Jesus vs främlingsfientlighet – hela föreläsningen

xenophobiaJag hade äran att få leda ett seminarium på Vineyard Norden Summer Camp i förrgår, titulerat Jesus vs Xenophobia: Christian Responsibility to Love Immigrants as Ourselves. Jag tog upp flera av de ämnen och frågor som jag och Stefan Swärd kommer behandla i vår kommande bok om kristen tro och invandring:

 • Vad säger Bibeln om invandrare?
 • Vad säger Bibeln om att hjälpa andra människor?
 • Hur ser den globala flyktingkrisen ut?
 • Är det bättre att hjälpa på plats istället för att ta emot asylsökande?
 • Hur ska kristna förhålla sig till islam?

Min vän Joakim Stiernspetz var så vänlig att spela in alltihopa, så ni kan avnjuta föreläsningen här:

Prezi-presentationen jag använder är fri att kopiera, modifiera och använda om ni har lust med det.

Sen hade vi frågestund på slutet där jag bland annat fick bemöta invändningar om hur invandring leder till braindrain, om hur kristna ska bemöta islamisering och om rasism:

Mitt budskap kan sammanfattas i följande bibelord: ”Gud skaffar den faderlöse och änkan rätt, han älskar främlingen och ger honom mat och kläder. Också ni skall älska främlingen” (5 Mos 10:18-19)

8 kommentarer

  1. Hej Björn!

   Åtminstone två-tre personer antar jag. Har hjälpt tre barnfamiljer med mat, kläder och husrum sen över ett år, men då har det inte bara varit mina pengar utan sånt jag samlar in också.

   Vet inte riktigt vad din poäng är men om du tror att Sverige skulle vara ett fattigt land som inte har råd med invandrare, så har du inte så lite fel 🙂

   All välsignelse!

   Gilla

 1. Samtidigt måste man lyfta fram att Sverige är ett otroligt naivt folk som tror att varenda invandrare är ärlig.

  Samtidigt tar man in massor av folk som följer Satan (Islam).

  Samtidigt avvisar man gärna omkonverterade kristna från t.ex Iran vilket givetvis är en dödsdom för dessa brödrar och systrar. Vi är speciellt uppmanade att speciellt hjälpa våra brödrar och systrar i Jesus.

  Sverige är avfallet, ljummet och patetiskt.

  Men jag ska väl inte lyfta fram att många av dem som är här är här illegalt. Men nu blev jag kanske rasist.

  Den politiska korrektheten är farligare än mycket.

  Gilla

  1. Hej Alf!

   Sverige har utvisat både kristna och muslimer till tortyr och död. Det är det som är problemet med utvisningar, man tvingar folk till fattiga och farliga länder. Som kristna är vi kallade till att välkomna och välsigna främlingen, inte utvisa henne till krig och elände.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Ja men det är ju en otroligt stark antikrist ande i Sverige. Det måste man känna som kristen annars betvivlar jag att man har Guds ande i sig överhuvudtaget.

    Dessutom så vet vi ju tiden som är. Vi lever i sluttiden och antikrist riket håller på att ta form. Varför är det så få som ser detta?!

    Nationsstaten motverkas överallt. I USA förbjuder man flaggor och den svenska flaggan är också hotad.

    Givetvis finns det en politisk agenda att uppluckra nationers gränser vilket redan skett genom EU. Förstöra kulturer. Uppblanda raser för att skapa enhet. ENHET.

    Man är ju helt blind för vad som sker mitt framför ögonen.

    Allt den svenska kristenheten idag tycks kunna pusta fram är att man ska älska invandraren. Under tiden begås 9/10 våldtäkter av invandrare mot svenskar. Var är kärleken mott det egna folket?

    Jag är så innerligt trött på denna naivitet och dubbelmoral.

    Gilla

 2. Hej Micael, jag tänker inte låtsas att jag gillar många av dina åsikter men jag ska ändå försöka artigt ställa en fråga.

  i din Q&a Du nämnde de rikaste i världen och sen ett bibelställe om att ge (vilket gällde klädersplagg) Hur som helst så har jag förstått att de reglerna gäller kristna och om någon av de rikaste inte är kristna eller inte bryr sig om att folk har mindre än dem (vilket i princip borde stämma in på många andra rika personer också) så kommer de helt inte bli övertygade av att du citerar bibeln till dem så det verkar inte ett vara ett produktivt sätt att.övertyga dem om socialism.

  En annan fråga tror du människan är i grunden god för det lät så ifrån din q&a stund.

  Gilla

  1. Hejsan!

   Bibelstället jag citerade var Luk 3:11 och riktas inte till kristna när det talas (men det gäller förstås oss också eftersom det står i Nya Testamentet), och att se till att alla får mat och kläder genom att de som har mycket uppmanas att dela med sig är en vettig moral som de flesta i teorin håller med om, även om få praktiserar det i teorin. Att egoistiskt behålla rikedomar för sig själv medan andra svälter går emot de flestas samveten, och därmed vet man innerst inne att man gör något omoraliskt (Rom 2:4-16).

   Kristnas uppdrag är ju att föra så många som möjligt till tro och uppmana till helgelse, generositet och att handla enligt Guds vilja. Människor är i grunden en syndare, men som skapad till Guds avbild också kapabel att göra gott. Vi behöver den Helige Ande för att göra detta fullt ut, men det hindrar oss inte från att uppmana alla människor att göra gott, och göra gott mot dem.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. ”Att egoistiskt behålla rikedomar för sig själv medan andra svälter går emot de flestas samveten, och därmed vet man innerst inne att man gör något omoraliskt”

    Tyckte detta var ett intressant argument för det enda det skulle leda till om argumentet lyckas är just att det skulle i princip bara skulle betyda att alla skulle få mat, kläder och kanske bas sjukvård, inte materiella ägodelar så som serietidningar, smink, tv etc.
    Kanske du skulle ta miljön som ett exempel men där råder delade meningar om människans påverkningseffekt och hur många som håller med om det, då jag har sett saker som pekar på att 97% konsensus är falskt.

    Ett annat problem jag ser med det argumentet är sociopater/psykopater som då inte verkar se det.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s