Handbok för enkel livsstil

tree-247122

Om två veckor åker jag till Paris tillsammans med Diakoniaaktivister och ageravolontärer för att delta i förmodligen världens största marsch för klimaträttvisa den 29 november. Just nu samlar vi ihop namnunderskrifter till kampanjen ACT for Climate Justice som begär att politikerna förhandlar fram ett avtal som tar hänsyn till orättvisan i att framför allt rika länder har orsakat klimatförändringarna medan fattiga länder framför allt får ta smällen för dem, och därmed ser till att rika länder tar det största ansvaret och donerar rikligt med pengar till fattigare länder inte som filantropiskt bistånd utan som kompensation.

Skriv gärna på kampanjen här. Medan det är viktigt att vi profetiskt pucklar på politiker så kräver omställningen till ett fossiloberoende och hållbarare samhälle att vi som privatpersoner redan sätter igång och lever enklare, och inte bara väntar på att politiska åtgärder ska tvinga oss till det. Därför har Diakonias aktivistgrupp i Uppsala även tagit fram en Handbok för enkel livsstil (PDF). Ladda gärna ner och sprid!

Från baksidetexten:

Vi lever i ett stressande konsumtionssamhälle, och oroas av klimatkriser, finanskriser, flyktingkriser och livskriser. Vi vet att vår livsstil är ohållbar och bygger på en försämrad miljö och ett utnyttjande av utvecklingsländer. Det kan kännas hopplöst och svårt att bryta. Men tänk om det är enkelt att leva enkelt? Tänk om vi redan idag kan välja en annan väg, mot en mer hållbar och rättvis värld? Den här handboken vill inspirera, utmana och uppmuntra dig som vill leva enklare. Du är inte ensam, och tillsammans kan vi förändra världen.

Som sagt, ladda gärna ner och sprid handboken vidare. Kom gärna också med feedback och förbättringsförslag 🙂

11 kommentarer

 1. Det är viktigt att hålla isär tro och vetenskap. Eftersom isen på Antarktis inte alls har smält bort (den är 3 km hög) har man kunnat rekonstruera den globala temperaturer under 420.000 år. Se figur:

  Om det fanns en koppling mellan CO2 och temperaturen borde det ge utslag. Dessvärre är risken att vi nu går mot en ny istid. Nuvarande CO2-utsläpp återför en liten del av denna bundna koldioxid till atmosfären och stimulerar mer växtlighet. Så har också världens skördar sedan 1930 ökat fem gånger. Jordens från satellit synliga växtlighet har de senaste 30 åren ökat med 11 procent. Hundramiljontals har lyfts ur svält och nöd. Fler har fått det bättre – som Hans Rosling också påpekar. Det är dags att tolka vetenskapliga data och ta itu med de falska profeterna hos IPPC.

  Gilla

 2. Allez, allez ! Du behövs i Paris, fortfarande sitter små tomtar och inbillar sig att denna regniga höst är början på en ny istid och alla klimatforskare ljuger för att de får betalt, oklart av vem. (oljeindustrin har ju inga intressen att skydda).

  Jag önskar ni kunde ta upp frågan om ursprungsmärkning av oljan också. Vem vill finansiera Daesh (IS) med oljekonsumtion? Med ursprungsmärkning skulle man kunna välja bort kungahuset Saudis blodblandade olja.

  Gilla

 3. Det är som sagt viktigt att hålla isär tro och vetenskap. Är du också civilingenjör Alma-Lena?

  Gilla

  1. Sveriges regering har beslutat…

   http://www.regeringen.se/regeringens-politik/fossilfritt-sverige/

   och till och med har vissa gamla direktörer fattat att ja det kan ju vara något bra för affärerna..

   För några år sedan hade jag ett elbolag som erbjöd 100% solernergi ,men det var sådant enormt sug så det gick bara att teckna sig på vissa andelar och KW timmar men som konsumenter kan vi vara med och bestämma vad vi vill ha mer av eller mindre av.

   byggbolaget skanska och deras huvudkontor som är ”enegrineutralt” dvs behöver inte energi för ström och värme utifrån är ganska inpirerande tycker jag =) kolla gärna bildspelet

   http://www.tengbom.se/sv-SE/projekt/152/vala-gard

   Fullt möjligt att det blir standard i framtida Sverige.

   Gilla

   1. Helt rätt, Lars, och fullt möjligt om viljan finns! De globala hållbarhetsmålen är fullt möjliga att uppnå och en enkel livsstil är inte ett liv i armod, tvärtom det är på riktigt ett rikt liv. Det vet jag att du vet av egen erfarenhet.

    Gilla

 4. Tyskland har under kort tid har satsat hårt på sol och vind, viljan finns!
  Hur genererar de sin el?

  http://klimatsans.com/2015/11/01/tysk-el-oktober-15/

  vindenergi = blått, solenergi = gult, fossilt bränsle = brunt. Även om man bygger ut sol och vind är produktionen från sol och vind minst sagt ojämn. För att balansera bortfallen används generatorer som drivs av fossila bränslen. Deras effekt är enorm eftersom de måste kunna täcka HELA bortfallet. Där har Sverige en stor fördel som kan balansera bortfallet med vattenkraft.

  http://klimatsans.com/2015/11/10/svensk-el-oktober/

  Ingen skulle bli gladare än jag om vi kunde ställa om så att vi bara brukade den energi som strålar från solen. Någon sådan lösning finns inte, varken tekniskt eller ekonomiskt. Vill man minska beroendet av fossilt bränsle är den enklaste att hålla igen befolkningstillväxten.

  Solen är Jordens viktigaste energikälla, utan den skulle temperaturen falla mot den absoluta nollpunkten, minus 273,15 grader Celsius. Förutom en rimlig omgivande temperatur behöver våra kroppar också mat, vätska och syrgas . Växterna tar upp den livsbringande gasen CO2 och tillsammans med vatten och solenergin skapar den kolhydrater och syrgas. Vulkaner och mänskliga aktiviteter ökar halten CO2 i atmosfären. De som känner till begreppet fotosyntes vet att CO2 bidrar till ökad växtlighet.

  Gilla

 5. botwid, klimsans grafer handlar om elproduktion inte om energibehov som ser ut så här i Sverige:

  https://www.svebio.se/fakta-om-bioenergi

  El måste framställas och blir därför rellativt dyr, väldigt få som har råd att värma upp lokaler med direktel , många värmeverk som levererar värme kördes förr på kol men har idag gått över till flis likaså villor förr kördes ju på eldningsolja numera är nog pellets eller värmepump / ved vanligare.

  Så man får ju konstatera att bio bränsle trots allt är störst i sverige . som du helt rätt skriver är inte co2 farligt utan ved bränslen räknas som klimat neutrala, en skog som brinner ner fördärvar inte jorden utan co2 som frigjorts tas upp i gen av ny grönska som behöver den för att växa.

  Men när det gäller att nå FN:s hållbarhetsmål eller göra Sverige klimatsmart handlar det ju inte enbart om hur mycket energi vi kan trycka fram utan att använda oss av smart teknik.
  som ett lågenergi hus som använder 80 % mindre energi exempelvis. Vet att tyskland är långt framme där att det är krav på alla nybyggda hus ska vara miljöklassade och ju bättre klassning man har ju mindre skatt.

  Sen kan man ju diskutera hur mycket el behov vi har kvar ifall alla bostäder,skolor,sjukhus,polis stationer,badhus, industrier hade varit miljösmarta och behövt 80 % mindre energi i ett kallt land som Sverige.

  Man kan konstarera att i min hemkomun hade energibolaget öresundskraft kallat till möte
  härförleden människor som var intresserade av att koppla in solpaneler på sina villatak eller firman och ha möjlighet att koppla upp sig på nätet ,ev sälja överskottet till energi bolaget. man hade räknat med att 40-50 pers skulle dyka upp det blev 250, så tar man klimatsans grafer som en intäkt för negativitet runt tillväkten i olika alternativa energier, behöver man inte göra det =)

  Gilla

 6. Jag håller med till 100%, Sverige har fanatiska möjligheter med sin rika tillgång på skog och den skall naturligtvis användas på ett smart sätt. Globalt ser det inte ut så och på sikt kommer alltfler fordon att drivas med el, massor av el. Vårt hus är klimatsmart, ingen värmning ingen kylning. Solpanel på takterassen ger oss gratis hetvatten i hela huset. Det fungerar när man bor på Kanarieöarna. Om inte den spanska regeringen motarbetade oss hade vi haft egna solpaneler för att producera el. Nu hotas vi med upp till 60 miljoner Euro i böter om vi inte betalar skatt på den el vi producerar – och då blir projettet inte lönsamt.
  På våra breddgrader är solel ekonomiskt lönsam utan bidrag, mycket tveksamt om det lönar sig i Sverige. Fick jag bestämma i Sverige hade jag istället satsat på vindkraftverk i anslutning till vattenkraftdammarna i norr som enbart hade till uppgift att fylla upp dammarna.
  På grannön El Hierro har man ett intressant system:

  Trots alla goda förutsättningar på El Hierro är utdelningen på investerade 82 miljoner Euro inte goda nog. Följ produktionen i realtid:
  https://demanda.ree.es/visionaCan/VisionaHierro.html#
  Jag är positiv men man måste vara realist.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s