börjar nu, var än den går, den går till Gud.” Sv. Ps 303

  Gilla

  1. Hej Alma-Lena. Det gör inget att du svarade det är bara trevligt att få svar alls. Sen har jag vid det här laget vant mig vid att inte få något svar av Desiree. Men jag ger inte upp. Jag fortsätter att kommentera när jag anser att det är på sin plats.

   Du skriver att skaplesen är ett utflöde av anden. Då undrar jag om det inte vore bättre att skiva att du tror att skapelsen är ett utflöde av anden då ingen människa vet hur gud fungerar eller hur skapelsen gick till, eller för den skull går till eftersom den faktiskt pågår fortfarande. Bibeln säger att skapelsen avslutades den sjätte dagen men tittar vi ut i universum ser vi att expansionen accelererar på grund av att det skapas mer rumtid. Det motsäger ju bilden av att allt var klart den sjätte dagen om man vill tolka den bokstavligt.

   Gud andades in livet i Adam därför att Adam skapades vuxen. Efter att han och Eva skapades har ju barn blivit till på ett annat sätt och liv skapar liv enligt andra mekanismer. Därför undrar jag lite var du finner stöd för att Gud andas in anden i allt levande?

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s