FN:s ”sista varning”: tre miljarder människors liv hotas de kommande decennierna

Igår släppte FN sin ”sista varning”, den sista klimatrapporten de hinner skriva innan det blir för sent att förhindra en uppvärmning på minst 1,5 grader.

Vi har två år på oss att börja sänka utsläppen – istället ökade vi dem förra året. Tre miljarder människor hotas att förlora tillgången till rent dricksvatten de kommande decennierna, ändå minskar rika länders bistånd till världens fattiga. Forskningen visar glasklart att vi snabbt måste sluta köra bensinbilar och kraftigt minska konsumtionen av exempelvis köttprodukter och ny elektronik – men många politiker ljuger om att inget av detta behöver förändras.

Rapporten visar att klimatkrisen redan är här och orsakar konflikter, flyktingkriser, utrotandet av arter och svält. Ju längre krisen pågår, desto allvarligare blir det – till den grad att allt fler forskare tror att de flesta civilisationer kommer kollapsa om inte klimatkrisen snabbt undviks genom stora omställningar av vår livsstil.

Det framstår lätt som en omöjlig uppgift. Men inget är omöjligt för Gud. Samtidigt som klimatkrisen är något alla människor – troende som icketroende – behöver samarbeta för att övervinna är min övertygelse att den Helige Anden vill hjälpa oss ställa om till hållbara hem, hållbara församlingar och hållbara samhällen.

Redan för två millennier sedan, långt innan vi kom på idén att släppa ut miljontals ton gaser i luften, skrev Bibelns författare om vikten av förnöjsamhet, enkelhet och att akta sig för rikedomens lockelser (se t.ex. 1 Kor 8:13-15 och 1 Tim 6:7-10). Världen behöver mer än någonsin en kyrka som inte bara tror på dessa värderingar, utan visar i praktisk handling hur vackra de är.

Än är det inte för sent – men vi har inte heller tid att dröja. Om alla levde som svenskar skulle det krävas fyra jordklot för att naturresurserna skulle räcka. Låt oss ta chansen att bereda en väg för andra att gå och visa att livet inte bara är möjligt att leva på ett enklare och mer hållbart sätt – det är dessutom så mycket mer fyllt av liv!

Jag trodde aldrig att jag skulle leva i en tid när FN och tusentals forskare basunerar ut att tre miljarder människors liv står på spel de närmaste decennierna bara för att mötas av en axelryckning av många människor. De kristna tidningarna Dagen och Världen idag har hittills inte skrivit en enda artikel om den nya rapporten, vad jag kan se.

Beror ointresset för detta att man tror att man själv inte kommer drabbas, trots att det naturligtvis leder till ekonomisk och civilisationsmässig kollaps om en tredjedel av mänskligheten dör eller drivs på flykt? Eller tycker man det är för jobbigt att tänka på hur ens egen livsstil och levnadsstandard bidrar till problemet att man hellre stoppar huvudet i sanden än på allvar ändrar den livsstilen?

Kanske saknar man helt enkelt hopp för förändring, och tänker att den kommande katastrofen är lika oundviklig som en gigantisk asteroid. Hur viktigt är det inte då att kyrkan förkunnar ett budskap om hopp som både gäller denna värld och nästa!

Som Paulus skriver i Romarbrevet 8:

”Jag menar att den här tidens lidanden inte kan jämföras med den härlighet som ska uppenbaras och bli vår.

Själva skapelsen väntar och längtar efter att Guds barn ska uppenbaras. Skapelsen har ju blivit lagd under förgängelsen, inte av egen vilja utan genom honom som lade den därunder.

Ändå finns det hopp om att även skapelsen ska befrias från sitt slaveri under förgängelsen och nå fram till Guds barns härliga frihet.” 🌿

Annons

En kommentar

  1. De två tidningarna skriver heller ingenting om ordinerade pastorer som förnekar Jesu gudom men ändå undervisar blivande pastorer. Vad hjälper det om vi räddar skapelsen men samtidigt förnekar dess Skapare?

    Gillad av 1 person

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s