Vem bryr sig om tiggeriforskningen?

 

14188312_656395414536177_4594367606520379605_o (1).jpg
Foto: Stefanushjälpen

 

När Moderaternas kriminalpolitiske talesperson Tomas Tobé för några veckor sedan annonserade att hans parti vill se ett nationellt tiggeriförbud sa han rakt upp och ner till Sveriges Radio att det inte kommer hjälpa dem som tigger.

Reflektera kring det en stund.

Det är alltså så uppenbart att tiggeriförbud inte hjälper de fattiga att till och med människor som förespråkar tiggeriförbud erkänner det. Moderaterna är i detta fallet inte intresserade av att förbättra tiggarnas situation, de vill ha snyggare gator.

Det riktigt absurda är dock att Tobé som kriminalpolitisk talesperson förespråkar något som forskningen visar ökar kriminalitet. Forskningen visar att de allra flesta som tigger har försökt få jobb men utan resultat. När tiggeriförbud införs är det därför fler som börjar stjäla eller prostituera sig, eftersom de inte kan få jobb. Tiggeri måste ersättas med bidrag eller effektiva arbetsmarknadsinsatser för att försvinna, och sådant tar tid. Ett tiggeriförbud resulterar därför i ökad kriminalitet.

Om journalister hade känt till denna forskning – eller bara tänkt till lite eftersom det är rätt intuitivt att folk som vare sig jobbar eller kan tigga kommer försöka skaffa sig mat på bordet på andra sätt – så hade de ställt ännu mer kritiska frågor till Moderaterna (och dessförinnan Sverigedemokraterna) när de kommer med ett så här puckat förslag. Men så sker inte. Faktum är att de flesta inte tycks bry sig om eller ens känna till forskningen om tiggeriförbud.

Hans Swärd, professor i socialt arbete i Lund, jobbar febrilt med att det ska ändra sig. Han skriver debattartikeldebattartikel om varför tiggeriförbud är en katastrofal idé. Tillsammans med Per Eriksson och Alexandra Panican, f.d. rektor för och docent vid Lunds universitet, skrev han i Sydsvenskan nyligen:

Det finns en rad problem med ett tiggeriförbud som riktas mot en liten och redan stigmatiserad grupp.

För det första finns det en uppenbar risk för att tiggeriet döljs genom att det bara flyttas till andra kommuner, regioner eller länder. Forskning från London, som under 1990-talet införde ett tiggeriförbud, visar att genom att tiggarna stämplades som kriminella blev det allt svårare för dem att anpassa sig till samhället. En del av de bötfällda fortsatte att tigga för att tjäna ihop pengar till böterna och fick därför allt svårare att lämna livet på gatan.

För det andra är ett tiggeriförbud inte en samhällsekonomiskt effektiv eller långsiktig lösning. Studier visar att det är svårt att övervaka tiggarna och att rättsprocesserna är dyra och ofta inte ger avsett resultat, det vill säga att tiggeriet upphör. Istället för att lägga stora summor på polisinsatser och rättsliga processer skulle pengarna kunna användas mer effektivt, till insatser för att bekämpa fattigdom. Framför allt är det frågan om polisen ska använda sina resurser till att jaga fattiga, när det som idag finns helt andra och betydligt allvarligare ordningsproblem.

För det tredje bidrar ett förbud till att den etniska diskrimineringen mot romer förstärks och försämrar deras situation.

För det fjärde finns det också en risk att en kriminalisering leder till att samhället blir mer intolerant mot grupper som av de flesta betraktas som avvikande eftersom det blir lätt att även i andra lägen ta till förbud för att lösa sociala problem.

Dessa forskare jobbar i en motvind hårdare än klimatforskare i USA känns det som. För inte nog ignorerar politiska partier dem – även regeringen visar nu uppskattning för den bisarra tiggeriförbudsidén – utan även många av dem som vill utsatta EU-medborgare väl har inte koll på forskningen. Det är dags att vi uppmärksammar den!

Igår publicerades en ledare i Världen idag av Olof Edsinger som handlar om tiggeriförbud. Han propagerar inte för det, men han tar inte särskilt starkt avstånd från det heller. Han påpekar att det blir lagtekninskt svårt att förbjuda tiggeri – bland annat för att man ju inte vill förbjuda svenska hemlösa att be om en kopp kaffe utan enbart hindra östeuropeiska romer från att be om pengar – men skriver sedan omedelbart ”därmed är inte sagt att frågan bara kan avfärdas” och fortsätter med att prata om ”tiggarturism”, kriminella ligor, hur majoriteten av svenskarna är för tiggeriförbud och hos det hos vissa romer ”finns en kultur av att inte vilja integreras i majoritetssamhället”.

Edsinger nämner förstås inte alls forskningen kring tiggeriförbud, och när jag lyfter det med honom på Facebook visar det sig att han inte känner till den. Voilà.

Eftersom all forskning – och ärligt talat sunt förnuft – visar att tiggarnas situation inte förbättras av ett förbud utan tvärtom radikalt försämras, så är det visst lätt att avfärda tiggeriförbud som en otroligt idiotisk och katastrofal idé – så länge man vill hjälpa dem som tigger, vill säga. Det är bara om man inte vill hjälpa dem som tigger som tiggeriförbud kan vara en attraktiv idé. För tiggeriförbud förstör fattigas liv.

 

Jag och Edsinger känner ju varandra litegrann, och bor i samma stad. Han kan omöjligen ha missat att jag leder Stefanushjälpen som hjälpt tiggande EU-medborgare i tre år nu. Han har aldrig frågat mig om dessa saker, eller bett om att följa med oss ut. Han kan egentligen väldigt lite om detta, både erfarenhetsmässigt och i synnerhet akademiskt – han kände ju som sagt inte ens till forskningen!

Det är rätt kafkanskt att argumentera för utsatta EU-medborgares rättigheter i Sverige dessa dagar. För det är så otroligt uppenbart att vi har rätt, men så många struntar i vad vi säger. Jag ber att det ska ske en stor omvändelse i Sverige innan det är för sent och folk bygger koncentrationsläger igen.

36 kommentarer

 1. Hej Micael!
  Jag har inte tänkt ge mig in i någon ny debatt här, utan nöjer mig med vårt samtal på FB. Men för er som inte har varit en del av detta samtal vill jag göra några korta förtydliganden:
  1) Det stämmer att jag i min ledare inte tar ställning i frågan om tiggeriförbud, utan tvärtom ägnar ganska mycket tid åt att problematisera det. Eftersom jag inte föreslår ett tiggeriförbud, ansåg jag det inte heller nödvändigt att hänvisa till forskning om detta. Micael har helt rätt i att han har läst på betydligt mer om detta än jag.
  2) Jag kommenterade frågan på ledarplats för att det är en het politisk fråga, och det är sådant man brukar kommentera på ledarplats.
  3) Jag hänvisade bl a till en nyligen genomförd undersökning som säger att 57 % av alla svenskar vill ha någon form av förbud/restriktioner kring tiggeriet. Utifrån detta menade jag att det bara är en tidsfråga innan politikerna måste göra någonting åt saken. Detta menar jag är ett ganska objektivt konstaterande; det brukar inte bli bra när demokratiskt valda politiker ignorerar den allmänna opinionen.
  4) Uttrycket tiggarturism kan kanske låta nedlåtande, men jag valde det för att det ganska väl definierar vad det handlar om: det är inte flyktingar som söker asyl, det är inte arbetare som flyttar till ett nytt jobb, utan det är tillfälliga besökare som är här för att tigga. När andra EU-medborgare reser på tillfälliga besök i andra länder kallas det just för turism; skillnaden är att de normalt inte tigger.
  5) Det jag i grunden vill problematisera är att vi i Sverige har fått en permanent institution av tiggeri, specifikt kopplat till våra matvarubutiker, som vi tidigare inte har haft, som de flesta svenskar inte vill ha, och som i sig inte skapar någon långsiktig lösning på romernas problem. Jag menar att detta är orimligt.
  6) Mot detta hävdar Micael att enskilda romer naturligtvis får det bättre ställt genom tiggeriet. Ingen har förnekat detta. Men jag tror alltså inte att detta argument räcker, eftersom vi behöver ta ett större grepp på hela problematiken – och då kan det faktiskt motverka romernas sak (som kollektiv) att nuvarande ordning får fortsätta (om än till ett fåtal individers gagn). Jag förväntar mig inte att Micael ska hålla med mig här – om man som han propagerar för fri invandring, måste det förstås även gälla EU-medborgare av alla de slag – men jag har då ett annat perspektiv på saken.
  Lägger också till två punkter, som jag nyligen skrev i ett svar till Tord Nordblom:
  7) En sak håller jag dock med om, och det är att Schengenavtalet har synliggjort ett problem i södra Europa som många svenskar tidigare var omedvetna om. Det är därför som jag i min ledare talar så varmt om de kristna hjälporganisationer som nu gör en heroisk insats för att hjälpa de människor som – i kombination med en viss outsidermentalitet – tycks vara svikna av sina egna regeringar. Jag vidhåller att det långsiktigt bästa (utöver politiska påtryckningar) är att likt dessa organisationer hjälpa hela samhällen och byar, än att höja standarden för enskilda individer genom tiggeri som sedan kommer hem och sänder signalen att ”om ni vill få en förändring på er situation är lösningen att åka till Sverige och tigga”.

  Gilla

 2. Ett visst tiggeri har väl alltid funnit, men vad jag förstår är det mer eller mindre organiserade tiggeriet från främst Rumänien som ska förbjudas. För det kan ju inte gagna någon att det är mera lönsamt att sitta av sitt liv framför Ica istället för att med hårt arbete bygga upp sina egna länder, precis som vi i Sverige gjorde.

  Inget är omöjligt för Gud och det finns dokumenterade exempel på att när kristus får komma in i dessa människors liv så sker det under i samhällena. Alla kristna som känner att det är deras kall att hjälpa dessa folkslag, varför då inte hjälpa dem i deras eget land, precis som missionärer alltid gjort.

  Gilla

  1. Hej Thomas!

   Jag måste säga att din kommentar förvånar mig. Läste du inte inlägget ovan? Forskningen visar att tiggarnas situation FÖRVÄRRAS av tiggeriförbud, inte förbättras. Så att förbjuda fattiga rumäner att tigga utanför ICA gör situationen ännu värre för dem, då kommer fler av dem tvingas stjäla eller prostituera sig. Fram tills att jobb och bidrag finns för dem är tiggeriet en nödlina. Enda alternativet är brottslighet. Det vill du väl inte att de ska ägna sig åt?

   Allt gott!

   Gilla

   1. Så vem står bakom den ”forskningen” och för vems agenda? Vad jag kan minnas så var det varken mer stölder eller prostitution när tiggarna inte satt framför Ica, fast mitt minne kanske sviker mig…

    Gilla

    1. Nu skämmer du faktiskt ut dig själv, Thomas. Det jag talar är om konsensus bland tiggeriforskare i Europa. Att kalla det ”forskning” inom citationstecken utan att ha satt sig in i den är bara oseriöst.

     De över 50 EU-migranter som jag känner hade antingen jobb med förfärliga arbetsvillkor i Italien eller Tyskland innan de kom hit, eller så tiggde i Rumänien trots att det är olagligt där. Några av dem sa att de blev förvånade när de kom till Sverige för att så få spottade på dem här.

     Gilla

     1. Micael, det här verkar vara en öm punkt för dig.

      Så du menar alltså att det bara finns de alternativen för människorna:
      Tiggeri
      Stöld
      Prostitution
      Slavarbete

      Gilla

      1. Ja, det är mina vänner du talar om som du beskriver som brottslingar, ”det mer eller mindre organiserade tiggeriet från främst Rumänien som ska förbjudas”. Det finns ingen forskning som har visat att kriminalitet eller trafficking är utbrett bland dem som tigger. Det är en SD-myt.

       Det jag säger är att kriminaliteten däremot kommer skjuta i höjden av nödvändighet om tiggeri förbjuds, eftersom så otroligt få av dessa människor får jobb och de inte har rätt till bidrag. Tänk efter själv: om du inte kunde få jobb, och inte fick bidrag, vad skulle du göra för att överleva? Tigga! Men om det inte gick, vad skulle du göra då? Det finns inget annat alternativ.

       Det är detta forskningen visar, när tiggeri förbjuds får de som tiggt ännu värre och tvingas in i prostitution och stöld bara för att överleva. Tiggeriförbud leder inte till att fler får jobb. Om de hade haft tillgång till jobb hade de inte tiggt. Tiggeri är en nödvändig livlina för de som inte kan få jobb och inte får bidrag att slippa stjäla eller prostituera sig för att överleva.

       Det är därför tiggeri måste vara tillåtet medan vi aktivt arbetar för att dessa utsatta människor ska få jobb och offentliga bidrag. Det är det vi jobbar stenhårt för inom Stefanushjälpen. Tiggeriförbud skulle förstöra tiggarnas liv och tvinga in dem i kriminalitet, och det hjälper bokstavligt talat ingen alls.

       Gillad av 1 person

       1. Nej, Micael, jag känner inte dina vänner, utan vad jag kommenterade var hur jag uppfattade ett ev. ”tiggeriförbud”.
        Per definition är åtminstone stöld och prostitution ett brott, som för övrigt det var du som drog upp (om vi nu ska ägna oss åt pajkastning). Jag talade däremot om hårt arbete för att bygga upp sitt land (som Gud givit oss).

        Vad jag också nämnde var att de kristna som ser som sitt kall att hjälpa människorna bör hjälpa dem på plats. Varken bidrag från socialen eller i tiggarkoppen hjälper dem på sikt. Hjälp till självhjälp brukar man tala om.

        Gilla

      2. För övrigt har jag träffat många fattiga människor i mitt liv, även mina farföräldrar var mycket fattiga, att de blandade bark i brödet under vintrarna, men de varken tiggde, stal eller prostituerade sig. Däremot jobbade de under slavliknande förhållanden där någon också dog. Så var och är det för de flesta med knappa förhållanden.

       Gilla

 3. Dock känns det som fruktansvärd ynkedom att ens tänka tanken att förbjuda fattiga människor att försöka lösa den eländiga situation dom befinner sig i just nu.
  Tiggeriet verkar hjälpa en del att bekosta skolgång för sina barn och det måste väl ändå vara ett av sätten att hjälpa hela samhällen och byar. Faktiskt det enda konkreta sättet jag kan se idag. Politiska påtryckningar kan nog hjälpa på sikt, men detta är vad jag vet det enda som händer nu.
  Den dagen vi har utrotat fattigdomen kan vi kanske fundera över tiggeriförbud, men inte innan.
  För en gångs skull håller jag helt med Micael här.

  Gilla

 4. ”När Moderaternas kriminalpolitiske talesperson Tomas Tobé för några veckor sedan annonserade att hans parti vill se ett nationellt tiggeriförbud sa han rakt upp och ner till Sveriges Radio att det inte kommer hjälpa dem som tigger.”

  Jag vet inte om Thomas Tobé sagt så. Med tanke på hur du Micael citerat från mina inlägg tidigare – som ändå finns i text – tar jag det inte rakt upp och ner. Vad jag däremot vet att han säger och upprepar är att tiggeriet inte hjälper tiggarna långsiktigt. (Nej, jag inte därmed påstått att det du säger om Tobés uttalande inte stämmer.)

  Att de du nämner skulle ha som självklart alternativ att försörja sig genom kriminalitet i landet är intressant. Det får ju inte ens antydas att romer skulle vara mer brottsbenägna än andra. Hur frekvent kan det vara att två eller tre svenska hemlösa män i typisk tiggarålder ringer på hos åldringar och ber om vatten och tackar för gästfriheten med att stjäla kontanter, vigselringar och smycken. Låt vara att jag säger att det inte är särskilt frekvent, men jag förstår av din hållning att det måste vara det. Det säger ju all forskning. För det kan inte vara så att romer till skillnad mot andra har kriminalitet som alternativ till tiggeri.

  Nej, jag har aldrig sett en svensk hemlös bedriva dagarna bakom en mugg utanför ICA. Däremot har jag köpt en försvarlig mängd Destination-tidningar av hemlösa. Den som motades bort av romer på Göteborgs centralstation i våras gick jag efter och köpte hans kvarvarande sex nummer.

  Nej, det jag säger ska inte tas till intäkt för att jag uttryckt en egen åsikt om tiggeriet som sådant. Vilket inte heller ska tolkas som att jag inte har någon.

  Gilla

  1. Hej Hans!

   Du kan höra Tobé själv i Sveriges Radio-intervjun jag länkade till, alternativt i Youtubevideon ovan – vid 2:55 säger han ”Jag tycker man ska vara ärlig med att säga att detta inte förbättrar situationen för dessa utsatta människor”, med åsyftning på tiggeriförbud.

   Svenska hemlösa har rätt till soc, AF och en rad olika sociala organisationer och program. EU-migranter får ingen hjälp från svenska myndigheter och många ideella organisationer avstår också från att hjälpa dem. Vi som gör det är i minoritet.

   Och rent matematiskt och logiskt finns det bara ett alternativ kvar om man inte har jobb, inte får bidrag och inte får tigga: kriminalitet. Det är det eller att svälta ihjäl. Det beror på att det bara finns tre sätt att få mat: arbeta för den, få den, eller ta den. När EU-migranterna inte har jobb, inte får bidrag och inte får tigga, då måste de ta maten. Det finns inget annat sätt. Tiggeriet är en livlina medan vi arbetar för att de ska få de jobb och bidrag de behöver för att komma ur fattigdomen.

   Gillad av 1 person

 5. Att förbjuda tiggeri är ju som att förbjuda fattigdom…
  Men idag tror man på att människoregler (systemet) skall frälsa världen.Men det är en lögn.
  Bara Jesus är vägen.

  Gilla

 6. Ja Micael, Thomas Tobé säger så i första delen av meningen som lyder:

  – Nej, det är klart att det inte gör det. Jag tycker att man ska vara ärlig med att säga att det här förbättrar inte situationen för dessa utsatta människor, men att tigga på svenska gator och torg är inte heller vägen ut ur fattigdom.

  Därmed antyder han ganska tydligt att det finns alternativ. Det borde kunna förstås som den förbättring som inte finns redan i förbudet.

  Tobé har i flera uttalanden svarat på frågan vad som ska göras istället. Att ett förbud i sig skulle lösa fattigdomproblemen är fullständigt klart även för honom. Romerna lever av tradition i ett system som på sina håll uppfattas som normaliserat. Att stöld, prostitution och annan brottslighet skulle vara det naturliga alternativet till tiggeri eller hederligt arbete köper jag inte ens med objektiv forskning om sådan funnes att tillgå.

  Men jag kan störas av att Thomas Tobé i likhet med många andra har, som jag uppfattar det, en viss okänslighet i tonen. Det är människor och inte bara ”problem” vi talar om.

  Gilla

   1. Det är väl självklart att det inte är bra för någon att sitta och tigga hela dagarna. Deras utsatthet är ju uppenbar, men dom gör det inte för att dom tycker att det är kul, utan av desperation. Att bara förbjuda dom att tigga har ingen annan orsak än att en del oempatiska räkmackeseglare stör sig på dom.

    Gilla

   1. Det glädjer mig att du engagerar dig i verkliga frågor också Micael.
    Här har du hittat helt rätt och jag tror att dom flesta av oss som vet vad dålig ekonomi innebär håller med.
    Det verkar mest vara överklassens parti Moderaterna som driver frågan om tiggeriförbud och kanske då för att fattigdomen klär av deras myt om den förträffliga nyliberalismen.

    Gilla

 7. Om vi, ja inte jag, men de som ger till tiggare, de göder och ger sitt bifall till kriminaliteten som ligger bakom de som tigger.
  Frågan är hur lurad Micael är av tiggarna, kanske lika lurad som mannen i lyckolandet var som lät dessa stackars tiggare bo hos honom.

  Nej förbjud tiggeri och gör man inte det borde det i alla fall krävas arbetstillstånd för att tigga.

  Bb

  Gilla

  1. Om vi, ja inte jag, men de som ger till tiggare, de göder och ger sitt bifall till kriminaliteten som ligger bakom de som tigger.
   Frågan är hur lurad Micael är av tiggarna, kanske lika lurad som mannen i lyckolandet var som lät dessa stackars tiggare bo hos honom.

   Nej förbjud tiggeri och gör man inte det borde det i alla fall krävas arbetstillstånd för att tigga.

   Hej Björn!

   Jag måste säga att din kommentar är myclry märklig, för att inte säga högst förolämpande. Flera av de tiggande EU-migranterna i Uppsala är mina vänner som jag lärt känna sedan flera år tillbaka. Du känner vad jag vet inte en enda av dem, eller vet ens vad de heter. Och så påstår du att de är kriminella och har inlurat mig, som spenderat tusentals timmar med dem, något annat. Det är ju precis som om jag skulle skriva om din fru, som jag aldrig har träffat: ”Frågan är hur lurad Björn är av hans fru som inte älskar honom och är rysk spion.”

   Inser du hur fullständigt absurt det är att du hävdar dig veta att människor du aldrig träffat är kriminella och att jag som är vän med flera av dem är lurad?

   Som jag skrev i gårdagens blogginlägg är skillnaden mellan Bergen och Uppsala gigantisk:

   Det som är väldigt tydligt i dokumentären är att det är otroligt lätt att upptäcka när de som tigger hör samman med ett kriminellt gäng. För det första gick flera av de unga rumänska tjejer som på dagarna tiggde runt och sålde sig själva på kvällarna medan rumänska män på avstånd tittade på. That’s pretty obvious. För det andra så sov flera av dem som tiggde i samma hus som de prostituerade och män som på dagarna bara drev runt utan att tigga. För det tredje lade de här männen ut skrytbilder och skrytvideor på Facebook där de dels visar upp enorma sedelbuntar och dels i öppen dager talar om dem själva som knarkkungar, hallickar och så vidare.

   Konrasten till Stefanushjälpens erfarenheter här i Uppsala kan inte ha varit större. Vi har också följt med dem som tigger ”hem” till sina bilar, husvagnar och tält. De är ofta uppdelade efter familjer, och konkurrensen mellan familjerna är hög. Prostitution förekommer inte. Inga rapporter om droghandel – eller guldhandel som tydligen är en grej i Bergen – finns från polisen. Uppsala stadsmission tillsammans med andra stadsmissioner runtom i landet ser ingen koppling mellan tiggeriet och kriminalitet. Pengarna går till familjernas genuina, desperata behov såsom vård.

   Mot detta har vissa invänt att kriminaliteten finns där men att den naturligtvis döljs för mig och andra hjälparbetare. Men kriminaliteten i Bergen var inte särskilt väl dold, och hur skulle den kunna vara det? Hur döljer man prostituerade, eller män som säljer knark i parkerna? De som aldrig lär känna dem som tigger och aldrig följer med dem ”hem”, och där ingår de flesta, känner förstås att de inte har någon aning om vad som sker när personerna inte sitter där med koppen, och tänker sig att Bergensituationen lätt kan generaliseras på alla platser i Sverige. Men vi som följer med dem som tigger ser inte detta. Och att peka på en dokumentär där kriminaliteten syns i öppen dager för att argumentera för att kriminalitet finns i Sverige men är mer dold än Batman, är inkonsekvent.

   Och så kan det ju inte undgått dig, med tanke på rubriken till blogginlägget ovan, att all forskning visar att tiggeriförbud gör situationen värre för dem som tigger, inte bättre. Kriminell verksamhet som prostitution, knarkhandel och stöld påverkas inte alls av ett tiggeriförbud utan kommer tvärtom rekrytera fler fattiga människor som står utanför arbetsmarknaden och inte får bidrag. All forskning visar detta, och vanlig logik gör ju att vi inser att de som inte kan få jobb, bidrag eller får tigga tvingas bli kriminella för att få mat i magen.

   Så frågan är Björn, förkastar du tiggeriforskningen och logik, eller vill du helt enkelt att de som tigger ska få det fruktansvärt mycket värre och att fler av dem ska sälja sina kroppar och råna människor? Det är de enda två sätten att motivera tiggeriförbud.

   Gilla

   1. Micael!

    Oavsett dina erfarenheter av tiggarna, så anser jag att tiggeri skall förbjudas.
    Det finns säkert dom som är ärliga, men ser här i malmö en annan sida och den sidan finns troligen även i uppsala.

    Bb

    Gilla

    1. Hej igen Björn!

     Jag hänvisar inte bara till egen erfarenhet utan till forskning. All forskning visar att situationen blir värre för dem som tigger om tiggeriförbud införs, det blir inte bättre. När tiggeri förbjuds är det fler som tvingas in i prostitution och kriminalitet. Jag antar därför att du antingen struntar i vad forskningen säger, eller att du helt enkelt vill att de som tigger ska få det värre och tvingas in i prostitution och kriminalitet?

     Gilla

     1. Micael!

      Om du själv hamnade i en situation där du behövde tigga, skulle du då om det blev förbjudet välja den kriminella vägen?

      Jag anser ditt resonemang lite korkat, det handlar inte om att bli tvingad pga negativa omständigheter, utan om val, rättfärdiga val, eller orättfärdiga val.

      Bb

      Gilla

      1. Därför är det så viktigt att de får höra om det glada budskapet! Genom Jesus kan även den värsta misär vändas till seger.

       Den svenska missionsframgången skedde inte genom att missionärerna först förflyttade dem hem till Småland, utan att de uppsökte dem där de bodde. Det är ett framgångsrecept att lita på! Oftast är det lycksökare som söker sig en bättre framtid ”långt bort”, men vad hjälper det alla de som lever kvar i misären?

       Gilla

      2. Micael!

       Frågan är också om tiggarna enbart åker hit för att tigga, eller om de redan i sitt hemland organiserar sig med en eller flera ledare som skor sig på tiggeriet och på den eventuella kriminaliteten?

       Bb

       Gilla

      3. Hej Björn!

       Om jag hade behövt välja mellan att svälja ihjäl eller begå brott hoppas jag att jag hade haft kraft att svälta ihjäl. Men statistiskt sett väljer de flesta att begå brott. Tiggeri är givetvis bättre än både kriminalitet och att massa människor svälter ihjäl, och än bättre än tiggeri är att jobba eller få bidrag. Men jobb och bidrag tar tid. Tills det finns på plats är tiggeri en nödvändig livlina för att den här gruppen inte ska behöva sälja sig själva eller stjäla.

       Det är det forskningen visar. Du kallar ”mitt resonemang” korkat, men det är du som verkar blunda för vad tiggeriforskningen säger. All forskning visar att de som tigger får det mycket värre om tiggeriförbud införs, för då tvingas fler av dem in i prostitution och kriminalitet. Så om du vill se fler fattiga människor svälta ihjäl sälja sina kroppar eller stjäla, då förstår jag att du stöder ett tiggeriförbud. Vill du det?

       Gilla

       1. Micael!

        Vilken forskning då?

        Jo jag stöder ett tiggeriförbud!! Varför undrar du säker, jo för att de som tigger kör inte med rent spel, utan kör med manipullation för att ge oss dåligt samvete och genom detta dåliga samvete tvinga folk att ge.

        Paulus säger att vi inte skall ge med olust eller tvång om dessa två signaler infinner sig vid mötet med tiggare visar det att något är fel. Om däremot andens frukt infinner sig, dvs glädje och frid så visar det på att det är rätt att ge.

        Jag ger aldrig om olust eller tvång finns, men däremot om min fria vilja finns, glädje och friden, då kan jag ge.

        Bb

        Gilla

        1. Hej Björn!

         Nu tycker jag faktiskt att du bryter mot våra kommentarsregler. https://helapingsten.com/kommentarsregler/ Dels för att du frågar ”Vilken forskning då?” trots att jag i inlägget ovan beskriver just den forskningen. Det visar att du inte läst inlägget, vilket är ett krav för att få kommentera. Dels beskriver du över 5000 personer, varav flera är mina vänner, på ett nedlåtande sätt och du vill göra livet värre för dem genom att tvinga dem sälja sig, begå brott eller svälta.

         Om du fortsätter bryta mot våra kommentarsregler kommer jag bli tvungen att tillfälligt stänga av dina kommentarer.

         Gilla

         1. Micael!

          Jag skriver utifrån vad jag ser i Malmö, jag har m a o ingen koll på uppsala.

          Och jo jag har läst din artikel och den verkar vara som en del andra artiklar du skriver.

          I det här fallet säger du i princip att om vi inte ger till tiggarna kommer dom att gå över till prostution, rån, stöld och annan kriminalitet och så är det kanske, men om de gör det så anklagar du alla som inte ger till tiggarna och menar att det är vårat fel.

          Det är en retorik som inte är rättfärdig, där även du kör med en form av manipullation som skulldbelägger de som inte har samma syn som du.

          Du skriver att du känner 50 tiggare, eller har jag missat något? Men varför ber du inte till Gud att han skall ordna deras situation med jobb och bostad, inget är ju omöjligt för Gud.

          Gud har en vilja även för romer och den viljan är att upprätta dem. Är dina vänner kristna om inte kanske man motverkar Guds sätt att föra dem till omvändelse genom att hjälpa dem. Utan hjälp och stor nöd brukar det kunna resultera i rop till Gud vilket kan starta ett handlande av Gud.

          Gud är en hjälp i nöden och väl beprövad.

          Bb

          Gilla

          1. Björn, du vill att människor ska lida för att de därigenom i sin nöd ska vända sig till Gud? Så utomordentligt cyniskt. I den här frågan står jag helt på Micaels sida, även om jag inte delar hans religiösa bevekelsegrunder. Hur du som kristen kan ha missat att det är bland fattiga och utsatta som Jesus rör sig och agerar, är för mig obegripligt. Jesus är för mig en person med många osympatiska drag. Men att han vill de fattiga väl och handlar därefter, är en viktig förmildrande omständighet.

           Gilla

        2. Hej Björn Bloggaren!

         Nu tycker jag att du fokuserar på fel person. Är det dina känslor som står i fokus här? Hur DU känner inför den som tigger?

         Är det inte den som behöver hjälp som bör stå i centrum?

         Jag beklagar att du känner olust inför medmänniskor som ber dig om hjälp. Men det är kanske just det som kommer att göra att du är lite frikostigare med dina gåvor i framtiden. Om du tänker efter kan det vara en bra känsla att utgå ifrån. Du känner dig obekväm, men du kanske tolkar känslan fel.

         Att du känner olust inför andras lidande kan vara positivt- om du faktiskt väljer att göra något åt det.

         Vänligen,
         Annie Svensson

         Gilla

         1. Annie!

          Du skriver: Är det inte den som behöver hjälp som bör stå i centrum?

          Det är ju det som är frågan? Är man människobehovsstyrd så är det ju så, men om man är och vill vara Guds vilja styrd så är det inte så.

          Detta med att känna olust och tvång inför dem som vill ha något av mig, handlar inte om känslor av olust för andras lidande, utan om att jag hamnar i ett hörn där någon på ett eller annat sätt kräver pengar av mig. Den fria viljan finns inte, jag är inmålad i ett hörn.

          Hörnet består av de som menar att man skall hjälpa, annars är man en dålig kristen. det dåliga samvetet som dessa åsikter skapar, men framför allt skapar tiggarna krav som ger ovilja och denna ovilja döms ju ut av bland annat Hela pingsten.

          Man måste förstå vad som ligger bakom tiggarnas tiggeri för att förstå dessa reaktioner olust och tvång. Visst, tiggarna är desperata i att få pengar och denna despration skapar girighet. Denna girighet hittar sen olika sätt för att motivera de förbipasserande att ge, ex bilder på små barn, de spelar och sjunger, de säger hej till alla som går förbi. Detta gör de medvetet, eller omedvetet för att man skall tycka synd om dem och detta är en form av manipullation.

          Bb

          Gilla

 8. Forskningen tycks ha missat det mesta av det norska NRK fått fram i sin research över tiggeri-fenomenet. Som så ofta kommer verkligheten i svag skugga till ”hur många studier som helst som visar…”.

  Gilla

 9. Johan Franzon!

  Jag skriver inte att jag vill det, men det bibliska faktumet visar att ett folks, eller människas lidande kan resultera till omvändelse. Den förlorade sonen är ett exempel som visar detta och ibland måste man ner djupt i dyn innan ropet på Gud kommer.

  Jag själv blev omvänd i en stor kris, så kriser, eller nöd är ibland Guds väg att nå en människa.

  Bb

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s