Professorn som dokumenterar medicinska mirakler

r några dagar sedan intervjuades professor Craig Keener i Christianity Today om sin nya bok om mirakler (där jag finns omnämnd). I intervjun delade han med sig både av mirakler han själv har bevittnat och som är bekräftat av läkare. Här är min översättning av delar av vad han sa:

Jag har bevittnat några händelser personligen som jag tror att de flesta skulle anse som mirakulösa. När jag var en ung kristen och hjälpte till vid ett bibelstudium på ett vårdhem, klagade en rullstolsburen kvinna varje vecka över att hon inte kunde gå. En dag tog bibelstudieledaren, någon från Fuller Theological Seminary, henne i ena handen och befallde henne i Jesu namn att resa sig och gå. Till både hennes och min förvåning ledde han henne runt i rummet. Efter det gick hon glatt till bibelstudiet.

När jag var nybliven lektor planerade departementet en uppsökande verksamhet på universitetsområdet. På dagen vi hade bestämt ösregnade det dock och prognosen sa att det skulle regna kraftigt hela dagen. En läkarstudent ledde oss i bön för att regnet skulle sluta, och precis efter att vi sagt ”Amen”, slutade det. Sen kom solen fram resten av dagen.

Så jag har sådana erfarenheter. Men de bleknar i jämförelse med många andra berättelser i boken, särskilt i kapitlen som handlar om medicinsk dokumentation, omedelbara helande av blindhet, uppståndelser från de döda och så vidare.

Ett av de första fallen jag skriver om i boken gäller en ung kvinna som låg på sin dödsbädd, nästan helt förlamad av multipel skleros. Hon hörde Jesu röst som uppmanade henne att resa sig och gå, och hon blev omedelbart helad så grundligt att hon inte ens behövde plågas av atrofierade muskler. Alla hennes tre läkare har bekräftat tillfrisknandet skriftligen och lagt sitt eget rykte på spel. Hon levde i 40 år till utan att det upprepades. Hon gick bort nyligen av covid-19, till stor sorg för de av oss som kände henne.

En annan berättelse handlar om en kvinna som var blind i 12 år, omedelbart helad under bön, ett rigoröst dokumenterat fall som nu blivit publicerat i en medicinsk tidsskrift. Det finns också flera andra fall som är så anmärkningsvärda att jag till en början tvekade att inkludera dem i boken, för att undvika att folk fann dem så osannolika att de skulle bortse från allt det andra.

Ett fall som jag nästan alltid delar är det som för några år sedan började förändra mitt eget perspektiv. Det finns ingen medicinsk dokumentation, eftersom det hände på en plats där inga läkare fanns tillgängliga, vilket förmodligen var anledningen till att ett mirakel behövdes. Jag hade hört historien förut, men det var när jag intervjuade Antoinette Malombé i Kongo som jag fick reda på detaljerna. 

För många år sedan skrek Malombés tvååriga dotter Thérèse att en orm bet henne; Malombé fann att hon inte andades, och hon sprang i ungefär tre timmar med det lilla barnet på ryggen till där en vän till familjen som var pastor. Han bad och Thérèse började andas igen; dagen efter mådde hon bra. Även om irreparabel hjärnskada börjar efter bara sex minuter utan syre, hade Thérèse ingen hjärnskada; hon tog senare en magisterexamen och blev sedan pastor.

Det här är långt ifrån det mest dramatiska fallet i boken, men det fick mig att höja på ögonbrynen eftersom Antoinette Malombé var min svärmor, och Thérèse är min svägerska. Inte för att tvivla på sin svärmor, men vi bekräftade historien med mannen som bad för henne.

… Alla upplever inte kroppsligt helande i det här livet, men när Gud väl gör ett mirakel är det en gåva till var och en av oss. Det är en bekräftelse på Guds löfte om en ny värld – den dag då han kommer att torka alla våra tårar och då död och lidande inte längre kommer att finnas. Tills dess, som människor i hans rike, fortsätter vi att arbeta för människors hälsa och säkerhet på alla sätt som är tillgängliga för oss, genom medicin, genom hungerbekämpning och, ibland, genom böner om mirakel som Gud hör och besvarar.


Här kan man skaffa sig Keeners bok!

Och här min bok på samma ämne.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s