Därför behövs små församlingar

big church.jpeg

Gästinlägg av Emil Norberg.

Vad är egentligen församling? Vad vill Gud att församlingen ska vara?

Paulus mest välkända metaforer om kyrkan är den som en kropp (1 Kor 12:12-31, Ef 4:15) och en familj, sammansatt av Gud själv (Ef 2:19-20).

Församlingen är tänkt att vara världens hopp. Genom kyrkan (Jesustroende i gemenskap) ska alla människor få se att det finns hopp, ljus och liv; att det finns en god Gud som är värd allt. Genom församlingen ska vi finna livet som det är menat att levas, i intim gemenskap med Gud och intim gemenskap med varandra. 

I församlingen ska också Guds rike få vara. Det är ett rike där nästan allt som vi känner till är upp och ned; den som lägger ner sitt liv ska finna det och den som väljer att ge, han ska få.

I Guds rike samlas vi i tillbedjan av Gud och betjänande av varandra.

Genom att leva ut livet tillsammans med Gud, kommer omgivningen se att vi är bärare av den Ande som var delaktig i jordens skapelse.

I större församlingar kan det vara svårt att vara familj mer än i teorin. Studier visar att vi bara kan ha ett visst antal meningsfulla relationer. När vi därför känner många människor på ytan, kan upplevelsen bli en fördjupad ensamhet. Vi längtar efter intimitet och en äkta kontaktpunkt med människor, men sättet vi organiserar församling på gör det ofta svårt att få till.

Många församlingar löser det genom att ha hemgrupper eller lifegroups; grupper där man ses i hemmen en gång i veckan för att dela sitt liv, sin tro över fika och bön.

Här finns olika betoningar, och ofta kommunicerar pastorer och ledare medvetet eller omedvetet den lilla gruppen som sekundär, som ett komplement till söndagsgudstjänsterna i storgrupp.

Detta är något skevt.

I Apg 2:42-47 läser vi om livsgemenskapen som så tydligt präglar den första församlingen. Genom hela kyrkans historia har den typen av rörelse behövt återtas; kyrkan har institutionaliseras och utbrytargrupper har sökt Gud på nya (fast gamla) sätt igen.

Många olika församlingsmodeller kan fungera. Och jag vill flika in att traditionella frikyrkliga strukturer absolut kan fungera. Jag skulle dock vilja föreslå ett alternativ, för dig som tror att det här är din kallelse att leva ut det kristna livet på:

Den enkla organiska församlingen!

Det skulle kunna se ut på följande sätt: en grupp kristna samlas x antal gånger i veckan för att be, fira nattvard, äta middag ihop, evangelisera och fira gudstjänst. Personerna ifråga blir i en sådan livsnära gemenskap en del av varandras liv på ett helt annat sätt. När Mattias därför behöver hjälp med att flytta så är det gjort på ett ögonblick, då hela församlingen är med och hjälper till! Kärleken får kanaliseras i de tre riktningar den är tänkt: Uppåt (till Gud), Inåt (mot varandra och varandras behov) och utåt (mot den värld som behöver älskas).

När församlingen sen växer, delar den på sig som en organism. Plötsligt har bygden/staden/orten två fantastiska gemenskaper som sprider ljus.

Tänk er en församling där varje medlem känner varandra, sådär på riktigt känner varandra. Tänk dig en mindre, men stark och enad familj, som har ett uppdrag: att hjälpa varandra söka Guds ansikte och låta ljuset lysa ut i sin omgivning. Tänk dig en enkel, men ostoppbar kärleksgemenskap som delar livet som livet faktiskt är.

Låt mig avsluta med ett citat från boken I Lammets tecken:

”Hans (Jesus) spår går kors och tvärs mellan Nya Testamentet och vårt frontlösa samhälle och ritar upp konturer av ett rike med allt tydligare frontlinjer. Från början gör han klart att detta rike inte är en religiös fasad på alla andra riken. Det är inte en ”andlig dimension” som smidigt kan infogas i våra egna världsbilder och maktkonstellationer. Han är inte den saknade pusselbiten i vårt nästan färdiga pussel. Han är pusselläggaren som skakar om hela pusslet för att lägga det i ett helt nytt mönster.”


13131376_10153575078098008_1803398507307984068_o.jpgDetta Guds rike har vi fått äran och chansen att vara del av. När vi ber ”Låt ditt rike komma, såsom i himlen, så ock på jorden” så är det just det vi ber – att Guds rike ska bli mer synligt här mitt ibland alla oss som älskar Jesus.

/ Emil Norberg

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s