Jag ska skriva en bok om dokumenterade mirakler!

Skärmavbild 2018-02-02 kl. 18.01.42

Som Dagen uppmärksammade igår är jag en av dem som får årets stipendium från Kristna Publicistförbundet. Jag ska skriva boken Det mirakulösa Gudsbeviset, om dokumenterade helanden och hur de kan användas som utgångspunkt i ett filosofiskt argument för Guds existens.

I debatter gentemot ateister använder sig apologeter och evangelister av en rad olika Gudsbevis: kosmologiska, moraliska, erfarenhetsmässiga med mera. Dock är det förvånansvärt ovanligt med att hänvisa till nutida mirakler. Ett mirakel man ofta försvarar är Jesu uppståndelse, men vad gäller dagens händelser utmanar man sällan ateistens övertygelse att Gud aldrig intervenerar.

Detta är dock på väg att förändras. 2011 publicerades professor Craig Keeners 1 200 sidor tjocka bok Miracles som argumenterade för att det finns starka skäl att tro att mirakler sker idag. Testing Prayer av Candy Gunther Brown, som diskuterar hur helanden kan dokumenteras vetenskapligt, gavs därefter ut på Harvard University Press. Apologeter som Gary Habermas och Tim McGrew har öppnat dörren för att lyfta detta i debatter om Guds existens, och dokumentärfilmaren Elijah Stephens är igång med att göra en film om dokumenterade mirakler.

På svenska är den senaste boken som behandlade moderna mirakler och vetenskap Niels Christian Hvidts Mirakler, från ett katolskt och ortodoxt perspektiv. Få, om ens någon, bok på svenska har dock studerat den rika flora av påstådda mirakler inom den pingstkarismatiska rörelsen med fokus på dokumentation, och något som är kraftigt underutvecklat både på svenska och engelska är ett filosofiskt argument för Guds existens utifrån dokumenterade mirakler.

Sedan ett år tillbaka har jag gjort efterforskningar kring vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön (VOTEB) och hur argument för Guds existens brukar formuleras. Jag har prövat mina tankar gentemot internationella apologeter och föreläst på Svenska apologetiksällskapets konferens i oktober 2017 om ”Det mirakulösa Gudsbeviset” (se nedan). Utifrån detta vill jag skriva min bok.

Stipendiet räcker för att sätta igång projektet, men jag behöver ytterligare finansiering för att slutföra det. Säg gärna till om ni känner till fler stipendier eller projektbidrag som kan vara relevanta. Jag funderar även starkt på att köra en crowdfunding, återkommer i så fall om det. Det känns fantastiskt spännande och roligt att ta sig an detta framöver!

16 kommentarer

 1. ”Det man kan veta om Gud kan de ju själva se. Gud har gjort det uppenbart för dem. Ty alltsedan världens skapelse har hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomlighet kunnat uppfattas i hans verk och varit synliga” Rom. 1:19-20

  Gilla

  1. Jag kommenterade det programmet när det kom ut: https://helapingsten.com/2014/10/29/viktig-men-sned-granskning-i-kalla-fakta/

   ”Hennes hörsel har helt och hållet blivit återställd … Jag är helt oförmögen att förklara detta fenomen … Jag kan inte komma på någon rationell förklaring till varför hennes hörsel blivit normal, då hon hade en bilateral sensorineural hörselskada.”

   Detta är ett av många ut­låtanden av läkare som citeras i Craig Keeners ”Miracles”, ett mastodontverk på 900 sidor som dokumenterar mängder med övernaturliga händelser i både historia och nutid. Liknande så kallade verifierade helanden, där en persons påstående om tillfrisknande efter bön styrks av läkare, finns exempelvis i Candy Gunther Brwons ”Testing prayer” eller Niels Christian Hvidts ”Mirakler”.

   Även om forskarvärlden inte kan uttala sig om det verkligen är Gud som har gripit in, så är det onekligen så att mängder med människor har tillfrisknat på ett oförklarligt sätt efter att ha fått förbön. Att säga något annat är att påstå att alla tillfrisknanden som sker har kända orsaker, eller åtminstone att de som är oförklarliga aldrig har föregåtts av bön – något som ovanstående litteratur kraftigt motsäger.

   När Kalla fakta granskade den karismatiska rörelsen i TV4 den 28 oktober var dessa fall av genuina tillfrisknanden efter förbön något man var noga med att inte nämna. Fokus låg på ”mirakelpastorer” som enligt programmet är bluffmakare, hypnotisörer och giriga charlataner på en och samma gång. I skottgluggen stod trosförkunnaren Jens Garnfeldt, och för att stärka sitt case intervjuades tre personer som inte blivit helade, två magiker som förklarade ”mirakelpastorernas” bluff och båg, och så pastorn Torsten Åhman som riktade kraftig kritik mot Garnfeldt.

   Och det är faktiskt i stora drag en kritik jag delar. I programmet fick vi höra förskräckliga vittnesbörd från människor som uppmanats att inte ta mediciner utan i stället ge bort tusen­lappar tills det svider i plånboken. Vi hörde hur Garnfeldt utlovade helanden på ett osunt sätt och hur han vägrade kommentera det faktum att han begär tiotusentals kronor i kollekt. Den framgångsteologi och pengadyrkan som har kännetecknat den så kallade trosrörelsen är tyvärr uppenbart inte ett avslutat kapitel, och det bör kraftigt fördömas av Sveriges karismatiska ledare och samfund.

   Dock var det största problemet med Kalla faktas reportage att de gjorde en extremt kraftfull generalisering utifrån sina upptäckter. Det talades om hur hundra miljoner tillhör ”den karismatiska rörelsen” globalt och hur 100 000 gör det i Sverige, och på sin hemsida beskriver TV4 detta som ”en ny hänsynslös religiös rörelse”.

   Sanningen är ju dock den att den stora majoriteten av Sveriges 100 000 karismatiker tar avstånd från de avarter som presenteras i programmet. Vi tror att Gud kan bota cancer, men vi utlovar inte helande för allvarliga sjukdomar och vi ägnar oss inte åt halvtimmeslånga kollekttal. Det Kalla fakta genomgående granskade i hela programmet, utan att nämna det, var trosrörelsen. En rätt extrem form av trosrörelsen dessutom, som väldigt få församlingssammanhang i svensk kristenhet sympatiserar med. De flesta karismatiker i Pingströrelsen, Evangeliska frikyrkan, Vineyard, EFS, Equmeniakyrkan och andra samfund är långt ifrån det som Kalla fakta presenterade.

   Samma sak gäller globalt. Donald Millers och Testunao Yamamoris ”Global Pentecostalism” visade att väldigt många av majoritetsvärldens pingstkarismatiker är vad de kallar ”progressiva pingstvänner”, snarare än anhängare av ”health and wealth churches” (hälsa och framgång-kyrkor). Progressiva pingstvänner tror lika starkt som andra karismatiker på kraften i tecken och under, men de värderar läkarvård högt och låter kollekten gå till fattigdomsbekämpning i stället för att finansiera pastorers lyxliv. Detta är förstås en mer biblisk form av kristendom, då urkyrkan både kännetecknades av många mirakler och ekonomisk utjämning mellan rika och fattiga (Apostlagärningarna 2:43–45).

   Granskningen och kritiken av en osund helande- och pengakultur i den karismatiska rörelsen är oerhört viktig. Men det är olyckligt att Kalla fakta gör sådana extrema generaliseringar av miljontals människor utifrån granskningen av en enda predikant.

   Gillad av 1 person

   1. ”Att säga något annat är att påstå att alla tillfrisknanden som sker har kända orsaker”
    Naturligtvis har dom inte kända orsaker, då hade du aldrig skrivit om dom. Dom har okända orsaker och orsaken till att orsaken är okänd är att dessa fall aldrig underkastats ordentliga medicinska undersökningar. Vissa fall kan inte heller läkarvetenskapen förklara, men det betyder inte att dom har övernaturliga orsaker.
    Jag har tidigare dragit upp Tor och åskan och den liknelsen håller än. Innan vetenskapen förklarade åskan trodde alla att den hade övernaturliga orsaker, men nu gör inte ens du det Micael (hoppas jag iallafall).
    Invändningen att oerhört många fler dör trots bön gäller också fortfarande, samt det totalt ologiska och irrationella i att en god gud skulle prioritera relativt simpla åkommor hos vuxna syndare, samtidigt som hen låter massor av oskyldiga barn dö.
    Detta är kvalificerat strunt Micael, som kraftigt undergräver trovärdigheten i din egen tro.

    Gilla

    1. Micael. Vad hände på SAS bloggen? Gick det så dåligt för dig i moraldiskussionen så du blev tvungen att ta bort hela artikeln?

     Gilla

      1. Ja den försvann, med kommentarer och allt, men det var tydligen Martin Wallden som hade för tjocka fingrar för sin telefon, så nu är den tillbaka.

       Gilla

 2. Sådana mirakulösa kraftgärningar som mirakulöst botande, profeteringsförmåga, tungotal etc. upphörde efter att Jesus, apostlarna och de som dessa hade förmedlat gåvorna till hade dött. (1. Kor. 13:8) ”Vare det finns gåvor att profetera, skall det tas bort, eller tungotal, skall det upphöra och kunskapen (dvs. den mirakulöst uppenbarade kunskapen), skall den tas bort.
  De nutida mirakelbotanden och dylikt saknar stöd i Bibeln.

  Gilla

  1. Hej K!

   Spännande att du argumenterar för cessationism! Den idén är närapå utdöd i Sverige, den fanns här och där i Svenska kyrkan förr i tiden men nästan alla har övergivit den. Bibeln säger ju aldrig att nådegåvorna upphör med apostlarnas död. Tvärtom säger Jesus att hans lärjungar ska träna nya lärjungar att lära dem alla de bud han gav dem (Matt 28:18-20), och där ingår ju att bota sjuka, driva ut demoner och bli döpt i Helig Ande.

   Eftersom Paulus säger att nådegåvorna kommer finnas kvar till Jesu återkomst i 1 Kor 1:7 syftar 1 Kor 13:8 på när Jesus kommer tillbaka, inte apostlarnas död. Paulus säger ju i 1 Kor 13:12:

   Nu ser vi en gåtfull spegelbild,
   men då ska vi se
   ansikte mot ansikte.
   Nu förstår jag bara till en del,
   men då ska jag
   känna fullkomligt,
   så som jag själv blivit
   fullkomligt känd.

   Hur skulle han kunna prata om sin egen död?! Han pratar självklart om himlen. Jag hoppas ingen har så mycket hybris att de menar att vi idag ser ansikte mot ansikte till skillnad från aposteln Paulus som såg en gåtfull spegelbild.

   Därtill har vi ju ett enkelt motbevis mot idén att nådegåvorna har upphört i och med att människor upplever dem idag, inklusive jag själv. Här är några exempel på folk idag som talar i tungor på existerande språk precis som i Apg 2: https://helapingsten.com/2012/12/16/pingstkyrkans-pingstmirakel/ Augustinus berättar om mängder med mirakel i Gudsstaden – inte hävdar du väl att han ljög?

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 3. Hej. Micael. Tack för ditt svar. Du menar då att de mirakulösa gåvorna existerar fullt ut idag. Då måste jag ställa en fråga: Väcker ni upp döda också ? Du får gärna ge några exempel på detta…
  Mvh K. William

  Gilla

  1. Hej K. Wilkman,
   Ursäkta om jag bryter in, men jag gillade din fråga ”väcker ni upp döda också”? Jag har faktiskt aldrig tänkt tanken förut (!). Däremot har jag under senaste året fått varit med och be för en dödsdömd 16-årig pojke från Pakistan och en dödsdömd yngre hindu-man från Indien med multipel sjukdomsbild. Båda låg och väntade på döden på var sitt sjukhus. Efter bön till Jesus, som kan bota alla sjukdomar, så helade denne Jesus Kristus dem båda. Hindu-mannens familj tog som tacksamhet därefter emot Jesus. Den fattiga pojken, som hade akut leukemi, och pga fattigdom inte fick någon medicinering, räddade Jesus livhanken på efter en hel natts krävande bön av ett 20-30-tal bedjare. Lab. resultaten kontrollerades utav mig själv och en av världens främsta cancerexperter, som för övrigt är svensk. Hans uttalande dagen efter miraklet var ”det här är absolut den billigaste behandlingsmetoden”. Pojken ser du ett foto på här: http://www.kkc.n.nu/

   Just nu ber vi för ännu en indisk man som låg och inväntad döden på ett sjukhus. Läkarna har gett upp hoppet om honom. Jag vet faktiskt inte hur det har gått för honom, men be gärna en kort bön du också, så att han snabbt står på benen igen.

   Gilla

  2. Hej igen!

   Jag har faktiskt träffat och intervjuat en man som hävdar att han uppväcktes från döden, pastor Francis Shongwe i Clau-Clau, Sydafrika: https://helapingsten.com/2013/06/17/jag-grat-nar-jag-lamnade-himlen/ Jag pratade även med flera som bevittnade när han dog 2003.

   1985 så dog Katshinyi Manikai i DR Kongo men uppväcktes senare. Det har skrivits böcker och gjorts dokumentärer om honom, jag har skrivit om det här: https://helapingsten.com/2013/01/16/att-uppvacka-doda/

   Washington Post skrev för några år sedan om en bebis som kom tillbaka till livet i Brasilien: https://helapingsten.com/2013/07/14/bebis-uppvackt-fran-de-doda-i-sjukhuskapell/

   Nå, att ateister tvivlar på detta förstår jag. Men jag ser ingen anledning till att vi kristna ska a priori utgå från att sånt här inte kan ske när Jesus bokstavligen uppmanar oss ”Bota sjuka, uppväck döda, gör spetälska rena och driv ut onda andar.” (Matt 10:8).

   Guds välsignelse!

   Gilla

   1. Lita på att om man hade vattentäta odiskutabla bevis för att man idag kan väcka döda, kanske även sådana som legat döda i långliga tider så skulle all världens nyhetsrapportering fullkomligt ”go bananas” ! Men men… Vi får vänta tills Guds rätta tid för uppståndelse i full skalla är här.
    Mvh. K. Wilkman

    Gilla

    1. Jag tycker inte det argumentet funkar. Som sagt skriver ju media redan om sådana här fall: https://www.washingtontimes.com/news/2013/jul/11/dead-baby-laid-chapel-altar-comes-back-life/ Men ditt krav på att de måsta ”go bananas” verkar utgå från att medierna inte skulle ha problem med att presentera bevis för den kristna tron. Det tror jag definitivt att de har! Många medier i västvärlden drivs av ett naturalistiskt paradigm där mirakelberättelser avskrivs som påhitt, och ickevästliga medier tenderar vi att knappt höra i väst. Därtill är det inte omfattningen av medierapporteringen som avgör om något är sant. Har du läst i tidningen om att Marocko vann African Nations Championship i år? Fömodligen inte, men de vann ändå. 🙂

     Gilla

 4. Ber om ursäkt för att jag undertecknat mitt senaste postulat med lite fel namn. Min Autocorrect ställde till det.
  Mvh K. Wilkman

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s