Sista måltiden – kommentar till Lukas 22

Ursprungligen publicerat på Ett ljus på min stig.

nattvarden

I början av sitt tjugoandra kapitel berättar Lukas om hur Judas bestämmer sig för att utlämna Jesus till döden efter att djävulen for in i honom. Beslutet att döda någon syndfri, ja att döda Gud själv, var något som Judas fattade på grund av sataniskt inflytande. I slutändan besegras dock djävulen genom Jesu död på korset eftersom det är genom Hans död vi får evigt liv, men detta gör inte Judas öppenhet för det demoniska och hans roll i att avrätta Jesus till något gott, eftersom det alltid är fel att döda en annan människa – och så mycket mer att döda Guds Son!

I vers 7-13 beskriver Lukas hur Jesus och lärjungarna fick tag på rummet där de sedan åt sista måltiden. De varken köpte eller hyrde det – de fick det gratis! Jesus gav lärjungarna ett kunskapens ord om att de skulle stöta på en person med en vattenkruka som skulle leda dem till huset. Han sände dem på treasure hunt helt enkelt – och det funkade!

Jesus vet också precis vad som kommer hända Honom: ”Jag har längtat mycket efter att äta den här påskmåltiden med er innan mitt lidande börjar. För jag säger er att jag inte kommer att äta det mer förrän det får sin fullbordan i Guds rike.”
 Han tar under måltiden brödet och säger: ”Detta är min kropp som blir utgiven för er. Gör detta för att minnas mig.” På samma sätt tar Han bägaren med vin efter måltiden och säger: ”Denna bägare är det nya förbundet genom mitt blod som blir utgjutet för er.
” Bröd och vin var väldigt vanligt i det antika Israel, och dessa vardagliga saker fyller Jesus med allvarlig mening: Hans kropp kommer krossas som ett bröd, och hällas ut som vin.

Jesus nämner också att Han vet vem som ska förråda Honom, och lärjungarna är som de är – de börjar bråka om vem som är störst bland dem! Suck 😛 Jesus säger då: ”Folkens kungar beter sig som herrar över dem, och de som har makten kallar sig deras välgörare. Men ni ska inte göra så. Den som är störst bland er ska vara som den yngste, och ledaren ska vara som tjänaren.” (v. 25-26)

Detta är ett exempel på kontrasten mellan Jesu vishet och lärjungarnas bristfällighet, och det återkommer i hur Petrus tror att han kommer både kunna gå i fängelse och dö för Jesus, varav Jesus profeterar att Petrus tvärtom kommer förneka sin Frälsare tre gånger samma kväll. Kanske är det denna kontrast som bäst förklarar episoden om svärden – Jesus nämner att nu är det dags att köpa svärd, lärjungarna svarar med att de redan har två svärd (kanske låg de i rummet de lånade?) och Jesus säger korthugget ”det räcker” (v. 38). När Petrus sedan använder svärdet utropar Jesus ”Låt det vara nog nu!” och helar mannen som fått sitt öra avhugget (v. 50-51), vilket liksom motsäger syftet med att ha svärd.

I Getsemanes trädgård är Jesus fylld av ångest, och Han ber sin Pappa i himlen att Han ska slippa korset, men bara om det är enligt Hans vilja. Det som väntar Jesus är inte bara den fysiska smärtan av att torteras och avrättas, utan Han kommer bära hela mänsklighetens synder på sina axlar och förinta dem med sig själv. Ingen lätt grej det. Men Han gör det, ensam. Hans närmaste lärjungar somnar medan Han ber, och Han väcker dem med orden ”Varför sover ni? Res på er och be att ni inte kommer i frestelse.”
 (v. 46). Till och med under sitt sista dygn är vår underbara Jesus mån om oss mer än sig själv. Det är min Kung det!

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s