Lögnen ska göra er bundna – tankar från Runars och Jimmies ”väckelsemöte”

Elpianot klingar stämningsfullt i bakgrunden, Runar håller hårt i manuskorten och talar medryckande till sin rubrik.

”Bakom alla rubriker, bakom alla skandaler, bakom alla skriverier så finns det en man. Det finns ett hjärta. Och framför allt finns det en passion.”

Det märks var han fått sin träning. Runar Sögaard kallar sin intervju av Jimmie Åkesson för ”väckelsemöte”, och det är verkligen väckelsestämning han försöker få till när han presenterar partiledaren.

”Sanningen ska göra er fria… Ikväll ska ni få höra sanningen om Sverigedemokraterna.”

Förnekelse av antisemitism

Sanningen strök dock på foten denna kväll. Innan samlingen stod jag och några vänner utanför ingången för att berätta om vad Bibeln säger om invandrare och flyktingar samt vad SDs ledning säger om Bibeln. Jag träffade några kristna bekanta som tydligen blivit SD-sympatisörer. Jag gav dem flyern om SDs liberalteologi och började prata om hur de förvränger det bibliska budskapet, varav de i kör utbrast: ”Men de är ju för Israel!”

Jag svarade: ”Nja, det är inte riktigt så enkelt. SD har en problematisk tradition av antisemitism. De har riksdagsledamöter som tror på en judisk maktkonspiration.”

Reaktionen förbluffade mig. ”Nej nej, det tror vi inte på, så är det inte. Nej, så är det inte.” Förnekelsen var på Trumpnivå. Jag försökte igen.

”Både Mattias Karlsson, SD:s chefsideolog, och Jimmie Åkesson har argumenterat för att kosher -”

”Men de stöder ju Israel!”

”Skulle jag kunna avsluta meningen? De har argumenterat för att kosher och omskärelse inte hör hemma i Sverige. Mattias Karlsson har försökt använda Bibeln för att stödja den idén.”

”Nej, nej, så är det inte.”

Som ni förstår kunde jag inte länka in referenser när jag pratade, men även om jag hade haft dem till hands hade det förmodligen inte gjort så stor skillnad. De hade bestämt sig för vad som har sant. Och huruvida den sanningen stämde överens med verkligheten spelade mindre roll.

Frågan är om en sådan ”alternativ sanning” kan göra någon fri?

39911071_10156196556542839_8940869055426854912_o.jpg

Asylstopp för förföljda kristna

Vår protestaktion gick mycket bra, allt var lugnt och vi fick prata med många. Dagen och UNT uppmärksammade oss. Det blev tydligt att en hel del av besökarna – kanske de flesta – inte var kristna. De var där för Jimmie. Så våra flyers om bibelord och liberalteologi var de inte så intresserade av. Som tur är hade min vän Johan Qahoush förberett sig med traktat om evangeliet som vi kunde ge till dem istället.

Jag berättade för flera av dem jag pratade med om en vän till mig som kommer från Afghanistan. Hon är en entusiastisk tonårstjej som talar god svenska, vill bli läkare och älskar Jesus. Inte kan väl hon utvisas till ett land där kvinnor behandlas som slavar och där kristna förföljs?

Det var intressant – och skrämmande – med reaktionerna från SD-anhängarna. De flesta som inte var kristna svarade något i stil med ”Tråkigt för henne, men vi kan inte ta emot fler så hon får försöka klara sig där borta.” Vilket är lika absurt och kärlekslöst som att säga ”Jaha, du är från Dalarna? Ja då får du hoppa ner i vulkanen där borta, vi har inte råd med att du är här.”

Kristna SD:are däremot har någon slags övertygelse om att SD trots allt vill ta emot vissa flyktingar, de betonade att SD inte är emot invandrare och att de vill hjälpa Mellanösterns kristna. Jag påpekade att de vill ha asylstopp, vilket innebär att inga förföljda kristna ska få komma till Sverige utan tvärtom ska de som kommer hit tvångsutvisas. ”Nej då, det finns många invandrare som röstar på SD.”

Här fanns verkligen ett behov av sanning. På något sätt lyckas Åkesson och andra i SD:s ledning hålla ihop två radikalt olika grupper – de som vill utvisa alla asylinvandrare även om de har asylskäl, och de som tror att SD trots allt vill välkomna vissa flyktingar (såsom kristna). Hade Runar verkligen varit intresserad av sanning och att skina på SD utifrån evangeliets ljus hade detta varit en perfekt fråga att granska Åkessons inställning till.

Men nu var han inte så intresserad av det.

Silkeslena frågor

Runar hade i Facebookeventet inför mötet lovat: ”Bössan är laddad med en arsenal av skarpa frågor.” Kanske saknade han jaktlincens för den bössan, de skarpa frågorna uteblev närmast helt. Som Dagens reporter uttrycker det:

”Att kvällens värd Runar Sögaards själv är en anhängare av Sverigedemokraterna blev tydligt från start, och någon tuff utfrågning var det inte frågan om. Snarare var mötet en krattad manege som Åkesson utnyttjade väl.”

Några exempel på inte så skarpa frågor som Runar ställde:

”Tycker du att vi ska ha shariadomstolar i Sverige?”

”Vad är den största fördomen om SD?”

”Du missförstås ju ofta medvetet, hur orkar du kämpa vidare?”

Runar ställde inga följdfrågor, vilket ledde till att öppna konfliktytor lämnades helt oadresserade. Exempelvis frågade Runar om Jimmie trodde på Gud, varav han gav sitt standardsvar att det gör han om Gud definieras som normer och värderingar.

Det är en absurd definition som visar att Jimmie inte ber till Gud, men Runar anmärkte inte detta utan påpekade att Jimmie sagt att han ber varje dag. Jimmie svarade att han ser det som terapi eller meditation för ”att få prata av sig”, men avfärdade tanken att det skulle kunna leda till bönesvar, något han kallade att tänka sig Gud som en jultomte.

Om det verkligen hade varit ett ”väckelsemöte” intresserat av ”sanning” borde Runar ha poängterat att det Jimmie kallar gud inte är Gud, och det Jimmie kallar bön inte är bön.

Men han gjorde inte det.

Något som tragiskt nog kännetecknar den ännu rätt så marginella kristna SD-rörelsen är en förbluffande hög grad av relativism och en öppen dörr för liberalteologi. Att Jimmie och den övriga SD-ledningen har en syn på Bibeln och kyrkan som är väsensskild från evangelisk kristendom är något man blundar för. Var finns frigörande sanning i det?

Lögner som binder

Än värre var när Runar låter Jimmie rätt och slätt säga falska påståenden utan att bemöta dem. Jimmie fick frågan om varför han gick med i SD och drog visan om att han 1995 letade efter ett EU-kritiskt parti efter att ha varit med i Moderat skolungdom och blev besviken på deras positiva inställning till EU.

Enligt denna artikel skriven av Åkesson själv i SDU-Syds medlemsblad 1997 anslöt han i själva verket en existerande grupp som han hade startat kallad ”Ny höger” till SD, som han tog kontakt med i december 1994 när Anders Klarström, som Åkesson senare erkänt var nazist, ledde partiet. 1997 publicerade en entusiastisk Åkesson flera insändare i lokaltidningen där han kritiserade etnisk mångfald och sa sig vilja verka för en ”etniskt homogen” nation.

Om Runar vill att sanningen ska råda borde han åtminstone konfrontera Åkesson med detta och låta honom förklara sig. Men sanningen råder inte när man ska skönmåla SD. Runar sitter med en man som har ljugit på TV om att han inte vet vad järnrörsskandalen är, och utgår genom hela spektaklet från att allt han säger är sant.

Han frågar om SDs syn på abort utan att nämna att Åkesson nyligen sagt att han finner frågan oviktig och kan tänka sig att släppa kravet på sänkt abortgräns. Han frågar om hur och när SD vill att Sverige gå ur EU utan att göra paralleller till det kaos Storbritannien går igenom just nu.

När det för en gångs skull nästan bränner till och Runar ber Jimmie kommentera Björn Söders uttalande om att judar inte är svenskar, släpper han bollen helt efter att Jimmie bland annat sagt att judars närvaro i Sverige går bra för att de är ”en liten och välassimilerad minoritet”. Vilket innebär att de hade varit ett problem för SD om de var många och ännu mer kulturellt distinkta, som SD:s partisekreterare Richard Jomshof har sagt. En enda följdfråga om detta hade varit begärt, men icke.

Sanningen ska göra er fria. Lögnen gör er bundna. Med sin okritiska, närmast hyllande inställning till Åkesson lyckas han absolut framställa SD som attraktiva för frikyrkliga, men särskilt sanningsenligt är det inte. Resultatet blir att kristna förs bakom ljuset.

Applåder för stängda gränser

Minns ni att jag pratade med kristna som trodde att SD vill välkomna kristna flyktingar? Under samtalet med Runar kommunicerade Jimmie subtilt att så inte är fallet. På frågan om hur många invandrare Sverige ska ta emot sa han att vi har tagit emot för många asylinvandrare för länge sedan och behöver ett stopp. På frågan om hur SD vill hjälpa Mellanösterns kristna nämnde han en julklappsutdelning i Libanon som SD har bekostat.

Båda dessa kommentarer resulterade i applåder från åhörarna, trots att det Jimmie säger mellan raderna är att inte en enda kristen flykting som flyr från ISIS, Boko Haram eller Nordkorea ska få en fristad i Sverige. Inte en enda. De kommer tvångsutvisas om SD får bestämma.

Lögnen gör oss bundna, kära vänner. Låt oss inte applådera när politiker vill tvinga våra syskon in i döden. Låt oss inte glädjas när människor som vill ha etnisk homogenitet får inflytande och makt i Sverige.


Skärmavbild 2018-06-01 kl. 09.49.06

Det är dags att stoppa den främlingsfientliga väckelsen. Därför satsar vi på en folkbildningssatsning för Jesus var också flykting under 2018. Om du vill ha ett besök i din församling, kontakta mig!

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

39 kommentarer

 1. Tack för att ni var där!

  Och tack Gud för din vän Johans traktat! ❤️ (Det kanske blev ett väckelsemöte för någon som läste sitt traktat. 😉)

  Hoppas ni har möjlighet att göra något på Enarssons jippon också. Jag tycker det är läskigt med de många kristna som så gladeligen blundar för vad SD står för i praktiken och utgår från något slags ’Israels fienders fiende måste vara våra vänner’. 😭

  Gilla

  1. Jag tror inte man blundar för SD det är en förenkling att tro att det bara handlar om ”Israels fineders fiende” det handlar nog mer om att man vill försvara det kristna kulturarvet och att man ser en farlig utveckling i samhället som hög invandring förstärker. Om vi inte har kapacitet att klara av bostadssituation, skolsituation, vården och allt annat som krävs i ett fungerande samhälle är det en oerhört dålig ide att ta emot människor som själva kan ha svåra trauman bakom sig. Sen placera dom i trånga garage eller stora industrilokaler eller kanske lägga stora pengar genom att köpa lägenheter åt dessa individer. De som lider mest av en hög invandring är inte medelklassen det är de som redan är på botten i samhället. Det bli grupp mot grupp och en oerhörd ilska när de som har det dåligt ställt ser hur andra människor får bidrag, hjälp och stöd medan man själv kanske kämpat i åratal utan att få något gehör för sin situation.

   Gilla

 2. Håller med dig här, Micael. Bra att ni var där! Att tvinga människor någon slags kristen identitet, liknar som sagt mer sharia än det öppna erbjudande som Jesus gav oss. Att följa Jesus påverkar definitivt samhället, men under-inifrån.

  Gilla

 3. Michael Grenholm, tror du på riktigt att du gör skillnad till det bättre? Nej tyvärr du sprider oro och splittring bland människor. Älska din nästa, inte prata dåligt om andra. Speciellt när motparten inte kan kommentera dina barnsliga formuleringar. Du borde kliva ner och med handling visa vad kärlek är! Men född med silversked i mun så är det lätt att klaga på att alla andra gör fel. Du påstår att bara du vet vem G-d är….hmm jo just det är det just din västerländska ideologi som är den enda sanna? Nej låt människor ha sin egen tro och få be på det sätt de tycker passar bra för just dem. Att stå med pekpinnar och kyrkstötar hör till det förgångna. Du driver folk från G-d inte till.

  Gilla

 4. Jag kan hålla med om att de kritiska frågorna uteblev, det var en samling för de som redan är SD troende. Det är viktigt att skilja på mellan vad man som kristen skall göra vad gäller invandrare och hur regering och riksdag ser på invandring. Det står en fritt att rösta för ett parti som är för helt fri invandring men i praktiken tror inget parti att det kommer fungera därför kommer det i slutändan handla om var man vill lägga gränserna. SD anser att vi har tagit emot för många och sanningen är väl att nästan alla andra partier har ändrat sig och en del har snott rakt av ur SD:s partiprogram. När det gäller frågor om hur enskilda personer uttalar sig i frågor bör man kanske besinna sig lite och inte dra för stora växlar på det. Skandalomsusade politiker finns i varje parti. Vill man ge seriös kritik så är det bättre att läsa partiprogrammet.

  Att människor lider över hela världen är ingen nyhet och att du har en kristen vän från Afghanistan som gärna vill stanna är ju underbart det finns massor med människor över hela världen som gärna vill bli delaktiga av det svenska systemet. Det är fint att du vill ta hand om henne och på det sättet följer du bibelns budskap.

  Gillad av 1 person

 5. Jesus hade ju äkta asylskäl! Han kom inte till Egypten för att föra in ny tro, kultur och tradition. Den fick komma senare – frivilligt! Var i Bibeln står det att man ska ta emot en här av främlingsmän och böja sig för deras (-sharia )lagar och annan kvinnosyn mot ” här är icke man eller kvinna..” m m Mvh hälsning Lisbeth.

  Skickat från min iPhone

  Gillad av 1 person

  1. När Jesus flydde till Egypten fanns där redan hundratusentals judar. Alexandria var den stad i världen som hade flest judar av alla. Han (som ettåring) behövde alltså inte ”föra in” judisk tro, judisk kultur och judisk tradition. Egypten överflödade redan av den.

   Hela romarriket var synnerligen multi-etniskt, kulturblandat och olika religioner hördes och syntes intill varandra.

   Gilla

   1. Hej itpastorn,

    Det man även kan fundera över är vad som får norrmannen Runar tro sig vara mer svensk än andra invandrare på ett sådant sätt att han menar sig kunna tala mer för Sverige än andra invandrare. Vad tror du? Jag menar, Runar är ju invandrare i första led 😉

    Förövrigt blir hela mitt hjärta uppfyllt av Grenholms artikel här.

    Gilla

 6. Micael!

  Du skrev på aletheia: Gud är inte ”en uppsättning normer och värderingar”

  Om så är fallet gör du dig själv till en lögnare, du har ju själv en massa normer och värderingar som du anser är Guds och som du även försöker påtvinga andra.

  Bb

  Gilla

  1. Gud HAR normer och värderingar, Gud ÄR inte normer och värderingar. När Jimmie säger att han tror på Gud om man definierar Gud som de normer och värderingar som finns i svenska lagboken, så är det de facto inte Gud han pratar om, möjligtvis någon hednisk avgud.

   Gilla

   1. Micael!

    Är inte Gud allt det han står för? Han står väl för varje ord han uttalat i skriften? Är inte Jesus Guds ord? Om Jesus är ordet kan man väl inte särskilja honom från det han säger och som då i våra sinnen är bla normer och värderingar.

    Bb

    Gilla

    1. Oh boy, liberalteologin går på högvarv nu ser jag! Du menar alltså att Jimmie Åkesson har rätt när han säger att Gud ÄR ”en uppsättning normer och värderingar som kommer till uttryck i till exempel Bibeln och svenska lagtexter och det svenska samhället i övrigt”? Då är du, som Jimmie, en heretiker. Gud är skaparen av universum, världens frälsare, en övernaturlig varelse utanför tid och rum. Inte Svea Rikes lag. Seriöst, om en hindu hade sagt ”Gud är en uppsättning normer och värderingar som finns i Bhagavad-Gita”, hade du då försvarat det? Eller är det för att det är just Jimmie som säger såna här dumheter som du tycker att han har en poäng?

     Gilla

 7. Micael!

  I begynnelsen var ordet, ordet var hos Gud och ordet var Gud. Joh 1:1

  Upp_19:13  Och han var klädd i en mantel som var doppad i blod; och det namn han har fått är ”Guds Ord.

  Gilla

 8. Micael,

  Du som upptäckt och följt Runars och Jimmies förföljelser. Bygger de sina förföljelser på egen känslomässighet?

  Typ att man själv skulle börja förfölja alla norrmän för att man själv inte gillar Runar?

  Gilla

  1. Jimmie drivs nog fortfarande av sin ideologiska övertygelse att Sverige ska vara etniskt homogent, dvs ickevita etniciteter ska drivas bort. Runar tror jag har attraherats av det populistiska budskapet, han tänker nog inte på hur hemska tvångsutvisningar är.

   Gillad av 1 person

   1. Tack så mycket för givande svar.

    Med anledning av det rådande politiska läget i landet, vilket du varit till stor hjälp att förstå, började jag förra helgen studera nationalsocialism. Började se filmen ”The NSDAP” där vi får berättat:

    ”På det första massmötet i Hofbräuhaus redovisade Hitler för 2000 besökare det nya 25-punktsprogrammet- som var stortyskt, antisemitiskt och antiparlamentariskt. I det stod det bland annat: Antisemitismen är vår rörelses känslomässiga grundval.”

    Det är intressant, tror jag, att nationalsocialisterna byggde på en känslomässig grundval. Och kristna kallade de sig. Jag tror att man får vara ytterst bejakande med sina känslor och vad man bygger på dem om man vill vara en bibeltrogen kristen. Ofta ljuger ens egna känslor för en vilket man upptäcker när man läser vad Guds ord och Guds känslor säger. Jag menar, det är ju Guds ord och Guds känslor som ska leda människan till omvändelse från sina egna falska känslor.

    Idag vill jag, utifrån ditt svar, läsa om populism. Något tips?

    Gilla

   2. Sjukt lågt att dra slutsatser utifrån sina egna fördomar om människor men vad kan man förvänta sig på den här sidan.

    Gilla

   3. Detta baserar du på uttalanden han gjort eller? Att de med svenskt medborgarskap ska utvisas för de har fel färg på ögon och hud? Har aldrig hört honom säga det.

    Gilla

     1. Tack!
      JÅ:”Vi tror att en etniskt och kulturellt homogen nation har större förutsättningar för en fredlig och demokratisk utveckling än en mångkulturell heterogen statsbildning.”
      Det innebär dock inte att man skickar iväg folk som redan är svenska medborgare. Vi får helt enkelt fråga JÅ själv.

      Ytterligare, det låter logiskt att varje samhälle har sin kultur. Om vi har många kulturer får vi också många samhällen. Desto fler olika människor, och kulturer som ska enas om en begränsad yta, resurser, desto mer krävs mer att hålla sams. Jag trodde det var logiskt omöjligt att ha ETT mångkulturellt samhälle, i praktiken handlar det istället om flera samhällen med olika kulturer under någon slags övergripande samhälle som råder över de andra minoritets samhällen. Där tycker jag JÅs resonemang är logiskt, och säkert historiskt bevisat.

      Gilla

      1. Som kristen tillhör du en minoritet i Sverige. Är det inte väldigt bra att du lever i ett samhälle som inte kräver av religiösa minoriteter att de ger upp sin tro? Är det inte väldigt bra att vi kan leva sida vid sida, trots att vi kanske tänker lite olika och kanske har lite olika intressen och vanor.

       Gilla

      2. Hej igen! Etnisk homogenitet innebär att merparten av befolkningen tillhör samma etnicitet – det SD drömmer om är givetvis den nordiska, vita etniciteten: ”etniskt svensk”. Tanken att ett sådant samhälle är bättre än ett samhälle med många etniciteter är per definition rasistisk. Rasismens kärnidé är att raser ska hållas separerade. Jag har inte sagt att Åkesson vill skapa detta genom att utvisa svenska medborgare, men det är otroligt uppenbart att han vill utvisa de som inte är svenska medborgare. Han vill ha asylstopp och utvisa alla som försöker söka asyl! Det är ett led i samma ideologi som fick honom att skriva att ett etniskt homogent – dvs. rasrent – Sverige är bättre än ett etniskt heterogent – dvs rasblandat.

       Gilla

       1. OCH den som redan är svensk medborgare kan inte med SD,s politik räkna med att i framtiden ses som en svensk medborgare om man inte passar in i SD,s svenska modell.

        Från SD,s principprogram: ””På samma sätt som den som är född in i en annan nation senare i livet kan bli en del av den svenska nationen menar vi också att man även som infödd svensk kan upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta lojalitet, språk, identitet eller kultur”.

        Vilka menar SD upphör vara en del av nationen? Kan man tolka det på något annat sätt än de som inte tror på SD?

        Det här är ju diktatorfasoner!

        Gillad av 1 person

        1. Jag som kristen passar inte in i socialistlandet Sverige och har av olika anledningar redan utvandrat. Hoppas innerligt du inte kommer tvingas göra samma sak🙏🏼

         Gilla

      3. Hej Mirjam,

       Nu har jag plockat fram kryddburkarna från mitt köksskåp och tänker berätta för dig vilka sorter det är.

       Mynta, Kardemumma, Spiskummin, Timjan, Basilika, Rosmarin, Kryddpeppar, Chilipulver, Kanel, Oregano, Cayenne, Curry, Ingefära, Salladskrydda med vitlök, Koriander, Pizzakrydda med oregano, Dillfrö, Mejram, Körvel, svartpeppar, vitpeppar, saffran och salt.

       Underuppväxten i en svensk liten stad under 70-80-talet användes i de flesta hem i stort sett endast 3 av ovanstående kryddor till vardags. Kan du gissa vilka?

       3 av kryddorna var öronmärkta för endast speciella tillfällen. Jag ska hjälpa dig att berätta om vilka.

       Kanel på risgrynsgröt. Saffran till Lussebullar. Cyrry till kyckling. Osvenskt redan på den här tiden? Hur överlevde man?

       Ärligt talat, vad är svensk kultur? Har sedan länge ratat små grodorna kring midsommarstången och har just ingenting till övers för julfirandet heller. Känner inget för majbrasan och ingenting för surströmmingsfest. Fast man kanske har gått och blivit tråkig? Eller illojal?

       Det fanns en tid när man hängde julgranen upp och ned i taket i stället för att ha den ståendes på golvet. Det kunde ju vara lite lattjo och testa på om man inte har annat för sig?

       Gillad av 1 person

       1. Det är ingen som tvivlar på att mångkultur kan fungera och ge långt mera utbyte än kryddor. Jag försvarar inte SD. Däremot är JÅ uttalande om man vill ha ett tryggt samhälle med så lite motsättningar som möjligt bör det vara ett så homogent samhälle som möjligt. Det är logiskt och historiskt bevisat. Finns ingen nation med många folk och kulturer som inte haft konflikter och motsättningar. Därpå att det krävts en väldigt stark stat i sådanafall som tvingar alla att tänka likadant. Det är nog det Sverige kommer få. Vi får be om Guds rike oavsett vad vi själva har för uppenbarelse av vad det ser ut som. Det handlar mindre om hud och ögonfärg och mer om hjärtats inställning iallafall.

        Gilla

        1. Har läst mer av SD.s lömska partiprogram och ser att SD gillar att skriva om nedärvda egenskaper. DNA.

         I deras avsnitt om ”Sverigedemokraterna och människan” blir känslan, efter ett par vändor läsning av denna text, att man är som ett djur, och inte en människa.
         
         Vilket ”DNA” flyter i mina ådror? Några har släktforskat och utifrån det är jag tysk, norsk-same, ångermanlänning, värmlänning, laestadian, svenskkyrklig, efs-are, baptist, missionsförbundare, indienälskare och etiopienälskare,
         
         Mina ögon är blå och håret ljusblont. Vackrast i min smak är sydamerikaner, typ brasilianare och thailändare. Och min man förstås. Fast jag är glad att han trots sin födelseort, Örebro, inte talar Närkiska. Gillar inte den dialekten.
         
         Mormor som fick växa upp utan gardiner i fönstren (laestadiansk lag vid den tiden) gjorde uppror och sydde nya gardiner till alla sina fönster i sin egen stuga inför varje säsong. Mycket rosa och spets. Inte min smak men hon älskade det. Och pelargoner förstås. Denna osvenska blomma från Afrika, medelhavsländerna, arabiska länder.
         

         Gilla

 9. Upp. 3:15,16 “Du är varken kall eller varm. Jag skulle önska att du vore kall eller varm! Men eftersom du är ljum och varken varm eller kall ska jag spy ut dig ur min mun.“

  Vi vet att det är Jesus som säger detta till en av församlingarna vid den här tiden. Men förstår man vad Jesus menar med att vara kall, varm eller ljum?

  Folkbibelns parallellverser till Upp 3:15,16 får hjälpa till.

  “Var inte tröga när det gäller iver, var brinnande i anden, tjäna Herren.” (Rom 12:11)

  Hur är man brinnande i anden och tjänar Herren? (Varm alltså)

  Det får en parallellvers till Rom 12:11 svara på:

  “Han hade fått undervisning om Herrens väg och talade brinnande i anden och undervisade noggrant om Jesus,…..” (Apg 18:25)

  Så, man är varm när man tjänar Herren genom att undervisa noggrant om Jesus.

  SD kallas av en del för ett kristet parti. Vad undervisar då detta parti noggrant om?

  SD’s partiledare Jimmie Åkesson undervisar att han tror på Gud om Gud innebär en uppsättning normer och värderingar.

  Åkesson säger inte att han tror på Gud och att Gud har normer och värderingar utan att han tror på Gud som en uppsättning normer och värderingar.

  Vilka normer och värderingar?

  Åkesson: “– Jag är hoppfull, när till och med Annie Lööf talar om svenska värderingar. Då är vi på rätt väg, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i en längre TT-intervju” (SVD 20/8-18)

  Åkessons gud är alltså svenska värderingar. Vad nu detta innebär i praktiken?

  Kan man inte skilja på Jesus och på svenska värderingar har man problem.

  Gillad av 1 person

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s