Hur Bibeln kan hjälpa oss rädda tusentals liv

Tänk om idag är en dag då du kan rädda någons liv.

Tänk om det här året är ett år då du kan rädda många människors liv.

Tänk om du under resten av din livstid får skänka lång livstid till flera andra på den här planeten.

Det här är en makt och en möjlighet som människor i den rika delen av världen där Sverige ingår faktiskt har. Dels för att vi har mycket resurser, och dels för att det har blivit enklare än någonsin att lindra nöd och rädda liv.

Och då menar jag inte bara genom att skänka pengar till organisationer, även om det förstås gör stor skillnad. Den största förändringen kan vi åstadkomma genom att se över och förändra vår livsstil. Vad vi äter, hur vi reser och under vilka förhållanden vi bor. Hur kan vi leva på hållbara sätt som inte sker på andras bekostnad?

Det pratade jag om i glada Hudik för några månader sedan när jag var inbjuden av Hudiksvalls kristna råd för att tala om miljö och mirakler. Jag gick igenom vad Bibeln säger om enkelhet och hållbarhet, delade fakta om vad exempelvis den senaste IPCC-rapporten säger om klimatkrisens följder, och diskuterade praktiska åtgärder för att vi i Jesu efterföljd ska leva liv som i ord och handling älskar vår globala nästa.

Språkmiraklet som gjorde att hundratals tog emot Jesus Jesusfolket

För några veckor sedan var det releasefest för Micaels nya bok Dokumenterade språkmirakler – och vilken fest det blev! Rickard Lundgren var på plats och berättade om hur han vaknade upp en morgon och kunde albanska och fick använda det för att bedriva missionsverksamhet i Albanien. Bland annat fick han möjlighet att prata om Jesus med den albanska presidenten och predika i bergsbyar med många omvändelser som följd. Rickard har aldrig studerat albanska men många albaner har påpekat att han talar det som en infödd. Jonas Andersson delade flera vittnesbörd om språkmirakler. Bland annat berättade han om hur han hade predikat evangeliet i Benin 2005 för omkring 600 människor ute på landsbygden. Hundratals fängslades av det han predikade och ungefär hälften kom fram för att ta emot Jesus som sin frälsare. Efter att han hade bett för dem såg många av dem förvirrade ut. Det visade sig att de varken förstod engelska eller språket bariba som Jonas predikan hade översatts till från scen. Istället vittnade folk om att de hade hört Jonas predika på sitt eget språk – såsom yom, berba och peul. Allt det här kan ni höra mer om i detta poddavsnitt! Här kan du beställa boken: https://www.sjobergsforlag.se/bocker/apologetik/dokumenterade-sprakmirakler-micael-grenholm  Här finns några av vittnesbörden från boken: https://dokumenterademirakler.se/om/sprakmirakler/  God jul och gott nytt år! 🌟 Har du frågor, kommentarer eller tips på vad vi ska podda om? Maila oss på jesusfolket@gmail.com Boka en föreläsning: https://helapingsten.com/boka/ Gilla Jesusfolket på Facebook! facebook.com/jesusfolket Följ oss på YouTube! youtube.com/helapingsten Och följ bloggen Hela Pingsten! helapingsten.com
 1. Språkmiraklet som gjorde att hundratals tog emot Jesus
 2. Dokumenterade språkmirakler är här! Men varför behövde den skrivas?
 3. Varför kyrkan har nycklarna till att motverka klimatkatastrofer
 4. SD och talibanerna som de vill skicka kristna till
 5. Språkmirakler i Sverige och Nepal – med Hans Sundberg

Lyssna i senaste avsnittet av Jesusfolket! Podden hittar du här eller varhelst poddar finns. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook! Om du vill att vi ska komma och prata i din församling, bjud in oss!

Trevlig lyssning!

3 kommentarer

 1. Hur får du ihop 1 Mos 9:3 med rådet att avstå kött? Insåg Gud inte konsekvenserna? Eller kan det helt enkelt vara så att det finns bättre sätt att lösa problemet med köttkonsumtion?

  Gilla

  1. Bättre sätt att lösa problemet med att vår extremt höga köttkonsumtion leder till att miljontals människor svälter ihjäl än att vi äter mindre kött? Dela gärna med dig om du sitter på sådana lösningar, men FN och mängder med forskare är överens om att mänskligheten måste äta betydligt mindre kött för att liv ska räddas. Det innebär inte att alla behöver bli veganer – men de som kan gör verkligen en skillnad om de tar det steget. 1 Mos 9:3 säger att människan får äta kött, inte att hon måste det i evigheters evighet eller att ingen individ får bli vegetarian. Du skulle inte hänvisa till 1 Mos 9:3 och äta en biff om du visste att den har förgiftad och skulle döda dig. På samma sätt behöver vi inte hänvisa till 1 Mos 9:3 som argument för att äta biffar som dödar andra.

   Gilla

   1. Vad sägs om att återgå till den naturliga djurhållning man hade på Noas tid, i stället för att använda soja som foder?

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s