Över 1500 personer har skrivit under #rätttilltro digitalt!

De senaste veckorna har Equmeniakyrkan, Pingst, Svenska Alliansmissionen och Evangeliska Frikyrkan haft ett gemensamt upprop för att Migrationsverket ska ta konvertiters tro på allvar.

Här på Hela Pingsten har vi haft en digital namninsamling som nu är inskickad till Equmeniakyrkan, för att sammanställas med alla analoga underskrifter som samlats in i kyrkor och på andra platser de senaste veckorna. Vi fick in 1598 digitala underskrifter och att se namnen på alla som skrivit under har varit oerhört uppmuntrande: underskrifter från präster och pastorer, från troende och ateister, unga människor och äldre, människor som själva är asylsökande konvertiter och från människor med ett stort hjärta för flyktingars situation. Det är vackert att se att vi är många som tycker att det är orimligt att skicka människor till Afghanistan och andra länder där de riskerar förföljelse för sin tros skull.

De som skrivit under #rättilltro kräver följande av Migrationsverket:

• Låt det nya rättsliga ställningstagandet när det gäller religion som asylskäl bli uppdaterat utifrån aktuell forskning.

• Låt bedömningen av hotbilden mot konvertiten och dennes skyddsskäl ta större plats i utredningarna.

Några har också valt att lämna en kommentar på varför de skriver på #rätttilltro, här följer ett urval:

”Man får vara kristen utan någon avgör den tron man har valt och att få utöva tron precis som alla andra svenskar. Om det är rekommenderat farligt att åka till Afghanistan för svenskar då är även farligare för afganer att åka tillbaka dit.”

”Migrationsverket har inte kompetens att avgöra huruvida en persons tro är genuin eller ej. Ett statligt verk kan inte ta på sig en sådan uppgift. Det är en uppgift för kyrkan att avgöra och ytterst en sak mellan människa och Gud. Migrationsverket måste respektera religionsfrihet och människors #rätttilltro.”

”Har själv en döpt afghan i min verksamhet som fått utvisningsbeslut och nu lever i depression. Vi tar hand om honom så gott det går. Bedrövligt är bara förnamnet.”

”Migrationsverket uppmanas att lyssna på personer som vet vad konvertering är, typ präster och pastorer.”

”Det är pastorerna, vänner och kyrkan som bäst kan bedömma om någons tro är äkta”

”Ingen ska tvingas resa (deporteras) till ett land där hen inte fritt kan utöva sin tro.”

”En tro kan varken prövas eller bevisas. Bara upplevas”

Den mest hjärtskärande kommentaren kom från en person som själv är konvertit och asylsökande:

”Jag vill inte att folk inte ska tror på min tro. Jag har gjort ett sannolikt konvertering!! Om de har frågor så får dem gärna komma till mig! Men de måste tror på mig!”

Herre, förbarma dig. Vi fortsätter be för våra asylsökande vänner, och tillsammans kämpa för rättfärdighet och rättvisa. Ett land som säger sig stå upp för mänskliga rättigheter och religionsfrihet måste ta konvertiters berättelser och utsatthet på allvar. Orättfärdiga utvisningar måste få ett slut.

Det känns gott att skicka vår del av namninsamlingen till Equmeniakyrkan för sammanställning och överlämnande till Migrationsverket. Vi behöver stå tillsammans med alla goda krafter för att få till en positiv förändring i den här frågan. På onsdag samlas många som vill be för konvertiters situation till en ekumenisk förbönsgudstjänst i Filadelfiakyrkan, Stockholm och liknande initiativ tas på flera andra platser.

2 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s