Sverige behöver ta emot fler flyktingar

Igår publicerades en debattartikel av mig i Världen idag om kristen etik och flyktinginvandring. Den skrevs ursprungligen som en replik till Stefan Gustavssons ledare i samma tidning från 15 januari som hävdade att Sveriges invandring bör vara strikt av hänsyn till att bevara svensk välfärd. Gustavsson skrev bland annat:

Sverige har haft en mycket hög invandring det senaste decenniet, inte bara kring 2015 års flyktingkris. Under 2019 handlar det om fler än 119 000 personer. En stor andel av dem kommer från länder utanför EU. Inget land i EU har en så hög andel av befolkningen född utanför EU som Sverige, 13 procent.

Det gör att skillnaderna i utbildning, kultur och värderingar kontinuerligt växer. Lindbeck och Persson skriver: ”Invandring utan ekonomisk och social integration leder visserligen till ökad BNP, men det sociala priset blir högt. Vi får ett turbulent, segregerat och riskfyllt samhälle.” Vilket löpsedlarna dagligen bekräftar.

Världen idag ville inte ta in min text som en replik, men gick med på att publicera den om jag tog bort hänvisningen till Gustavssons ledare. Den noggranna läsaren kommer dock upptäcka att jag tar avstamp i formuleringar som han använde:

Migrationsfrågor är globala frågor, men tyvärr behandlas de ofta som inrikesfrågor. Man oroar sig för att Sverige blir ett turbulent, segregerat och riskfyllt samhälle, men vi har redan en turbulent, segregerad och riskfylld värld, där flyktingar är bland dem som drabbas allra hårdast. De hjälps inte av att Sverige blir en taggtrådsomsluten pengabinge.

Fattiga utvecklingsländer tar emot 84 procent av världens flyktingar. Den siffran pressas nu uppåt i och med att närmast alla rika länder hävdar att de saknar kapacitet för invandring. Det är uppenbara lögner. Rika länder har per definition alltid mer kapacitet än fattiga länder.

I dag har Sverige en skandalöst låg flyktinginvandring, sett till de globala behoven. Av världens 70 miljoner flyktingar tog Sverige förra året emot 19 000. Politiker som Jimmie Åkesson talar inte gärna om detta; i stället talar man om 119 000 invandrare år 2019. Då inkluderar man över 60 000 studenter och arbetskraftsinvandrare.

Detta ska sättas i kontrast till de 120 000 barn som föds i Sverige varje år.

I stället för att klaga över att Sverige är ett land som människor flyr till (i stället för från, tack och lov) bör vårt fokus ligga på integration. Och här har kyrkorna en fantastisk möjlighet att visa vägen! Många församlingar är fantastiskt bra på att integrera invandrare.

Gustavsson är Sveriges bästa apologet och gör ett fantastiskt arbete för att försvara kristen tro, men på migrationspolitikens och etikens område är inte hans argumentation lika substantiell.

Flyktingfrågor är globala frågor som kräver globala lösningar och en moralisk ledstjärna som tar hänsyn till allas välfärd – inte minst flyktingarna själva. Därför är det orimligt, utifrån en biblisk moral baserad på gyllene regeln, att ett rikt land som Sverige enbart tar emot 19 000 per år av världens miljontals flyktingar.

12 kommentarer

   1. I länken nedan står det även ”Flyktingar är människor som flyr från väpnade konflikter eller förföljelse. I slutet av 2018 fanns det 25,9 miljoner flyktingar i världen.”

    Vad är mellanskillnaden mellan 70 och 25,9 miljoner? En ökning under år 2019?

    Försöker även förstå hur man använder de olika begreppen flykting, asylsökande, invandrare, papperslös osv och hur de förhåller sej till varandra i statistiken. Lite rörigt för mej.

    https://sverigeforunhcr.se/blogg/flykting-eller-migrant-enligt-unhcr

    Gilla

 1. Hej Mikael.
  Det är lätt att hävda att Sverige borde ta emot flera flyktingar med hänvisning till att Sverige är ett rikt land, i alla fall så länge någon annan betalar och att det inte påverkar oss själva.

  Verkligheten är dock den att den ökande invandringen av analfabeter och människor med stora problem som flyr från krig och elände förr eller senare får konsekvenser för vår gemensamma välfärd för att ekvationen skall gå ihop.

  De som tror att invandringen i vårt land kan fortgå som nu eller rent av öka utan att det får konsekvenser för landet lever i en utopi.

  Det är möjligen bra om vi tvingas sänka vår höga standard, många skulle nog må bra av det, men hur många är egentligen villiga att frivilligt gå med på det?

  Lewi Petrus mötte en gång om en välbärgad man som sa, ”Det går väl an för de fattiga att ge tionde, men för mig är det värre”

  Det är aldrig de rika som drabbas först när ett land tvingas spara utan alltid de fattiga och sjuka.

  Gilla

  1. Hej Inge!

   Vilka länder tänker du har mer kapacitet än Sverige att ta emot flyktingar? Hur ska världens 70 miljoner flyktingar distribueras?

   Att den rike mannen menar att det är värre för honom att ge tionde än fattiga finner jag absurt. Han har ju kvar långt mycket mer när han har gett tionde än en fattig som har gett tionde. Jesus undervisar i Luk 21:1-4 om att det relevanta inte är hur mycket man ger, utan hur mycket man har kvar. En rik person som bara ger bort en tiondel av sin förmögenhet är inte generös.

   Allt gott!

   Gillad av 1 person

   1. Läs mitt inlägg en gång till så kanske du förstår andemeningen i det jag försöker säga till dej?
    Allt gott!😇

    Gilla

 2. Micael,

  Tack för din insändare: här kommer en lång och lite plottrig text, som jag bifogar Google Drive-länk till eftersom bloggen inte verkar vilja ta emot texter med för många länkar. Och det övergripande syftet med min text är att efterfråga en konkretisering av varifrån resurserna ska tas för en fortsatt invandring, och hur du ställer dig till det faktiska lidande som finns i Sverige idag, och till landets socio-ekonomiska och kulturella framtid, både gällande hur enskilda medborgare kan drabbas men även gällande utsikterna för oss som kristen minoritet, https://docs.google.com/document/d/1W4b3s3tyZUN-HeOmvcFpQyT8zOJ9hnx_hNilhT5SvRY/edit?usp=sharing

  Frid
  Stefan Larsson

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s