Jimmie Åkessons dröm om en ”etniskt homogen nation”

Sverigedemokraterna är enligt SVT/Novus senaste undersökning Sveriges näst största parti med 21,9 procent av utlovade röster. Som vi tidigare skrivit vill 18 procent av gudstjänstbesökande väljare rösta på dem. Det är en imponerande – och skrämmande – utveckling av ett parti som bildades av ett gäng skinnskallar och nazister en februarikväll i Malmö 1988. Den före detta nazisten Anders Klarström valdes till ordförande. Fyra år tidigare hade han ringt till underhållaren Hagge Geigert och sagt ”Vi ska bränna dig ditt j*vla judesvin… vi ska komma och döda dig!”, något han dömdes till dagsböter för.

Ingen kan förneka att SD bildades som ett rasistiskt parti, som ville stoppa invandringen för att bevara den vita rasen. Den gängse bilden verkar dock vara att SD lämnat rasismen bakom sig. Partiet sägs ha ”nolltolerans” mot rasism. Det stämmer dock inte. ”Nolltoleransen” är ett spel för gallerierna för att dölja att rasister sitter i partiets högsta ledning. Jag talar om partiledaren Jimmie Åkesson och hans gäng.

Jag och Stefan Swärd skriver om detta i Jesus var också flykting kapitel 9: SD:s dröm om etnisk homogenitet. Nedan är ett utdrag:


Jimmie Åkesson sa 2007: ”Politiken har kanske inte förändrats jättemycket i grunden, utan däremot så har vi förtydligat vissa bitar i vårt program… ska man titta på de partiprogram som har tagits fram genom åren så skulle jag säga att det första parti- programmet som togs fram någon gång i slutet av 80-talet mest påminner om det som vi faktiskt har idag.”*

Här uttrycker han sig som att partiet bevarar kontinuiteten från början. Första partiprogrammet lyfts fram som ett riktmärke. SD:s partiprogram 1989-1995 säger: ”Vi tror att en etniskt och kulturellt homogen nation har större förutsättningar för en fredlig och demokratisk utveckling än en mångkulturell heterogen statsbildning.”**

1996 togs ”demokratisk” bort men i övrigt var formuleringen intakt, inklusive talet om etnisk homogenitet. Principprogrammen 2003 och 2005 omformulerade det till ”den viktigaste faktorn i ett tryggt, harmoniskt och solidariskt samhälle är den gemensamma identiteten, vilken i sin tur förutsätter en hög grad av etnisk och kulturell likhet bland befolkningen”.

Det var först principprogrammet 2011 som slutade tala om etnicitet och istället skrev ”gemensam nationell och kulturell identitet” (vår kursivering). Principprogrammet 2011 introducerade dock termen nedärvd essens för att beskriva vikten av biologiska egenskaper: ”Miljön har visserligen en stor betydelse för individens utveckling och samspelar ofta med det biologiska arvet och den fria viljan. Det finns dock också en nedärvd essens hos varje människa som man inte kan undertrycka i hur hög ut- sträckning som helst utan att det får konsekvenser.”

1989 års partiprogram skrev att Sverige huvudsakligen ska ta emot invandrare av ”europeisk härkomst då européerna är de som bäst etniskt och kulturellt kan smälta in i det svenska samhället”. 1994 begränsades detta till ”nordeuropeisk härkomst”. 1996 ändrade man sig och skrev: ”Sverigedemokraterna vill stoppa all invandring av människor som har sitt ursprung utanför den västerländska kulturkretsen.” 1999 talade man om ”stor restriktivitet” angående invandrare av ”utomeuropeisk bakgrund”, och 2003, 2005 och 2011 talar man istället om ”avlägsna länder”.

Jimmie Åkesson själv skrev 1997 som aktiv i SD i Sölvesborg: ”Vi är däremot övertygade om att ett kulturellt homogent samhälle har bättre förutsättningar att genomgå en fredlig och demokratisk utveckling än en etnisk heterogen statsbildning.” I samma text kallade han dem som flytt från balkankrigen för ”en halv miljon etniska främlingar”.***

Han skrev i en insändare till Sölvesborgsposten samma år: ”Massinvandringen har omdanat ett etniskt homogent Sverige till ett mångkulturellt, med våld, droger och etniska motsättningar – ett land där framtiden ser allt mörkare ut.” Och 1998: ”Det måste till en förändring i hela samhället, för att Sverige inte skall utvecklas till en multietnisk statsnation, där svenskarna inte längre kan känna sig hemma i sitt eget land.”

Han skrev även: ”Visst kan ett multietniskt samhälle fungera, men då krävs en stark ledare som styr med järnhand. Är det så vi vill ha det? Du tar upp berikning, att de (invandrarna) säkert kan berika med ett och annat. Menar du omskärelse, kvinnans ”värde”, barnmisshandel eller pizza? Visst kan vi ta efter andra kulturer i viss omfattning, men genom att begränsa invandringen kan vi också sortera bort avarterna […] Nej, det är du som måste inse sanningen om ett mångetniskt samhälle, med hög brottslighet, droger, sjukdomar, rolöshet [sic], segregation, våld etc.”

Åkesson bemöter också anklagelser om att SD skulle vara nazistiskt med att skriva ”SD är en nationaldemokratisk rörelse, likt Frankrikes Front National, och tar avstånd från alla former av nazism, rasism, kommunism och andra odemokratiska irrläror… Däremot är vi övertygade om att ett mångkulturellt samhälle inte har samma förutsättningar som ett etniskt homogent samhälle att uppnå fred och demokrati. Det multietniska samhället har gång på gång visat sin oförmåga att bli ett fungerande samhälle. Exempel på detta är USA och Jugoslavien för att inte glömma Sverige”.

Idag talar SD sällan om faran med det multietniska samhället, däremot varnar man för ”mångkultur”, en retorik som blivit vanlig i Europa. I praktiken är det samma sak – det är inte amerikansk kultur eller någon svensk subkultur man är kritisk till, utan Åkessons ”etniska främlingars” kultur. Så sent som 2014 upprepade Jimmie Åkesson sin teori om att etniskt pluralistiska länder inte är lika demokratiska som etniskt homogena.

En slutsats av detta är att Jimmie Åkesson inte är ärlig när han försöker distansera sig från partiets förflutna. Han har själv lyft fram det första partiprogrammet från 1989 som ett positivt exempel.


*Swärd, Karin och Poysti, Phil, 2007: Sverigedemokraterna – en granskning av det främlingsfientliga partiet, dokumentärfilm för TV4.

**SD:s forna partiprogram kan laddas ned här.

***Åkessons insändare finns dokumenterade av Inte rasist, men.


Skärmavbild 2018-06-01 kl. 09.49.06

Det är dags att stoppa den främlingsfientliga väckelsen. Därför satsar vi på en folkbildningssatsning för Jesus var också flykting under 2018. Om du vill ha ett besök i din församling, kontakta mig!

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

4 kommentarer

  1. Ja men det låter som de har helt rätt tankar. Fler kulturer och religioner skapar fler konfliktytor. När motsättningar mellan grupper smidigast löses med traditionella metoder grundade i ett folks tusenåriga historia vare sig det är sharia eller hederskultur eller olika råd i hemlandet då är vi illa ute. De som ligger närmare oss historiskt och geografiskt kommer lättare integreras i svensk kultur inte alls konstigt.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s