Barn dödas i Israel, barn dödas i Palestina – hela kriget är en katastrof

Det är krig i det heliga landet än en gång och jag känner mig tvungen att skriva det som egentligen inte borde behöva skrivas, det som borde vara självklart för alla men som av någon sjuk anledning kan vara kontroversiellt i vissa sammanhang:

Krig är fruktansvärt.

Att Hamas skjuter på och dödar den israeliska civilbefolkningen är fruktansvärt.

Att IDF:s motangrepp dödar civila palestinier är fruktansvärt.

Krig har inga vinnare, det finns ingen att ”heja” på som om det vore en fotbollsmatch, det finns ingen seger i krig som inte kommer till priset av att man hatar, plågar och dödar sina medmänniskor.

Ta en titt på dessa bilder.

Den övre bilden föreställer en lägenhet i Israel som träffades av en av Hamas raketer förra veckan. I den lägenheten bodde femårige Ido Avigal. Han dog omedelbart.

Den undre bilden föreställer en flicka som räddas av sjukvårdspersonal efter en israelisk attack i Gaza igår. Attacken förstörde nio byggnader och dödade 43 människor, inklusive åtta barn. 

Totalt har de senaste veckornas stridigheter dödat två israeliska och 58 palestinska barn. 

Allt detta är avskyvärt. Helt och hållet avskyvärt.

Jag förstår mig inte på dem som antingen försöker skönmåla Hamas raketattacker som en legitim ”frihetskamp” eller Israels övervåld som legitimt ”självförsvar”. Det är blodig galenskap från båda sidor. 

De dödar barn. Jag upprepar: DE DÖDAR BARN.

Och till dem som säger: ”Ja men barnen som mitt favoritlag dödar är egentligen det andra lagets fel för de använder alla barn som råkar dö som mänskliga sköldar” – hör ni inte hur sjukt det låter? 

Visst förekommer mänskliga sköldar, men många av dessa barn har inget med de krigförande parterna att göra – exempelvis var fem av de palestinska barnen som har dött söner och döttrar till en medarbetare för den danska organisationen Folkekirkens Nødhjælp. 

De hade INGET med Hamas att göra, de var bara barn som bodde i Gaza och nu är de döda för att krig är avskyvärt.

Det enda vettiga är att be för eldupphör och förnyade fredsförhandlingar. Inte heja på kriget som om det var en fotbollsmatch.

Vi vet att det här kriget ändå inte kommer få stopp på Hamas raketattacker, för det skedde inte när Israel anföll Gaza 2009, eller 2012, eller 2014. Det enda som kan få stopp på våldet är förhandlingar och överenskommelser – mer våld föder alltid ännu mer våld i en ond spiral.

Även de som inte följer Jesus behöver inse visheten och kraften i att älska sina fiender. Och älskar vi våra fiender önskar vi dem livets goda även när vi anser att de har agerat orättvist och felaktigt. 

Gud låter solen lysa på rättfärdiga och orättfärdiga, han vill att vi inte bara ska älska dem som älskar oss utan bryta våldets spiral genom att sträcka ut handen till dem som hatar oss.

Det är så Gud behandlar oss när vi är fientliga till honom. Gå du och gör som han.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s