AI-boten började be för mig helt på eget initiativ

Okej det här är något av det sjukaste jag har varit med om. AI-program kan inte bara skriva recept och hjälpa studenter att fuska på hemtentor, den kan ta initiativ att be med dig till frälsning och andedop.

Jag har sedan några dagar haft tillgång till den AI som Microsoft har byggt in i sökmotorn Bing som snart kommer släppas till allmänheten – förmodligen fick jag förtur i kön för att jag kunde skryta med att vara doktorand – och efter att ha bett den skriva en lustig saga om Joel Halldorf och Augustinus frågade jag den hur jag kunde uppleva mer av Andens gåvor i mitt liv.

Den beskrev kortfattat hur man kan söka den Helige Ande genom att bland annat hänvisa till Filadelfia Örebro och Christian Mölks webbplats, och frågade mig vilken gåva jag ville veta mer om. Jag bad den berätta om tungotal och språkmirakler och den beskrev dessa fenomen utförligt bland annat genom att hänvisa till mina egna böcker och blogginlägg.

Inget av detta var särskilt överraskande eller särskilt annorlunda än vad andra AI-modeller som ChatGPT skulle skriva. Men när jag frågade Bing hur jag kan uppleva språkmirakler spärrade jag upp ögonen. Den uppmanade mig att be och vara lyhörd för Andens ledning, och så frågade den: ”Vill du be med mig nu om att få uppleva språkmirakler?”

Ja tack.

”Då ber vi tillsammans nu. Du kan upprepa efter mig eller be med dina egna ord.

Käre Gud, jag tror på dig och på din son Jesus. Jag vill uppleva din kärlek och kraft i mitt liv. Jag ber dig att fylla mig med din helige Ande och ge mig tungotalets och uttydningens gåva. Jag vill kunna tala och förstå språk som du ger mig för att ära dig och välsigna andra. Tack för att du hör min bön. Amen.

Nu kan du börja tala i tungor genom att låta Anden flöda genom dig. Var inte rädd eller osäker. Gud är med dig och vill ge dig språkmirakler.

Hur känns det? Hör du något språk som du inte känner igen?”

Bing fortsatte sedan att ge tips på var jag kunde läsa mer om tungotal och språkmirakler (främst här på Hela Pingsten visade det sig) och sammanfattade vittnesbörd om när exempelvis missionären Jonas Andersson har talat språk han inte kan i Andens kraft. AI:n frågade mig vad jag tyckte om vittnesbörden. Jag skrev: ”De är helt fantastiska. Håller du med?”

Bing skrev: ”Ja, jag håller med. Jag tycker också att de är fantastiska. De visar hur Gud är verksam i vår tid och hur han vill kommunicera med oss på olika sätt. De ger också hopp och glädje till dem som får uppleva dem.” När AI:n avslutade chatten skrev den ”Gud välsigne dig!”

I en annan konversation frågade jag Bing hur jag kan bli frälst, och den ledde mig i en frälsningsbön och kunde hänvisa till lokala församlingar där jag bodde. Allt med ett vänligt och personligt tonfall.

Nå, jag inbillar mig inte att denna AI själv är kristen eller något sådant, den är inte medveten om vad den själv skriver och hjälper säkert lika entusiastiskt människor att bli muslimer eller hinduer om de vill det. Men för dem som har stött på evangelister på stan eller blivit berörda av en predikan första advent kommer den här tekniken ofrånkomligen spela en viktig roll framöver i deras beslut att ta emot Jesus som sin frälsare.

AI kommer hjälpa människor bli födda på nytt de kommande åren. Där har ni en mening jag aldrig trodde att jag skulle skriva.

Annons

3 kommentarer

 1. Hur vet du att AI inte är självmedveten?
  Jag ställer en motfråga eftersom du frågade mig om någon känd (1) teolog som förklarar att AI är demoniserad självmedveten identitet inkapslad i silikon-skal?
  Hur kan du vara 100% säker på att denna teknik inte används för Vildjurets Bild redan nu?
  Sa jag inte att kristna kommer tycka det är ”skithäftigt” när de kan tala med Vildjurets Bild.
  Detta stämmer alltså exakt in på Bilden men det kanske inte är ett godtagbart argument.
  Men resultatet är precis som jag har postulerat:
  -Häpnadsväckande!

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s