Min favoritlovsång

edwin-andrade-158050.jpg

En av mina favoritlovsånger är ”Who is this”. Michael och Helen Frye har skrivit och komponerat den. Tillsammans med några andra goda Jesusbekännelser, till exempel David Ruis ”Lily of the Valley” och Hillsongs ”What a powerful Name it is”, så har den gång på gång påmint mig om vem Jesus är. Lovsångerna som ger oss ord att beskriva Skriftens Jesus Messias är en oerhörd gåva av Guds Ande. Anden ska ju förhärliga Sonen och det gör Han när vi väljer att tillbe Honom vår Frälsare, Guds Son.

Låt mig understryka att för mig är det inte viktigt vilket kulturellt uttryck (läs t.ex. musikstil) som lovsången använder sig av. Det kommer alltid att förändras. Det viktiga för mig är att

 • orden vi använder beskriver Fadern, Sonen och Anden sådana som Skriften beskriver dem;
 • lovsången också ger utrymme för min och vår tacksamhet över Guds kärlek till oss;
 • alla får och kan vara med i tillbedjan;
 • lovsångsledare leder församlingen till Gud och inte till sig själva;
 • vi som Guds folk är lyhörda för vilka sånger Anden bejakar och stannar kvar i dem tills det är dags att byta sång.

Who is this och Lily of the Valley är två bra exempel på Guds Andes inspirerade lovsånger. Tillsammans med många andra sånger förstås.

Vilken otrolig gåva det är att tillsammans med andra Jesustroende få tillbe Honom och möta Hans glädje över vår enkla tillbedjan!

Vilken tillgång det är att få som ett helt Guds tolk få delta i den lovsång, för en alldeles kort stund här på jorden, som alltid i all evighet kommer att bli vår förmån när vi kommer till himlen.

Jag har varit med när lovsången blivit något alldeles extra, nästa himmelskt. Det är inget människan kan åstadkomma. Men Gud kan ge det som gåva i speciella situationer att vi får uppleva Guds Rikes genombrott, som en försmak av det himmelska. En gång i en kyrka bryter riket igenom och Gud tar över. Församlingen lovsjunger sittande, stående med höjda och sänkta armar men allt sker lett av Anden och det är, den här gången, en enda lovsång Han använder. Guds Ande berör en av kvinnorna så starkt att hon hamnar o v a n p å stolarna.

Djupt tagna av stundens helighet övergår vi till att sjunga en andra lovsång. Alla berörda, alla fyllda och alla sända ut i fortsatt tjänst berörda av Gud själv.

Så skulle alla gudstjänster vara! Och vad otroligt enkelt det är att predika efter Andens beröring.

En annan gång i Filadelfiakyrkan när John Wimber, Paul Cain och Brent Rue var talare så brakade lovsången ut i sådan friskhet att det var svårt att inte tänka nu är stunden då Jesus kommer tillbaka. Under konferensen kom profetiska Budskapet: ni har ett beslut att fatta antingen respektabilitet eller smörjelsen från Gud (alltså Anden). Lika härligt som lovsången varit lika smärtsamt drabbade det hela konferensen att Anden är inte bara god och härlig, Anden är samtidigt ”den Helige Ande”. Mötet slutade med en djupgående omvändelsestund inför Gud, där vi alla närvarande gjorde heliga beslut. Vi valde att söka Andens väg, inte respekten hos samtidens kultur eller maktelit i kyrka och samhälle.

Kolla youtube och lyssna på de tre sångerna som berört mig. Den viktiga frågan kvarstår: vilka tillbedjanssånger bär du med dig? Vilka har Guds Helige Ande använt att förändra ditt liv?

 

2 kommentarer

 1. Sammanträffande ämne (men inte förvånad, när vi är samma kropp!) Igår delade jag en smord sång på min blogg som förändrade min vandring med Gud! Fick uppenbarelse om Jesus på korset och hans kärlek för mig, tungotal och nådegåvor.

  Gillad av 1 person

 2. Jag gillar verkligen Laura Storys låtar, tex ”till I met you” och ”I can just be me”. Musikstilen ger jag inte mycket för, inte direkt hennes sångröst heller faktiskt…. men jag gråter nästan alltid när jag hör de här låtarna. De är helt underbara.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s